Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Fizika

Bice

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Bátorkodtam megnyitni eme topicot, ami a fizika címet viseli. Itt úgy gondolom mindenrõl szó lehet, ami a fizikát érinti.

Legyen az hétköznapi fizika, mint például a súrlódás, erõ-ellenerõ, gravitáció...stb., de lehet kvantumfizika is, mint például a Cserenkov-effektus, Heisenberg-féle határozatlansági elv, Pauli elv..stb.

Bármi jöhet ezzel kapcsolatban. Tarthatunk ötletbörzéket, megbeszélhetünk mások számára érthetetlen dolgokat, segíthetünk (segítek) másoknak egy-egy témában, linkelhetünk érdekes weboldalakat, videókat fizikával kapcsolatban és még egy csomó jó dolgot lehet a topicon belül ésszerû keretek közt csinálni.

Magam is nagy rajongója vagyok a fizikának, és értem is nagyjából az eddig tanultakat. Szívesen tárgyalok bármirõl és segíthetek is egyes témákban.

Mivel idén érettségizem, és én ráadásul fizika a választott tantárgyam, lehet, hogy majd a kidolgozott tételeimet is közkinccsé fogom tenni, ha elkészülnek.

Remélem lesz aktivitás a topicban és sok érdeklõdõt is vonzani fog a téma. :)

Nyitótéma:

Magyar tudósok.

Mi a véleményetek a magyar fizikusokról, és azokról az emberekrõl, akik fizikában alkottak valamit?

Segítségül néhány név:

Kármán Tódor - áramlástan

Szilárd Leó - maghasadás

Teller Ede - hidrogénbomba

Jedlik Ányos - dinamó, optikai rács

Eötvös Lóránd - torziós inga

és még sorolhatnám... :)

Posted

Akkor majd be is nyomom ide a fizika házimat. úgyse tom'! :D

Posted

hehe, tetszik ez a topic :D

ha már magyarokról van szó említek egy kevésbé ismertet :

ZIPERNOWSKY KÁROLY (Bécs, 1853. április 4. - Budapest, 1942. november 29)

Mérnök, a magyar erõsáramú elektrotechnikai ipar megteremtõje. A váltóáramú új áramelosztó rendszer, a zárt vasmagos transzformátor feltalálóinak legjelesebbike.

tenderlumpling
Posted

Huh, én nagy rajongója lennék a fizikának, ha nem cseszték volna el 5 évemet azzal, hogy egy tanítási impotens tanár tartja az órákat... pff. Különösen nem izgatnak az ilyen alap tili-toli dolgok, de sokat olvasok olyan témában, amelyek azért megvetik a sci-fi alapjait, elsõsorban a legújabb trend, a kvantumfizika és relativitáselmélet összegyeztethetetlenségét tartom baromi érdekesnek, miszerint mindkét elmélet helytáll, de itt-ott ellentmondanak egymásnak, és ezeket próbálják most házasítani. A fizika kozmológiai vonatkozásai is érdekelnek (tér, idõ, fekete lyukak, világegyetem eleje-vége). De most, hogy így belevágtunk a lecsóba, egy magyart se tudok mondani, aki híresebb, és ebben tevékenykedik :unsure: Külföldrõl ugye Hawking meg Penrose, akiket azonnal levág az ember.

Posted

tényleg tudja valaki, hogy most mi van a CERN-el ? beszippantotta már a FöldeT ? :D

Posted

Huh, én nagy rajongója lennék a fizikának, ha nem cseszték volna el 5 évemet azzal, hogy egy tanítási impotens tanár tartja az órákat... pff. Különösen nem izgatnak az ilyen alap tili-toli dolgok, de sokat olvasok olyan témában, amelyek azért megvetik a sci-fi alapjait, elsõsorban a legújabb trend, a kvantumfizika és relativitáselmélet összegyeztethetetlenségét tartom baromi érdekesnek, miszerint mindkét elmélet helytáll, de itt-ott ellentmondanak egymásnak, és ezeket próbálják most házasítani. A fizika kozmológiai vonatkozásai is érdekelnek (tér, idõ, fekete lyukak, világegyetem eleje-vége). De most, hogy így belevágtunk a lecsóba, egy magyart se tudok mondani, aki híresebb, és ebben tevékenykedik :unsure: Külföldrõl ugye Hawking meg Penrose, akiket azonnal levág az ember.

Most ez a fekete lyukak meg hasonló témák engem is nagyon érdekelnek, de szerintem annyira ködös a terep még. Nemrég olvasgattam a könyvtárban ehhez a témához kapcsolódó nyomdatermékeket és ilyenek voltak papírra vetve, hogy a galaxisunk középpontjában egy fekete lyuk van, ezért van ott akkora sûrûsödés. A másik, hogy a fekete lyuknak van egy ellentéte amit "fehér lyuk"-nak hívnak, ami lényegében nem beszipkodja hanem kilöki magából azt az anyagot, amit a fekete lyuk beszívott.

Az ellentmondást ott találtam, hogy máshol meg azt olvastam, hogy a fekete lyuk mondhatni megsemmisíti az anyagot és hogy semmi nem kerülhet ki belõle... :huh:

Amúgy atomfizika rulz'... Megyek energetikai mérnök - atomenergetika szakra [sm52]

tenderlumpling
Posted

Én matematikusnak akartam eredetileg menni, jó kis káoszelmélet, topológia, aztán bele is kóstoltam volna a fizikába. Persze közbejött a szerelem, meg a mûvészet, amely azért átalakította a kijelölt utamat, de ha már írok néha sci-fit is, akkor adózok azzal, hogy legalább az ilyen emberi nyelven írt szakkönyveket elolvassam.

Posted

tényleg tudja valaki, hogy most mi van a CERN-el ? beszippantotta már a FöldeT ? :D

Kéteszer is :D

Engem az anyag, antianyag kisérletek amúgy is aggasztanak (a felszabaduló energia miatt)

Posted

Most ez a fekete lyukak meg hasonló témák engem is nagyon érdekelnek, de szerintem annyira ködös a terep még. Nemrég olvasgattam a könyvtárban ehhez a témához kapcsolódó nyomdatermékeket és ilyenek voltak papírra vetve, hogy a galaxisunk középpontjában egy fekete lyuk van, ezért van ott akkora sûrûsödés. A másik, hogy a fekete lyuknak van egy ellentéte amit "fehér lyuk"-nak hívnak, ami lényegében nem beszipkodja hanem kilöki magából azt az anyagot, amit a fekete lyuk beszívott.

Az ellentmondást ott találtam, hogy máshol meg azt olvastam, hogy a fekete lyuk mondhatni megsemmisíti az anyagot és hogy semmi nem kerülhet ki belõle... :huh:

Amúgy atomfizika rulz'... Megyek energetikai mérnök - atomenergetika szakra [sm52]

Engem a csillagászat érdekel , és hát annak ugye elég sok köze van a fizikához, jövögetek errefelé szerintem.

Posted

Amúgy engem fõleg az elektromosság meg az atomenergia izgatott különösebben, az ilyen kinetika, optika meg hasonló butaságok annyira nem hoztak lázba, nem is kaptam 5-t belõlük :P

Kéteszer is :D

Engem az anyag, antianyag kisérletek amúgy is aggasztanak (a felszabaduló energia miatt)

Megint termeled itt a hoúksz-t nekünk <_< :huh: El tudom képzelni hányszor álltál fel a GSF elől azon tűnődve, hogy mi történhet a CERN-ben. :ph34r:

Posted

Áhh, épp a napokban gondolkodtam, hogy nyitok egy ilyen topicot, de Bice úr megelõzött. :D

Én szerencsésnek mondhatom magamat, mert apám elméleti fizikus-matematikus, szóval tõle elég sokat tanulok, meg olvasok is róla sokat. A középsulis fizikatanárom meg elképesztõ, annyira megszerettette velem a fizikát, hogy ebbõl akarok majd érettségizni. Remélem sokáig élni fog a topic, én szinte biztos hogy gyakran fogok idejárni. :D

Posted

Áhh, épp a napokban gondolkodtam, hogy nyitok egy ilyen topicot, de Bice úr megelõzött. :D

Én szerencsésnek mondhatom magamat, mert apám elméleti fizikus-matematikus, szóval tõle elég sokat tanulok, meg olvasok is róla sokat. A középsulis fizikatanárom meg elképesztõ, annyira megszerettette velem a fizikát, hogy ebbõl akarok majd érettségizni. Remélem sokáig élni fog a topic, én szinte biztos hogy gyakran fogok idejárni. :D

Sõt, akár hiszed, akár nem, én már egyszer nyitottam régebben fizika topicot, csak nem volt érdeklõdés. :(

Örülök, hogy ennyi érdeklõdõ van és remélem nem fog alábbhagyni a lelkesedés.

Én is idén érettségizem és szinténfizikábol. Akinek tudok, szívesen segítek. De azért az se legyen, hogy tömeges házifeladat megoldásokat várjunk el egymástol.

Krok, íme, nézd meg mi történt a Cern-ben: http://letmegooglethatforyou.com/?q=Cern

BajuszGG, majdnem egyforma az érdeklõdésünk, bár engem az optika is érdekel. :D Csak az ilyen súrlódás, erõk, nem érdekelnek annyira. De a komolyabb fizikához ezek is kellenek. Márpedig ezt energetikán elvárják. :D Fõleg a hõtant és az elektronikát.

Posted

BajuszGG, majdnem egyforma az érdeklõdésünk, bár engem az optika is érdekel. :D Csak az ilyen súrlódás, erõk, nem érdekelnek annyira. De a komolyabb fizikához ezek is kellenek. Márpedig ezt energetikán elvárják. :D Fõleg a hõtant és az elektronikát.

Valahogy éreztem... :lol: De kábé 0 annak az esélye, hogy oda felvesznek... B)

Posted

Sõt, akár hiszed, akár nem, én már egyszer nyitottam régebben fizika topicot, csak nem volt érdeklõdés. :(

Örülök, hogy ennyi érdeklõdõ van és remélem nem fog alábbhagyni a lelkesedés.

Én is idén érettségizem és szinténfizikábol. Akinek tudok, szívesen segítek. De azért az se legyen, hogy tömeges házifeladat megoldásokat várjunk el egymástol.

Hát, én csak 3 év múlva fogok érettségizni, szóval még ráérek. :D Mindenesetre a kidolgozott tételeidre majd kiváncsi lennék, hogy miket kell majd tanulnunk. :)

Posted

Hú, az én gimis fizika tanárom nagyon jó fej volt, teljesen megszerettem a fizikát. Igaz mindig csak 3as voltam, szóval nem voltam épp penge. Pedig az ellenállást mennyire kentem :D (szégyen is lett volna, apukám is fizika tanár :rolleyes: )

IPB Image

Szóval inkább csak figyelõje vagyok a témának. Meg nézem Nat. Geo.-n az egy Hét az ûrben-t, el is foglalja napjaim nagy részét B) Asztrofizika érdekel a legjobban.

Posted

Én anno fizikából érettségiztem

100% szóbeli B) (atomfizika tételbõl :D)

Posted

jó topic !

én is merem állítani, hogy érdekel a fizika, és hogy szeretem, bár sajnos sokszor legalább annyira rút tud lenni, mint amennyire szép. :rolleyes: különben mi most alapórákon belevágtunk a modern fizikába. iszonyat érdekes, mintha sci-fi filmeket látnék megelevenedni magam elõtt.

képes volt annyira felkelteni az érdeklõdésemet, hogy vettem néhány kvantumfizikával kapcsolódó könyvet. legutóbb a Schrödinger macskája címût olvastam Brigitte Röthlein-tól. nagyon jó kis könyv, igazán érdekes, és többnyire érthetõen magyarázza el a nem éppen egyszerûen érthetõt, sokkal jobb, mint a száraz tankönyvek. ajánlom bárkinek, akit érdekelnek az ilyesmik, szerintem jó kis könyv.

gerhajdu: NGC-n épp az imént volt az idõutazással kapcsolatban egy jó kis szösszenet. az egy hét az ûrben az meg nagyon jó húzás a csatornától, vártam már a hasonló megmozdulásokra. én majd vasárnap 3-tól fogom megnézni az összes részt, maratoni lesz. meg persze fel is veszem videóra. B)

Posted

gerhajdu: NGC-n épp az imént volt az idõutazással kapcsolatban egy jó kis szösszenet. az egy hét az ûrben az meg nagyon jó húzás a csatornától, vártam már a hasonló megmozdulásokra. én majd vasárnap 3-tól fogom megnézni az összes részt, maratoni lesz. meg persze fel is veszem videóra. B)

Igen, azt én is néztem tegnap és még újat is tudott mondani.

Posted
Ezeket a dokumentumfilmeket ismeri valaki? Most kezdtem el tölteni párat belõlük, az Elegant Universe-be bele is kezdtem, de más is be van tervezve. Nagyon informatív, de ugyanakkor könnyen érthetõ, aki tud, kukkantson bele.
Posted

hello!

jó topic. szeretem a fizikát.

ha fizika érettségi tételekkel kapcsolatban kéne vkinek segítség,annak fel tudom ajánlani vagy 15 tavalyi tételemet kidolgozva..igaz cska középszintre kidolgozott tételek

fizikában fõleg a gyakorlati életbõl kiemelt példákat kedvelem( csoda ez gépészként? :) ),amelyek elég összetettek és lehet rajtuk gondolkozni, több témából ötletet meríteni. emellett magfizikát is szeretem,de egyébként nem vagyok az az ember aki magától elõvesz egy kvantumfizika könyvet és elkezdi olvasni,csak érdekes, ha már tanulni kell, akkor inkább a reál irányvonalat választom,fizikástul matekostul.

úgylátszik,hogy az összes középiskolai fizika tanár nagyon jó,mert énis nagyon élveztem a tanárom elõadásában a fizikaórákat. jó azért nemmindig, amikor az utált hõtant vettük és szerda délután volt a duplaóra, de hát na :D ... nagyon bírtam a tanárom énis

Posted

Ezeket a dokumentumfilmeket ismeri valaki?

Ejj, szívem szakad meg, hogy angol... :( Különben szoktam torrentoldalakon direkt ilyen témájú filmeket vadászni, de sajnos nem találok annyit, mint szeretnék. Reméltem azt is, hogy NGC Egy hét az ûrben c. sorozatát is lesz aki felteszi, de nem történt meg, úgyhogy kénytelen vagyok felvenni õket a jó öreg VHS-re.

Különben itt egy kis aranyos animációs videó, az elektron interferenciájával és résen való elhajlásával kapcsolatban. Ha találunk hasonlóakat osszuk meg egymással, ne vesszen kárba ez a csodálatos topic. :) Csak legyen hozzá felirat vagy valami, mert távol áll tõlem, hogy fizikát más nyelven tanuljak/olvassak/nézzek... :lol: ... bár ez már sajnos az én fogyatékosságom. :(

szerk.: valaki nem ismer valami folyóiratot, miben hasonló témákkal foglalkoznak ? Úgy értem, hogy fõként ilyesmikkel.

Posted

Megint termeled itt a hoúksz-t nekünk <_< :huh: El tudom képzelni hányszor álltál fel a GSF elõl azon tûnõdve, hogy mi történhet a CERN-ben. :ph34r:

Ha ezt leírtam akkor már eleve eltûnõdhettem ezen, nem?

A másik dolog hogy ismerek 2 ember is aki már járt ott!

Áh... persze én azt se tudom mi az csak adom a hókuszpókuszt (nem vagyok szaktekintély ez tény)... ha te mondod zsenikém... :lol:

Posted

Ejj, szívem szakad meg, hogy angol... :( Különben szoktam torrentoldalakon direkt ilyen témájú filmeket vadászni, de sajnos nem találok annyit, mint szeretnék. Reméltem azt is, hogy NGC Egy hét az ûrben c. sorozatát is lesz aki felteszi, de nem történt meg, úgyhogy kénytelen vagyok felvenni õket a jó öreg VHS-re.

Különben itt egy kis aranyos animációs videó, az elektron interferenciájával és résen való elhajlásával kapcsolatban. Ha találunk hasonlóakat osszuk meg egymással, ne vesszen kárba ez a csodálatos topic. :) Csak legyen hozzá felirat vagy valami, mert távol áll tõlem, hogy fizikát más nyelven tanuljak/olvassak/nézzek... :lol: ... bár ez már sajnos az én fogyatékosságom. :(

szerk.: valaki nem ismer valami folyóiratot, miben hasonló témákkal foglalkoznak ? Úgy értem, hogy fõként ilyesmikkel.

Most lényegében elmondta a heisenberg féle határozatlansági elvet a bácsi, csak nem mondta ki, hogy mirõl van szó. :D

http://www.kfki.hu/fszemle/

Amúgy volt a fizikatanárom a CERN-ben és tök jókat szokott minden órán mesélni.

Fizika cuccokat meg igyekszem keresni én is, lehetõleg magyarul. :)

Posted

Na, a Heisenberg - féle határozatlansági reláció az, aminek hatását megnéztem volna a klasszikus fizika követõinek arcán. :lol: Tehát belegondolva, mégis milyen dolog az, hogy egy mikrorészecske jellemzõit (hely, energia, impulzus) nem lehet egyidejûleg egzakt módon mérni és a pontos mérési eredmények helyett a fizikus kénytelen bizonyos valószínûségekkel beérni, a mikrovilág jellemzõit tekintve. Ez Einsteinnek sem tetszett, Schrödingernek sem, meg nekem sem, de valljuk be, mindenképpen izgalmasabb. :D És az egész kvantummechanika alapeszméje errõl szól, a valóság, a mikroszkopikus világ bizonytalanságáról, határozatlanságáról. A negyedikes tankönyvemben van különben egy elég jópofa gondolat erre vonatkozóan. Valami olyasmi, hogy az atomi méreteket tekintve (10^-10 m nagyságrend) mégis miért lepõdünk meg, ha ilyen õrületes furcsaságokba botlunk ? Végül is van benne valami. :)

Ami meg valamelyik nap jutott eszembe, hogy a De-Broglie anyaghullámok alapján mindenhez (tehát hozzánk is) rendelhetõ egy hullámhossz, tehát frekvencia is. Szóval azon gondolkodtam, hogy most elvileg én is lehetek rezonancia-katasztrófa áldozata ? (Függetlenül attól, hogy mekkorának kellene lennie a gerjesztõ erõ frekvenciájának...). Persze ez lehet hülyeség, de elgondolkodtam rajta... :)

A Fizikai Szemle oldalát meg köszi, nagyon jónak tûnik. Viszont ahogy látom kikerül ez nyomtatott verzióban is. Nem lehet valahol offline beszerezni, mert gépen annyira nem szeretek olvasni. :unsure:

Posted

Ami meg valamelyik nap jutott eszembe, hogy a De-Broglie anyaghullámok alapján mindenhez (tehát hozzánk is) rendelhetõ egy hullámhossz, tehát frekvencia is. Szóval azon gondolkodtam, hogy most elvileg én is lehetek rezonancia-katasztrófa áldozata ? (Függetlenül attól, hogy mekkorának kellene lennie a gerjesztõ erõ frekvenciájának...). Persze ez lehet hülyeség, de elgondolkodtam rajta... :)

Elméletileg lehetséges (micsoda nem az? :D ). Ugyebár hallottad a hidas mesét, hogy állítólag volt egy olyan eset, hogy a katonák szabályos ütemben lépdeltek egy hídon és az összeomlott alattuk mert pont a híd saját frekvenciáján lépdeltek. Magyar vonatkozásban is hallottam példát volt technikusi szaktársamtól aki Gyõrben járt egyetemre, neki az oktatója mesélte, hogy egy nagy dízelmotor burkolata ugyanezen frekvenciás dolog miatt egyszerûen lerepült róla fel az égbe. Az oktató csak ennyivel kommentálta: "Aki ez látja leesni annak többé senki se meséli be, hogy nincsenek ûrlények."