Temporary Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 HT Link Frequency PCIE Clock(MHz) Ezek is változnak a szorzó átállításával. Tuning esetén általában az első lépés a PCIE Clock(MHz)-t manuális beállítása az alap értékre.
Dávid Csaba Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 OK! PCI-E Clock értékét beállítottam 100MHz-re. Ezt ajánlotta alapértéknek. A HT Link Frequency Auto beállításon 10-es szorzót jelent (2000MHz). Ezt össze kéne hangolni a memóriamodullal? Ergo, vegyem manuálisan 8-ra a szorzót, hogy az is 1600MHz legyen? --- Így is megkékült: Probléma-aláírás: Problémaesemény neve: BlueScreen Operációs rendszer verziója: 6.1.7601.2.1.0.768.3 Területibeállítás-azonosító: 1038 További információk a problémáról: BCCode: 7f BCP1: 0000000000000008 BCP2: 0000000080050031 BCP3: 00000000000006F8 BCP4: FFFFF88002CF57F2 OS Version: 6_1_7601 Service Pack: 1_0 Product: 768_1
Fujitsu Posted September 25, 2011 Posted September 25, 2011 Feszültségek, idõzítések a modulokon feltüntetett értékeken, kézzel beállítva?
Dávid Csaba Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Az 1600MHz-re 1,5V-ot ír, ez Auto-n ennyi is. Mennyit kéne emelnem? Az időzítésről csak ennyit árul el a RAM doboza: CL9. Viszont az alaplap Auto-n, 1600MHz-re emelve 11-re állítja.
Fujitsu Posted September 26, 2011 Posted September 26, 2011 Addig emeld, amíg nem éri el a rózsaszín tartományt. (1,66 V-ig garantáltan nem lesz semmi baja a memóriának.) De mindenképpen kézzel legyen beállítva, ne Auto értéken. A CL9 (9-9-9-24-2, feltételezem) is kézzel legyen beállítva. Az órajelek is (PCI és PCIe, processzor, memória, HT Link, meg nem tudom, AMD-nél még mi van), az osztók vagy szorzók is, és egyáltalán: aminek csak meg tudod keresni az elõírt/javasolt értékét, minden legyen kézzel beállítva. Ha semmi sem használ, próbáld ki 1333 MHz @ CL8-on, ugyanott leszel vele. (Hátha csak arról van szó, hogy valami nem szereti a magasabb órajelet a gépben.)
Dávid Csaba Posted October 2, 2011 Posted October 2, 2011 Új Windows, új RAM (2×2GB -> 1×4GB), manuális beállítások és kéket dobott. Ezúttal SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION és STOP: 0×0000003B üzenet társaságában. Előtte még a régi Windows-zal, de az új RAM-mal: MEMORY_MANAGEMENT és STOP: 0×0000001A Rákeresve mindenhol a drivereket okolják. Tanácsként a frissítést javasolják. Esetemben a legfrissebbről ez kissé nehézkes. Kezdem az hinni, hogy az alaplap mégsem szereti ezt a RAM családot (Kingmax Hercules).
Fujitsu Posted October 2, 2011 Posted October 2, 2011 Ha minden a megfelelõ, elõírt beállításon van (aminek nem tudod az értékét, az maradjon auto értéken), akkor mehet a Memtest.
[OP]Destroy-man Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Milyen VGA van a gépben? Alaplapi, vagy natív? Ha natív, akkor lehet, hogy annak a memóriája szált el.
Dávid Csaba Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Egy VTX3D HD5670 1GB DDR3 (1333MHz) teljesít szolgálatot a gépben. Én is gyanakodtam rá -- igaz, nyugodt most sem vagyok --, ezért futtattam Furmark-ot és 3DMark-ot is. Nem volt izmos a teljesítménye -- nem is vártam tőle sokat --, de mindkét szoftver problémamentesen lefutott. A kölcsön RAM-ot (4GB) visszavittem a boltba, hogy ezzel is fagy. Az eladó mondta, hogy ez sajnos előfordul a Kingmax RAM-okkal az órajel piszkálásakor. Főleg dual-ban. Az A-Data modulokat javasolta helyette. Azon még agyalok, hogy ha az alaplap engedi, megpróbálom visszarakni az előző BIOS-t. Hátha a Bull-okhoz kiadottban van a gond. Hátha...
Fujitsu Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Nem logikus. Ha a gép a memória miatt fagy, akkor valószínûtlen, hogy hibátlan Memtestet csinálsz. A fagyás ugyanis amiatt következik be, hogy a memóriából visszaolvasott érték nem egyezik a letárolttal, ami azt jelenti, hogy valahol gebasz van. A MEMORY_MANAGEMENT, a SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION és hasonlók jellegzetesen memóriahibára vagy inkompatibilitásra utalnak. Na most ha ehhez képest nem jön elõ semmi Memtestben, és a Windows mégis fagy, akkor itt sajnos nincs kizárva egy összetettebb probléma lehetõsége sem. Ennek egyébként a több csatornához szerintem nincsen köze. Elsõ körben megpróbálkoznék egy másik gyártó másik gépben hibamentesen üzemelõ memóriáival.
Dávid Csaba Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Mindenképpen memóriacsere lesz, miután a Kingmax 2×2GB-tal és az 1×4GB-tal is ugyanúgy elszállt a Windows. Persze csak 1600MHz-en, 1333MHz-en megy, mint az álom.
[OP]Destroy-man Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Itt a hiba! Az olcsó memóriák, mint a Kingmax is, OC modulok, amik csak bizonyos hardver körülmények között működnek megfelelően, az adott órajelen. Énis szívtam vele vagy fél évet, mire ki lett sakkozva a dolog, ugyanis nem volt nálam egyértelmű jele, hogy memória lenne a ludas. Memtest hiába fut le tökéletessen, a hiba attol még fent áll. A gond, hogy az ebből eredő hibát nem mutatja ki a Memtest sem.
Dávid Csaba Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 A dühítő az, hogy a Memtest, a 3DMark és a Furmark hiba nélkül lefutott 1600MHz-en többször is, aztán internetezés közben meg kéket dobott. Itt állok széttett kezekkel és bután nézek ki a fejemből. A dual-os, OC-vel megkínált Kingmax-ok hibázása az eladó saját tapasztalata alapján alapszik. Hogy mennyire logikus és reális, amit állított, nem tudom ellenőrizni. Az biztos, hogy nálam gubanc van, s erős a gyanúm, hogy inkompatibilitással állok szemben. Rendelek egy A-Data párost. Ha netán azzal is gányos, marad a deszka, mint ok. Köszi mindenkinek!
[OP]Destroy-man Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 A másik dolog, ami nekem ilyent okozott az a processzor C1E energia gazdálkodása volt. Ha kikapcsoltam megjavult. Az érdekesség az, hogy terhelés alatt semmi gond, utána üresjáraton, meg böngészés jközben összeomlik a rendszer. Viszont ennek is köze volt a memóriához. Mem csere után ez is megoldódott..
Fujitsu Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Azt nem árt tudni, hogy az 1600 MHz mindenképpen tuningnak minõsül, úgyhogy az energiagazdálkodási funkciókat lehet, hogy le kell kapcsolni miatta. Inkompatibilitás sajnos elõfordulhat; már korábban is volt olyan gyártó, amelyiknek a termékeit mellõzni kellett emiatt. Egyébként érdemes lenne megpróbálni 1333 MHz @ CL8-on, ez lényegében ugyanaz, mint az 1600 MHz @ CL9.
Dávid Csaba Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 Átállítottam: 8-8-8-24-33-2T Eddig jó, bár ami igaz, az igaz, az órajel emelésekor se azonnal dobta el a kanalat. Annyi változás azért történt, hogy a CPU-Z szerint az FSB:DRAM az 1:4 arányról átállt 3:10 arányra. Mondjuk, a BIOS nekem még mindig nem kerek: két memóriafoglalat van rajta, de minden diagnosztikai szoftver négyet jelez. Ráadásul úgy, hogy a maximum kapacitásra 16GB-ot, miközben a foglalatokra maximum 1GB-ot írnak. Eközben a hivatalos honlap szerint a deszka maximum 8GB-ot tud kezelni, ami lehet 1×8, vagy 2×4. Vagy ehhez a BIOS-nak nincs is köze?
[OP]Destroy-man Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 Memória kezelést a CPU végzi AMD-s gépek esetében, azok meg 4 foglalatra vannak készítve. Valószinüleg ezért olvassa ki a 4 slotot.
Dávid Csaba Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 Picit emeltem a tétet: 8-8-8-22-30-2T. Ez az 1066MHz-es késleltetése. Napok óta stabil minden terhelés mellett.
Dávid Csaba Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 A fenti probléma (nem volt stabil a rendszer 1600MHz-en) az új alaplappal megoldódott. Az FM2-es MSI szépen megmutatta, mi a gond: az 1600MHz csak XMP kompatibilis alaplapban működik gond nélkül, minden másban a maximum 1333MHz.
Recommended Posts