Jump to content
GSForum - Segélyvonal

A memória nem megy megfelelõ órajelen

Recommended Posts

Posted

Lehet, hogy nem szeretik egymást a RAM-jaid, de az is elképzelhetõ, hogy szimplán a BIOS keveredett meg. Szóval a BIOS-ban ezeket az értékeket lehet állítani. Nálam is az volt, hogy magasabb késleltetésen hajtotta. Aztán tettem róla, hogy ne így legyen. :D

Hogy melyik fontosabb? Ez jó kérdés. Ha mondjuk 10 MHz-cel járatod magasabban a memóriákat, akkor az nem növeli olyan mértékben a teljesítményt, mintha alacsonyabb késleltést állítanál be. Szerintem. De nagyon mértékû órajel emelésnél még rosszabb késleltetés esetében is nagyobb teljesítményt lehet elérni. Én így gondolom, de ez nem jelent semmi. ;) Mondjuk szerintem kisérletezni kell. Állítani rajta, majd mérni és így meg kell keresni a legjobb beállítást.

Posted

Sziasztok!

Megpróbáltam a biosban átállítani az idõzítést, de elakadtam.

Az alábbi paramétereket kell beállítani:

DRAM CAS Latency:

DRAM RAS Prechange:

DRAM RAS to CAS delay:

(Idáig tudom hogy az idõzítési sor elsõ három számát kell megadni)

DRAM Prechange Delay: (a lehetséges értékek: 5, 6, 7, 8)

DRAM Burst length: (a lehetséges értékek: 4, 8)

Memory Acceleration Mode: (a lehetséges értékek: Auto, Enabled)

DRAM Idle Timer: (a lehetséges értékek: Infinite, 0T, 8T, 16T, 64T, Auto)

DRAM Refresh Rate: Everest szerint 7,8 us (a lehetséges értékek: 64T, 64us, 7,8us, 15.6us, Auto)

A legnagyobb bajom az, hogy nem tudom hol kell beállítani az órajelet.

Elõre is köszi: SzAta

Posted

A processzor beállításainál.

Ciao.

Posted

@ szata!

Ha nem vagy járatos a BIOS beállításában, akkor elõszõr tanulmányozd a lapod manuálját, vagy/és keress a neten tesztet a lapodról, mert általában a BIOS beállításokat is szokták taglalni.

De ha van ismerõsöd aki jártas ebben, nyugodtan kérd a segítségét.

:)

Posted

Lenne egy kérdésem. Van egy 100 és 133 MHz-es memoriám(Mindkettõ 256MB). A processzor FSB 100-as mert celeron 1800-som van. A kérdés, hogy milyen sebbeségen futnak akkor a memoriák. Olyat hallottam, hogy a proci FSB-je ebben az esetben visszafogja a memóriát. Akkor elvileg 100MHz-en futnak a ramok???

Kérlek válasszatok. Ezekután már nem is érdemes gyorsabbat vennem?

Posted

Valóban, 100MHz-en futnak a memóriáid. A lassabbik visszafogja a gyorsabbat.

Ciao.

• 6 months later...
Posted

Sziasztok!

Kérlek benneteket nick-emhez illõen nagy türelemmel kezeljetek...

Memóriával kapcsolatos kérdésem volna! Nemrégiben összeraktam egy (szerintem) tuti számítógépet. Nagyon fajinul mûködik (amire használom arra túl jó is, de a vásárlásnál megpróbáltam gondolni a jövõre is..), de 1 dolog nagyon bántja a szemem:

Én azt hittem, hogy a DDR400, az valóban 400MHz-en is megy.De mind a BIOS, mind az Everest @200MHz-et ír ki.

Jellemzõk:

-A8N-SLI

-Ugyanolyan Hynix HY5DU56822AT-D4 chipekkel szerelt mind a 4 memóriamodul,(4x512) erre mondjuk valóban 200Mhz-et ír a memóriachip leírása (http://www.hynix.com/datasheet/pdf/dram/HY5DU56822A(L)T_D(Rev0.2).pdf):

-OPERATING FREQUENCY

-200MHz DDR400 (3-4-4)

Most minden rendben van így? Vagy valami mégsem? Ha nem,mit lehet tenni? Mitõl 200 a 400?

Köszönöm elõre is a válaszokat!

Posted

Ez teljesen rendben van, nálam is ez az érték van 200MHz-es memóriák esetén. Ugyaqnis a DDR rövidítés jelentée: Double Data Rate, azaz 2x 200MHz = 400MHz DDR (PC3200).

Ciao.

Posted

Köszi!

Azért, ha mondanál valami tesztelőprogit, vagy valamit, ami ezt a 2x200MHz-et képes kiírni akkor inkább megnyugodnék...

Főleg,mert az Everestben ilyenek vannak az Alaplap kategóriában:

---Valódi órajel 110MHz(DDR)

---Effektív órajel 220MHz

...10%-kal húzva

A memória kategóriában pedig:

---Memória sebessége PC3200(200MHz)

Szóval sehol egy büdös szó sincs 400-ról! Így sincs semmi gond?

Posted

Az úgy jó. Az alaplap - SPD alatt mindenhol 200MHz van írva nekem is.

Bár ezt a valódi órajelet nem tudom, hol találtad. Egyébként ha már Everest, akkor miért nem teszteled le azzal a memóriádat? Ott össze tudod akkor hasonlítani. Esetleg írd le az eredményt.

Ciao.

Posted

Hi!

A valódi órajelet az Alaplap\Alaplap kategóriában írja ki.

Leteszteltem, de az eredmény egyáltalán nem megnyugtató.

A memória olvasásnál/írásnál ez vagyon írva:

Memóriabusz 110MHz

Amikor pedig a különbözõ gépek rangsorát/értékeit nézem a "memória" oszlopban:

Dual DDR220 (2.5-4-4-5 CR2)

Szerintem ez csak nem jó így!

???

Everest verzió: 2.50.480

Köszi!

Posted

:hááát: Itt már valami tényleg nem jó, mert a memóriabusznak 200MHz-nek kellene lenni, a másik pedig DDR400.

A BIOS-ban hogy tuningoltál? Szerintem az lenne a legjobb, ha csinálsz egy CMOS-resetet!

Ciao.

Posted

Hi!

Ok rájöttem!

Kézzel kell beállítani az időzítéseket, mert amúgy soha nem megy 400-on (200-on)

Még jó, hogy ki tudtam számolgatni a chip leírásából ezeket.

Rájöttem arra is, mi okozza ezt a RAM mizériát! Igazán szabványosíthatták volna már ezeket a dolgokat a 21.században (Pl. a PC3200-ak azért lehetnének ugyanolyanok). Az alaplap sem ismeri fel "auto" ban a szükséges beállításokat, csupán úgy "védekezik", hogy visszavesz valamit a paraméterek közül (Nekem a memóriabusz sebességével tette ezt.).

Amúgy akinek HYNIX RAM-ja van, ajánlom figyelmébe a honlapjukat, ott megvan minden adat .pdf-ben, csak be kell azonosítani a chip sorszámát.

Például ha valaki a Trc időzítés (row cycle time) beállítását (hányT?) szeretné megtudni, akkor:

1. meg kell nézni a System clock Time értéket (pl. Tck=5ns) Ez a T értéke.

2. Meg kell nézni a Trc időzítés értékét (min. 58ns)

3. és hát nyilván 5*X=58

4. X=11,6 , vagyis 12T-re kell beállítani a BIOS-ban....és így tovább a többi paraméterrel..

..van amelyiknél minimum órajel ciklusidő van megadva, ott persze az lesz az X.

Mindenhol a minimum értékekkel számoltam...szóljon valaki, ha tévedek valamiben...

Egyelőre remekül működik, de még semmi "nehezet" nem futtattam.

Szóval még le kell tesztelnem, mert hát semmi nem biztos..

Tudtok valami gyors stabilitás/RAM-együttműködés vizsgáló progit???

Posted

Everest, Prime95. (Megtalálod õket a diagnosztika topicban.)

Posted

Sziasztok!

Ha valaki nagyon otthon van memória témában elárulhatná, hogy egy DDR mehet -e nagyobb CAS Latency (CL) értékkel, mint ami rá vonatkozik?

Több DDR esetében pedig gond lehet e az, ha ezek a értékek eltérõek,s ha pl. BIOS beállításoknál a rosszabbik értéket állítom be (pl 2.5 és 3 közül a 3-at).

Az alaplap leírása hevesen tiltakozik ellene, de lefutattam a Memtest86+ és a GoldMemory-t ezek nem jeleztek hibát.....

(Mondjuk a többi érték is eltér és ezeknél is a nagyobbakat állítottam be)

???

Köszi...

Posted

Nagyobbal mehet, de értelmetlen visszavenni a sebességét. Inkább csökkenteni kellene, de akkor meg az ójajelet is vissza kell fogni, mert nem fog elindulni a gép.

Ciao.

Posted

Az alaplap sem ismeri fel "auto" ban a szükséges beállításokat, csupán úgy "védekezik", hogy visszavesz valamit a paraméterek közül (Nekem a memóriabusz sebességével tette ezt.).

Ez azért van, mert bizonyos memória tipusokhoz (fajtákhoz) egyes alaplapgyártóknak van BIOS frissítésük, mert a megfelelõ BIOS nélkül nem vagy csak korlátozottan támogatja a modulokat. Pl: az én alaplapom Abit KX7-333, ehez 2003-ban adtak ki egy BIOS frissítést amivel CMOS clear után támogatja a Samsung DDR K4H560838D TCC chipes modulokat.

Szerintem nézz körül az alaplapod gyártójának oldalán, hátha van új BIOS. :ötlet:

Posted

Hi!

...értelmetlen visszavenni a sebességét. Inkább csökkenteni kellene, de akkor meg az ójajelet is vissza kell fogni, mert nem fog elindulni a gép.

-Már mér' lenne értelmetlen? Ha 2 modul közül az egyik csak annyit tud, akkor még mindig jobb 1 stabil rendszer, mint 1 instabil gyors, nem?

-Valóban csökkenteni kellene, de ennek a leglassabb modul szab határt, nem?

-Az órajel 400MHz-en van, jó időzítés-beállítások mellett (?) nem kell visszafogni (bár melyik órajelre gondolsz?) és így elindul a gép is, sőt a memóriateszt is több órán át OK...egyelőre...

Persze nem hiszek 1 tesztnek, meg igazából egyiknek se.

Szóval?

BIOS frissítés megtörtént...A probléma igazából abból adódik, hogy nem egyszerre vettem a memóriákat és hát persze nem ugyanolyanok (még a 2 ugyanolyan chippel szerelt, ugyanolyan gyártójú (HYNIX) se egyezik időzítésben (Everest SPD kíírása szerint), én meg örültem, hogy jajdejóóóóó találtam a meglévőkhöz ugyanolyanokat az egyik boltban)

...Kézzel kell beállítanom az időzítéseket a BIOS-ban, az "auto" kizárva, mert akkor valóban visszaveszi a memó-buszsebességet 200MHz-re (így aztán majdnem tök mindegy milyen a többi érték, mer' azt úgyis bírják a modulok.(szerintem.... hiszen minden idő duplázódik frankón lassan megy az egész, vagy rosszul gondolom?)

Ez a CAS Latency paraméter azért érdekes, mert ennél úgy tűnik számomra (nem vagyok biztos benne), hogy ez nem egy minimum érték, hanem pont annyinak kell lennie, amennyi a modulra jellemző. Ha azonban lehet több, akkor megnyugodhatok, mert ez a 4 DDR az idők végezetéig stabilan tud ezekkel a beállításokkal üzemelni....

Mi több! ..Talán rájöttem a RAM-mizéria rejtélyére is, amit azért szerintem sokan tudnak, csak jól titkolják.

???

Köszi & Üdv!

Posted

A probléma igazából abból adódik, hogy nem egyszerre vettem a memóriákat és hát persze nem ugyanolyanok (még a 2 ugyanolyan chippel szerelt, ugyanolyan gyártójú (HYNIX) se egyezik idõzítésben (Everest SPD kíírása szerint), én meg örültem, hogy jajdejóóóóó találtam a meglévõkhöz ugyanolyanokat az egyik boltban)

Hát különbözõ memóriákkal ne akarjál stabil gépet. :upsz: Örülj hogy egyáltalán elindul.

Posted

Hi!

Hát különböző memóriákkal ne akarjál stabil gépet. Örülj hogy egyáltalán elindul.

Azzal nem sokra megy az ember, ha csak elindul...mér' kellene örülnöm neki?

No hát azért ha egy jó memóriateszt nem dob hibát, akkor egy alkalmazásnak se szabadna, nem???

Mert hát miért használná azokat másként egy alkalmazás??? Ír olvas...stb...

Kérdés persze, hogy jól van e megalkotva a memóriateszter..jól megfingatja e a RAM-okat.

Ennyi BIOS beállítási lehetőség mellett (manual funkció sem véletlenül van meghagyva) mindent be lehet állítani, hogy jól működjön.

A többi szöveg csak üzletpolitika...(vegyél egyből négyet ugyanattól a gyártótól!!!)

Egyelőre semmi hiba, igaz nem sokféle alkalmazás ment eddig. Ma kipróbálok 1 újabb memóriatesztet.

Azért köszi a "biztatást" :)

CAS Latency-ről valaki?

Cső!

Posted

miért használná azokat másként egy alkalmazás??? Ír olvas...stb...

...

CAS Latency-rõl valaki?

Látod pont errõl van szó. Nem írtad hogy pontosan hány megás modulokat használsz, de ha mondjuk van 2db 256MB-os (vagy több) modulod ami más késleltetéssel mûködik. A windows megeszik az egyiken pl.: 240MB-ot a többi programnak meg ottvan a maradék. Na de az elõzõ modulból is ott van még 16MB. Ha egy alkalmazást pl.: vírusírtót vagy tûzfalat elindítasz, az többet eszik meg 16MB-nál és kezdi használni a másik modult, ami már más késleltetésen megy, így tehát nem egyforma az írási/olvasási sebességük. Ez már elég nagy hibaforrás. :ötlet:

Posted

A windows megeszik az egyiken pl.: 240MB-ot a többi programnak meg ottvan a maradék. Na de az elõzõ modulból is ott van még 16MB.

Azért nem ilyen egyszerû a memória kezelése. Nem olyan, mint a vizes vödrök, ha az egyik betelt, akkor jöhet a másik. :D

Posted

Ez igaz de a memóriateszt is modulokon keresztül pásztáz végig és ugyanazon idõzítéseket használja, melyeket az elsõ 256MB-on elkezdett. Ezt viszont a BIOS beállítás egyértelmûen meghatározza, ezt nem lehet felülbírálni semmilyen hétköznapi alkalmazással se...

Ezért írtam, hogy a legrosszabb modul legnagyobb idejével mennie kellene mindegyiknek, s egyelõre ez a teória nálam bevált. A Pacific Fighters legalább 3 DDR-be bizonyosan belekóstol, (3x512MB) és nem fagy ki

...

4 x 512 Mb van az A8N ben

Mindegyik 400MHz-es

Dimm1: HYNIX 3.0-4-4-8

Dimm2: HYNIX 3.0-4-4-8

Dimm3: HYNIX 2.5-4-4-8 <-Ezt nem értettem miért annyi, mert totál ugyanolyan chipekkel szerelt, mint az elsõ kettõ.

Dimm4: KINGMAX 2.5-3-3-7

<-Ezt meg a kezembe nyomták, mert a 4. HYNIX hibásnak bizonyult (önállóan is) és gyorsan visszavittem.

..és ha hiszed, ha nem 3-4-4-8 beállítással (meg azért a többi értéket is beállítottam a BIOS-ban az elsõ modul adatlapja alaján<- (hiszen az tûnik a leglassúbbnak)) jók, 400MHz-en.

Ha ráérek kipróbálom, hogy önmagában az utolsó 2 modul megy e 2.5-4-4-8 idõzítéssel (szerintem igen)

?

• 9 months later...
Frikker Dániel
Posted

Sziasztok, olyan gondom lenne, amit nem értek :pislog: Itt egy kép, nagyon alacsonynak tûnik rajta az órejel! KÉP A konfigom:MSI 848P Neo-V,2*256MB RAM,ATI 9600,Intel Celeron D330 2700Mhz.

Ha minden ok akkor légy szíves irjátok meg mert ez nem tûnik borzasztó soknak.

kösz