ProFiler 0 Share Posted May 4, 2005 Processzor és memóriatuningolással kapcsolatos kérdések gyûjtõhelye. Csak saját felelõsségre! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Timer 0 Share Posted May 11, 2005 Van egy cleleron III-as procim. Ezt szeretném megbűvölni picit. A problémát fokozza, hogy az alaplapom is rendkívül kemény márkájú (matsonic), na szóval részletes beállítást nem kínál. Egy menüt találtam eddig, ami segített, de az emelt néhány egyéb dolgot is, így amint beraktam egy tv tunert az egyik pci-ba, szénné fagyott a rendszer. Kártyák nélkül viszont símán ment 1 ghtzen is a cucc. Valahogy ezt szeretném elérni újra, de úgy, hogy csak a procit húzom. Valami ötlet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 11, 2005 Nem tudsz többet tuningolni, mert az FSB megemelésével növekszik a PCI sín órajele is. Kitapasztalhatod, hogy behelyezett kártyával meddig bírja stabilan. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cereal180 0 Share Posted May 11, 2005 Az alaplappal egyébként szerintem nincsen semmi baj, nekem is volt ilyenem sok ideig és tökéletesen megbízható. Az igaz, hogy nem valami tuningbarát. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 11, 2005 Legelső sorban a chipkészleten múlik - nempedig az alaplapon. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fdisk 0 Share Posted May 20, 2005 Van egy Asus A7N8X-DeLuxe Ultra400-s alaplapom,benne egy 2800-as AMD proci,hozzá dual 1GB RAM.(400MHz)Szeretném a procit tuningolni.de nem igazán akar a dolog összejönni. Lehet-e egyáltalán,ha igen hogyan? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 20, 2005 Valószínűleg fix szorzójú processzorral rendelkezel, ezért jelentős tuningra ne számíts. Ameddig az FSBváltoztatásával bírja stabilan, addig mehet. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick 0 Share Posted May 20, 2005 ...hozzá dual 1GB RAM.(400MHz) Milyen? Mert az fogja leginkább meghatározni, hogy meddig mehetsz el az FSB emelésével.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cereal180 0 Share Posted May 20, 2005 Szerintem 333-mas procija van, ami azt jelenti, hogy nem is biztos, hogy vinné 400-on. Bár illene neki. A 2500+ is vígan elszalad a 3200+ beállításaival. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlueNeon 0 Share Posted May 20, 2005 Bocs az előbbié, véletlen volt! Van egy MSI KT4V alaplapom 2200+-os procim és 512 samsung (400) memória. Gyári bios-szal tökéletesen ment 2130Mhz-es procival + 450Mhz-es memóriával! Frissítettem a bios-t és már CSAK 1800Mhz/400Mhz-en megy!!! Ez mitől lehet??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 21, 2005 Mert változtattak a BIOS-on. Egy BIOS-frissítés nem biztos, hogy mindig jobb tuningolási eredménnyel jár. Egyes esetekben ronthat a helyzeten. Az MSI egyébként sem igazán tuningolóknak fejleszt. Ha gyorsabban szeretnéd használni, akkor inkább tedd vissza a régebbi BIOS-t. Esetleg köztes verziót, mert talán még abban sem változtattak ezen. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fdisk 0 Share Posted May 21, 2005 Milyen? Mert az fogja leginkább meghatározni, hogy meddig mehetsz el az FSB emelésével.. Thanks a hozzászólást! Szemezgess!Ha tudsz Valami jót ajánlani,hallgatlak! CPU tulajdonságai CPU típusa AMD Sempron, 2000 MHz (12 x 167) 2800+ CPU alias Thorton CPU stepping A2 Utasításkészlet x86, MMX, 3DNow!, SSE L1 kód gyorsítótár 64 KB L1 adat gyorsítótár 64 KB L2 gyorsítótár 256 KB (On-Die, Full-Speed) Mező Érték CPU tulajdonságai CPU típusa AMD Sempron 2800+ CPU alias Thorton CPU stepping A2 CPUID CPU név AMD Sempron 2800+ CPUID revíziószám 000006A0h CPU sebesség CPU órajel 2004.15 MHz CPU szorzó 12.0x CPU FSB 167.01 MHz (eredeti: 166 MHz) Memóriabusz 167.01 MHz CPU gyorsítótár L1 kód gyorsítótár 64 KB L1 adat gyorsítótár 64 KB L2 gyorsítótár 256 KB (On-Die, Full-Speed) Lapkakészlet tulajdonságai Alaplapi lapkakészlet nVIDIA nForce2 Ultra 400 Memória időzítések 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) Command Rate (CR) 1T SPD memória modulok DIMM1 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) DIMM3 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz) Alaplap tulajdonságai Alaplap azonosítója 08/04/2004-nVidia-nForce-A7N8X2.0C-00 Alaplap neve Asus A7N8X v2.0 Deluxe Front Side Bus tulajdonságai Busz típusa DEC Alpha EV6 Busz szélessége 64 bit Valódi órajel 167 MHz (DDR) Effektív órajel 333 MHz Sávszélesség 2667 MB/mp Memóriabusz tulajdonságai Busz típusa Dual DDR SDRAM Busz szélessége 128 bit Valódi órajel 167 MHz (DDR) Effektív órajel 333 MHz Sávszélesség 5333 MB/mp Lapkakészlet busz tulajdonságai Busz típusa HyperTransport v1.0 Busz szélessége 8 bit Alaplap fizikai információk CPU foglalatok 1 Socket 462 Bővítőhelyek 5 PCI, 1 AGP Pro RAM foglalatok 3 DDR DIMM Integrált eszközök Dual LAN, IEEE-1394 Fizikai formátum ATX Alaplap mérete 240 mm x 300 mm Alaplapi lapkakészlet nForce2-U400 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlueNeon 0 Share Posted May 21, 2005 Visszatettem a legrégebbi BIOS-t, de a probléma változatlan! 1800Mhz-en: Tökéletes minden, piszkosul stabil!!! 1813Mhz-en: Alig lép be a windowsba és lefagy 1900Mhz körül: Be se tud lépni a windowsba! :!: Azért szerintem ez egy kicsit fura, hogy + 13 MHz-től (267 MHz-es FSB) ennyire instabil lesz, nem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nagy david 0 Share Posted May 21, 2005 Lehet, hogy nem tetted vissza a régi biost (azt kéne, ami eredetileg benne volt) vagy pontos beállítások is szükségesek hozzá Pl: feszültségemelés. Bios frissítés után mindig alapbeállítások lépnek érvénybe próbáld visszaállítani az eredeti állapotot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 21, 2005 Azért szerintem ez egy kicsit fura, hogy + 13 MHz-től (267 MHz-es FSB) ennyire instabil lesz, nem? A memórián nem változtattál valamit? Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chabi1 0 Share Posted May 21, 2005 1800Mhz-en: Tökéletes minden, piszkosul stabil!!! 1813Mhz-en: Alig lép be a windowsba és lefagy 1900Mhz körül: Be se tud lépni a windowsba! :!: Milyen PCI-os kártyákat használsz ? Mennyire változik a PCI sebessége ha húzod ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 21, 2005 Tényleg! Erről meg is feledkeztem, hogy Via KT400A chipkészletű alaplapja van, ahol az FSB emelésével emelkedik a PCI sín órajele is. Ha esetleg új kártyát építettél a gépbe, akkor az is lehet a probléma. Ha kiveszed, akkor tudsz csak tuningolni. Egyébként jobban nem. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlueNeon 0 Share Posted May 21, 2005 BIOS-ból a 2003 májusit raktam vissza, és a gépet is május végén vettem, gondolom ez a BIOS volt benne. A beállítások akkor is, és most is: default + FSB növelés (mert alapból 100-ra teszi). A memória időzítést automatikusra (talán nem így kéne?) raktam + a CPU feszültséget is. PCI kártyám csak 1 van: SoundBlaster Live 5.1, de ez benne volt már akkor is, amikor a gépet vettem! A legújjabb chipsetdriver-t használom! Gépemben azóta a változás:+vinyó, új táp, és 256Mb(400-Samsung) helyett 512Mb (400-Samsung-Mosel) memória! Talán a memória miatt van? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chabi1 0 Share Posted May 21, 2005 Próbáld ki más PCI foglalatban a hangkártyádat és úgy tuningolj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 21, 2005 Lehetséges, hogy a memória lassabb. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utonium 0 Share Posted May 22, 2005 Lehetséges, hogy a memória lassabb. Nem csak lehetséges, hanem szinte biztos. Szerintem tuti hogy az új RAM nem bírja az emelt órajelet. Bár ennek könnyű utánajárni: vedd ki az új modult és próbáld meg csak a régivel húzni a gépet. Aztán pedig csak az újjal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlueNeon 0 Share Posted May 22, 2005 Megtenném ha meglenne a régi, de azt sajna eladtam. Az everest ezt írja ki a memóriámról: Memória modul tulajdonságai: Modul neve Mosel Sorozatszám Nincs Modul mérete 512 MB (2 rows, 4 banks) Modul típusa Unbuffered Memória típusa DDR SDRAM Memória sebessége PC3200 (200 MHz) Modul szélessége 64 bit Modul feszültsége SSTL 2.5 Hibafelismerési módszer Nincs Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-Refresh Memória időzítések: @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) @ 133 MHz 2.0-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS) Most így hajtom stabilan: 333Mhz (2-2-2-6) Ha ezt bírja, bírnia kéne a tuningot is! Egyébként kipróbáltam hangkártya nélkül, változatlan. ír: Link to comment Share on other sites More sharing options...
cereal180 0 Share Posted May 22, 2005 Amikor tuningoltad szinkronban hajtottad a RAM-ot? Lehet, hogy a memó 400-on járt amikor elkezdted tuningolni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlueNeon 0 Share Posted May 22, 2005 Igen, próbáltam SPD-be is, akkor vissza is vette az időzítést 3-5-4-9-re. De még a 3DMark 05 CPU teszt se ment végig rajta, mert a felénél lefagyott!(1830/410Mhz körüli értéken) 4 forrása lehet a problémának: -az alaplap -a proci -a memória -vagy csak én vok béna Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Author Share Posted May 22, 2005 -az alaplap -a proci -a memória - Az alaplap annyiban nem lehet, mert ha visszatetted a régi BIOS-t, akkor elvileg változatlan maradna. De ha más szemszögből nézzük, hogy úgy hibás, hogy régi chipkészlete van és nem igazán tuningbarát, akkor lehet hibás. - A processzor nem tehet róla, mert ha ezt húztad és a hőmérséklete azóta sem romlott, akkor nem lehet emiatt rosszabb a tuning végeredménye. - A memória esetén pedig csak annyi tippet adnék, hogy próbáld meg egy másik foglalatban. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts