Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Klasszikus RPG-k

tenderlumpling

Recommended Posts

Posted
56 minutes ago, Balee said:

Az alábbi játékokkal szemezek:

Legend of Grimrock 1-2 (érdemes egyből a 2-t megvenni? írták, hogy az 1-be kevés a kaszt)

Pillars of Eternity 

Tudom kicsit más a témájuk, de mindkét stílust nagyon szeretem. Nem tudom melyikbe vágjak bele. :D

Épp a The Keepet és a Vaporumot tolom, mindkettő hatalmas dungeon crawler.

Pillarst toltam. 96 óra volt, minden quest végigtolva ha jól emlékszem. (A DLC-kkel együtt, mindkettő megéri a végigjátszást.)

Nagyon tartalmas cucc, érdekes világ, tetszett az régi dnd rendszer modern köntösbe ültetése is, viszont kicsit száraz tud lenni a story vezetése, a közepe felé kicsit leül a történet is, ettől függetlenül a világ marha jó lett, lore is nagyon jól ki van találva.

Én a Tyranny-t is tudom ajánlani, hasonló a felállás, mint a Pillars, csak ezerszer jobb történet(azon kevés játékok egyike amiben zseniálisan ki lehet játszani egy rossz karaktert), karakterek, viszont elég béna harcrendszer. (Míg a másiknál talán pont fordítva volt :D A harc élvezetes, a történet nem annyira fókuszált)

Posted
2 hours ago, Balee said:

Az alábbi játékokkal szemezek:

Legend of Grimrock 1-2 (érdemes egyből a 2-t megvenni? írták, hogy az 1-be kevés a kaszt)

Pillars of Eternity 

Tudom kicsit más a témájuk, de mindkét stílust nagyon szeretem. Nem tudom melyikbe vágjak bele. :D

Épp a The Keepet és a Vaporumot tolom, mindkettő hatalmas dungeon crawler.

A Grimrock igazából alap ha szereted a dungeon crawling műfajt, én mindkét részt melegen ajánlom, ha nem zavar a valós idejű harc.

PoE számomra az egyik legpozitívabb élmény volt újgenerációs klasszikus RPG témában. Gyönyörű játék és mesterien kidolgozott a világ. Az első rész kicsit száraz tud lenni lore terén, de a sztori és társak (ha akarsz vinni magaddal, mert full custom partival is lehetsz) elsőrangúak. Lehet nem egy BG, vagy PT szint, de nálam a Pillars sorozat simán a legjobbak közt van. A második rész még szebb és nagyobb, bár sok ember panaszkodott a kalózos téma miatt, de ha tetszik az első a második simán kötelező.

Hogy összefoglaljam egyikkel sem lősz mellé, más-más műfaj, de mindet ajánlom szépen sorban :troll:

Posted

Sosem gondoltam volna hogy valaha egy mondatban látom a Baldurs Gate nevet és az early access-t.

• Sad 1
  • 11 months later...
Posted

Kis up a topiknak:

Nagyon pozitívak a vélemények, elérhető egyébként MS gamepass-on. Amint végzek a Mass Effect trilógiával nekiugrok azonnal. 

Posted
On 5/27/2021 at 6:09 PM, kaszman1 said:

Kis up a topiknak:

Nagyon pozitívak a vélemények, elérhető egyébként MS gamepass-on. Amint végzek a Mass Effect trilógiával nekiugrok azonnal. 

Nekem tisztára NWN hangulat jön át. 

Posted
1 hour ago, bcom said:

Nekem tisztára NWN hangulat jön át. 

Mondjuk a karakter modellek miatt jah van benne valami :D

Van hozzá egy modul építő is, ami még béta állapotban van és várható a játék alá rengeteg fan made sztori modul. Eddig ami review-t láttam róla mindenki az egekbe magasztalta. Kíváncsi vagyok rá.

• 4 months later...
Posted

Killsquad megjelent az 1.0-ás teljes változata próbáljátok ki.

Posted
2 hours ago, VassGabor said:

Killsquad megjelent az 1.0-ás teljes változata próbáljátok ki.

Nem klasszikus és alig RPG. Köszi hogy szóltál!

Posted

Már kezdtem örülni, hogy jön valami új klasszikus RPG vonalon, de el lett szarva.

• Upvote 1
Posted

Stratégiához áll a legközelebb. Nem írtak róla semmit a megjelenése is eléggé hírtelen jött.

• 3 months later...
Posted
6 hours ago, XCube said:

https://gamepod.hu/hir/keszul_egy_uj_might_magic_jatek.html

Szeretnék bízni valamiben, de inkább nem teszem.

Ubisoft Shanghai... Semmi érdemlegeset nem csináltak eddig, max portoltak vagy besegítettek itt-ott. Nem reménykednék bármi kiemelkedőben. Az Ubisoft amúgy is már több mint 10 éve nem tiszteli a franchiset. Az utolsó jó címük a Heroes 5 és kiegészítői és a Dark Messiah volt, azóta jött egy irdatlan gyenge Heroes 6, egy még gyengébb 7 tele bugokkal és 0 támogatással éééééés egy MMX ami félig meddig korrekt volt.

Ja meg a mobil játékaik, de ezt inkább felejtsük el.

Igen... mérges vagyok az Ubira :D 

Posted
1 hour ago, Cori said:

Ubisoft Shanghai... Semmi érdemlegeset nem csináltak eddig, max portoltak vagy besegítettek itt-ott. Nem reménykednék bármi kiemelkedőben. Az Ubisoft amúgy is már több mint 10 éve nem tiszteli a franchiset. Az utolsó jó címük a Heroes 5 és kiegészítői és a Dark Messiah volt, azóta jött egy irdatlan gyenge Heroes 6, egy még gyengébb 7 tele bugokkal és 0 támogatással éééééés egy MMX ami félig meddig korrekt volt.

Szerintem már írtam korábban, de nekem pont a h6 áll a legközelebb a 3-hoz minden tekintetben. Imádom a rendszerét, a design-t, a játékmenetet a sztorit és a körítést. Ja és a fantasztikus látványt. Persze ismerem az összes negatív kritikát és az 5-tel való összehasonlítást, de ezek közül egyik sem zavar. Viszont az 5-öt nem szeretem... 

Posted
1 hour ago, Cori said:

Nálam a Ubisoft átvételnél elveszett a sorozat. A Heroes szériára kitárve az V. részt még nagyon vártam, de csalódtam benne és azután rá sem néztem a Heroes -ra (pontosabban de, a könyvtárban van, mert megkaptam valamikor a VI -ot). Őszintén szólva már a Heroes IV is erősen karistolta a határokat, ezért is vártam az V. -et, de még véletlenül sem sikerült elkapnia a klasszikus érzést.

A M&M vonal megölését legalább annyira sajnáltam, a X jó csontot dobott, de számomra nem enyhítette a hiányt egy címre a szabadon bejárható real time / körökre osztott váltható rendszerrel, amit a Mandate of Heaven óta képviselt a játék.

A Dark Messiah -t imádtam, sőt imádom a mai napig, de nem tartom M&M játéknak. Ez nekem kb. olyan, mintha valaki a klasszikus tolkieni világot festené át és adná el újra tolkieni világnak. A Might & Magic világa annyira kidolgozott és szerteágazó, emellett annyira a klasszikus fantasy és mitológia keveréke, hogy szerintem az eröltetett újítások és változtatások inkább a vesztére válnak, mintsem a javára.

Plusz azt is hozzá kell tennem, hogy a Ubisoft szerintem a legnagyobb balf.asz volt, amikor nem érzett rá arra a lehetőségre, hogy két külön játékszériával különböző nézőpontból ugyanazt a történetet elmesélve (vagy kibővítve) egy menetkész csomagot kapott, ami ugyan az utolsó részek által kicsit megtépázódott, de nem merült feledésbe. Mára a régi motorosokon kívül szinte mindenki csak a gyorsan bebukott próbálkozásokra emlékszik.

Posted
14 hours ago, bcom said:

Szerintem már írtam korábban, de nekem pont a h6 áll a legközelebb a 3-hoz minden tekintetben. Imádom a rendszerét, a design-t, a játékmenetet a sztorit és a körítést. Ja és a fantasztikus látványt. Persze ismerem az összes negatív kritikát és az 5-tel való összehasonlítást, de ezek közül egyik sem zavar. Viszont az 5-öt nem szeretem... 

Igen, írtad :D Az 5 az kb 3 koppincs 3D-be, a Tribes of the East kiegészítővel pedig baromi jó továbbfejlesztett fejlődési rendszer kapunk, ezerféle fun build lehetőséggel. A grafika nem mindenkinek fekszik (eléggé warhammer koppincs mesés hangulattal ötvözve), de maga a játék az egyik legkomplexebb Heroes a 3 mellett. De megértem, ha valakinek nem tetszik, vannak saját hülyeségei aláírom.

H6 meg kb annyira eltér egész Heroes alapjaitól, a várak konvertálásával, a kevés build lehetőséggel, mivel semmi randomizáció nincs így mindenki ugyanazt a buildet használja, kevés lény, a vár konvertáció miatt alig vannak kevert seregek, amik szintén agyalást kívántak, mert ugye csökkenti a sereg morált a túl sok féle várból való egységek keverése stb-ig, hogy nálam teljesen megölte az élményt. Végigmentem a kampányon és próbáltam skirmishezni meg haverral multizni (akivel Heroes 2-3-4-5öztünk orrba szájba), de nem sikerült 30-40-50 óránál többet beleölni, annyira egyszerű és unalmas volt nekem. De nem kezdek bele jobban a Heroes 6 lehúzásba :D Már szerintem nem is egyszer beszéltünk róla :D 

14 hours ago, XCube said:

Nálam a Ubisoft átvételnél elveszett a sorozat. A Heroes szériára kitárve az V. részt még nagyon vártam, de csalódtam benne és azután rá sem néztem a Heroes -ra (pontosabban de, a könyvtárban van, mert megkaptam valamikor a VI -ot). Őszintén szólva már a Heroes IV is erősen karistolta a határokat, ezért is vártam az V. -et, de még véletlenül sem sikerült elkapnia a klasszikus érzést.

A M&M vonal megölését legalább annyira sajnáltam, a X jó csontot dobott, de számomra nem enyhítette a hiányt egy címre a szabadon bejárható real time / körökre osztott váltható rendszerrel, amit a Mandate of Heaven óta képviselt a játék.

A Dark Messiah -t imádtam, sőt imádom a mai napig, de nem tartom M&M játéknak. Ez nekem kb. olyan, mintha valaki a klasszikus tolkieni világot festené át és adná el újra tolkieni világnak. A Might & Magic világa annyira kidolgozott és szerteágazó, emellett annyira a klasszikus fantasy és mitológia keveréke, hogy szerintem az eröltetett újítások és változtatások inkább a vesztére válnak, mintsem a javára.

Plusz azt is hozzá kell tennem, hogy a Ubisoft szerintem a legnagyobb balf.asz volt, amikor nem érzett rá arra a lehetőségre, hogy két külön játékszériával különböző nézőpontból ugyanazt a történetet elmesélve (vagy kibővítve) egy menetkész csomagot kapott, ami ugyan az utolsó részek által kicsit megtépázódott, de nem merült feledésbe. Mára a régi motorosokon kívül szinte mindenki csak a gyorsan bebukott próbálkozásokra emlékszik.

Dark Messiah folytatása a Heroes 5 storynak, ugyanaz a világ és azt hiszem az Evil ending volt érvényes, szóval Saren kiszabadítja Kha'belethet, az apját (azt hiszem) és kb elhozza a világvégét. Ezt folytatta Heroes Kingdoms vagy mi volt a neve, valami Online web alapú Heroes játék, de ezzel nem játszottam. Csak hát az írás nem volt a legjobb... vagyis inkább szörnyű volt, így az ember egyáltalán nem tudta beleélni magát a világba :D Aztán persze próbálták a Heroes 6-tal előzményt írni, de csak még rosszabb lett, aztán jött a 7 ami szintén előzmény, de az is förtelmes. Sajna nem fun Ashan világa, a régi Enrothos, űrös fantasy világhoz képest.

MMX meg jó volt szép volt, de ez a grid based gameplay nem a legkedvesebb számomra. A régi 3D/körökre osztott téma viszont baromi jó, valakinek azt kéne modernizálnia, mert egy játék se rémlik ebből a stílusból (a régi Wizardry 8on kívül).

• 1 year later...
Posted

Nem tudom emlékeztek-e a fickóra, aki 2010 környékén elhatározta, hogy végig fog játszani minden CRPG-t a megjelenés sorrendjében. 

Nos 13 év után még mindig ezerrel tolja és még csak most tart 1993-nál :D

Nagyon beteg...

• Like 2
Posted
On 6/17/2023 at 7:20 PM, kaszman1 said:

Nem tudom emlékeztek-e a fickóra, aki 2010 környékén elhatározta, hogy végig fog játszani minden CRPG-t a megjelenés sorrendjében. 

Nos 13 év után még mindig ezerrel tolja és még csak most tart 1993-nál :D

Nagyon beteg...

Váó :D Beteg :D Nem tudtam, hogy valaki csinál ilyesmit, de nagyon menő :D Bele is kukkantok a blogjába, köszi a linket :D 

Lassan elkezdenek fogyatkozni a CRPG-k, lassan jön a "majdnem elhalálozós" időszak aztán jön az újjáéledés Fallouttal és BG-vel, aztán megint egész gyorsan jön az újabb "halál" :D 

Posted
7 hours ago, Cori said:

Váó :D Beteg :D Nem tudtam, hogy valaki csinál ilyesmit, de nagyon menő :D Bele is kukkantok a blogjába, köszi a linket :D 

Lassan elkezdenek fogyatkozni a CRPG-k, lassan jön a "majdnem elhalálozós" időszak aztán jön az újjáéledés Fallouttal és BG-vel, aztán megint egész gyorsan jön az újabb "halál" :D 

Minden játékról ír is egész részletesen értékeléseket screenshotokkal. 

Komolyan nem tudom honnan van rá ennyi ideje és energiája :D

Posted
3 hours ago, kaszman1 said:

Nagyon durván általánosítva már összeszámoltam, hogy ha most mennék nyugdíjba és minden szabadiőmet játékra szánnám akkor sem lenne elég időm végigjátszani minden játékomat. :laugh:

Btw beleolvastam néhány írásába, tetszik amit csinál. De az olvasás is csak az időt veszi el a játéktól... :troll:

Posted
10 minutes ago, XCube said:

Nagyon durván általánosítva már összeszámoltam, hogy ha most mennék nyugdíjba és minden szabadiőmet játékra szánnám akkor sem lenne elég időm végigjátszani minden játékomat. :laugh:

Btw beleolvastam néhány írásába, tetszik amit csinál. De az olvasás is csak az időt veszi el a játéktól... :troll:

Ezért kell munka közben olvasni :troll:

3 hours ago, kaszman1 said:

beleolvastam a FAQ-ba:

"How do you have time to play all of these games? Aren't you neglecting your personal life and family?

I have no children, and I have few other hobbies. I can play in the middle of the night, when my wife, Irene, is asleep; on airplanes; in hotel rooms and hotel bars; and lots of other places that I find myself between work and personal obligations. But it's still inescapable that I play and blog more than I should. "Addict" isn't meant metaphorically."

:D 
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Pont ez az egyetlen 1997-2005 előtti oldschool CRPG ami még a MUST PLAY listámon van :D