Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 11


payskin

Recommended Posts

payskin

Kiszivárgott képek (később a teljes ISO). 

win11-winver.jpg

win11-wallpaper-light-mode.jpg

Még több Thurrott bácsiéknál itt és itt.

Olyan nagy forradalmi újdonságot nem látok...

 

Szerintem némelyik képen (pl. az új új Start menü All Apps nézete vagy az Intéző) rémisztően szarul néz ki. :unsure:

Link to comment
Share on other sites

UC

Nekem alapvetően tetszik ez az OSX-re hajazó kinézet, olyan letisztultnak tűnik. Mondjuk összhangot nem érzek a W10 általános menükinézetével, az első linken azon a képen, ahol a most is ismert Settings menü látható eléggé érződik a konktraszt. Azon a képen, ahol a jó öreg Computer Management van, meg még durvább. Ha már új Windows, ha már energiabefektetés, akkor miért nem lehet egységesen megújítani? Felőlem lopják össze az OSX meg a Linux legjobb gondolatait és csiszolják még 5 évig.

De amúgy mire jó az új számozás a marketingen kívül? Miért nem lehet egy 2XHY verzió? Ha már ki lett mondva évekkel ezelőtt, hogy nem lesz "több" Windows a 10 után. Frisíthető lesz a 10 erre, vagy meg kell venni megint?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Kedvenc twitter bejegyzésem eddig:

image.png

Az igazán rémisztő, egyébként az a felvetés, hogy ez, amit látunk mindössze 4 napra és 4 buildre van a 22000-es buildtől, ami végleges. Nem is értem, hogy ez hogy volna lehetséges, hát még rendesen tesztelve sem volt. Egy inkonzisztens csődtömeg az egész, mindenki anyázik keresztbe-hosszába, aki kipróbálta. :( 

Link to comment
Share on other sites

payskin
14 hours ago, UC said:

De amúgy mire jó az új számozás a marketingen kívül?

A világon semmire. Ha emlékszel még erre a posztomra május elejéről a nem-lesz-Windows-10X kapcsán, ebből világosan látszik, hogy a Windows körül lassan két éve csak bukó van (és akkor nem számoltuk a sorozatban problémásan megjelenő keddi patcheket és feature update-eket), nem tudnak semmi olyat felmutatni, ami érdeklődésre tarthatna számot. Pedig nemcsak a Microsoftnak jönne jól egy kis hype, hanem az egész iparnak. Gondolj bele, hogy ha kihoznak egy Windows 11-et, az azt jelenti, hogy lehet új matricákat nyomtatni új hardverekre, hogy hahó, na, ez már Windows 11 kompatibilis. Nem mintha nem épp egy rohadt nagy nyersanyaghiány határozná meg a számtech piacot, de, gondolom, amikor kitalálták, hogy te figyu, csináljunk már ebből Windows 11-et, akkor még nem volt az.

Ezen a Sun Valley-n valószínűleg jóval több mint egy éve dolgoznak. Ennek részei voltak az új ikonok, amiket be is mutattak menet közben, és a UI-ból is voltak már képek tavaly nyáron bennfenteseknél. (Mary Jo Foley említette a tavaly decemberi Sun Valley cikkében, hogy ő már nyáron látott "valamit"). Erős a gyanúm, hogy ezt eredetileg nem is a Windows 10-hez, hanem a 10X-hez kezdték csinálni, hogy annak legyen valami pofás új felülete, elvégre az egy tök új formátum lett volna hardverben és nagyjából szoftverben is.

Aztán minden borult, és így "besöpörték" a darabokat ebbe a "jó, akkor legyen Windows 11" feliratú marketingcsatornába. Viszont ha ebben tényleg nincs semmi technikai újdonság, amitől valóban "next gen Windows"-ként lehet rá hivatkozni (ami, persze, nem fogja visszatartani a Microsoftot, hogy így hivatkozzon rá), ÉS még a UI/UX-t is elcseszik a végén -- például ez a kiszivárgott build egy katasztrófa, egy csomó olyan dolog nem működik, ami a Windowsban ezer éve megszokott; például nem tudsz Feladatkezelőt indítani Tálca jobbgombos menüből! :blink: -- az valószínűleg nem jönne jól sem a Microsoftnak, sem senkinek. 

Egész biztos vagyok benne, egyébként, hogy teljesen ingyenes lesz minden Windows 10 felhasználónak. Ez most nem a pénzről szól. Nem szabad, hogy arról szóljon.

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger
2 hours ago, payskin said:

Egy inkonzisztens csődtömeg az egész, mindenki anyázik keresztbe-hosszába, aki kipróbálta. :( 

Win8-tól fölfele mind az kb.... És ha ez nem elég még bűn ronda is!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

payskin
4 hours ago, payskin said:

Az igazán rémisztő, egyébként az a felvetés, hogy ez, amit látunk mindössze 4 napra és 4 buildre van a 22000-es buildtől, ami végleges. Nem is értem, hogy ez hogy volna lehetséges, hát még rendesen tesztelve sem volt. Egy inkonzisztens csődtömeg az egész, mindenki anyázik keresztbe-hosszába, aki kipróbálta. :( 

Ha jól értem, amit mondanak, ami most elkészült (22000 build), ez a Sun Valley első fázisa, ez az úgynevezett nyilvános preview, amit mindenki letölthet és nyomkodhat, de főleg házon belül meg különböző partnercégeknél, OEM-eknél nyúzzák. A hivatalos megjelenés október végén, november elején a második fázis végeredménye lesz. Olyan túl sok idő nincs a kettő között, mert az október végi megjelenéshez augusztus/szeptemberre kész kéne legyenek tok-vonó.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ha valakit érdekelnek a wallpaperek, fent vannak a The Verge-nél. Az alsó galériát kell nézni, ha valamelyik megtetszik, jobb katt a kis képre, és megnyitás új fülön. 

Én most ezzel megyek a Win10 alatt:

img0.jpg

Link to comment
Share on other sites

payskin

Két legnagyobb oltás, amit ma láttam:

 

Link to comment
Share on other sites

payskin

Miközben percről percre közelebb kerülünk a csütörtöki nagy leleplezéshez, helyenként komoly viták parázslanak fel arról, hogy mi az, amit látunk; csalódásként kell-e megélni; vajon van-e ez akkora előrelépés, ami indokolttá teszi a verzióváltást, vagy pusztán hiúsági (kevélységi?) kérdés a Microsoft részéről; illetve érdekli-e vajon az r=1 felhasználót, hogy a motorháztető alatt mennyi olyan újdonság van/lesz a Windows 11-ben, amit nem lát?

  • But as I understood, W11 is a kind of merge between W10X and W10.. but without the limitations of W10X. That's why they get rid of W10X, because they were able to "merge" them.
  • I'd put money on Panos being the one to decide to move away from "Window 10 [Month] 20XX Update" to straight numbering just like Apple moved from 10.X to 11 and now 12. If there's going to be more user facing changes in this one, it's as good a time as any to revise the branding.
  • If W11 was a real "overhaul" over W10 the development should [have] be[en] started around 2016-2017 but back then W10 was supposed to be "the last windows" and the idea is still going strong.
  • Even by seeing a few leaked screenshot it is obvious that windows 11 is just a re-skinned windows 10 which was a re-skinned windows 8
  • Old stuff will still be around, not exactly the new Windows what I hoped for...
Link to comment
Share on other sites

Lord_KROK

Épp a minap (2021.06.16.) olvastam róla. 

Ahhoz képest, hogy az volt, hogy a Win10 lesz az utolsó rendszer ... 

On 6/15/2021 at 9:55 PM, payskin said:

Szerintem némelyik képen (pl. az új új Start menü All Apps nézete vagy az Intéző) rémisztően szarul néz ki. :unsure:

Ebben teljesen egyetértünk

Link to comment
Share on other sites

payskin
5 hours ago, Lord_KROK said:

az volt, hogy a Win10 lesz az utolsó rendszer

Igen, pontosan ez a vita egyik alappillére. Merthogy ezt, úgy tűnik, minden második ember hallotta/olvasta, megjegyezte és most felhozza a vitában. A Microsoft, állítólag, sosem állított ilyet. Vagy nem így. A mondat egy Jerry Nixon nevű fejlesztést támogató fickóhoz kötődik, aki a 2015-ös Ignite fejlesztői konferencián mondta a következőket

Quote

"Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10."

Tény: a Windows 10-zel egy új éra következett be, még 2015 őszén kaptunk egy "új" Windows 10-et, aztán 2016-ban is, aztán ráálltak a tavasz-őszi ciklusra, és mindig lett egy ún. feature update, ami felfogható új Windows 10-ként is. És valóban, a 21H1-es Windows 10 elég sokban különbözőik a 2015-ben megjelent Windows 10-től. 

És akkor az 1 millió forintos kérdés, hogy mégis mi a franc változott most? Mi indokolja, hogy a 21H2 helyett -- bár inkább mellett, mert lesz Windows 10 21H2 is, külön --, legyen Windows 11 is? Főleg azután aktuális ez a kérdés, hogy elénk került egy valami, ami Windows 11-nek hívja magát, van egy újfajta felülete, nem néz ki túl jól, nem konzisztens, nem teljesíti azokat az elvárásokat, amiket a nép elég régóta támaszt a Windows 10-zel szemben, nevezetesen, hogy tegyék már egyszer és mindenkorra rendbe a felületet; legyen egységes; ne kelljen a beállításokért többfelé mászkálni; a régi Windows 3.1-es érából származó részek, ikonok egyszer és mindenkorra kerüljenek már ki; szűnjön meg a Control Panel -- vagy a Gépház és kerüljön vissza minden a Control Panelre --; csináljanak valamit az Intézővel, hogy kényelmesebb legyen használni (fülek); yada-yada.  Ha, viszont, ez a Windows 11 a Sun Valley és a Windows 10X összeturmixolt felületén kívül nem hoz semmi érdekeset, újat, forradalmit, akkor miért van verzióváltás?

És erre, futószalagon gyártódnak elméletek, mint amiket kigyűjtöttem az előző hozzászólásba. Az, például, számomra egy teljesen hihető forgatókönyv, hogy Panos Panay, aki most egy személyben felelős a Windows üzletágért, jobb marketinget szeretne a mindenkori új Windows verzióknak. Az Apple megmutatta, milyen jó kis eseményt lehet penderíteni minden évben abból, hogy helló srácok, jön a macOS x+1. Ami, ráadásul, most már nem 10.x+1 hanem ténylegesen x+1. Ehhez képest mi van Redmondban? Évi két ilyen szerény sunnyogás tavasszal meg ősszel, hogy itt az új feature update, valami jó hülye kódnéven, hogy összezavarjuk a népet (pl: 2004?), már két hónapja kész van, de még szénné teszteljük insiderekkel, nehogy a fél világ összeszarja magát tőle, ha kikerül élesbe. Mi van, ha mostantól Redmond is Apple-módra csinálná? Minden évben egy új verzió? Fejlesztgetünk, fejlesztgetünk (Insiderek megmaradnának), bejelentés tavasszal, nyilvános tesztverziót nyár elején, végleges változat ősszel. Pont ez történik most Windows 11 néven, és miért ne lehetne ezt megismételni jövőre egy WIndows 12-vel?

Hát azért, mondja a vállamon ülő kisördög rögtön, mert akkor évente tudni kéne villantani valamit. Bármit. Most van egy Sun Valley meg a Windows 10X felülete, de mi lesz jövőre? 

És ezzel elérkezünk a vitának egy új fejezetéhez: a motorháztető problémához. A Windows 11-ben rengeteg újdonság lesz "motorháztető alatt", csak ezek jó része nem a felhasználói tömegbázist alkotó r=1 számára érdekes. Hanem, például, nekem: hogy kijavítják a multimonitor-kezelést vagy hogy ablakban fogok tudni futtatni GUI-s Linux alkalmazásokat. Meg még rengeteg más. Ezeket ügyesen fel lehet lőni picit pukkanó tűzijátékként a júniusi marketingeseményen, de kell valami, amit nagyot szól. Össze lehet rakni évente egy-egy új Windowst a hátterében sok hasznos fejlesztéssel, de kell az a bling, amitől a nép akarni fogja majd az új Windowst (elnézést a kifejezésért). És ez a kiszivárgott változat legnagyobb rákfenéje, hogy a nép most látta ezt, és nem érti, miért akarná ő ezt?

 

Link to comment
Share on other sites

Lord_KROK
6 hours ago, payskin said:

Igen, pontosan ez a vita egyik alappillére. Merthogy ezt, úgy tűnik, minden második ember hallotta/olvasta, megjegyezte és most felhozza a vitában. A Microsoft, állítólag, sosem állított ilyet. Vagy nem így. A mondat egy Jerry Nixon nevű fejlesztést támogató fickóhoz kötődik, aki a 2015-ös Ignite fejlesztői konferencián mondta a következőket

Tény: a Windows 10-zel egy új éra következett be, még 2015 őszén kaptunk egy "új" Windows 10-et, aztán 2016-ban is, aztán ráálltak a tavasz-őszi ciklusra, és mindig lett egy ún. feature update, ami felfogható új Windows 10-ként is. És valóban, a 21H1-es Windows 10 elég sokban különbözőik a 2015-ben megjelent Windows 10-től. 

És akkor az 1 millió forintos kérdés, hogy mégis mi a franc változott most? Mi indokolja, hogy a 21H2 helyett -- bár inkább mellett, mert lesz Windows 10 21H2 is, külön --, legyen Windows 11 is? Főleg azután aktuális ez a kérdés, hogy elénk került egy valami, ami Windows 11-nek hívja magát, van egy újfajta felülete, nem néz ki túl jól, nem konzisztens, nem teljesíti azokat az elvárásokat, amiket a nép elég régóta támaszt a Windows 10-zel szemben, nevezetesen, hogy tegyék már egyszer és mindenkorra rendbe a felületet; legyen egységes; ne kelljen a beállításokért többfelé mászkálni; a régi Windows 3.1-es érából származó részek, ikonok egyszer és mindenkorra kerüljenek már ki; szűnjön meg a Control Panel -- vagy a Gépház és kerüljön vissza minden a Control Panelre --; csináljanak valamit az Intézővel, hogy kényelmesebb legyen használni (fülek); yada-yada.  Ha, viszont, ez a Windows 11 a Sun Valley és a Windows 10X összeturmixolt felületén kívül nem hoz semmi érdekeset, újat, forradalmit, akkor miért van verzióváltás?

És erre, futószalagon gyártódnak elméletek, mint amiket kigyűjtöttem az előző hozzászólásba. Az, például, számomra egy teljesen hihető forgatókönyv, hogy Panos Panay, aki most egy személyben felelős a Windows üzletágért, jobb marketinget szeretne a mindenkori új Windows verzióknak. Az Apple megmutatta, milyen jó kis eseményt lehet penderíteni minden évben abból, hogy helló srácok, jön a macOS x+1. Ami, ráadásul, most már nem 10.x+1 hanem ténylegesen x+1. Ehhez képest mi van Redmondban? Évi két ilyen szerény sunnyogás tavasszal meg ősszel, hogy itt az új feature update, valami jó hülye kódnéven, hogy összezavarjuk a népet (pl: 2004?), már két hónapja kész van, de még szénné teszteljük insiderekkel, nehogy a fél világ összeszarja magát tőle, ha kikerül élesbe. Mi van, ha mostantól Redmond is Apple-módra csinálná? Minden évben egy új verzió? Fejlesztgetünk, fejlesztgetünk (Insiderek megmaradnának), bejelentés tavasszal, nyilvános tesztverziót nyár elején, végleges változat ősszel. Pont ez történik most Windows 11 néven, és miért ne lehetne ezt megismételni jövőre egy WIndows 12-vel?

Hát azért, mondja a vállamon ülő kisördög rögtön, mert akkor évente tudni kéne villantani valamit. Bármit. Most van egy Sun Valley meg a Windows 10X felülete, de mi lesz jövőre? 

És ezzel elérkezünk a vitának egy új fejezetéhez: a motorháztető problémához. A Windows 11-ben rengeteg újdonság lesz "motorháztető alatt", csak ezek jó része nem a felhasználói tömegbázist alkotó r=1 számára érdekes. Hanem, például, nekem: hogy kijavítják a multimonitor-kezelést vagy hogy ablakban fogok tudni futtatni GUI-s Linux alkalmazásokat. Meg még rengeteg más. Ezeket ügyesen fel lehet lőni picit pukkanó tűzijátékként a júniusi marketingeseményen, de kell valami, amit nagyot szól. Össze lehet rakni évente egy-egy új Windowst a hátterében sok hasznos fejlesztéssel, de kell az a bling, amitől a nép akarni fogja majd az új Windowst (elnézést a kifejezésért). És ez a kiszivárgott változat legnagyobb rákfenéje, hogy a nép most látta ezt, és nem érti, miért akarná ő ezt?

 


Nagyon sokmindenben egyetértünk hozzászólásod alapján.
Szerintem az volt, hogy úgy gondolták kijön egy Windows szép kerek számmal és akkor majd ennek a folyamatos frissítgetése alapján megpróbálnak beállni egy szolgáltatás szerű modellre, sunnyogó frissítésekkel, és akkor jó lesz. Maga az elképzelés akár jó is lehetett volna, bár nem fér a fejembe, hogy miért nem Windows ONE lett ez (és ugye jól rímelt volna az XBox ONE-ra) aminek a neve is jobban tükrözte volna mindezt.

Nyilván rájöttek, hogy minden évben nagy csinnadrattával egy új(nak látszó) Windows bejelentése sokkal hangosabb esemény lehetne.

Sajnos megtört ez a minden második Windows legalább jó (Win98, XP, Win7) ciklus is, ahogy el nézem. Március óta használok Win10-et, de még mindig nem tudtam megszokni ezt a puritán felületet. Tök durva, hogy az első Win7-es gépem a Phenom 9500 jóval gyengébb volt mint  a mostani gépem (szerintem vitán felül áll, hogy egy Phenom 9500 + 2GB DDR2 + HDD  minden téren alul marad a 10400F + 16GB DDR4 + SSD-vel szemben) mégis egy lényegesen szebb és pofásabb Windows, a Win7 futott rajta, mindenféle erőlködés nélkül.
mikor a nép elkezdte leszavazni a csempéket, reménykedtem, hogy a Win 3.1-et idéző felület is végre feljavul, de sajnos a "letisztult" a divat, ami remek szó arra, hogy ne azt kelljen mondani, hogy "erősen múltidéző", "korai Windows userek számára nosztalgikus" stb. És ahogy elnézem a jövőben is ebbe az irányba mennek.

A másik dolog, hogy ez az egy Windows minden eszközre (na ehhez is jó lett volna marketing szempontból a Windows ONE név). OK, elhiszem, hogy olcsóbb és könnyebb így fejleszteni de sajnos kuszaságot is okoz : nemrég az egyik frissítés elvitte a VGA-ból a 3DFX-et (Glide wrapper/DG Voodooval operáltam) és sehogy sem tudom visszacsinálni (már feladtam), vagy ott van a multi monitor probléma,  ugyanakkor van akkumulátor meg kamera (ez még el is menne ha lenne webcamom) beállításom az asztali gépen! Minek? 

és ugyebár (ahogy te is felvetetted) akkor két Windows fog egymás mellett párhuzamosan menni? esteleg fejlesztődik egy harmadik (jövőre is kell valami hangos). MIlyen szép kavalkád lesz, amikor megjön a user, leírja a gondját és hozzáteszi, hogy Windows tizenvalamennyit használ, annak valamelyik épp időszakos frissítésével ... 

Link to comment
Share on other sites

payskin
6 minutes ago, Lord_KROK said:

akkor két Windows fog egymás mellett párhuzamosan menni?

Eddig is úgy volt, hogy max 2 évet támogattak visszafelé, tehát a 2019 előtt megjelent Windows 10 verzióknak már nincs támogatása. Valószínűleg le fognak állni a Win10 fejlesztéséve, és van egy 2025-ös céldátum, amíg biztonsági frissítésekkel támogatják (mert ezt megígérték 2015-ben, ez a régi 10 éves ciklus 2015-től 2025-ig).

Nem tudom, ezután mi lesz. Mert ha tényleg minden évben akarnak egy újat, akkor ezt az 5-10 éves támogatási ciklust kukázniuk kell, és a 2-3 éves "tervezett elévülést" ráhúzni a következő verziókra. Az Apple is csak 3 évre néz vissza, és, ha jól tudom, minden évben kidobja a támogatási listáról azt, amelyik épp kiöregszik ebből az intervallumból. Kérdés, hogy ezt a Microsoft, figyelembe véve a nagyvállalati felhasználókat, megengedheti-e magának? Eddig úgy, hogy Windows 10-nek hívott minden feature update-et, megtehette, mert verzión "belül" volt. De eljátszható-e vajon különböző verziószámokkal?  Esetleg, most is van ilyen lehetőség, hogy csiliárdokért hajlandók még bizonyos frissítéseket megcsinálni, amit a nagyvállalatok, akik nem akarnak váltani, inkább kifizetnek. 

Érdekes kérdés.

20 minutes ago, Lord_KROK said:

reménykedtem, hogy a Win 3.1-et idéző felület is végre feljavul, de sajnos a "letisztult" a divat, ami remek szó arra, hogy ne azt kelljen mondani, hogy "erősen múltidéző", "korai Windows userek számára nosztalgikus" stb. És ahogy elnézem a jövőben is ebbe az irányba mennek

Azért a Windows 8-hoz képest jelentősen előreléptünk már. Nem tudom, hova gurult el a gyógyszer 2009-10 környékén a grafikusok, UI/UX-tervezők világában, de nagyjából az Apple is ekkor élte meg azt a válságot, hogy egyik verzióról a másikra eldobta ezt a valóágra hajazó szkeumorf (vagy szkeuomorf?) designt, és ment át flatbe. A Microsoftnál meg jött a Metro és vitt mindent, ami a Windows 7-ben jól nézett ki: lekerekített sarkok, átlátszóság, vetett árnyékok, minden kukába. Jött a lapos korszak, és ezek az iszonyú, rohadt irritáló színek meg a prosztó egyszerűség. Botrány szarul kinéző nyomorék ikonok teljesen nem odaillő színes háttéren, 3x akkora csempék közepén... Felfoghatatlan, hogy ezt bárki komolyan gondolta egy Windows 7 után. 

Azért most már jobb a helyzet. A 2015-ös Windows 10 is elég puritánul nézett ki, de azóta óvatosan visszasomfordált 1-2 helyre az átlátszóság, szebbek lettek a színek, az ablakoknak újra lett vetett árnyéka, és nincs már minden úgy tervezve a rendszerben, hogy azt valaki akár ököllel is nyomogathassa valami érintőképernyőn. Érdemes megnézni, mennyire suta volt a Gépház 2015-ben, és nem mondom, hogy most maga a tökély, de legalább nem az van, hogy az egyes felületeken tök eltérő méretű betűk és 90%-ban tök üres fehér háttér fogad. Ezen az úton a Sun Valley, remélhetőleg, újabb előrelépést fog jelenteni. Bízom benne, hogy holnapután meglepnek minket valami tetszetős dologgal.

 

Link to comment
Share on other sites

Lord_KROK
1 hour ago, payskin said:

Eddig is úgy volt, hogy max 2 évet támogattak visszafelé, tehát a 2019 előtt megjelent Windows 10 verzióknak már nincs támogatása. Valószínűleg le fognak állni a Win10 fejlesztéséve, és van egy 2025-ös céldátum, amíg biztonsági frissítésekkel támogatják (mert ezt megígérték 2015-ben, ez a régi 10 éves ciklus 2015-től 2025-ig).

Nem tudom, ezután mi lesz. Mert ha tényleg minden évben akarnak egy újat, akkor ezt az 5-10 éves támogatási ciklust kukázniuk kell, és a 2-3 éves "tervezett elévülést" ráhúzni a következő verziókra. Az Apple is csak 3 évre néz vissza, és, ha jól tudom, minden évben kidobja a támogatási listáról azt, amelyik épp kiöregszik ebből az intervallumból. Kérdés, hogy ezt a Microsoft, figyelembe véve a nagyvállalati felhasználókat, megengedheti-e magának? Eddig úgy, hogy Windows 10-nek hívott minden feature update-et, megtehette, mert verzión "belül" volt. De eljátszható-e vajon különböző verziószámokkal?  Esetleg, most is van ilyen lehetőség, hogy csiliárdokért hajlandók még bizonyos frissítéseket megcsinálni, amit a nagyvállalatok, akik nem akarnak váltani, inkább kifizetnek. 

Érdekes kérdés.

Azért a Windows 8-hoz képest jelentősen előreléptünk már. Nem tudom, hova gurult el a gyógyszer 2009-10 környékén a grafikusok, UI/UX-tervezők világában, de nagyjából az Apple is ekkor élte meg azt a válságot, hogy egyik verzióról a másikra eldobta ezt a valóágra hajazó szkeumorf (vagy szkeuomorf?) designt, és ment át flatbe. A Microsoftnál meg jött a Metro és vitt mindent, ami a Windows 7-ben jól nézett ki: lekerekített sarkok, átlátszóság, vetett árnyékok, minden kukába. Jött a lapos korszak, és ezek az iszonyú, rohadt irritáló színek meg a prosztó egyszerűség. Botrány szarul kinéző nyomorék ikonok teljesen nem odaillő színes háttéren, 3x akkora csempék közepén... Felfoghatatlan, hogy ezt bárki komolyan gondolta egy Windows 7 után. 

Azért most már jobb a helyzet. A 2015-ös Windows 10 is elég puritánul nézett ki, de azóta óvatosan visszasomfordált 1-2 helyre az átlátszóság, szebbek lettek a színek, az ablakoknak újra lett vetett árnyéka, és nincs már minden úgy tervezve a rendszerben, hogy azt valaki akár ököllel is nyomogathassa valami érintőképernyőn. Érdemes megnézni, mennyire suta volt a Gépház 2015-ben, és nem mondom, hogy most maga a tökély, de legalább nem az van, hogy az egyes felületeken tök eltérő méretű betűk és 90%-ban tök üres fehér háttér fogad. Ezen az úton a Sun Valley, remélhetőleg, újabb előrelépést fog jelenteni. Bízom benne, hogy holnapután meglepnek minket valami tetszetős dologgal.

 


Mit jelent az, hogy a 2019  előtt megjelent Windows 10 verzióknak már nincs támogatása? Volt a régi verzió, lefrissült, ennyi. Amennyire tudom, újabb verzióra a régit fel sem nagyon lehet erőltetni. Gondolom senki nem használ 2019 előtti Win10-et a gépén, max ha folyamatosan offline, különben lefrissíti magát a rendszer és nincs olyan, hogy X verzióval ezelőtti verzió. 

Egyébként meg ha 2025-ig megy a Win10 támogatása (ez vajon mit jelent? Azt, hogy a defender frissül meg a nagyon durva biztonsági hibákat még éppen  javítják amúgy semmi, VAGY azt, hogy továbbra is jönnek a féléves frissítések, minden földi jóval? ) mert ennek (különösen a második verzió) tükrében 2025 ig bármilyen Windows jön ki (win 11, Win 12, Win 13, Win 14) érdektelen lehet a nép számára (számomra is csak akkor lehet érdekes ha megtanulnak normális UI-t csinálni). 
na és persze amit felvetettél, hogy mi lesz a nagy vállalatokkal? 


Igen, 2010 környékén gurult el a gyógyszer ha jól emlékszem, akkor jött ez az igénytelen puritán felület. " és ezek az iszonyú, rohadt irritáló színek meg a prosztó egyszerűség. Botrány szarul kinéző nyomorék ikonok teljesen nem odaillő színes háttéren, 3x akkora csempék közepén... Felfoghatatlan, hogy ezt bárki komolyan gondolta egy Windows 7 után. " pontosan. 
Amúgy megnéztem, tényleg, már van árnyéka az ablakoknak (mindent full screenen használok, hogy pl ez a hiányosság ne tűnjön fel), de átlátszás és lekerekített sarkok még mindig nincsennek, pedig már eltelt 10 hosszú év, és nem sikerül még ott sem tartanunk, ahol 2009 október 22-én. 

Nem emlékszem milyen volt a 2015-ös Win10, de nekem a mai is eléggé puritánnak néz ki. 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ez a verziózás is szép kis vesszőparipája lett a Windowsnak. Eleve felesleges volt megkavarni anno az egészet évszámokkal meg fantázianevekkel, maradhattak volna a világszerte bevett "major.minor.patch.build" szisztémánál, ahogyan kezdték, és akkor a Windows 95-öt 4.0 néven ismernénk, a 7-et meg 6.1 néven. Mondjuk ez önmagában is kabaré, hogy a Vista a 6.0, a 7-es meg a 6.1, a 8-as a 6.2, a 8.1 meg a 6.3, miközben a komplett kernelt is többször átírták, a GUI-ról nem is beszélve, kurva logikus az egész. :D Ha a 95 volt a 4.0-s verzió, akkor az XP kellett volna legyen a 7.0, a 7-es a 9.0, a 10 meg a 11.0, az alverzióikat (pl. 98SE vagy XP SP1/2/3) a második szám, a patcheket a harmadik különböztethette volna meg, a buildeket meg a negyedik. De hát miért is lenne bármi is konzisztens és konzekvens ennél a vállalatnál.

De ha már áttértek az évszámozásra, akkor meg maradhattak volna ennél. Miért Windows 10, amikor az elődje a 8.1-es fantázianevű 6.3 volt, és 2015-ben jelent meg, tehát még csak az évszámra sem utalhat a szám? Most meg 11, de miért pont most, és miért pont 11, amikor 21 van? Ráadásul egy ideje használják ezt az évszámosat is, pl. 20H2. Lehetne akkor csak simán Windows 21H1. Milyen plusz információt hordoz akár a 10-es, akár a 11-es fantázianév?

Abba már bele sem megyek, mekkora baromság volt átállni erre a félévenkénti főverzióváltásra. Ahelyett, hogy 3-5 évente hoznának új főverziót valódi újdonságokkal, amire lenne idejük átállni a cégeknek (ennyi idő alatt futnak ki a céges számítógépek általában, akkor pedig már mehet fel a friss verzió egyből). Helyette belezavarták magukat egy ilyen legacy hellbe, ami ráadásul üzletileg sem tűnik telitalálatnak, hiszen már nem kell fizetni sem az új verziókért, de a vállalatokkal legalább sikerült kicseszni, mert ők biztosan nem tudják követni ezt a tempót. Az én céges gépemen pl. a 1909 van, ez is a közelmúltban frissült a 1803-ról. Ha most kapnék egy vadonatúj gépet (idén valamikor fogok), arra sem a 20H2 települne, ez szinte biztos.

Link to comment
Share on other sites

Lord_KROK
9 hours ago, Fujitsu said:

Ez a verziózás is szép kis vesszőparipája lett a Windowsnak. Eleve felesleges volt megkavarni anno az egészet évszámokkal meg fantázianevekkel, maradhattak volna a világszerte bevett "major.minor.patch.build" szisztémánál, ahogyan kezdték, és akkor a Windows 95-öt 4.0 néven ismernénk, a 7-et meg 6.1 néven. Mondjuk ez önmagában is kabaré, hogy a Vista a 6.0, a 7-es meg a 6.1, a 8-as a 6.2, a 8.1 meg a 6.3, miközben a komplett kernelt is többször átírták, a GUI-ról nem is beszélve, kurva logikus az egész. :D Ha a 95 volt a 4.0-s verzió, akkor az XP kellett volna legyen a 7.0, a 7-es a 9.0, a 10 meg a 11.0, az alverzióikat (pl. 98SE vagy XP SP1/2/3) a második szám, a patcheket a harmadik különböztethette volna meg, a buildeket meg a negyedik. De hát miért is lenne bármi is konzisztens és konzekvens ennél a vállalatnál.

De ha már áttértek az évszámozásra, akkor meg maradhattak volna ennél. Miért Windows 10, amikor az elődje a 8.1-es fantázianevű 6.3 volt, és 2015-ben jelent meg, tehát még csak az évszámra sem utalhat a szám? Most meg 11, de miért pont most, és miért pont 11, amikor 21 van? Ráadásul egy ideje használják ezt az évszámosat is, pl. 20H2. Lehetne akkor csak simán Windows 21H1. Milyen plusz információt hordoz akár a 10-es, akár a 11-es fantázianév?

Abba már bele sem megyek, mekkora baromság volt átállni erre a félévenkénti főverzióváltásra. Ahelyett, hogy 3-5 évente hoznának új főverziót valódi újdonságokkal, amire lenne idejük átállni a cégeknek (ennyi idő alatt futnak ki a céges számítógépek általában, akkor pedig már mehet fel a friss verzió egyből). Helyette belezavarták magukat egy ilyen legacy hellbe, ami ráadásul üzletileg sem tűnik telitalálatnak, hiszen már nem kell fizetni sem az új verziókért, de a vállalatokkal legalább sikerült kicseszni, mert ők biztosan nem tudják követni ezt a tempót. Az én céges gépemen pl. a 1909 van, ez is a közelmúltban frissült a 1803-ról. Ha most kapnék egy vadonatúj gépet (idén valamikor fogok), arra sem a 20H2 települne, ez szinte biztos.

Hát ezt egyébként sosem értettem, hogy miért van elktérő verziószáma mint a neve. Meg hogy a Win 7 mitőpl 6.1 mikor 7? Minimum 7.0-nak illene lennie, de ahogy leírtad inkább 9.0-nak, Amúgy a 9-es számot betegesen kerülik '98 óta, sőt a sima 9-est ugy unblock. 
Pláne hogy szerintük is tök új dolgok vannak a "motorház" alatt és a GUI is új. 

Évszámozás sem lett volna rossz, még ha szokatlan is lenne hogy a Win 98-tól újabb a Win '09 (win7) vagy épp Win '15 / 21

Én ezt a 20H2 és társait nem értem. Az első részét és a végét igen, de a H mi a francot jelöl benne? 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
9 hours ago, Lord_KROK said:

Az első részét és a végét igen, de a H mi a francot jelöl benne? 

Félévet (half-year). Most ez a tempó, hogy félévente adnak ki egy új főverziót, ha kell, ha nem.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

payskin

Minden érzékünkre hatni fog. De a touch MENNYIRE nem kéne a végére. :facepalm: Istenem, hogy ezt 12 év után még mindig nem értik...

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger
6 minutes ago, payskin said:

De a touch MENNYIRE nem kéne a végére.

Lehet róla szó ha végre kihasználnák azt hogy képes automatikusan váltani normál és tabletmód között. Csak egy külön UI kellene a normál módhoz....

Link to comment
Share on other sites

payskin

 

 

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger

https://www.techpowerup.com/283760/microsoft-account-and-internet-connection-mandatory-for-windows-11-home-setup

Quote

"Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft Account to complete device setup on first use,"

:no:

Ja és ha ez nem elég még a tpm (2.0) is kötelező lett állítólag...

/SZERK
Kis extra info:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-intel-processors
 

Link to comment
Share on other sites

payskin
4 hours ago, jagdtigger said:

"Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft Account to complete device setup on first use,"

Ez már a leak kapcsán felmerült, de akkor cáfolták. Mármint voltak emberek, akik meg tudták kerülni. 

Igen, a rendszerkövetelmények kicsit hajmeresztőnek tűnnek, a TPM 2.0 nem állítólag, hanem tényleg követelmény a UEFI-vel és bekapcsolt Secure Boottal együtt. Jövő héten lesz nyilvános tesztverzió, kiderül, mit gondolnak ebből komolyan. Azt, például, kizárt dolognak tartanám, hogy 8. generációsnál korábbi Intel procikon ne fusson.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Elég jó összefoglaló.

Arra, például, ebből a videóból jöttem rá, hogy az a jobbról bekúszó, üvegszerű widget panel, az valójában egy felturbózott News & Interest. :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Nem nagyon követem a témát, de azt hallottam, hogy alapjaiban újítják meg a Microsoft Store-t: bármilyen windowsos alkalmazást fel lehet majd tenni, és a Microsoft nem fog eltenni az árukból semennyit sem, a fizetési módot is minden szoftverkészítő maga határozhatja meg. Meg az androidos appok is futni fognak natívan.

Mindez több okból is reménykeltő:

1. Kurvára itt lenne az ideje 2021-ben, hogy ne hatszázötvenféle különböző internetes forrásból kelljen beszerezni a telepítőket (amik közül bármelyiket lazán fel is törhetik az elmés hackerek, ahogy erre volt már jó pár példa, te meg önként lököd fel a zsarolóvírust a gépedre abban a hiszemben, hogy épp egy Notepad++-t installálsz a készítő weboldaláról), hanem minden windowsos app egy helyen legyen elérhető az Android vagy az iOS mintájára, ahova eleve csak ellenőrzés után kerülhetnek fel, és a frissítésük is automatikus legyen, hogy ne egyesével kelljen állandóan frissítgetni az összes alkalmazást. (Ami jelenleg automatán frissül, annak saját background processze van erre – mennyivel jobb lenne az ilyen szarok helyett egyetlen frissítőprocessz, ami a Store-ból frissít. A számítógépgyártók is kukázhatnák a szarul működő driverfrissítő programjaikat.)

2. Annak is kurvára ideje lenne, hogy a Microsoft accountban meglegyen az az információ, hogy milyen appok voltak nálam feltelepítve milyen beállításokkal, és ha veszek egy új gépet, akkor arra azonnal letöltődjenek és települjenek az appok a felhőből, amint bejelentkeztem a fiókba – ahogy Androidon vagy iOS-en is történik. Ne legyen már egy munkanap egy reinstall, és a beállításokat se kelljen már egyesével exportálni a programokból, legyen erre valami közös szolgáltatás, amit a programfejlesztők könnyen beépíthetnek a programjaikba.

3. Ha eléggé megkönnyítik a programfeltöltést, sokaknak megjöhet hozzá a kedvük, hogy feltegyék a saját fejlesztésű, windowsos szoftvereiket, amikkel amúgy nem találkoznánk, és lehet közöttük jó pár hasznos alkalmazás is. Egy kis passzív jövedelemért cserébe talán én is feltennék néhány saját fejlesztésű, .NET-es alkalmazást.

Majd meglátjuk, ez hova fut ki, és sikerül-e végre megjönni a XXI. századba az appokkal, de maga a bejelentés biztató. Ennél már csak az lenne jelentősebb előrelépés, ha sikerülne végre kib.aszni az egész registry-t. Bár ahhoz valószínűleg az alapoktól újra kellene írni az egészet.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...