Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 7


payskin

Recommended Posts

payskin

:nyalóka:

 

RTM van már TechNeten és MSDN-en, illetve arra jöttem haza a nyaralásból, hogy a Connectről is letölthető volt azok számára, akiknek volt hivatalos meghívója anno a teszteléshez.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Én már futtattam chkdsk /r parancsot Win7 alól XP partícióra.

Az igaz, hogy ez egy "rendszerpartíció", ha úgy vesszük, csak nem igazán értem, mi volna a különbség egy adatpartícióhoz. ;)

Hacsak az nem, hogy semmi, hanem a rendszerpartíciót nyilván önmagára a Win7-re értik, amikor csak a legközelebbi boot során hajtódik végre a parancs. Akkor meg mindegy.

Az XP partíciót meg futás közben lecsatolta és megcsinálta amit kell. Hogy lassabban-e, az talán lehet, mert mintha a fájlokkal sokat szöszmötölt volna. Vagy csak nekem tűnt úgy. A Feladatkezelőt persze közben nem néztem. Most kíváncsi lettem.

Akkor még erről a hibáról nem tudtam, memória az amúgy is volt elég, és csak bizonyos hardvereken, drivereknél jelentkezik igazán az MS szerint.

http://pcforum.hu/hirek/11467/Elhalasztjak...7+kiadasat.html

http://itcafe.hu/hir/windows_7_rtm_chkdsk_memoria_hiba.html

Az azért elég érdekes, hogy egy ilyen régi dolog, mint a chkdsk ilyen problémákat okozhat ennyi teszt után. No persze biztos bütyköltek rajta valamit, és nem minden derülhet ki időben.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Connecten fent van a Windows Demo Kit 3 is, ami a Win 7 Enterprise RTMet (választható 32 vagy 64 bites változatot), Office 2007-et, a Windows Live szolgáltatásokat, és az MS Forefont biztonsági comagot tartalmazza egy telepítő készletben. Kár, hogy kulcsot nem adnak hozzá. :(

 

@Balázs: Nem nehéz megfagyasztani/kiakasztani: a HPET-t nem bírja, állandóan lekapcsolta a gépemet emiatt. :S

Link to comment
Share on other sites

KeLa

Próbálkoztam a chkdsk /r futtatásával több partición is, közbe filmet is néztem és nem történt semmi különös. Néztem a ram használatot, az cc 90% volt filmnézéssel együtt. USB-s eszközön is próbáltam de nem akart meghalni. Ez valami spec konfig/driver és csillagok együttállása esetén működik és a rémhír gyorsan terjed!

 

Ja! a konfig egy 1.6 gigás proc, 1 giga ram MiniITX. Intel D201GLY

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

:hmm: A probléma mégis létezik. Nálam most kapásból jelentkezett. Egy bizonyos formában, csak nem a kék halálos. Ezért is lehetett olyan lassú.

A múltkor nem figyeltem rá, pedig kint van a Memory Meter gadget, csak biztosan alatta volt egy full képernyős ablaknak, így nem tűnt fel.

Most elindítottam a chkdsk /r parancsot ugyanarra az XP partícióra. A memória foglaltság ekkor 1207 MB volt.

Amikor a chkdsk-t elindítottam, a processze 928 kB RAM-ot foglalt kezdetben.

Nyomtam egy yes-t a kötet lecsatolásához, és szép folyamatosan elkezdett felfelé kúszni.

A Memory Meter átváltott zöldről narancsra, majd piros lett, ahogyan a 4 GB-ot teljesen megközelítette.

Hogy pontosan mennyi volt, azt nem láttam, de visszaszabályzott picit, visszaváltott a szín narancsra és stabilizálta a chkdsk folyamatot 2.970.232 - 2.970.408 kB között az op. rendszer.

 

Azt mondják chipset függő, az enyém Intel. Amellett annyira csak intelligens ez a 64 bites memóriakezelés, hogy visszavesz, és nem lesz kék halál. 8)

Majdcsak kiadnak egy SOS hotfixet. ;)

 

Balázs, annyira mégsem kacsa. Csak a kék halál nem garantált, illetve az talán egy újságírói vélemény volt, hogy akár az is lehet.

Link to comment
Share on other sites

solties

Akkor most mégsem végleges ez a rendszer? Úgy olvastam, hogy az RTM megjelenése után találták ezt a hibát. Vagy esetleg kijavítják majd a megjelenés után egy frissítéssel?

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Gondolom az RTM az csak RTM. Arra meg nincs idő, stb., hogy ezt abban korrigálják a megjelenésig.

Hotfix meg úgyis lesz egy néhány úgyis a megjelenés után. Nem mindegy, hogy eggyel több :?:;)

Csak kínos, hogy ennyire hamar, és ilyen.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nem értem, mi kínos, ha nincs hiba? Tudom, hogy hosszú, meg angolul van, de legalább pár bekezdést olvassatok el belőle! Segítek:

 

The file system team immediately began to look into the issue. They too were unable to reproduce the crash and from their perspective the memory usage was by design and was a specific Windows 7 change for this scenario

We first looked through our crash telemetry (both at the user level and “blue screen” level) and found no reported crashes of chkdsk. We of course look through our existing reports of issues that came up during the development of Windows 7, but we didn’t see anything at all there. We queried the call stacks of existing reported crashes (of all kinds, since this was reported) and we did not find any crashes with chkdsk.exe running while crashing. We then began automated test runs on a broad set of machines—these ran overnight and continued for 2 days. We also saw reports related to a specific hardware configuration, so we set up over 40 machines based on variants of that chipset, driver, and firmware and ran those tests. We were not hitting any crashes (as mentioned, the memory usage was already understood). Because some were saying the machines were non-responsive we also looked for that in manual tests and didn’t see anything.

In fact, in our lab (running tests continuously for a few days) we had one failure in this regard and the crash was in the firmware of the controller for the disk.

Lefordítsam?

---

Időközben itthon felraktam a 64 bites Ultimate-et. Van 1-2 dolog, amit nem értek, majd nézelődöm meg kérdezek...

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Kíváncsiságból megnéztem ezt a chkdsk /r dolgot 32 bites Vistán.

Ott semmi különös jelenség nincs. Indul a chkdsk processz 652 kB memóriafoglalással, majd a munka során ez felkúszik 5.088 kB és 5.124 kB közötti értékre. Mondhatjuk, nothing special. Ez így teljesen rendben van.

 

Megnéztem ugyanezt egy korábbi 7201 builden, és ugyanaz van, mint az RTM-nél. Drasztikus memóriahasználat.

Ha itt ez is nothing special és így tervezték az új memóriahasználatot, akkor legyen, bár én erõsen kétlem, hogy egy nyüves DOS prompt parancsnak el kell foglalnia 3 GB memóriát. Vagy ennek többszörösét, ha netán több lenne a gépben.

Annyiban tervszerû, hogy kihasználja az összes memóriát, ami csak létezik, és nem zuhan össze, tehát magának az op. rendszernek a memóriakezelése jó. Csak az az egy program lett hibásan megírva.

(7201 build induló processz 1.256 kB, teljes "kihasználtság" 3.172.168 kB, full memóriafoglaltság 3.896 kB)

Valamikor úgy a DOS korszakban volt egy hírhedté vált mondás az alapító atyától, hogy ugye 640 kB memória mindenre elég. ;)

Tudjuk, hogy a Windowsban már nem. De hogy egy parancssori programnál. :hááát::pislog:

Ezt hívják memóriaszivárgásnak.

 

Érdekes, hogy eddig senki nem jött rá, mert ezek szerint biztos, hogy korábbi buildeket is érintett, és az egész világ nyúzta.

Mivel valószínûleg nem minden chipsetnél van ilyen, ha ez tényleg létezik így, talán ezért is nehéz volt észrevenni.

Vagy mint nálam, hogy már legalább egy hete tudhattam is volna, ha nem takarja el egy ablak a Memory Meter gadgetemet. :lol:

Vagy senki nem adott még ki chkdsk /r parancsot korábban, vagy ha mégis, hasonlóképp nem tûnt fel. Mi volna olyan érdekes egy parancssori programon?

Ez mutatja, hogy nem is olyan egyszerû a tesztelés és hibátlan program kiadása.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Kipróbáltam, és nálam is szép gyorsan felkúszik a memória >2GB Ramra. Az érdekesség az, hogy amikor eléri ezt a határt olyan lassú lesz, mint a tetű. :S Úgyhogy ezt én hibának minősíteném, mintsem normális mükődésnek. Nem hiszem el, hogy 50 fájl átvizsgálásához min. 5 percre lenne szükség. Mert nálam ilyen tempóban dolgozik, és szerintem nem rossz a gépem ehez a feladathoz (AMD Phenom 9850BE + 4GB Kingmax HyperX Limited Edition). :)

Link to comment
Share on other sites

payskin
Ezt hívják memóriaszivárgásnak.

De nem. Ezt memóriafoglalásnak hívják. Szivárgás akkor volna, ha nem a program előre eltervezett működése volna, hogy lefoglalja a memóriát, és nem szabadítaná fel maga után, amikor végzett. De ez egy előre eltervezett memóriafoglalás.

 

A kérdés -- és Sinofskyék csak ezt vizsgálták napokig --, hogy ez ténylegesen okozhat-e lefagyást, adatvesztést stb. És bár egy rakás különböző konfiguráción próbálták, nem sikerült ilyet elérniük. Mi több, a Windows 7 tesztelése óta beérkezett hibajelentések között egy sincs, ami chkdsk-hoz kötődne. (Tényleg lefordítsam?)

 

Tehát még egyszer: nincs hiba. Megváltozott működés van, amit valaki hibának vélt. Ennyi.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Nem akarnék itt a szemantikába belemenni, nekem tökmindegy, hogy szivárgásnak vagy foglalásnak nevezzük a jelenséget. A lényeg: van jelenség.

Nekem ez nem tűnik normál tervezett működésnek. Függetlenül attól, mit mond Sinofsky és hogy ez náluk most egy tökéletesen megvalósított memory usage, ami was by design and was a specific Windows 7.

Meg hogy mit tudtak reprodukálni.

Tényleg specific, mert a Vistánál még nem így volt, hanem normálisan. Szerintem.

 

Nekem ne mondja senki, hogy egy parancssori programnak ennyi memória kell, belassítva az egyéb működést is, meg önmaga is lassabban fut le persze, időnként verseng az erőforrásért a többi processzel. És hogy ezt direkt így akarták. No persze változhatott a koncepció az ominózus 640 kB óta. :lol:

Vagy ha netán lenne 48 GB RAM a gépemben, és elindítok egy chkdsk /r parancsot, akkor az úgy van jól, hogy ez a processz szépen igényt tartana az egészre, ha van annyi ideje futáskor, hogy apránként megközelítse a felső határt, mígnem végül az op. rendszer majd az orrára koppint? :hááát:

 

Az rendben van, hogy az op. rendszer amúgy tette a dolgát és crash nem lett. Én sem mondok mást.

A BSOD az újságírói vagy valami hasonló előzetes feltételezés volt szerintem. Azért ha egy chkdsk folyamat a disk írási művelet közben tudott volna lefagyni, akkor akár tényleg adatvesztés is lehetne, de probléma mindenképpen.

Ez nincs, a 64 bites memóriakezelés teszi a dolgát, nem enged túlterjeszkedni. :yeah:

Én nem használok nagyon memóriaigényes programokat és hasonló vagy egyáltalán feltűnően nagy memóriafoglalást csak a vLite futása közben láttam, de annak talán volt is értelme. :)

 

Én elvagyok ezzel így is. Nem olyan túl gyakran ad ki az ember ilyen parancsot, ezért is tartott eddig, míg ismertté lett a nagy "újítás". Nem árt azért tudni róla. ;)

Ha a rendszerpartíciót rakná helyre, akkor a boot folyamat elején tőlem akár használhatná az egész memóriát, ha tényleg ez volt a terv, és ettől gyorsabb lenne.

De nem lett gyorsabb, sőt inkább lassabb, és még zabálja is a memóriát, és mindenképp figyelembe kellene venni valahogy, hogy a boot alatt fut-e vagy a működő op. rendszer alól. Szerintem.

 

Vagy fel kellene térképezni, hogy tényleg chipset specifikus-e a dolog, vagy mennyire.

Ha tényleg csak a hibás alaplapi chipkészlet meghajtóprogram okozza, akkor meg az Intelnek kell lépni.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

@SkyBird: Nekem nVidiás chipsetem van, és azon is ez a helyzet, úgyhogy nem chipsetfüggő a jelenség. :)

 

Ha viszont ez memóriafoglalósdi szándékos - márpedig MS szerint ez szándékos -, akkor jobban is optimalizálhatták volna a mükődését. Feladatkezelőben nagyon jól látható, ha eléri a maximális lefoglalható egységet, akkor teljessen lelassul a chkdsk, ahoz képest, hogy induláskor hogyan futott. Lehet, hogy szándékos ez a megoldás, de nem valami nyerő ebben a formában.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Persze hogy lelassul. Az van, hogy mint a kisgömböc szétterjeszkedik a memóriában, ahogy tud, meg az op. rendszer engedi. De még kérne több memóriát ő is változatlanul és folyamatosan egyre többet, na meg a többi folyamatnak is kell úgy szép szolídan valami, és marad még egy picurka tartalék. Ebben a versengésben a chkdsk ahelyett, hogy dolgozna és beérné a nálam tapasztalt több mint hatszázszoros :!: memóriaterülettel a Vistához képest, ehelyett még folyamatosan több memóriát kunyerál és időnként megáll a fájlok vizsgálatánál. Hallható. Gondolom ilyenkor az op. rendszer visszavesz valamit tőle. Szóval gyorsabb helyett lassabb lett, és még így is akarták. Állítólag.

 

Az is állítólag volt, hogy chipsetfüggő. Az egyik cikkben olvastam, de nem tudom honnan szedték. Ezek szerint érint több chipkészletet is. Vagy szinte vagy nem is szinte mindet? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

solties

És még majd ami a későbbiekben ki fog derülni... Hm hamarabb jönni fog az sp1 mint gondolnánk, a nyakam teszem rá. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nagyobb kunszt volna, ha arra tennéd a nyakad, hogy a Windows 7 a világon az első hibátlan szoftver! :P Az, hogy van benne hiba, túl nyilvánvaló.

Link to comment
Share on other sites

geri005

Na most akkor hiba vagy nem hiba? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Maga az op. rendszer jó.

Minimum az az egy rutin bugos. Nekem nem adják be, hogy ez feature, bármi is lesz a vége. ;):lol:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nekem valami miatt olyan érzésem van, mint amikor decemberben kiszivárgott a Beta változat. Az MS váltig állította, hogy nem hiba az MP3 kezelés/fájl beletörlés, majd egy hét múlva közölték, hogy mégis az, és elkészítették már hozzá a javítást is. :) Ezek után ilyen szinten nem nagyon tudok megbízni az ilyen állításokban. Egyébként ez csak akkor lenne szerintem új feature, ha működne is, viszont ez párunk szerint elég bugos így. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Predator

Annak mi értelme lenne ha hibátlan lenne egy op rendszer ?

Nekünk persze jó lenne de akkor nem kell a Microsoftnak újabb win 8 9 … kiadnia és ki venné meg !!!

 

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Másnál is darálja a merevlemezt indítás után? Vista alatt nem volt ilyen gondom, ugyanazok a programok indulnak el. Hab a tortán, hogy lassabban bootol, mint a Vista SP2, pedig legalább annyi dolog van lelõve automatikusan induló dogokból, mint Vista alatt.

Link to comment
Share on other sites

solties

Nekem csak virtuálisan van feltelepítve, ott nem vettem észre ilyesmit, csak "darabos" a hang. De ez másnak is betudható. A vista sp2 boot után kb 1-2 percig még szöszmötöl a merevlemezen valamit nálam, amire még nem jöttem rá, hogy mit csinál.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
Az MS váltig állította, hogy nem hiba az MP3 kezelés/fájl beletörlés, majd egy hét múlva közölték, hogy mégis az...

Egyébként ez csak akkor lenne szerintem új feature, ha működne is, viszont ez párunk szerint elég bugos így. :hááát:

Az én se nagyon értem, miért kell erősködni, hogy ez így jó, pont így gondoltuk, mikor nyilvánvaló, hogy ez így nem jó. Még az is oké, hogy a parancssor manapság már nem igazán DOS, főképpen 64 bitesnél, és most feltételezzük, hogy tényleg gondoltak egy olyanra, hogy adjunk a parancsnak memóriát, hogy használja ha már van, és milyen jó lesz. Csak a megvalósítás nem jött be, mert akkor pedig kellene egy valamilyen ellenőrző rutin, hogy az adott gépen mondjuk a rendszermemória 80 %-os foglaltsága esetén már ne kérjen többet magának a folyamat. Én igazán abban sem vagyok biztos, hogy az így rendelkezésre álló memóriát egyáltalán használja, vagy ha igen, az meg tuti, hogy nem megfelelő hatékonysággal. Ehelyett csak folyamatosan többet kér, míg kapni tud.

Hacsak reklámfogásnak nem jó az egész, hogy ennyire stabil maga az op. rendszer, hogy nem lehet megfektetni, és kipucolja a pókhálót az összes memóriacella szegletéből. :P:lol:

 

Másnál is darálja a merevlemezt indítás után?

Nem. Nálam sokkal kevésbé teszi, mint a Vista. Kicsit gyorsabban is töltődik.

 

@solties

Szerintem a Vista a boot után még elindexelget. Win7-nél ez nincs, vagy nem feltűnő.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nekem csak elsõ indításkor darálta a winyot, illetve nagyobb javító csomagok telepítése utáni gépindításkor.

Kb. fél perc alatt feláll nálam a rendszer, akkor már használható, bár néha a net kapcsolattal még fél percig szórakozik, hogy megtalálja. :P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...