Jump to content
GSForum - Segélyvonal

SSD-vásárlás


Fujitsu

Recommended Posts

Fujitsu

SSD-vásárlás

Mit kell tudni az SSD-rõl? Mik az elõnyei, mik a hátrányai? Érdemes-e SSD-t venni? Mire kell figyelni SSD vásárlásakor?

Mi is az SSD?

Az SSD a
Solid State Drive
angol szavak kezdõbetûibõl alkotott betûszó. Ez egy viszonylag újfajta adattárolót takar. Ennek lényege, hogy az adattárolást félvezetõk segítségével valósítják meg, ellentétben a hagyományos merevlemezekkel, ahol az adat a merevlemez tányérjain tárolódik. A Wikipédia vonatkozó
lényegében mindent elárul, amit napjainkban tudni kell az SSD-k történetérõl, mûködésérõl, elõnyeirõl és hátrányairól.

A kereskedelmi forgalomban kapható SSD-k kivétel nélkül flash memóriákat használnak.

Hogy néz ki egy SSD-meghajtó?

IPB kép

Az SSD-k általában 1,8”-os és 2,5”-os méretben kerülnek forgalomba. Noteszgépekbe tehát könnyedén beszerelhetõek, de ha egy asztali gépben akarjuk õket használni, akkor szükségünk lesz egy speciális beépítõ keretre, ilyet azonban még nagyon kevés helyen lehet kapni. Az SSD-k többsége SATA2-es csatolófelülettel rendelkezik, de természetesen kapható PATA interfésszel ellátott változat is. A legtöbb SSD SATA-tápkábellel mûködtethetõ, de egyes darabokon megtalálhatjuk a MOLEX csatolófelületet is. Egyes SSD-k USB-csatolófelülettel is rendelkeznek.

Hogy néz ki belülrõl egy SSD-meghajtó?

IPB kép

Az SSD-n belül található egy nyomtatott áramkör, amelyen a kontroller és a memóriachipek kapnak helyet. A kontroller tulajdonképpen az SSD „processzora”, a memóriachipekben tárolódik az adat.

 

Nem mindegy, milyen kontroller és milyen memória van az SSD-meghajtónkban. Jelenleg a Samsung gyártja a legjobb kontrollereket és memóriachipeket, de az Intel sincs lemaradva tõle. Sok panaszt hallani a JMicron vezérlõivel kapcsolatban.
Ezek az információk természetesen nincsenek kõbe vésve, minden gyártónak vannak jó és kevésbé jó, valamint selejtes szériái is, így nem árt tájékozódni a kiválasztott SSD paramétereivel kapcsolatban.
A kontroller és a memória márkájából azonban legfeljebb a megbízhatóságra és a stabilitásra következtethetünk, a teljesítményre és a sebességre kevésbé. Ezt leginkább az határozza meg, hogy milyen típusú flash memóriával van ellátva a meghajtó. Az
típusú memóriachipek memóriacellánként 1 bitet tárolnak, míg az
típusúak 2 vagy több bitet. Ebbõl eredendõen az SLC memória gyorsabb és az élettartama is hosszabb. Tudniillik, a memóriacellák nem örökéletûek, csak egy bizonyos számú írást viselnek el. (Egy átlagos SSD memóriacellái mintegy 100 ezer írást képesek elviselni.) Ha állandóan egy cellacsoportba ír a számítógép, akkor annak a cellacsoportnak a memóriacellái hamar elhaláloznak, míg a többi cellacsoport lényegében kihasználatlan marad. Ennek az elkerülésére alkalmazzák az úgynevezett
algoritmust, ami gondoskodik róla, hogy a számítógép egyenletesen írjon a meghajtó minden memóriaterületére, ezzel növelve a meghajtó élettartamát. Ma azt mondhatjuk, hogy egy átlagos SSD átlagos használat mellett 4-5 évig valószínûsíthetõen problémamentes lesz, a jobb minõségû, drágább memóriákkal szerelt darabok pedig akár kétszer ennyi ideig is gond nélkül mûködhetnek.

Miért érdemes SSD-t venni?

Az egyik ok, ami miatt egyre népszerûbbek az SSD-k, az a szédítõ olvasási sebesség. Mert hiába a 300 MB/s-os átviteli sebességet biztosító SATA2 interfész, hiába a nagy adatsûrûség, hiába a nagy fordulatszám, a hagyományos merevlemezek olvasási sebessége még mindig meg sem közelíti a SATA1 interfész átviteli sebességét (150 MB/s), ráadásul a sebesség folyamatosan változik annak függvényében, hogy a lemezfelület melyik részérõl olvassuk az adatot. Ezzel szemben már egy átlagos, MLC-s SSD is képes lehet 120 és 160 MB/s közötti sebességértékeket produkálni olvasás közben, méghozzá folyamatosan, ami szép teljesítmény. A jobb darabok már 200 MB/s feletti olvasási sebességre is képesek folyamatosan, és akkor még nem is beszéltünk az SLC-s SSD-meghajtókról. Fontos megjegyezni, hogy a gyártók által megadott olvasási és írási sebességek a maximálisan elérhetõ értékek, a valós, folyamatos használat közben mérhetõ sebességértékek ennél szinte mindig alacsonyabbak. Írási sebesség terén már nem olyan fényes a helyzet, hiszen az átlagos, olcsó SSD-k itt nagyon hullámzó teljesítményt mutatnak, nem ritka, hogy az írási sebesség a 10-15 MB/s-os sebességtartományba esik vissza. A hagyományos merevlemezek lényegében ugyanazt tudják írás közben, mint olvasáskor. Természetesen a drágább és jobb minõségû SSD-k írás közben is képesek 150 MB/s vagy afölötti sebességet produkálni folyamatosan, amivel a leggyorsabb hagyományos merevlemezeket is állva hagyják. Az SLC-technológia elõnye itt is kiütközik, hiszen az SLC-s SSD-k írás közben jóval nagyobb sebességre képesek folyamatosan. Mindazonáltal manapság a legtöbben rendszerlemeznek szeretnének SSD-t vásárolni (ami nem is csoda, hiszen szimpla adattárolásra egy kicsit drága mulatság lenne), ott pedig az olvasási sebesség dominál. Márpedig az SSD-meghajtóra telepített rendszer bootideje szignifikánsan rövidebb, az alkalmazások akár kétszer, háromszor gyorsabban is betöltõdhetnek még egy átlagos SSD-vel is. Az SSD-k elérési idõ tekintetében is magasan verik a hagyományos merevlemezeket. Az SSD-meghajtók nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ellenállnak a komolyabb mechanikai behatásoknak (ütés, vibráció stb.), zajtalanok, kevésbé melegszenek, könnyûek, a fájltöredezettséggel esetükben nem kell foglalkozni. Csoda-e, hogy egyre nagyobb érdeklõdés övezi ezeket a meghajtókat?

IPB kép

 

IPB kép

 

IPB kép

 

IPB kép

Miért nem érdemes SSD-t venni?

Talán a legjelentõsebb ellenérv a horribilis ár. A jelenlegi, MLC-s SSD-k csúcsát az OCZ Vertex szériája képviseli. Egy 60 GB-os (!) OCZ Vertex SSD majdnem 70 ezer forintot kóstál; ha beérjük a széria legkisebb darabjának kapacitásával (30 GB), akkor is több mint 40 ezer forintot kell fizetnünk. Az Intel MLC-s meghajtói (amelyek szintén kiválóak) 100 ezer forint feletti árcédulával kerülnek a boltokba, igaz, némileg nagyobb kapacitással (80 GB). Természetesen vehetünk nagyobb méretû, 120 GB-os, illetõleg 240 GB-os SSD-t is, de ekkor készüljünk fel arra, hogy akár negyedmillió forintot is elkérhetnek tõlünk. Hacsak nem vagyunk milliomosok, az SLC-s SSD-ket felejtsük el, mivel ezekbõl már egy 60 GB-os is belekerülhet negyedmillió forintba. Vannak olcsóbb, 30 és 60 GB-os tárolókapacitással rendelkezõ (MLC-s) SSD-k is (a 40 ezer forint alatti árkategóriában), ezek azonban teljesítmény és megbízhatóság szempontjából elmaradnak a drágább modellektõl. Ezeknél kisebb tárolókapacitású SSD-t nem érdemes venni, mert rendszerlemeznek nem lesz alkalmas, más célra meg (ma még) nem érdemes SSD-t venni. Mikor eszünkbe jut, hogy egy 1 TB-os kapacitással rendelkezõ, hagyományos merevlemezt már huszonkevés ezer forintért a kezünkbe nyomnak, valószínûleg be fogjuk látni, hogy sokkal jobban járunk, ha inkább lemondunk az SSD-meghajtók által biztosított sebességrõl. [
Ha nagy sebességre van szükségünk, alternatív megoldásnak ott a
vagy a
, esetleg a
, de azokhoz már külön vezérlõ kell, hacsak nincs olyan alaplapunk, ami gyárilag tartalmaz ilyet (pl. Asus P6T Deluxe/WS).
] Az SSD-k hátrányaként említhetjük még tehát a kis tárolókapacitást, a hirtelen áramkimaradásra való érzékenységet, valamint az olcsóbb darabok esetében tapasztalható gyér írási sebességet is.

Milyen és mekkora SSD-t célszerû vásárolni? Mire figyeljünk?

Mielõtt SSD-meghajtó vásárlására adjuk a fejünket, gondoljuk át még egyszer, tényleg szükségünk van-e arra a sebességbeli elõnyre, amit egy SSD adhat. Állítsuk szembe egymással a fentebb felsorakoztatott elõnyöket és hátrányokat, mérlegeljünk, nem járnánk-e jobban mégis, ha hagyományos merevlemezeket vásárolnánk. Amennyiben ezután is úgy véljük, hogy nekünk szükségünk van egy SSD-meghajtóra, vegyük figyelembe a következõket.

Nem mindegy, melyik gyártó melyik modelljét választjuk. Jelenleg a piacon a következõ gyártók SSD-meghajtói kaphatóak:
A-DATA, Apacer, BiTMICRO, Compustocx (CSX), Corsair, Crucial, Fusion, IBM, Imation, Intel, Kingston, Memoright, Micron, Mtron, OCZ, pureSilicon, Samsung, Sandisk, Silicon Power, Silicon Systems (
felvásárolta a WD
), STEC, Super Talent, Team Group, Transcend, Traxdata, Toshiba
(
forrás:
). Ezen gyártók egy része Magyarországon (még) nem képviselteti magát. A hazánkban is kapható SSD-k közül a legmegbízhatóbbak és a legjobb minõségûek gyártói az Apacer, a CSX, az Intel, a Kingston, az OCZ és a Samsung. A Corsair 30 és 60 GB-os modelljei, valamint a Silicon Power és a Transcend termékei gyengébb minõséget képviselnek. Ez azonban csak egy általános nézet, aminek alapját fõleg a tesztekben való szereplés szolgáltatja, így nem lehet azt mondani, hogy bármelyik gyártó termékének megvásárlásával rossz vásárt csinálnánk. Figyelembe kell venni, hogy a kinézett modell milyen kontrollert és milyen memóriákat tartalmaz. Ha ezek az egységek jó minõségûek és megbízhatóak, nincs mitõl tartani.

Ha rendszerlemeznek vesszük az SSD-t, akkor elegendõ lehet a 30 GB-os tárolókapacitás is. A tárhelyzabáló Windows Vista és Windows 7 korában azonban oda kell figyelni az operációs rendszer tárhelyfoglalására is, fõleg akkor, ha még programokat is szeretnénk a rendszerpartícióra telepíteni. Itt jegyezném meg, hogy a komolyabb tárhelyigényû programokat (például játékokat) nem érdemes SSD-re telepíteni, mert különbség legfeljebb a programok betöltõdési idejében fog mutatkozni, más említésre méltó elõnyt nem fogunk tapasztalni.
Az automatikus töredezettségmentesítést feltétlenül kapcsoljuk ki!
SSD-meghajtót tilos defragmentálni, ezzel akár tönkre is tehetjük a meghajtót!
Amúgy sincs rá semmi szükség, hiszen – mint már említettem – az SSD-meghajtók esetében fájltöredezettséggel nem kell számolni. A meghajtó élettartamának (és természetesen a sebességnek) a növelése érdekében kapcsoljunk ki minden felesleges szolgáltatást (például: indexelõ szolgáltatás, Windows Search stb.)! Ha 4 GB (vagy nagyobb méretû) RAM-mal rendelkezünk, a lapozófájlt is kapcsoljuk ki.

Akárhogy is nézzük, az SSD-technológia ma még eléggé gyerekcipõben jár, s még nem mondhatjuk, hogy adataink tökéletes biztonságban vannak egy ilyen meghajtón. Bár a legtöbb SSD-re már 2 év garanciát vállalnak, ez a tény meghibásodás esetén nem hozza vissza az adatainkat, így a fontos állományainkról idõnként készítsünk biztonsági mentést!

IPB kép

Hasznos linkek

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Garono

Mit gondoltok, egy Apacer 32 GB-os SSD megbízható választás lenne? 25 000 körül már lehetne kapni, és úgy gondoltam, a Windows 7-et rögtön SSD-re telepíteném.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem gondolom, hogy minõségben lenne lemaradása a többiekkel szemben, de nyilván lassabb az izmosabb példányoknál.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

Sziasztok! Elkezdtek érdekelni ezek az ssd-k, tesztek alapján elég meggyõzõ a teljesítmény különbség a merevlemezekkel szemben. Ugyanakkor sokszor szóbahozzák, hogy még nem forrta ki magát eléggé a technológia, és kicsi az élettartam. Ezzel kapcsolatba szeretnék kérdezni, hogy mit is takar ez a "kissebb" élettartam, például ha rendszerlemezként használnék egy 60Gb os OCZ-t, tegyük fel évente négyszer telepítem újra a rendszert, játékokat, filmeket, zenéket stb. telepítek törlök, másolok tehát intenzív használat mellett akkor körülbelül mennyi idõt bírnak ki meghibásodás nélkül? Merevlemezek elég sok évet, ezek ahhoz képest például 1-2 év esetleg annyi se?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Idõt nem lehet meghatározni. Ami az SSD-kben van flash csip, az ugyanolyan technikán alapul, mint ami a pendriveokban van. Ha van tapasztalod pendrivehibával kapcsolatban, akkor valamire olyasmire kell gondolj, persze az SSD-k jobban bírják a pendriveoknál.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

Pendrive hibával igazából eddig nemvolt tapasztalatom. De egyébként ha egy ssd-re van például 2-3 év garancia, és azon belül lesz valami meghibásodás, tönkremegy a memóriachip vagy lassulás stb, akkor garanciába gondolom kicserélik :S Tehát ha ezek a "természetes" ssd hibák ha elõjönnek arra is vonatkozik a garancia vagy ez boltfüggõ lehet? :(

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ki kell cserélniük.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler
mit is takar ez a "kissebb" élettartam, például ha rendszerlemezként használnék egy 60Gb os OCZ-t, tegyük fel évente négyszer telepítem újra a rendszert, játékokat, filmeket, zenéket stb. telepítek törlök, másolok tehát intenzív használat mellett akkor körülbelül mennyi időt bírnak ki meghibásodás nélkül? Merevlemezek elég sok évet, ezek ahhoz képest például 1-2 év esetleg annyi se?

Már fél éve használok OCZ Vertex SSD-ket, tapasztalatból írok. Ha a sebesség fontos, messze elvernek mindent. Windows XP-t futtattam rajtuk (eltolt partíciós táblával - ugyebár ez kötelező SSD-nél, mert az XP és a Vista nem kezeli) és minden szempillantások alatt lefutott. Viszont a legnagyobb bajuk a megbízhatóság. Már többször előfordult, hogy gondolnak egyet és a következő indításkor nincs rajtuk adat. Egy rá telepített operációs rendszer esetén ez elég nagy szívás. Azóta visszaálltam (azaz inkább át) a RAID-be kötött VelociRaptorokra. Ezek messze nem olyan gyorsak, mint a Vertex (nem kell messze menni sebességben, már a böngésző is sokkal gyorsabban indult az SSD-vel), viszont az adatok garantáltan megmaradnak. Most úgy használom az SSD-t, hogy azokra csak a programokat telepítem, a Raptorokon pedig az op. rendszer van. Valamivel használhatóbb, de így sem egy életbiztosítás. Ja és az SSD-k egy teljes adatvesztés után természetesen nem voltak visszaállíthatók, egy formázás után pedig működnek tovább, mintha mi sem történt volna.

 

Egy szó, mint száz: operációs rendszer futtatására jelenleg nincs értelme SSD-t használni, ahhoz még gyerekcipőben járnak a jelenlegi meghajtók.

 

Ami az SSD-kben van flash csip, az ugyanolyan technikán alapul, mint ami a pendriveokban van.

Teljesen más (SLC és MLC).

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem, nem más.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

Hát ez bizony nemjó hír :( És az nemlehet hogy ez OCZ betegség? Esetleg firmware-el javítható mert azokhoz azt hiszem adtak ki javítást ha jól tudom :S Mert tesztekbe is olvastam, hogy SSD-k között is elég nagy különbség van gyorsaság stb szempontjából. Ha minden SSD-re igaz ez, akkor valószínű még várni fogok velük egy jó ideig.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ha mindenképpen sebességre gyúrsz, akkor vegyél egy Velociraptort, vagy egy Caviar Blacket. Én SSD-t mindenképp rendszeresen mentenék.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

Hát akkor ezt még át kell eléggé gondolnom. Végülis ha azt vesszük most is rendszeres mentést készítek a vinyóról, családi események, videók stb, mind át vannak mentve egy másik vinyóra biztos ami biztos. De azért nem lenne valami jó móka akár havonta rendszert telepítgetni.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Havonta azért nem kell, már több ügyfelem is használ SSD-t operációs rendszer futtatására, fél évig elsõ ránézésre mindenképp kihúzhatja adatvesztés nélkül. Biztonsági mentés mezei HDD esetén is kötelezõ.

Firmware-t természetesen frissítettem, sebességben értékelhetõen nem változott. A megbízhatósága lesz kérdéses.

 

@ Pjotr:

Attól függ, mirõl beszélünk?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

És ez az eltolt partíciós tábla mit jelent? Ezt Windows 7-nél is kell, vagy csak xp, vista?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr
Attól függ, miről beszélünk?

SLC-t, MLC-t emlegetted, ezek a flash-en belül találhatók, maga a technika ugyanaz (flash).

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Logikus, ha a memóriachipekre gondolsz. :igen:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Jay
Egy szó, mint száz: operációs rendszer futtatására jelenleg nincs értelme SSD-t használni, ahhoz még gyerekcipõben járnak a jelenlegi meghajtók.

Mostanában mi a helyzet?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Fenk

Sziasztok! Gondolkozom, hogy vennék rendszermeghajtónak egy ssd-t, arra jutottam elég lenne egy 30-40GB-os. A kérdésem az lenne, hogy ha használnék mellette egy sima merevlemezt, amin csak adtok lennének, és néha játékok, akkor megoldható e, hogy ha pl. feltennék egy játékot, és a merevlemezre installálnám, akkor elvileg a merevlemezrõl fogja futtatni? Tehát ha az ssd tele van, rendesen fog futni a játék, nem kell neki, hogy a fájlai a rendszerlemezen legyenek? Bocsi, ha hülyét kérdeztem:) Azért érdekelne ez, mert túl sok adatom nincs a gépen, néhány zene meg inkább képek, nagyobb ssd-meg nem akarok az árak miatt, és azért néha ha kijön valami játék, akkor azért szeretnék vele játszani.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem lesz gond.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

Értem! És a merevlemeznek az nem árt, hogy win7-ben beálítom, hogy pl. 5-perc után lekapcsoljon? Ilyenkor elvileg nem is kapcsol be, csak ha megnyitom a tartalmát. Mert úgy gondoltam, hogy beállítanám így és akkor csak az ssd menne, a vinyóra csak ritkán lenne szükségem. Vagy jobb, ha rack-be tenném, vagy külső házba e-sata-val? Everest-re pl bekapcsol a vinyó meg gondolom lesz még pár progi amire felébred. Vagy rosszul tudom? Tehát ha naponta így többször ki-be kapcsol az nem árt neki?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Az biztos, hogy egyik merevlemez sem szereti, ha mechanikai hatás éri. Maga a ki- és bekapcsolás is ilyen, hiába saját maga váltja ki. Abban is biztos vagyok, hogy én nem kapcsolgatnám ki/be, határozottan idegesítõ várni ilyenkor a meghajtóra.

Link to comment
Share on other sites

Fenk

És olyat lehet az ssd kel, hogy registry töredezettségmentesítés, tisztítás stb? Mert olvastam, hogy töredezettségmentesíteni nem szabad õket. Vagy az ilyen progikat akkor nem is használhatom majd? (Tune up, ccleaner, win7 manager)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A registry töredezettmentesítés nem egyenlő a merevlemez töredezetségmentesítéssel. Registry tördezetségmentesítés futtatásakor a korábbról bent maradt szemetet gyomlálja ki. A struktúrája miatt egyébként a registry nem tud töredezett lenni. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
jswill

Talán az év végi árcsökkenések már elérhetõ közelségbe hoznak nekem is egy SSD-t. Az "átköltözés" kapcsán azonban most elbizonytalanodtam. Ráadásul a gyakorlati részletek sem egyértelmûek...

Gondolom a rendszer teljes újratelepítése az SSD-re lenne a tökéletes megoldás, de pld. a Kingston és az Intel is ad valamiféle átköltöztetõ szoftvert. Ha a már jól belakott, beállított Win7-et át szeretném szektorszinten másolni az SSD-re, milyen egyéb ingyenes programokat használhatok? A Win7 jelenleg egy 30 GB-os partíción van, megoldható-e hogy nagyobb (célszerûen a teljes SSD-t kitöltõ) partícióra másoljam? A szektoreltolás, TRIM stb. mind rendben van, csak "klónozni" kellene a rendszert.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Az Acronis True Image Home 2011 rendelkezik teljes SSD supporttal. (alignment)

Mintha lenne olyan SSD, amihez mellékelik is valamelyik verzióját, talán OCZ vagy ki tudja. De ha nem, a próbaidőszak alatt használható és megoldod a költöztetést, másolást.

Még a próbaidő alatt elkészítheted a bootolható recovery image-et USB-re vagy optikai lemezre, amit később is használhatsz.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...