Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Processzorok, videokártyák és csipek hűtése


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Processzorok, videokártyák és csipek hűtése

Memóriahűtés

A szabványos (JEDEC) üzemben működő modulokat nem kell különösebben hűteni (légmozgás nem árt a házban).
 • DDR1: 2,3-2,7 V DDR-400 MHz
 • DDR2: 1,8-1,9 V DDR2-1066 MHz
 • DDR3: 1,5 V DDR3-1600 MHz

  (Természetesen ezen értékek alatt sem kell.)
Ha ettől eltérő beállításokat szeretnénk (nagyobb órajel, alacsonyabb késleltetés miatt), akkor használjunk olyan modulokat, amelyeken gyárilag van valamiféle extra hűtés. Ne barkácsoljunk házilag hűtést a memóriákra, általában többet ártanak, mint használnak (ragasztós-hővezetős "paszta").

 

Hűtőpaszta

 • Kell?
 • Kell.
 • Milyen?
 • Szinte mindegy, az ezüstössel vigyázni kell egy kicsit.
Nagyjából erről szól a története. A hűtőpaszta arra kell, hogy a hő a felületi egyenetlenségek ellenére is tudjon távozni a melegedő chip-ekről.

Szokták még polírozni a bordák alját és a processzorsapkát, de ezt senkinek sem ajánlom. Egyrészt el lehet szúrni, másrészt elkezdenek korrodálódni a felületek, szóval inkább ne.
 • Hogyan és mennyit?
 • Nyomjunk egy borsónyit a sapkára (sapka nélküli CPU-ra nyilván kevesebbet), majd hajszálvékony réteget képezve kenjük el pl. egy feltöltőkártyával. Ha sokat tettünk rá, szedjünk le belőle. (Nagy csomót a közepébe, úgyis szétmegy technikát felejtsük el...) Ügyelni kell arra, hogy a tokozásra ne kerüljön, vagy ha oda is sikerült, akkor indítás

  előtt töröljük le!
 • Időnként újra kell pasztázni (száradás)?
 • Igen.
 • Mivel lehet leszedni?
 • Törlőkendő és esetleg alkohol.

 

Processzor hűtése

Ha nem szeretnénk tuningolni, és nem vagyunk érzékenyek a zajra, akkor kár lecserélni a gyári hűtőt a CPU-n.

De ha szeretnénk, vagy nincs más választásunk:
 • Lehető legnagyobb borda legyen a
 • lehető legnagyobb ventilátorral szerelve.
A bordára figyeljünk, hogy ne legyen túl nehéz , bár ennek leginkább csak mozgatáskor kell eszünkbe jutnia, hogy "Finoman!" vagy "Inkább leveszem...".

Hódít a PWM szabályzás, lehetőleg (alaplapnak támogatnia kell) ilyennel felvértezett ventilátort válasszunk kedvenc processzorunk hűtéséhez. A CPU hűtését érdemes egy TDP osztállyal feljebb nézni, mivel a két nagy processzorgyártó eltérő módon értelmezni ezt az értéket, és mint tudjuk, sok univerzális hűtő van. Emellett sokszor feltüntetik, hogy pontosan milyen processzorokhoz ajánlják az egyes gyártók a hűtőiket (foglalat, hőtermelés). (Tuninghoz meg még jobb hűtőket kell szereznünk, de ezt nyilván tudja az, aki tuningol.)

TDP (disszipált hő):
 • Intel: átlag
 • AMD: maximum

Persze használhatunk passzív hűtést, de ezt kétszer ellenőrizzük le, hogy valóban megbirkózik-e a passzív borda a felgyülemlett hővel. Ha ez megvan, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy huzatot alakítsunk ki a házban házhűtők segítségével. Nem megfelelően szellőző házba inkább ne építsünk passzív rendszert!

 

A legtöbb processzornak 60-70°C között van a maximális üzemi hőmérséklete, így lehetőleg tartsuk 60°C alatt processzorunk hőmérsékletét!

Érdemes figyelni az alaplap CPU tápellátó részére, ha szükséges (pl. tuning esetében) külön bordával kell ellátni őket, ha gyárilag nem lenne rajtuk!

Videokártya hűtése

Ha videokártya-vásárlás előtt állunk, akkor keressük meg a kiszemelt szériából azt a modellt, amelyen nagy borda és nagy ventilátor van, de figyeljünk arra, hogy a ventilátorhoz minimum 3 vezeték tartozzon, mert ha ennél kevesebb (2), biztosan nem lehet szabályozni (vannak esetek, amikor nincs lehetőség szabályzott ventilátorral szerelt kártyát vennünk).

Megoldást jelenthetnek a gyárilag passzív videokártyák, ugyanis ha ezekre házilag teszünk egy ventilátort (8-12 cm), akkor garantáltan jobb hűtést kapunk a legtöbb gyári megoldástól.

 

Videokártya hűtőcseréje garanciavesztéssel járhat!

 

Videokártya-hűtő választása egyszerűbb: szépen menjünk fel a hűtőgyártó cég oldalára, keressük ki az áldozatot, majd ellenőrizzük, jó-e a kártyánkra (furatok távolsága, memóriaelrendezés, hőtermelés játszik szerepet).

Sok videokártya-hűtő RAM-sünikkel van csomagolva, ezeket a memóriacsipekre kell felragasztanunk, de számítsunk arra, hogy túl jól nem vezetik a hőt, és gyakran még szerelés közben leesnek. Hűtőcserénél ne feledkezzünk meg a VRM-eket hűtő bordákról, szellőről!

 

Videokártyát is hűthetünk passzívan, ugyanazok vonatkoznak rá, mint a passzív processzorhűtésre.

 

Videokártyák hőmérséklete elég magas lehet, passzív kártyáknál elfogadott a 80-100°C között hőmérséklet, de ha ennyire meleg a kártyánk, akkor javítsunk a kártya/komplett rendszer hűtésén! Aktív hűtős kártyákra is érvényes az előbb megállapítás, de a maximális üzemi hőjüknek már nem szabadna elérni a 80°C-ot!

Nem elég figyelni a GPU hőmérsékletét, a memóriák sokkal könnyebben felfőhetnek, illetve a VRM-ek hőmérséklete is igen magas.

 

Lapkakészlet hűtése

Lapkakészlet hűtőcseréje garanciavesztéssel járhat!

Nem tudok olyan alaplapi lapkáról, amit ne lehetne hűteni megfelelő nagyságú passzív bordával egy jól szellőző házban. Arra kell figyelnünk a választásnál (a támogatás mellett), hogy elférjenek tőle a bővítőkártyák, kábelek.

A hőcsöves megoldásokat ne cseréljük le az alaplapokon (nem véletlenül kerül
annyiba
az adott lap)!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Enyém.

Link to comment
Share on other sites

vilka01

Ismét én, s ismét segítséget kérnék.

Adottak ezek a hűtési paraméterek amiket fenntebb leírtál. Hová helyezzem el a hőszenzorokat? Mármint egy aerocool v-touch házra vágyom jelenleg. A CPU/VGA/ház hő szenzor hármas elhelyezése érdekel. Külföldi fórumok azt sejtetik, hogy a processzor és a hűtője közé kell applikálni a szenzort. Ez valós? Mint már írtam egy E5200-am van aminek a ventillátorán csak 3 keskeny szürke sáv van. Közé végül is odatehetem a szenzort és úgy rakjam össze? Elég sufni tuningosan hangzik. De ha így kell én elfogadom. És a videókártyánál ugyanígy? A házban hol a legjobb helye?

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Én mindig is féltem ezektől a külső biggyesztős szenzoroktól, ha a chip és a hűtő felület közé rakod nem fognak síkban tökéletesen illeszkedni, ergo: olyan lesz mint egy beragadt libikóka ez a hűtőteljesítmény rovására is mehet (akár a hűtőzsír ellenére is). Én e-miatt csak max a HDD-kre szoktam rárakni. És többi esetben beérem a chip beépített szenzoraival, aminek mérési eredményeit kényelmesen szoftveresen is megtekinthetem. :)

 

Elvileg úgy kell bekötni, ahogy mondtad, de én a helyedbe mégsem használnám.

Link to comment
Share on other sites

vilka01

A másik megoldási javaslat amit olvastam, hogy elég ha oldalról hozzáér a chiphez, az is elég. Illetve az helyes lehet ha a ház hõmérsékletet mérõ szenzort az oldallapra, annak közepére rögzíti az ember?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Csip és hûtõfelület között egyedül pasztának van helye!

Azokat a szenzorokat csúsztasd be a lamellák közé, ha nagyon akarod használni õket, én nem szenvednék velük.

Link to comment
Share on other sites

vilka01

Amúgy én is attól félek amit írtál, de elkapott a házon lévõ fényes lcd láz! :)

 

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Amúgy mindig is bírtam az ilyen elõlapi LCD panelokat, amik nem tudnak szoftveresen kommunikálni a hardverek gyári hõszenzoraival. Jobb lenne ha tisztességes hûtõt ventit, porszûrõt és szellõzõ nyílásokat szerelnének a helyére, ugyan ezen a költségen. :S

 

Azt a hûtõteljesítményt méri, ami nagyrészt pont miatta esik vissza. :P:lol:

Link to comment
Share on other sites

vilka01

Ezek szerint maradjak a Sharkoon Rebel 9 mellett az aerocool v-touch helyett. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Ezt főképp belépő szintű házakra értettem.

 

A v-touch esetéven, ha az az oldallapra szerelt Boeing hajtómű nem oldja meg a szellőzést, akkor semmi. (Ide már külső szenzorok se kellenek). ;)

Link to comment
Share on other sites

vilka01

Az a V-touch pro, én meg igazából a sima v-touch-ra gondoltam. Azt jobban értékelem. Node, akkor szűkítsük a kört, ha nem kötöm rá a cpu/vga párost még akkor is tudom vezérelni a három házhűtőt (elől, hátul, oldalt). A házon belül hova kerüljön a szenzor, ha esetleg mégis maradnék a sima v-touch mellett és ragazkodom, hogy valamit mérjek, és kihasználjam a panelt?

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Akkor tisztázzuk:

- V-Touch esetében az elülsõ ventilátor, az elõlap oldalsó részén lévõ nyílásokon szívja be a friss levegõt.(Ellentétben sok zárt távol-keleti gyártmányokkal).

- A hõmérõ szenzoroknak nincs közük a ventiláció szabályzáshoz (sajnos nem ennyire intelligens). Ezt neked kell beállítanod százalékosan, manuálisan, hogy melyik venti milyen fordulatot adjon le.

- A CPU és a VGA cooler-t ne kösd rá, mert azok több mint valószínû, hogy hardveresen vezérelve vannak.

Link to comment
Share on other sites

vilka01

Ok, köszönök mindent.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Helló szerintetek egy Intel core 2 Quad Q9550 2,8GHz nek a gyári hűtője alkalmas játékra? Mert hallottam hogy nem túl jó a teljesítménye és terhelésnél nagyon melegszik. Szerintetek?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Elég.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Az jó akkor köszönöm a segítségedet. De majd később tuningolni szeretném és ahhoz tudnál ajánlani kb 10-15 000 Ft ér egy jó hűtőt? kb 3.4-3.5GHz ig húznám.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Cooler Master Hyper 212 + 2 db 12 cm-es Noctua ventilátor

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Köszönöm a segítséged. De mindegy hogy milyen Noctua ventilátor csak 12cm es legyen mert van több is van amelyik 2500Ft pl ez http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=24023 De van amelyik 2800ft ez http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=22075 szerintem a drágább a jobb. Meg akkor a Cooler Master Hyper 212 vel bizonságosan tudnám feltuningolni a core 2 Quad Q9550 2,8GHz procit 3.5GHz re úgy hogy sokáig ne menjen tönkre?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Én ezt választanám, és még az is lehet, hogy egy is elég lenne ilyenbõl. 8)

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Ahogy látom az alap Cooler Master Hyper 212 höz jár alapból egy ventilátor meg a Noctua úgy jó lenne?Mondjuk most 3000Ft vagy 6000Ft már nem sokat számítana de nekem tuningra kéne az a hûtõ szóval lehet 2 ventit veszek? Szerinted megfelelõen kordában tartaná a tuningolt 2,8Ghz es quadot 3.5Ghz en?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

:upsz: A Hyper Z600-hoz nincs ventilátor, összekevertem.

 

Cooler Master Hyper 212-n nem is kell ventilátort cserélni, önmaga is elég lesz. :oké:

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Az jó de ha lessz pénzem a biztonság kedvéért azért 2 venit veszek rá :oké:

ja és még egy dolog szerinted 4870 vapor-x et megéri venni az egyedi hûtõ miatt mert néztem teszteket és ott a 260GTX erõsebb volt a sima 4870 tõl egy kicsit. De úgy gondolom hogy a vapor-x et az egyedi hûtõje miatt jobban tudnám tuningolni nem?

 

Link to comment
Share on other sites

Pjotr
 • A Vapor-X nyilván erõsebb, mint a stock cooler.
 • Minek tuningolni egy amúgy is erõs rendszert?
 • A GT200-as kártyákat nem tartom semmire se.
Link to comment
Share on other sites

kmisi99
A GT200-as kártyákat nem tartom semmire se.

 

Emiatt a kijelentésed miatt tisztellek. :D Egyet értünk

 

Minek tuningolni egy amúgy is erős rendszert?

 

Még nem tuningolnám csak már 1-2 év múlva nem fogja maxon vinni a játékokat és majd akkor.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Sziasztok!

 

HD 4850-es videókártyához keresek hűtőt. A cél: minél hűvösebb, és minél csendesebb legyen. Lehetőleg "ram-sünikkel" együtt.

 

Ár:~10 eFt

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...