Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2012. márciusi lapszámról


hmolnarj

Recommended Posts

hmolnarj

Itt a tavasz és már meg is érkezett a friss PC World 20 éves jubileumi száma :)

 

KÉP

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

A nyitószöveg szerint lemondott a főszerkesztő! Ezek szerint új szemlélet következik. Kiváncsian olvassuk. Jó olvasást mindenkinek.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Az ajándékok elérhetõk a D-PCWorld DVD nélküli verziójánál is?

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

A Google AdWords és a SkinZone kupon csak a print lapszámnál érhető el. A szoftverek pedig a DVD-mentesnél szintén lemaradnak.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Már meg is vettem a digitális változatot. :) Átlapoztam és tetszenek a cikkek. A tartalomról még nem tudok nyilatkozni, de a végén a szubjektív az nagyon jó. Tetszik a témája és jó a fogalmazás is. :)

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Ha ezt Egri Imre kollégánk meghallja :) köszönjük a nevében is, azt meg pláne, hogy a többi téma is tetszik

Link to comment
Share on other sites

1933

Helló!

 

Mi ez a digitális változat?

 

Elvileg az újságnak holnap kéne megjelenni. Nem?

 

Ha még itt van Molnár úr, mondjon már valamit. Holnap megyek és megveszem.

 

1933

Link to comment
Share on other sites

payskin
Link to comment
Share on other sites

1933

Helló Spányik úr!

 

Tegezõdjünk, vagy magázódjunk?

 

Köszönöm, leesett a tantusz a D-PCWorld-re nézve. Úgy látszik, öregszem!

 

Üdv!

 

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

D-PCW vásárlók figyelem! A digitális PC World és PC World+DVD 2012/03 lapszám mellé járó Google AdWords kupon technikai okok miatt a digitális lapszámba nem került bele. Aki szeretne hozzájutni, kérjük, küldjön egy e-mailt a terjesztes@idg.hu címre arról az e-mail címrõl, amivel a DiMag rendszerében vásárlásakor regisztrált, az egyedi kódot erre továbbítjuk. Az e-maileket 2012. március 6-tól április 24-ig várjuk.

 

Azaz a D-PCW-sek sem maradnak Google kupon nélkül :) A kényelmetlenségért elnézést kérünk

Link to comment
Share on other sites

Athos

Már javában olvasom és az elmúlt 20 évet bemutató cikk és remek. Nosztalgikus érzés fogott el. :) Emlékszem a floppys PCWorldre is.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Érdekes a fõszerkesztõi visszaemlékezés is. Lassan történelem. Reméljük az újabb 20 évet a magazinnak.

Link to comment
Share on other sites

Lala2012

Hali

Segítséget kérnék. Feltelepítettem az ingyenes AIDA64-et de reg kódot kér. Az újságban nem találtam. Vajon mit rontottam el? :nem:

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Lala2012!

 

Ott van a 73. oldalon a jobb szélsõ hasábban az így használja mezõ, ott le van írva, hogy miként lehet a kulcshoz hozzáférni

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

hmolnarj egész jó a rendszertakarításos cikk.

Ötlet: szerintem biztosan jó lenne a internet képes blue olvasók után egy otthoni média Pc összeállítás is.

Link to comment
Share on other sites

Lala2012

hmolnarj !

 

Köszönöm a segítséget, elkerülte a figyelmem.

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Tervezünk egy másik PC építõs témát a lapba, legyen meglepetés, hogy mi lesz az :) A média PC téma egyébként körübelül fél évvel ezelõtt volt, bennünk komoly aggályok vannak azzal kapcsolatban, hogy érdemes e ma ilyen gépet összerakni, amikor lassan már a TV-k is médialejátszók

 

Másik: sajnos egy hiba történt a márciusi szám DVD korongjának az összeállításakor, amely akkor jelentkezik, ha valaki egy ingyenes alkalmazást akar telepíteni, mivel a hivatkozások az "ingyenes" mappa helyet a "probaverzio" könyvtárra mutatnak. Ez a baki az aranylemeznél történt, azaz minden kiadott DVD-n fennáll. Sajnos a DVD-szerkesztõ figyelmetlen volt, a szerkesztõség többi tagjának pedig nem volt ideje arra, hogy munkáját még a sokszorosítás elõtt ellenõrizze. Ezen okból elnézését kérjük, ígérjük hogy a jövõben sokkal körültekintõbbek leszünk a DVD összeállításánál.

 

Fontos, hogy az ingyenes alkalmazások ettõl még fent vannak a lemezen, vagy Windows Intézõben érhetõek el az optikai meghajtó PCW _1203_DVD/ingyenes/ könyvtárában, van a hivatkozást kell átírni "probaverzio"-ról "ingyenes"-re.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Tudom hogy volt media pc téma, olvastam is. Ennek ellenére további cikkeknek is örülnék. Például nekem ha van egy Lcd tévém ami 2008 és fel akarnám vértezni internet+egyéb nyalánksággal, akkor nekem egy média pc jut eszembe, mint csendes mini gépházzal.

Viszont egy rövid cikk is jól jönne miért nem érdemes egy ilyen gépet összerakni, mert ugye nem feltétlenül fogok egy média tv-t venni 150e ft-ért ha a beépített böngészője és egyéb dolgai korlátozottan működnek.

 

Pc építős téma már ezer éve nem volt, annak nagyon örülnék. Nagyon rég még volt is ilyen video a DVD mellékleten.

 

Ez a dvd -s hiba legyen a legnagyobb gondotok, nem probléma, nem tragédia.

 

(Egyébként hmolnarj minden tiszteletem, hogy végre az újságírók is fél szemmel idefigyelnek legalább az aktuális magazin topikba. Spányik B. régi motorosként elég sokáig idefigyelt. Így lesz értelme a véleményezéseknek is.)

Link to comment
Share on other sites

1933

Kissé elkéstem a véleményemmel, de ezért gondolom senki sem fog "megbúbolni"!

 

Nem tudom, de mintha egy kicsit szürkébbnek tûnne a lap belseje, de ezért tetszik, mert sok esetben, a különféle háttérszínekbõl nehéz volt kibogarászni az alig eltérõ betûszínek miatt a szöveget. Most élvezettel olvasgattam a jól látható és könnyen felismerhetõ betûkbõl álló szöveget!

 

Tartalmilag igen gazdag a lap, talán a Macworld terjedelme nem tükrözi a hazai elõfordulási arányokat, legalább is az én ismereteim szerint (fõleg az egészségügyben és a nyomdaiparban alkalmazzák), magánkézben jóval kevesebb van, mint az egyéb operációs rendszerek. Gondolom, hogy mindez az Apple mobil eszközök fokozottabb használatának tudható be. (Ezen lehet vitatkozni!).

 

A "Szubjektív" témaválasztásával és kifejtésével nagyrészt én is egyetértek.

 

Ugyancsak ide, a vitatémák közé kívánkozik az "Intelligens otthonok" c. cikk is, de ehhez némi különvéleményt szeretnék hozzáfûzni.

Gondoljuk csak el, hogy részben az ilyen intelligens otthon megvalósítása mennyibe kerül, részben pedig a cikk szerinti otthon megvalósítását az ország lakosságának mekkora hányada igényli. A bekerülési költség határt szab a megvalósíthatóságnak, ha figyelembe vesszük az egyes munkavállalói rétegek átlagos fizetését, az igényeket az ilyen lakásra másrészt a szellemi felkészültség, a mûveltségi szint, az igényesség határozza meg. Egy középosztálybeli, egy köztisztasági segéderõ, egy szakmunkás, egy sportoló, egy betanított munkás, vagy egy mezõgazdasági munkás, stb., olvasottsága, felkészültsége, érdeklõdési köre, munkaköri körülményei, nagymértékben meghatározza az igényeket és azok teljesíthetõségét. Gondolkodjunk el azon is, hogy egy országban a népesség ilyenféle megoszlása miatt, milyen piaci kereslet nyilvánul meg.

 

Több helyen az is olvasható, hogy a technikai fejlõdéssel együtt jár az árak rohamos csökkenése. Ez csak részben igaz, mert az fejlõdés során az eszközök mûszaki színvonala valóban nagyobb értéket képvisel és ennek megfelelõen viszonylag olcsóbb a többletszolgáltatások miatt, azonban az összes új szolgáltatást nem tudják kihasználni, s ennek megfelelõen igencsak drágának minõsül. Nem is olyan rég egy irodai gép ára 60 ezer forintba került, ami minden idevonatkozó igényt messzemenõen ki tudott elégíteni. Ma viszont már egy ilyen irodainak mondott gép ára 100 ezer forintnál kevesebbért nemigen kapható.

Közismert az a törekvés, hogy a gépek mûszaki színvonala napról-napra növekedjék, ami természetesen az árakat is nyomja egyre feljebb, de az ilyen fejlõdést a felhasználók nem mindegyike igényli és egyre kevesebbek engedhetik meg maguknak az egyre drágább gépek (vas és szoftver) megvételét és nagymértékben csökken a vásárlóerõ!

Kérdezem én, hogy egy kb. 180 ezer forintos, okos telefont a lakosság hány százaléka engedhet meg magának és mennyinek van rá egyáltalán szüksége.

A középosztálybelieknek és a vállalkozói, módosabb rétegnek valóban szükséges lehet, de az olyanoknak, akik reggel elmennek dolgozni és naphosszat csak nyomogatják a pedált egy présgépnél, vagy egy nagyáruházban árut rakosgatnak a polcokra, majd hullafáradtan hazatérnek, 90 ezer forintos havi fizetésük mellett, nem hiszem hogy nekik megérné egy ilyen okos telefon megvásárlását. Megjegyzem még azt is, hogy a munkahelyeken (nagyáruházakban fõleg) a dolgozóknak le kell adni a mobil telefonokat és nem szabad munkaidõ alatt használni, maguknál tartani, elbocsátás veszélye mellett.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztés megálljon, de gazdaságossági okokból azért nem árt az ilyen meggondolásokra is odafigyelni.

Ami pedig az egyre csicsásabb, csillogó, villogó, körülményesen használható, bár egyszerûnek tûnõ grafikus felületek az egyszerû embereknek elveszi a kedvét a vásárlástól és tapasztalatból tudom, hogy inkább nem kapcsolják be az adott berendezést, mert nagyon nehezen tudják kezelni. Lásd a "Szubjektív" mottóját az autókról!

 

No most már lehet vitázni, hátha valami okos dolog születik belõle valamennyiünk számára!

 

Link to comment
Share on other sites

payskin

Jól értem, hogy abban az alternatív univerzumban, amelyikben te élsz, egy cupertinoi vállalat (a világ első számú cége a mi világunkban) a fejlesztései során hozott döntéseknél figyelembe veszi, hogy egy magyarországi pedálnyomogató segédmunkásnak milyen az anyagi helyzete, milyen az iskolázottsága, és az ebből egyenesen számítható igényszintje?

 

Azok az emberek, akik kilométer hosszú sorokban ülnek órákon keresztül a boltok előtt egy-egy Apple termék megjelenésekor (mindjárt jön az iPad3, majd teszek be képeket), azok nem léteznek a Te világodban?

 

Eszembe jutott még egy kérdés: szerinted hány iPhone-t kell eladni az Apple-nek, hogy megérje nekik gyártani és forgalmazni és évenként megújítani a terméket? Például amikor arról jön hír, hogy megjelenést követő 24 órában eladtak több mint 1 millió iPhone 4S-t, akkor szerinted hogy áll a mérleg? Vajon ezen vesztesége van az Apple-nek? Vagy egálban van? Netán keresett rajta? Nem elképzelhető az, hogy ha az Apple-nek komoly gondot okoz egy-egy ilyen megjelenéskor, hogy annyi készüléket gyártson, amennyit azonnal el tudna adni, akkor az a kérdés, hogy a lakosság hány százaléka engedheti ezt meg magának teljesen irreleváns?

 

Avagy nálatok csak Suzukik futnak az utakon?

 

Csak óvatosan érdeklődöm, mert ilyen alternatív univerzumot a Fringe című sorozatban láttam eddig, és azt hittem, kitaláció, de lehet, hogy mégsem az.

 

---

 

Íme egy azóta már elhíresült kép, amelynek felirata a következő: tanulók és notebookjaik a Missouri Újságíróiskolában.

 

NLoyb.jpg

 

A mi világunkban ugyanis nemcsak az egészségügyben és a nyomdaiparban használnak Apple számítógépeket (ez utoljára a 90-es években volt igaz, és akkor sem ennyire leegyszerűsítve), hanem mindenhol és mindenki, aki megengedheti magának. Amerikában például tanulók nagy számban.

 

 

Több helyen az is olvasható, hogy a technikai fejlődéssel együtt jár az árak rohamos csökkenése. Ez csak részben igaz, mert az fejlődés során az eszközök műszaki színvonala valóban nagyobb értéket képvisel és ennek megfelelően viszonylag olcsóbb a többletszolgáltatások miatt, azonban az összes új szolgáltatást nem tudják kihasználni, s ennek megfelelően igencsak drágának minősül.

 

1991-ben egy 640 megabájtos merevlemez meglepő módon körülbelül 640 ezer forint körül volt megvásárolható, tehát 1 megabájt tárolókapacitás 1000 forintba került. Ugorjunk 20-21 évet előre, amikor is azt látjuk, hogy 2 terabájtot, azaz 2000 gigabájtot, azaz 2 millió megabájtot* kapok 35 ezer forintért. Ha jól számolom a nullákat, akkor 1,75 fillérre jön ki most az 1 megabájt tárolókapacitás egy jóval kisebb, sokkal gyorsabb és valószínűleg megbízhatóbb eszközben.**

 

* Az összehasonlítás egyébként nem 100%-ig korrekt, mert 91-ben csak SCSI-ben létezett 640 megás darab, tehát 2012-ben valami SAS-vinyóval illene összehasonlítani, de ha teszem azt 10-szeresébe is kerülne egy SAS egy mai SATA merevlemeznek, akkor is még 17 fillérnél tartunk.

 

** Felmerülhet a kérdés, hogy ki tudunk-e ma használni 2 terabájt kapacitást? Nekem volnának ötleteim. Van ez az internet dolog... :)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
(Spányik Balázs @ 2012. március 12. 16:17) 446116[/snapback]

 

1991-ben egy 640 megabájtos merevlemez meglepõ módon körülbelül 640 ezer forint körül volt megvásárolható, tehát 1 megabájt tárolókapacitás 1000 forintba került. [...]

 

Nézzünk hasonló forrásból beszerzett termékeket: CD-író (1991. április) 50 000 dollár (ezzel talán még a súlyarány is összemérhetõ, egyszer írható CD-lemez 20 000 Ft/darab. Szerencsére azóta az árak egy kicsit lecsökkentek. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
(1933 @ 2012. március 12. 15:22) 446114[/snapback]

Nem is olyan rég egy irodai gép ára 60 ezer forintba került, ami minden idevonatkozó igényt messzemenõen ki tudott elégíteni. Ma viszont már egy ilyen irodainak mondott gép ára 100 ezer forintnál kevesebbért nemigen kapható.

 

Pl. a QWERTY ajánlatában 4 különbözõ konfiguráció van, amelyek nyugodtan nevezhetõek "irodai gépeknek", annyit mindenképpen fognak bírni, mint a "korabeli 60 ezresek".

 

 

(1933 @ 2012. március 12. 15:22) 446114[/snapback]

 

Kérdezem én, hogy egy kb. 180 ezer forintos, okos telefont a lakosság hány százaléka engedhet meg magának és mennyinek van rá egyáltalán szüksége.

 

A szolgáltatók a 70-100 ezer forintos készülékeket szinte már utánunk vágják (0-20 ezer forintért vihetõk), a 100-150 ezreseknek kb. a harmadát kell kifizetni annak, aki ilyenre vágyik, de a legdrágábbaknál is kevesebb mint a fele kifizetése után vihetõ a készülék, a különbözetet pedig kamatmentes részletekben kell letudni. Persze sok minden függ az elõfizetés típusától, de egy "okostelefonnak" nem sok értelme van egy 2000 forintos elõfizetéssel...

Link to comment
Share on other sites

payskin
Nem is olyan rég egy irodai gép ára 60 ezer forintba került...

Tényleg, erre elfelejtettem megírni, hogy nem is olyan régen a pénzünk többet ért, s mivel alapvetően importáljuk a számítógépeket, nem pedig gyártjuk...

 

De nem is olyan régen, tavaly ősszel a merevlemezgyárakhoz bekopogott az árvíz, és a merevlemezek ára majdnem megduplázódott. Ez a szomorú történet is nyilván az alacsony árkategóriájú gépek árában érződik leghamarabb. Azóta a helyzet valószínűleg normalizálódott, de látni kell, hogy a világunkban vajmi kevés állandó, az árak pedig végképp nem azok.

---

Eközben: Már sorban állnak az új iPadért és az Apple bejelenti, hogy az előrendelhető termékkészlet huss, mind elkelt.

 

Jó, erre nyilván megkapom majd, hogy de mi van itthon? Ne a Világról beszéljünk, hanem arról, hogy a szegény magyar emberek számára nem megfizethető az Apple. Március 23 a hazai iPad3-start. Meglátjuk, lesz-e sor.

Link to comment
Share on other sites

gahen

Hello

A DVD lemez nem tartalmazza a Netidõk adásait, ezentúl nem lesz a lemezen?

Illetve a borítóra nem-e lehetne a Windowsworld és Linuxworld-öt is rátenni, ha már a PC(World)-re szinte mindenféle op.rendszert fel lehet telepíteni, nem csak Mac-et?

Pesttõl majd 210km-re nem valószínû, h sokan várják bármelyik ipad-et, az én majd 2éves Spica okostelefonom is megmarad még sokáig.

üdv.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Lesz sor. Sokan kivárták a "Retina Displayes" iPadet. Sokan vannak itthon is akiknek nem pénz a 140 ezer forint az alapmodellért, tehát nagy sor lesz. ;) Érdekes azért, hogy régen a déli gyümölcsért álltak sorba az emberek most meg a mûszaki cikkért. Karácsonykor is le volt akciózva valami régi típusú LCD tv. Az emberek egymást taposták érte. :hááát:

 

Én még tavaly vettem használtan olcsóért egy elsõgenerációs alap WiFis iPadet, és rengeteget használom. De 140-ért nem vennék. :upsz:

Androidosat nem vennék 30-40-50 ezerért, mert nincs kedvem szenvedni vele (pedig a Samsung galaxy tab lett volna az egyik alternatíva). Az iPadet meg iPhonet azért is veszik meg sokan a magas ára ellenére, mert HASZNÁLNI szeretnék az eszközt nem pedig szívni vele órákig. A cégnél hozzánk téved be mindenki akinek a telefonjával valami baj van, mert az egyik kollégám nagy Android guru, a másik pedig az iOS-es eszközökhöz ért. 10 emberbõl 9 androidos problémával jön be.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...