Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Furcsa fagyások, akadások


higurush

Recommended Posts

higurush

Hello!

Elõszöris leírom a konfigurációt, utána a hibákat.

 

OS: Win7 32bit. 7601.

Alaplap: MSI 770-C45

Processzor: AMD Athlon II x2 240 [2x 2,8Ghz]

RAM: KINGSTON 3072MB DDR3 1333MHz CL9 TRIKIT KVR1333D3N9K3/3G [3x 1GB modul]

Videókártya: ATI Sapphire HD 4670 512MB GDDR3

Vinyók:

- WesternDigital WD6400AARS-00Y5B1; 64MB cache; r6400; 640GB

- Samsung HD161HJ; 32MB cache; r3200; 160GB

- Samsung SP200 4C; 32MB cache; r3200; 200GB

Egér: A4Tech X7-750BF

Billentyûzet: A4 Tech KBS-720

Monitor: LG W2261VP-PF [21,5" ; FullHD]

Táp: Mercury 450W (nemtudom a pontos termékszámot) [kipróbáltam egy Corsair 550W-ossal is és ugyanúgy jelentkeztek a hibák]

 

A problémák a következõk:

#1.

Lefagy a gép, de úgy, hogy megáll a kép és a hang beakad. Tehát az utolsó látott képkocka marad kinn a képernyõn, a hang pedig ami volt az utolsó fél másodpercben, az ismétlõdik. Ez nagyrészt játék közben szokott elõfordulni véletlenszerû idõközönként. Több játéknál, programnál is teszteltem, hogy mi okozhatja.

További tulajdonságok fagyásnál:

- Egér: érzékenység állítható fagyás közben

- Billentyûzet: NumLock; ScrollLock; CapsLock; >> 2-3x olyan lassan mint fagyáson kívül, visszajeleznek a LED-ek segítségével.

- Alaplap: 4 kék led van rajta, melyek általában villognak (sosem világít egyszerre a 4 alaphelyzetben); Fagyás közben a 4 led egyszerre világít.

- Processzor, videókártya: Hûtés mûködik szokásos módon.

- Vinyók: A gépházon lehet érezni hogy dolgoznak.

- Monitor: ha kikapcsolom, utána vissza, akkor ugyanúgy az álló képet mutatja.

 

 

Az összes játék minimum grafikán lett tesztelve, a 16:9-es méretben elérhetõ legkisebb felbontásban

 

Call of Duty 4: Ha az egérrel nagyobbat rántok és közben robban valami a közelben (pl. rövid idõ alatt megfordulok és pont akkor robban egy gránát elõttem), vagy rengeteg ember elkezd lõni velem szemben.

Amnesia - The Dark Descent: Poros helyen, ahol a por is látszik a levegõben, ott elõször elkezdtem szép lassan mozgatni az egeret (tapasztalva az elõzõ fagyásából) és észrevettem, hogy a monitoron látszik a képfrissítés. Föntrõl lefele csíkozódik a kép, ahogy mozgatom az egeret. Utána meguntam és mint a hülyegyerek, elkezdtem rángatni az egeret mindenfele, majd a fönti fagyás lépett fel. Másodjára is megpróbáltam ugyanazon a helyen, ugyanazzal az egérmozgatási stílussal, de ezúttal nem fagyott le. Harmadik és negyedik próbálkozásra sem, de ötödikre sikerült, végül meguntam a tesztet.

Arx Fatalis (Win XP kompatibilitás és rendszergazdai futtatás nélkül): Nem fagy le, csak ennyit dob ki: Fatal Memory Error

Arx Fatalis (Win XP SP3 kompatibilitás + rendszergazdai futtatással): #1-es fagyás, az Amnesiában tapasztalt poros helyeken véletlenszerûen lefagy.

All Points Bulletin: Egy idõ után elkezd belaggolni a játék, majd egy idõ után #1-es fagyás.

Windows 7 (mert ezis egy játék.. örülök ha nem fagy le): teljesen véletlen idõközönként, egyetlen egér mozdításra #1-es fagyás, de ilyen esetben 1-2 perc után visszaáll alaphelyzetbe.

 

Többi játékot már nem is írom, azokat összetudom foglalni: Véletlenszerû idõközönként fellép a hiba... Minden esetben... Nem volt olyan játék, ahol ne lépett volna fel.

 

Photoshop CS (minden) >> 1-2-3-4-5 [minden verziónál ugyanaz a helyzet]

- rajztábla: átméretezés, kijelölés tökéletesen megy, semmi probléma

- egér: átméretezés, kijelölés >> külön külön és együtt is lefagy #1.-es jelenség

- rajztábla + egér: amint rajztábla használat után hozzáérek az egérhez, amig megvan nyitva a Photoshop, azonnal #1.-es hiba

 

 

#2.

Játék közben fél-1 másodpercre megakad a kép, majd megy tovább. Nagyon azavaró jelenség. Elõfordul ez robbanáskor, nagyobb teljesítményt igénylõ helyeken (nagy terek). Nagy terek esetében véletlenszerû helyeken.

 

Ezeknél a játékoknál lépett fel a jelenség:

- Call of Duty 4

- Arx Fatalis (ezesetben elõreteleportálok vagy 10m-t mikor visszajön a kép)

- All Points Bulletin

- Bulletstorm

- Crysis 2

- stb. stb.....

 

 

Mit tapasztaltam még:

- Win7-hez, ugye vannak Gadget-ek. Beszreztem egy processzor és ram teljesítmény mérõt. Azt tapasztaltam, hogy mikor Win7-es egérmozgatásos #1-es fagyás van, akkor fagyás elõtt, a processzor felmegy 100%-ra, vagy az egyik mag 100 közelében van, a másik pedig 0-10% közelében, vagy esetleg erõs ingadozás tapasztalható a magok 10% és 100% közötti értékeket cserélgetik, míg az egyik mag 10%, addig a másik 100%.

- Memóriateszt: Akárhányat futtatok akár hány óráig, ugyanaz az eredmény, semmi hiba.

- Kékhalál? - Nem.. Bekapcsoltam azt a menüpontot, hogy amint a gép lefagy, jelenítse meg kékhalál formájában bármi is történt... semmi.

- Hibásak lennének a vinyók? - Nemhiszem.. 5-10x teszteltem a vinyókat külön külön, egyik esetben sem talált semmi hibát.

- Szoftveres lenne a probléma? - Kicsi a valószínûsége. Alaplap lemezérõl az összes driver feltelepítve, videókártya driver akármelyik van, legfrissebb, vagy régebbi, ugyanúgy jelentkeznek a hibák. Operációs rendszer eredeti, naprakész. Vírusirtó és tûzfal beállításai megfelelõek.

- Hûtés? - Kifejezetten magas szintû hûtésre kialakított gépházam van, elöl 12cm; Hátul 8cm; oldalt 2db 12cm ventillátor. Hûtés iránya: Elõlrõl hátra; Oldalsók pedig a processzor és a videókártya hûtés irányának megfelelõen vannak felhelyezve.

 

A hibák a gép összeállításától számított 3-6 hónapon belül jelentkeztek.

Ezalatt az idõ alatt 1 dolog lett cserélve: Egér.

- Hallotam, hogy az érzékenység állítós, macro-s egerek okozhatnak ilyen problémákat; Nálam a Photoshoppal való tesztelés mutatta ki legjobban ezt a fajta problémát.

 

Anyagi forrás: Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy nagyobb kiadásokat kiálljunk.

 

 

Nem vagyok annyira nagy szaki ezekhez, kérlek segítsetek!

Edited by higurush
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Valahol az alaplap környékén keresném a hibát, kimondottan az órajeleknél. :hmm: Az is lehet, hogy valami már megfőtt rajta a gagyi tápnak köszönhetően. :(

 

Tudnál készíteni képeket az összes BIOS-beállításról, és megosztanád velünk?

Link to comment
Share on other sites

higurush

Rendben, készítek párat telefonnal.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Az órajeleket (processzor és memória) és az idõzítéseket jó lenne fixálni, meg a PCI frekvenciáját is. A Mercury tápot meg dobd a francba, vissza ne tedd! Egyébként erõs a gyanúm, hogy az alaplap körül nem stimmel valami. A rendszer stabilitását tesztelni kéne SuperPI-vel, illetve Prime95-tel. Kipróbálnám egy másik videokártyával is; feltûnõ ugyanis, hogy a komolyabb grafikai teljesítményt igénylõ programok futtatásánál jön elõ a legtöbb gondod.

Link to comment
Share on other sites

higurush

Prime95 >> 2. tesztig jutott, ahol #1-es fagyás. (teszthez alapértlemezett beállítások voltak)

SuperPI >> 1. tesztben már befagyott #1-es.

 

Mindkét tesztben >> Processzor 100%; RAM 66%

 

A videókártyámat is leteszteltem a FurMark-al.

Alapbeállításokon, amiket szoktam játszani, 50-80°C-os

Maximális terhelésen (FullHD + Minden grafikai cucc Maximumra) >> 90°C után pedig #1-es fagyás

 

 

Jól sejtem, hogy ez egy legalább 3-as csere lesz? :(

Processzor - Táp - Videókártya?

Edited by higurush
Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ugye már nem azzal a hulladék táppal hajtod a gépet? :hááát: Ha egy jó táppal is ezeket produkálja, akkor ez bizony nagyon alaplap- és processzorgyanús történet, sajnos. Bár az meglep, hogy kékhalált nem kapsz.

 

Az órajeleket mindenesetre fixáld; de egyébként semmi problémásat nem láttam a BIOS-ban, úgyhogy nem valószínû, hogy ez megoldja a problémádat.

Link to comment
Share on other sites

higurush

Sajnos nem tudok olyan gyorsan tápot szerezni, 1-2 hét max. Vidék, kisváros, stb. miatt.

 

 

Biztos azért nincs kékhalál, mert nem kap elég energiát ahhoz, hogy létrehozza. :lol:

 

 

Viszont ma találkoztam egy szintén jó kis pontot adó jelenséggel. Van egy ilyen játék hogy osu!. Namost ebben, csináltam magamnak saját skint. Vannak ilyen comboburst-ök, amik kis png képecskék, és akkor jönnek be, amikor 50-el osztható combo-t értem el. Ezzel ugyan még semmi probléma, de beraktam vagy 7 db-ot belõle, és ugye van olyan lehetõség, hogy véletlenszerûen hozza be ezeket a képeket.

Néha szokott olyat csinálni, hogy #2-es akadás lép fel, szoval 0,5-1 sec-re megáll a kép és megy tovább. Ezután kipróbáltam úgy, hogy ablakban futtattam a játékot, hogy lássam a processzor mérõt. Azt vettem észre, hogy amikor bejön egy ilyen comboburst, akármikor, akkor a processzorteljesítmény kicsit megugrik. Ha #2-es akadás van, akkor 100%-ra ugrik, majd vissza 20-50%-ra, épp ahol tartott.

 

Kíváncsi leszek mi lesz a végkifejlet.

Olvasgattam már egy csomó ilyen nyilvános fórumot, ugyan ezzel a típusú hibával és senki sem tudta megmondani rá a választ mi lehet az oka, csak különféle hablatyok jöttek ki a beszélgetésekbõl.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Videokártyádat nem tudod valakinél kipróbálni? Már az sokat jelentene. Táp is csak kölcsönbe kellene egyelõre.

 

Azt fontos tudni, hogy amíg nincs normális tápja a gépnek, addig nemigazán lehet csinálni semmit se. :(

Link to comment
Share on other sites

higurush

Próbálok valakit szerezni akinél kipróbálhatom, meg van is egy normális tápja, aztán meglátjuk letudjuk-e generálni a hibajelenségeket.

Link to comment
Share on other sites

higurush

Megvolt a teszt, raktunk bele másik tápot (560W), meg kipróbáltunk benne egy HD 6870-es videókártyát (1GB) >> egy ideig ment vele, aztán #1-es fagyás.

Elõtte meg elõidéztem a fagyást az alap saját konfigurációmmal, és a videókártya nagyon felmelegedett mindkét esetben. A régi konfiggal és az újjal is.

 

Kipróbáltuk a F.E.A.R. 3-at és 1 órán keresztül mindent Maximumra beállítva sikeresen haladtunk elõre. [FullHD; minden Very High-on, élsímítás 16x-oson és semmit nem akadozott.]

A processzor veszettül jól bírta.

 

 

Ez egy alaplap lesz ugye?

 

 

 

UPDATE #1:

- Az alaplap maga, valamint az Északi és Déli híd rajta veszettforró.

- Az Északi híd szélének a nyoma bennevan az ujjamban :)

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ez lehet az alaplap, de azért teljesen biztos nem vagyok benne. Tessék hõmérsékleteket mérni a megfelelõ programmal.

Link to comment
Share on other sites

higurush

Milyen programokkal mérjek alaplap hõmérsékletet?

 

A processzor az 40 és 60 fok között van terhelés alatt.

 

 

BIOS hangjelzései között megnéztem, hogyha nincs sípolás, ledek világítanak, ventollátorok járnak, akkor alaplap vagy processzor a hibás. Viszont garanciás az alaplap, úgyhogy ha tényleg azzal van a baj, akkor megpróbáljuk kihasználni a lehetõségeit.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Hát akkor tedd azt. Mondjuk azt érdemes tudni, hogy reprodukálhatóság szempontjából az alaplaphiba nem valami kedvezõ; de ha garanciális, egy próbát természetesen megér.

 

Hõmérsékletmérésre ajánlom az Everestet vagy a SIW-et.

Link to comment
Share on other sites

higurush

UPDATE #2 >> Az alaplapon találtam 2 kapcsolót, dobozát megnézve az alaplapnak arra jutottam, hogy >> Easy OverClock Swich. Viszont ezt a kapcsolót a beszereléskor senki sem vette figyelembe, úgy hagyták, vagyis maga a gyártó volt olyan kedves és 15-20%-al megnövelte a teljesítményét, mert az biztos jó mindenkinek. (Én bontottam fel a csomagot és szokás szerint végignézelõdtem az alaplapon mik vannak rajta fizikailag. Az hogy az micsoda, az nagyon nem zavart akkor.

 

Mióta le van kapcsolva azóta nem volt eddig még gond (1 napja), ha lesz, akkor még írok.

>> Tegnap (aug.09) leszedtem egy elég durván CPU;GPU;RAM zabáló 3D animációs programot (filmek készítéséhez is használják), elkezdtem fullHD renderelni egy képet, ahol kifagyott egy egérmozdítástól.

>> Ma (aug.10) ugyanez csak még több dolgot, még jobb részletesség és mégdurvább beállítások. >> semmi probléma nem volt, 15 perc után kész is volt a kép... és mellette még netezni is tudtam, zene hallgatás, beszélgetés haverokkal, stb.

 

 

UPDATE #3 >> bekapcsoláskor egy átlagos gép 1-et vagy 2-t pittyen, hogy elindul. A legelején nekem 1 hosszút és 2 rövidet pittyog, majd utána a szokásos hosszú hangot hogy bekapcsolt.

Utána néztem BIOS hangok között >> 1 hosszú 2 rövid >> videókártya rosszul van behelyve, vagy meghibásodott.

 

 

>> Ha nem lesz nagyon probléma, akkor egy Táp cserével megvan oldva (4 éves táp; élettartama vége felé közeledik). A videókártyát meg meglátjuk.

Viszont az elõzõ teszt során a HD6870-essel lényegesen tovább bírta kifagyás nélkül, pedig elég rendesen meg lett dolgoztatva (minden maximumon).

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Ha ez volt a probléma, akkor a PCI-E frekijét is jócskán emelhette a tuning, ez pedig nem egyformán hatott a videókártyákra ezek szerint.

Link to comment
Share on other sites

higurush

Az én kártyám egy HD 4670-es, a másik meg egy HD 6870-es volt, szóval volt egy nagyobb eltérés a 2 kártya közt.

 

És az a tuning pedig az összes eszközre érvényes volt, ami közvetlenül az alaplapra volt kötve/dugva/stb.

 

2. nap >> semmi fagyás még, Photoshop + egér párosítással sem fagyott még le. Valamint az Északi híd sem éget már nyomot az ujjamba.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
nono21

HELP!!!!!!!! olyan gondom lenne, hogy amikor játszok nagyobb játékkal akkor hirtelen el kezd naagyon akadozni, majd egy 20 mp múlva abba hadgya és megy tovább ,mi lehet a baj :????????????? amiknél akad: battlefield 3,gta 4,mafia2,balck ops STB......

 

A gépem adatai:

 

Proci: intel pentium d 820 2.8ghz 800mhz 2x1mb socket 775 dual-core cpu (Smithfield)

 

Alaplap:Msi g41m-p28

 

Memória: 4gb ddr3 kingstone

 

vga:MSI gt630 2gb ddr3 128 bit

 

vinyő:320gb hithaci

 

táp: Codegen 400w

 

op.rendszer: xp professional sp3

 

Kérlek segítsetek:(((((((((((((((

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Azt az ipari hulladékot cseréld ki egy tápegységre, és megoldódik a probléma.

Link to comment
Share on other sites

nono21

destro man biztos a táp a hibás? 100%? mert akkor ki cserélem és nagyon köszönöm hogy válaszoltál:)))

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

95% a valószínűségé. Nézz körül a tápvásárlás topik elején lévő tápok között. Iránymutatásnak jó lesz hogy mit vegyél, mert sajnos a mai napig gyártanak olyan tápokat amik alkalmatlanok a normális tápellátásra.

Link to comment
Share on other sites

nono21

szerinted jó lenne egy 460 táp neki?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Még sok is, ha normális minőségű.

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Igazából egy fele ekkora is elég lenne (a géped csúcson sem eszik többet 200W-nál), de nyilván akkorát nem kapsz már, illetve illik nem csúcsrajáratni a tápokat. FSP, Chieftec, Seasonic, Enermax, Corsair, ha kevesebb a keret, akkor Chicony Hipro, esetleg Gigabyte (alias delta/fsp) jut hirtelen eszembe. Ha nem tervezel nagyobb gépátszabást a közeljövőben, akkor 400W körüliek is elegek, ha viszont lassan nagyobb étvágyú konfigurációt raksz össze, akkor vehetsz egy max 550W-os darabot is, bár gyanítom ezek is csak 50-60%-ig lesznek terhelve..

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A mostani Chicony Hipro-k állítólag már nem olyan jók, mint régen. Sokan szidják őket, hogy kispórolják belőle az anyagot, ezért lett ilyen olcsó.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...