Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Androidos kérdések

Giraffe1

Recommended Posts

Giraffe1

Sziasztok!

Bevezetõként két kérdésem lenne:

1) Hogyan tudom a legegyszerûbben - és lehetõleg google-s szinkronizálás nélkül - átmásolni a Nokia telefonomon található névjegyeket az új androidos telefonomra?

2) Ha már a rendszer magától nem másolja át a születésnapokat a naptárba a people listából, akkor hogyan tudom erre valamilyen programmal rávenni? (Megint csak lehetõleg google-s szinkronizáció nélkül.)

Elõre is köszönöm a hasznos válaszokat!

• 2 weeks later...
911_SWAT

Karácsonyra kaptam egy Xperia x10 mini prot, telenoros.

Hogyan tudnám az 1.6-os androidot frissíteni 2.1 v. újabbra?

Néha kiírja a teló, h akarom e szövegesen regisztrálni? Az sms normál tarifának felel meg. Még eddeig nem okéztam le. Ez mi lenne? Szükséges ez a regisztráció?

Nem tud bluetoothon adatot fogadni. Hogyan tudnám rábírni a mûködésre? Android frissítés megoldja a problémát v 1.6-on is kellene mûködnie?

Az elõre telepített Google programok állandó internet kapcsolatot igényelnek? Hogy ne legyen magas a számlám - mert a mobil internet is sok és ezért arra nincs elõfizetésem - mit kell tennem?

Köszönöm a válaszokat elõre is!

[OP]Destroy-man

Ha nem szeretnéd, hogy kimenjen a mobilinternetre a telefon, akkor csinálj egy offline profilt az internetkapcsolatokhoz (ne állíts be rajta semmit), és állítsd ezt be alapértelmezet csatlakozásnak. :) Így garantáltan nem megy ki a netre.

911_SWAT

Wi-fi beállításokhoz kellene segítség. A routerem wi-fis és az x10mini pro meg is találja, a jelerõség kiváló és megadom a jelszót és mégsem tud csatlakozni a netre.

Ezért levettem a titkosítást a routerrõl és így sem tud kapcsolódni.

Router beállításai

A wireless SSID Broadcast – Enabled

Wireless security mode – Disabled

Block Anonymous internet requests – Disabled

SE Xperia x10mini pro beállításai

mert nincs mobilinternet elõfizetésem és ne legyen magas a számla így az adatforgalom letiltva és a preferált hálózat csak GSM.

és így sem tudok netre fellépni.

Wi-fi hez viszont így is tudni kellene kapcsolódni, a hálózatokat megtalálja a titkosítottakat is és jelszó megadással elméletileg fel menne rá. Itthon viszont ha leveszem a titkosítást sem kapcsolódik. Segítsetek! Köszönöm!

Edited by 911_SWAT

KGigi

Szerintem be kell tenni a kapcsolódási listába a Wifit ott, ahol a GSM-et és a 3G-t találtad.

• 1 month later...
[OP]Destroy-man

Ha minden jól megy, akkor szerdán hozza a futár az új telefonomat (SE Xperia X8). Ahogy néztem belső memóriájával szolidan bánt a gyártó (128 MB), ami finoman szólva is kevés, főleg ha offline GPS programot akarok rá tenni (márpedig szeretnék). Olvastam, hogy van egy program (App2SD), amivel SD-kártyára is lehet telepíteni. Ez eddig okés, viszont a leírásban azt írják, hogy érdemes 2 részre particionálni a kártyát a programoknak és az egyébb tartalmak számára. A kérdés mindössze annyi lenne, hogyha az SD kártya teljes méretét leformázom ExtFS-re, akkor pl. a multimédiás részekhez (pl. zene) nem fogom tudni használni, vagy csak azért nem ajnálják mert a windows (alapból) nem olvassa ezt a particiót (amit egyébként könnyen ki lehet játszani)?

Bbthomas

A PCW 2011. 2. számának DVD mellékletén a PCStudio LG P500 Otimus One androidos telefont bemutató mûsorában Papp Gábor 7 m 10 s-tõl 8 m 58 s-ig beszélt egy olyan kapcsolatmegszakadási hibáról, melyet a telefon idõnkénti újra indulása okoz SD kártya kompatibilitási hiba miatt.

Papp Gábor beszélt arról is, hogy külföldi fórumokon olvasott errõl, de a fórumok nevét nem említette.

Kérném, ha lehet, írják már meg milyen külföldi fórumokon lehet errõl részletesebben olvasni.

Elõre is köszönöm a segítséget.

Edited by Bbthomas

Bbthomas

Köszi a túlvilági segítséget :)

ProFiler
1) Hogyan tudom a legegyszerûbben - és lehetõleg google-s szinkronizálás nélkül - átmásolni a Nokia telefonomon található névjegyeket az új androidos telefonomra?

2) Ha már a rendszer magától nem másolja át a születésnapokat a naptárba a people listából, akkor hogyan tudom erre valamilyen programmal rávenni? (Megint csak lehetõleg google-s szinkronizáció nélkül.)

Végül sikerült ezeket megoldani? Ugyanis én is hasonló problémák elõtt fogok állni, miután lecserélem az N97-et egy Samsung ( :upsz: ) Galaxy SII-re (Android 2.3). Mivel a Nokiás névjegyzékem 540 kapcsolatot tartalmaz (név, cím, telefonszámok, e-mail címek, megjegyzések, születésnapok, névnapok), ezért egy picit bonyolult lenne mindent kézzel beírni.

Ciao.

Adani

Én mikor mobilt cseréltem (Nokia 5800 -> Samsung Galaxy 3) az összes telefonszám a SIM kártyán volt, azt áttéve a telefonba ezek megmaradtak. Google szinkron pedig megvolt a Google-s kapcsolatok is bennevannak.

Giraffe1

@ProFiler: Bár nem pont úgy, ahogy szerettem volna, de részben sikerült. Én nem az összes contactot akartam áttenni, így azokat BT-on másolgattam át egyesével, de azt hiszem az is megoldás, hogy a nokiás listából létrehozol n darab VCF-es névjegyet, és azokat már tudod importálni.

Miután a Google továbbra is az összes contact adatát hozná - amit nem igazán szeretenék -, és az összes facebookos ismerõst sem szeretném a listámban látni, ezért végül is maradt egy "közvetítõs" megoldás: EboBirthday

Ez a kis program kiszedi a contactokból a születésnapokat és az évfordulókat, és õ figyelmeztet adott nappal elõre és/vagy be tudja tenni a naptárba is ezeket az adatokat, így ott (is) megjelenik minden születésnap és évforduló.

@Adani: én eddig azt tapasztaltam, hogy a SIM-en elég korlátozott volt az egy személyhez köthetõ adatok száma. Nálam a Nokia 3310-en is nem egy emberhez 2-3 telefonszám is tartozik, és ezeket a SIM-en keresztül nem lehet(ett) kezelni.

És ha már így kezdünk összejönni, akkor egy gyors körkérdés: ki milyen alkalmazásokat használ (legfõképpen) a robotos telefonján? Nálam (leszámítva persze a játékokat 8)) a következõk vannak fent:

- Advanced Task Killer (szerintem kötelezõ)

- ASTRO (bár ritkán kezelek fájlokat, de akkor jól jön)

- Barcode Scanner (gyorsabb a navigálás néha QR kódokkal)

- Bubble (részben poén, de pl. szerelésnél nem egyszer már jól jött)

- Call Meter NG (mennyi még a szabad keret)

- EboBirthday (l. fent)

- FencingScore (nem általános, de azért még zsûrizek néha)

- Gauge Battery Widget (hol tart pontosan az akku)

- GPS Status (csak teszt)

- GPS Logger (ha végre el tudok indulni, akkor majd fotók geotaggeléséhez)

- JustPicture! (képek nézegetése, fõként mutogatása)

- Network Monitor (adatforgalom figyelés)

- Névnap (milyen nap van ma)

- Photo Tools (sok apróság, egy részük hasznos)

- PhotoFunia (fotóból poén - kipróbáltam, fent maradt)

- RealCalc (ha kevés az alap számológép)

- Sound Meter (milyen hangosak a gyerekek :démonikacaj:)

- Speed Test (milyen gyors az internet)

- Talking Tom (poénnak indult, de pl. nagyon jól jött, amikor gyerekeket kellett felvidítani a kórházban)

- TV24 (tévéújság helyett)

- Wifi Analyzer (nomen est omen)

Garono
ProFiler

A Nokiámon a legszeretettebb programom a Best Profiles nevű teljes egészében időzíthető profilváltó. Ennek a használatával sosem kell üzemmódok közt váltogatnom. Van ilyen, vagy ehhez hasonló program Androidra is?

@ Giraffe:

Köszi, majd próbálkozok. :)

Ciao.

Garono
Van ilyen, vagy ehhez hasonló program Androidra is?

Ez egy komoly kérdés? :lol: Bár az Androidon nincsenek profilok, de néma-üzemmód idõzítõ több is. ;)

ProFiler

Komoly kérdés volt. Talán másra gondolsz, de nem csak némítani szeretném a telefont, hanem például konkrétan be van állítva, hogy hétköznap 22-6 óráig csak kiválasztott számok hívása a család csoportból csörögjön halk üzemmódban egy külön csengõhanggal, miközben erre az idõszakra minden más hívás néma legyen. Hétvégén pedig más idõpontokkal és a munkával kapcsolatos számokat csak rezgõ üzemmódban fogadnám. Ezt be lehet állítani alapból? :huh:

Ciao.

Greene

Te vagy a második egy hét alatt akinek Nokiája volt és ezt a funkciót keresi Androidon/IOS-en. :)

Amúgy abszolút elvárható lenne, hogy alapból benne legyen...

ProFiler

De most akkor nincs benne, ugye?

Amúgy más androidos kérdés: gyárilag 2.3-assal telepített készülékre (konkrétan a kétmagos Galaxy S2) rá lehet majd tenni a 3-as verziót? Vagy ahhoz már más paraméterek is szükségesek?

Egyébként melyik a legjobb androidos mobil? Én ezt úgy értem, hogy melyik tudja a legtöbbet... (Csak mert jó telefon lehet kisebb tudással is, mint pl. a régi (i9000) Galaxy S.) Alapvetõen nem szeretem a Samsungot, de mivel a Nokia új készülékei nálam teljesen leszerepeltek, a HTC-n és a Samsungon kívül nem igazán látok normális telefonokat...

Ha külföldön vennék egy ilyen mobilt, akkor van lehetõségem magyar nyelvû Android telepítésére?

Ciao.

Garono

Beépítve valóban nincsen ilyen funkció, de biztos vagyok benne, hogy megoldható a "probléma". Úgy értem, a Marketen bizonyára van egy, az elvárásaidat kielégítő app.

3.0-át szinte biztosan nem fogsz tudni telepíteni rá, mivel az tablet-only. Az az utáni verzió lesz "multi-platform".

Hogy melyik a legjobb? Nagyon jó kérdés. Ezt inkább úgy lehetne megválaszolni, hogy melyiket támogatják a legtovább a gyártók új Android verziókkal. Ilyen szempontból a Sony-Ericsson-féle Xperia készülékek kukák, mert a Sony bevallottan nem fog rájuk új szoftvert kiadni. Kalóz ROM-ok természetesen készülhetnek, de az nem igazán megoldás. Nekem pl. a Spicán ahhoz, hogy élvezzem a multi-touch-ot, egyedi ROM-ot kellett telepítenem (illetve nyilván nem csak nekem, hanem az összes Spica tulajnak. Ez egyébként azért érdekes, mert a hardver támogatja a több ujj kezelését, a gyári driverbe viszont nem került be ez a feature). Viszont a HTC a múlt héten jelentette be, hogy a Desire-készülékcsalád összes példányára elkészítik a 2.3-at. Szóval mondhatjuk, hogy a HTC a legjobb.

Egyébként tudásilag nem nagyon van már különbség a készülékek között, a legolcsóbb robotos készülékekben is alapfelszereltség a GPS, a gyorsulásmérő, a Wi-Fi. Előnnyel inkább a több magos, és/vagy grafikus processzorral szerelt példányok bírnak.

Magyar nyelv: nem tudom, a többi gyártónál hogyan működik, de a Spica (ami egy legalja low-budget telefon) teljesen multi-langual. Tehát ha pl. Ausztriában veszel telefont, jó eséllyel van benne magyar nyelv is. De érdemesebb lehet valamelyik bécsi Media Markt-ban megnyomkodni egyet.

ProFiler
De érdemesebb lehet valamelyik bécsi Media Markt-ban megnyomkodni egyet.

Kiváló ötlet!

Már csak egy kérdés maradt bennem, ha elõjön a HTC: Windows 7 Mobile, vagy Android 2.3?

Ciao.

KGigi

A Windows Phone-ban a legnagyobb újítás mostanában a másolás-beillesztés lesz. ;) Amin teljesen kiakadtam, hogy nem tud 3G tetheringet.

Garono

@ProFiler

Szintén jó kérdés, jelenleg egyértelmûen Android. Bár a Win 7 Phone még csak most éledezik, de a Microsoft App Store-ja folyamatosan bõvül, ráadásul a Nokiával karöltve akár még egy sikeres mobil oprendszer is lehet. Jelenleg ez nem egy megválaszolható kérdés.

@KGigi

A kívánt funkcióhoz nincs véletlenül egy app? Ha jól emlékszem, még a Symbianon is megoldható volt a dolog. :) Egyébként ilyet alapból az Android sem tud, szóval nem kell megijedni. :)

KGigi

Nekem még Windows Mobile-os készülékem van, szóval lövésem sincs. De én inkább bíznék az Android támogatottságában, mint a Windows Phone-éban. Amíg nem nagy cégek által fejlesztett programokról van szó, addig egy nyílt rendszer nyílt programjai behozhatatlan elõnyt jelentenek.

Greene

PF: Androidosból a HTC Desire-t nézd meg (de ne a HD-t). Nálunk mindenki erre esküszik (kivéve én), és elég sok Androidos teszttelefont végignyomkodtak Samsungtól kezdve Motorolán át a SonyEricssonig.

ProFiler

Akkor már Desire HD, viszont ez alapján gyengébb a Galaxynál.

Az igazság az, hogy a HTC-kkel minõségbeli problémáim vannak. Fogásra nem az igaziak, az illesztéseik elég furák. Bár hozzáteszem, hogy a Samsung mûanyagjai is kifejezetten gagyi hatásúak, de ott az illesztések legalább rendben vannak. Ennek ellenére komolyan szemezek a két készülékkel, viszont a Galaxyra még pár hónapot várni kell(ene). Kíváncsi lennék, hogy a Nokia milyen módosított Windows 7-es mobilt dobna elõször a piacra, bár a Nokiában már keményen megingott a bizalmam. :hááát:

Ciao.