Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Memóriahiba


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

IPB kép

 

A programot a http://www.memtest.org/ címrõl tudjuk letölteni, válasszuk a Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)-t a letöltéseknél (Downloads). Töltsük le, csomagoljuk a letöltött állományt (pl.: Total Commander-rel, WinRAR-ral), aztán az így kapott ISO fájlt írjuk ki. (CD-író alkalmazásokban Lemezkép kiírása vagy hasonló menüt keressünk!) hagyjuk a lemezt bent az írónkban! Ha van otthon Linux CD-nk, akkor örülhetünk, mert azokon általában megtalálható a program, nem kell veszõdnünk az írással (persze a memtest verziójára figyeljünk, minél újabb, annál jobb).

 

Ezután indítsuk újra a számítógépünket, lépjünk be a BIOS-ba, és ellenõrizzük, hogy az elsõdleges booteszköz CD-re van-e állítva, ha nem így lenne, állítsuk meg, majd a BIOS-ból való kilépéskor mentsük a beállításokat. Ha ennek ellenére sem tudunk bootolni CD-rõl, akkor próbálkozzunk másik alaplapi csatlakozóra csatlakoztatott optikai meghajtóval, vagy írjuk ki ismét a lemezünket, mert lehet, hogy azzal van a baj.

 

Ha sikerült bootolni róla, akkor nagy kékséget kell látnunk mindenféle információval. Nem kell állítanunk semmit, csak hagyjuk futni a programot. Mindenképpen több órán át (akár 1 napon keresztül) futtassuk a memtest-et, hiszen minél nagyobb memóriával rendelkezik a számítógépünk, annál több idõre van szükség az ellenõrzéséhez, nem is beszélve a memóriák sebességérõl.

 

Ha már az elején elkezdõdik a hibák listázása (errors), akkor leállíthatjuk a programot, mert valami gubanc van a memóriák körül. Ha több modul van a gépben, kezdjük el õket egyesével ellenõrizni. Ha így is hibásnak bizonyul minden memória, akkor kérjünk kölcsön legalább 1 modult, így is ellenõrizzük a gépünket, mert lehet, hogy az alaplappal nincs minden rendben. Ha így is hibázik, akkor van esély arra, hogy az alaplap hibás, illetve, hogy a kölcsönkért memória sem mûködik megfelelõen benne, nem támogatott. Esetleg egy BIOS-resetet meg lehet próbálni.

Ha többcsatornás üzemben mennek, akkor ki kell próbálni single channel-ben a modulokat, hátha!

Elõfordul az is, hogy csupán az érintkezõk szennyezettek a memóriákon, illetve az alaplapon. Tisztítsuk meg õket (papír).

Link to comment
Share on other sites

hgf

Sziasztok!

 

Futtattam a memtest86+-t vagy hat órán át (ahogy a Win7 topikban leírtam), és már az elején elkezdte sorolni a hibákat. Kép: http://img505.imageshack.us/img505/3721/070309093610.jpg Több ideig nem tudom futtatni, mert a gépem munkaeszköz is, nappal szükségem van rá.

 

Aztán kipróbáltam egy Windows Memory Diagnostics nevû, szintén bootolható programot, az végigment kétszer a tesztjein és nem jelzett semmi hibát. Viszont már az elején kiírta, hogy nem látja a teljes memóriát.

 

Kivettem az egyik modult a gépbõl. Akkor nem volt hajlandó bootolni se a cédét, se a Windowst. (Csak a biosig jutott, utána a kurzor villogott csak a bal felsõ sarokban. - Lehet, hogy valamit át kellett volna állítanom a biosban, mondjuk single channelre? Ilyen lehetõséget se a biosban, se a kézikönyvében nem találtam, ami a leginkább hasonlít, az valami Ganged/Unganged beálítási lehetõség, melyek közül az alapértelmezett Unganged él most.) Visszatettem a memóriát, most mûködik a gép.

 

Mit tehetnék még, hogy kiderítsem, hibás-e a memóriám? Alkatrészt kölcsönkérni nem tudok, nincs kitõl. És hogyan lehet az, hogy a WinXP meg a memóriaigényes játékok gond nélkül futnak, a Windows Memory Diagnostics nem jelez hibát, viszont a Win7 folyton meghal, és a memtest olyanokat mutat, mint a képen?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Készíts kepe(ke)t a memóriabeállításokról (BIOS)!

Link to comment
Share on other sites

hgf
hgf

Megcsináltam.

 

A memóriamodulon ez állt:

2GB PC3-8500

DDR3-1066 CL=7-7-7-20

GV34GB1066C7DC

Voltage: 1,5V

 

Ez alapján nekem úgy tûnik, hogy a BIOS eddig is a helyes beállításokkal mûködött. A DRAM Voltage Controlt "Normal" beállításon hagytam, mert számszerû értékek csak 1,62V-tól felfelé voltak, a DRAM Configuration négy beállítását pedig 7-7-7-20-on hagytam, ahogy voltak.

 

Szóval igazából nem csináltam mást, mint a két auto-t átállítottam manualra, de aztán az értékeken nem módosítottam.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Hát, akkor valami gebasz van a modulokkal. Ganged módban is hibázik? Ha van újabb BIOS, akkor esetleg frissítheted.

 

Ha semmi nem válik be, akkor gari (modulok).

Link to comment
Share on other sites

hgf

Ganged móddal is ugyanúgy kifagy a Win7. Most épp ezt írta: BAD_POOL_HEADER. Ez is memóriára utal?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr
Driverhiba, ha nem ír ki pontos forrást, ajánlott egybõl formázni.

---

Memtest mit mond ganged módban?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Egyoldalas, vagy kétoldalas a memória? Az AMD-k valami miatt nem szeretik a kétoldalasat, és fagynak. :) Nekem is ez volt a gondom DDR2-1066MHz-es memóriával. :)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Kétoldalas gond legfeljebb 4 modul alkalmazása mellett jöhetne ki, 2 modul esetén sose láttam még problémát. Nálad sem ez lehetett a gond.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nálam 4 modul volt/van. :)

Link to comment
Share on other sites

hgf

Ganged módban hagytam, de a memtest így is csak a hibákat sorolja. (Csak tudnám - mondom megint -, ennyi hiba mellett egyáltalán hogy mûködhet az XP...?)

Link to comment
Share on other sites

Cedric_Anselm

Az XP nálam is mûködött (igaz néha megkínált egy-egy random kékhalállal) a hibás modulokkal, pedig Memtest már az elején jelezte, hogy valami nem kóser...

Szóval vannak érdekes dolgok ;)

 

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ha késöbbi tesztek során nem jelzett hibát, akkor van egy tippem, miért is jó XP alatt a RAM. A képen amit feltöltöttél azon a már memóriában lévő adatokat mozgatja ide-oda. Ez OS alatt fragmentálás (töredezettség mentesítés) lenne, amitha jól tudok az XP nem csinál, Vistatol felfele meg igen. :) ugyhogy ez okozhatja az érdekes jelenséget. :)

Link to comment
Share on other sites

hgf

Hát, most aztán meg vagyok lõve. Ha elküldöm a boltnak a modulokat garanciálisan, akkor egy hétig nem lesz gépem (ugye, memória híján).

 

A sok segítségetek után, amit nagyon köszönök, még egy kérdésem van, amiben elbizonytalanodtam. A memtest86+ fenti képei alapján tutibiztos, ezer százalék, nyakamat tehetem rá, hogy a memória tényleg hibás? Nem az alaplap, nem valami más, nem beállítás, hanem maguk a modulok? Ezt konkrétan tudjuk?

 

Mert visszaküldöm a boltnak, de azt nem akarom, hogy kiderüljön, hogy a memória rendben van, és én meg hülye vagyok. Az még pénzembe is kerülne.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Erről csak úgy tudnál megbizonyosodni, ha kérnél teszthez memóriát. Azt tudom javasolni, hogy vidd be egy helyi boltba, ha nem tudsz szerezni memóriát.

Link to comment
Share on other sites

TomAttorney

Szeretném a segítségeteket kérni egy ügyben. Van itt két gép, mindkettő új, és mindkettőnek gondjai támadtak, az egyiknek súlyosabbak (újraindulás, fagyás, egyszer zöld csíkos képernyő, folyamatos BIOS sípolás), a másiknál csak újraindulás volt. Mindkettőnél gyanús a memória, illetve az alaplap és a memória "viszonya".

 

Szinte már kizártam a túlmelegedést, főként a CPU, a videokártya és a rendszer túlmelegedését. Valószínű, hogy a memóriákkal van a gond. Két gép van, leírom mindkettőnél, mi a helyzet, de azért nem lesz nagyon hosszú. Memtest86 3.5-öt futtattam CD-ről bootolva.

 

1. gép (a kevésbé problémás egyelőre, bár nem is volt annyira terhelve!):

 

2x1GB kitben Kingston memória, 1066 MHz, CL5, 2.2V - ez rajta van a modulon és a gyártó weboldalán. Az alaplap beállítja automatikusan a frekvenciát, méghozzá jól, 1066 MHz-re. Az időzítés alapból 5-6-6-15. A feszültség AUTO, különböző programokkal Windows alól vizsgálva ez olyan 2.1 és 2.19 közötti lett. Ezek a beállítások azért elég közel állnak így a gyáriakhoz. (DC-ben) --> MEMTEST: 30 percen belül hiba, majd több hiba...

 

Átállítom az időzítéseket a gyári 5-5-5-15-re, majd a feszültséget 2.2V-ra. Elmentem, és kilépek a BIOS-ból. A gép kikapcsol, majd újraindul (ez eddig gondolom még rendben is lenne), de ezután újra kikapcsol, majd bekapcsol... amíg meg nem állítom. Itt gond lesz. CMOS reset, majd újra beállítom a BIOS-t, az időzítés 5-5-5-15 lesz, de a feszültséget hagyom AUTO-n. --> MEMTEST: 90 percen belül hiba, majd több hiba...

 

Nem terheltem a gépet még játékkal, bár tesztprogikkal igen, de talán nem voltak olyan komolyak, mint a Prime95. Valódi használat során egyszer szinte üresjáratban minden ok nélkül újraindult.

 

2. gép (ez játék, terhelés, telepítés alatt fagyott és indult újra...):

 

2x2GB kitben Kingston memória, 1066 MHz, CL5, 2.3V a modulon, 2.2V a honlapon. Az alaplap (BIOS frissítve van!) alapból 800 MHz-esnek állítja be, 5-5-5-18 időzítéssel, AUTO feszültségen, amit a programok 2.0V körülinek mutatnak! Ezt átállítottam rögtön, 1066 MHz-re, 5-5-5-15 időzítésre, és 2.3V-ra (ahogy a modulon volt). Lehet, hogy nem volt jó ötlet, de Prime95-tel terheltem, majd leállítottam (hőmérsékletek rendben, pár perc teszt volt). Ezután olyan 10 mp-el jött a BIOS sípolás.

 

MEMTEST: A menüből az első pontot választva (SINGLE CPU - sajnos nem tudom ez itt a tesztnél mit is jelent pontosan) elindul a teszt, majd olyan 4-5 mp múlva újraindul a gép - többféle memória beállítással is megpróbáltam, aminek értelme volt! (A másik gépen ez ment.)

 

A második menüpontot választva elindul a teszt. Ez megy most már 3 és fél órája, és eddig nem talált hibát.

 

Itt valódi használat során igencsak problémázott az amúgy jó teljesítményű gép (gyors volt, de fagyott). A két gép egyébként nagyon hasonló konfigurációjú, alig különböznek egy-két dologban (alaplap, memória - ezek se olyan nagy különbségek).

 

 

Hát ez a helyzet. Bocs, hogy ilyen hosszan írtam! Köszönöm előre is a segítséget, nagyon jól jönne most egy-két jó tanács. Nagyon remélem, hogy semmit nem csináltam rosszul.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Cseréld fel a 2 gép memóriáját!

Link to comment
Share on other sites

TomAttorney

Az 1. gép (megkapta a 4GB-ot) elindul, csak 800 MHz-esnek állítja be alapból a memóriákat (mint a másik alaplap), 5-5-5-18 késleltetéssel és AUTO-n 1.8V feszültséggel. (Így volt a másik gépben is.) Belépett az XP-be, de miközben írtam a fórumra, jelentkezett a folyamatos sípolás. Bár lehet, hogy nem kell "megijedni", de inább kikapcsoltam, persze elõtte rápillantottam a hõmérséklet értékekre: ez nem lehet túlmelegedés, vagy olyan dolog melegszik fel, amit a program(ok) nem mutatnak. Tesztelni már nem teszteltem.

 

A 2. gép (megkapta a 2GB-ot) most is problémásabbnak bizonyult, de nagyon. A (végtelen) sok rövid sípolás a tápegység hibájára utal, nem? Még a monitoron sem jelent meg semmi.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Az a baj, hogy nincs ötletem. Egyszerre 2 gépen jelentkezne ugyanaz a hiba? 2 eltérõ csomag memória egyszerre ne menjen?

 

Szétszerelném a gépeket, majd érintkezõtisztítással összeraknám újra, majd BIOS-reset.

 

Esetleg még elárulhatnád, hogy részletesen mi van a gépekben (pontosabb memóriamegnevezéssel).

Link to comment
Share on other sites

TomAttorney

Gyakorlatilag csak az alaplap és a memória különbözik, mint mondtam, nagyon hasonló felépítésű gépek (a perifériák is eltérnek, mint a billentyűzet, egér, monitor stb). Az eredeti felállást mondom:

 

1. gép

 

- Gigabyte EP45-DS3L alaplap

- Kingston HyperX KHX8500D2K2/2GN DDR2 memória

 

2. gép

 

- Gigabyte EP45-DS3 alaplap

- Kingston HyperX KHX8500D2K2/4G DDR2 memória

 

Látható, hogy nem sok a különbség. Persze lehet, hogy valami nagy inkompatibilitási gond van, csak nem értek hozzá, nem tudom. A többi ugyanaz:

 

- Core 2 Duo E8400 processzor

- Sapphire Radeon HD4850 Vapor-X 1GB videokártya

- Western Digital WD1001FALS SATA2 merevlemez

- FSP 400W BluestormII aktív PFC tápegység

- Cooler Master Elite 331 táp nélküli ház

- Samsung SH-S223Q Lightscribe SATA DVD író OEM

 

Azt hiszem, nem hagytam ki semmit. Egyébként a memóriákat ugyanonnan rendeltem (ami persze nem jelent semmit), de én is elég valószínűtlennek tartom, hogy mindkét kit hibás lenne. De azért örülnék neki, ha egy csere megoldaná a problémát.

 

Az érintkezőket hogyan tisztítsam le, mire figyeljek?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nyomtatópapírt használj, hajtogasd akkorára, hogy éppen beleférjen a slotba, majd sikáld ki vele. A modulokat hasonló módon, csak ott nem bele, hanem rá kell hajtani.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...