Pjotr Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 Frissítettem a topik elejében található írást, belekerült a Windows alól való frissítés.
action74 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Sziasztok. Milyen gyakorisággal szoktak Bios frissítéseket megjelentetni a gyártók, gondolom ez gyártó függő, de kb? És érdemes mindég a legújabb Bios-verziót használni?
Csaba_# Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Ha csak nem Dual BIOS-os egy alaplap, a fimware frissítés még mindig veszélyes műveletnek számít, akár Windows alól, vagy DOS környezetben esetleg az alaplap beégetett programjával is végzi az ember. Ha stabil a rendszered, akkor fölösleges belevágni, hiszen az esetek túlnyomó többségében nem hoz teljesítmény növekedést. Ajánlott elvégezni viszont, hardverváltozás esetén (főleg processzor csere), vagy ha a géped olyan furcsa hibajelenségeket produkál ami nem tudható be az Operációs rendszer hibájának. Az is előfordulhat, hogy nem igazán hajtódik végre az a beállítás, amit korábban elvégeztél a BIOS-ban, ilyenkor is elsőként BIOS frissítéssel kell próbálkozni. Ha tuningolod a géped, akkor is célszerű a legfrissebbet felrakni, mert a gyártó gyakran rak bele olyan opciókat, ami megkönnyítheti a tuning-ot.
gyori222 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 (edited) Sziasztok! Tudnátok segíteni nekem? Hazavágtam a lapom biosát. asus crosshair nf 590 sli Edited March 31, 2010 by KGigi
Fujitsu Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Szerettem volna frissíteni az alaplapom (Gigabyte GA-EX58-UD5) BIOS-át F9e-rõl a legújabbra (F12), de mielőtt a Load Optimized Defaults-cal lenulláztam volna az összes beállításomat, megnéztem, hogy egyáltalán látja-e a Q-Flash Utility a pendrive-omon lévõ fájlokat. A Q-Flash Utility az egyik pendrive-omat nem is ismeri fel (azt írja, nincs eszköz csatlakoztatva), a másik pendrive-omat meg HDD 0-0-ként tünteti fel, de a fájlokat ezen sem látja. A meghajtón lévõ mappákat látom, de bennük egy darab fájl sincs. Pedig ott van az összes BIOS-verzió, mindegyik egy külön mappában! Természetesen FAT32-re formáztam mindegyik pendrive-ot, még a foglalási egység méretét is próbáltam változtatni, de semmi sem segített. Az a pendrive, amelyiket nem látja a Q-Flash, egy 1 GB-os pendrive, a Windows pendrive-ként ismeri fel. Az a pendrive, amelyet a Q-Flash lát ugyan, mégis azt mondja, hogy 0 bájtnyi adat van rajta, egy olyan pendrive, amit a rendszer USB Flash Diskként ismer fel, a Windows a merevlemez-partíciók között tünteti fel. Ez is 1 GB-os. Nem hinném, hogy az alaplapom a ludas, elvégre a legutóbbi frissítés is pendrive-ról történt (bár az nem az én pendrive-om volt). Próbálkozzak a külső merevlemezemmel? Ez azért nem jó ötlet, mert az NTFS fájlrendszerű, formázni meg nem kéne, mivel tele van adattal. A Gigabyte windowsos frissítőprogramjától meg kiráz a hideg, bár könnyen lehet, hogy mégis ahhoz kell majd folyamodnom. (Bár ott a Load Optimized Defaults nem játszik, hiszen azzal be sem töltene a rendszer.) Ha van ötlet, előre is köszönöm!
Pjotr Posted April 3, 2010 Author Posted April 3, 2010 Ez nem probléma. Sok esetben nem működnek együtt az alaplapok a pendriveoknál. Windows 7 esetében pl. nekem is BIOS-t kellett frissítenem, hogy lássam a pendriveom. BIOS-nál is megvan ez a lehetőség, most így jártál.
Csaba_# Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 És mi a helyzet a sima FAT fájlrendszerrel? Én is az alaplapi frissítőprogramot szoktam használni (csak Asus-nál a neve: EZ Flash Utility). Erre egy veterán (de ennek ellenére nagyon megbízható) 64 Mb-os pendrive-ot használok, ami nem FAT32 fájlrendszerű hanem csak sima FAT. Eddig kb. egy tucat alaplapot frissítettem vele (köztük az enyémet kétszer), de mindig probléma nélkül látszódott a BIOS image fájl rajta.
Fujitsu Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Hát, ez jó kérdés, speciel az USB Flash Disket nem próbáltam FAT fájlrendszerrel. Úgy tudtam, a FAT32 a nyerő. Na mindegy, kipróbálom, hátha. ====== Nem nyert. Hogy szemléletesebb legyen: KÉP Arra gondolok, hogy a fel nem ismert pendrive nem támogatott, az USB Flash Disknél meg a meghajtó flash-típusa nem támogatott. Mert ugye az F11-es BIOS újdonsága, hogy "Support new SPI flash type: MXIC 25L1606E". Könnyen lehet, hogy az MXIC 25L8005 támogatása még hiányzik az F9e-ből. Bár akkor a mappákat sem látná... @ Pjotr: És akkor most mi legyen? @BIOS?
Csaba_# Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Ha a mappákat látja, akkor az image fájlt is látni kéne. Próbáld meg megváltoztatni a képfájl kiterjesztését, lehet, hogy csak bizonyos kiterjesztéseket lát. Ha valami "divat neve" van pl.: *.F01 vagy *.F12 stb.. , akkor legyen *.ROM vagy *.BIN.
Fujitsu Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 A neve is és a kiterjesztése is ugyanaz, mint ahogyan leszedtem: motherboard_bios_ga-ex58-ud5_f12.exe. Kipróbálom a BIN-t, bár őszintén szólva sehol nem láttam semmi utalást arra, hogy ezt így kéne csinálni.
Csaba_# Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 exe?! Véletlenül ez nem egy önkicsomagoló fájl, ami tartalmazza a képfájlt a doksikat meg a DOS-os frissítő progit?
Fujitsu Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 De bizony az! Extract the file and save the new BIOS file (e.g. ex58ud5p.f1) to your floppy disk, USB flash drive, or hard drive. Note: The USB flash drive or hard drive must use FAT32/16/12 file system. Most nézem, hogy ez kimaradt. Elnézést kérek, egy balf*sz vagyok.
Csaba_# Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Mindenkivel előfordulhat. Én is szoktam kihagyni nyilvánvaló lépéseket, utána meg túlkomplikálok, ahelyett hogy elölről elkezdeném ezúttal figyelmesebben.
Fujitsu Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Igazság szerint én is valami .F12-es kiterjesztést vártam, de azt hittem, ez már valami új Q-Flash, aminek .exe kell. Viszont a 7z ikon láttán tudnom kellett volna, hogy ez egy tömörített fájl, úgyhogy dupla fekete pont. Most már látja az egy szem EX58UD5.F12 fájlt az F12 mappában, még sima FAT fájlrendszer mellett is. Hogy legyen valami értelmes kérdésem is: frissítés előtt kötelező csinálnom Load Optimized Defaults-ot, vagy elég csak utána? Alapesetben csinálnék előtte és utána is, de a kézikönyvben nem írják, hogy előtte is kell. Mert ugye most jó pár beállításom eltér a gyáritól, a memóriák órajelétől kezdve (ami nyilván tuningnak minősül) az AHCI-ig.
KGigi Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Nem kell, úgyis kisüti az egészet. Persze baj nem lehet belőle.
Csaba_# Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 (Fujitsu @ 2010. április 3. 21:48) 416318[/snapback] ...frissítés előtt kötelező csinálnom Load Optimized Defaults-ot, vagy elég csak utána? Szerintem meg biztos ami biztos. A speciális vezérlőbeállítások -és persze a tuning- okozhat meglepetéseket karakteres felületen, még ha Windows alatt ez nem is észrevehető. És ha flash-elés alatt fagyi van, az épp oly veszélyes mint az áramszünet (hacsak nincs Dual-BIOS).
Fujitsu Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 A lapom duál BIOS-os, de azért nem próbálnám ki akció közben, ha egy mód van rá. Pontosan erre gondoltam én is, hogy a frissítés alatt meglepetést okozhat az, ha pl. a memóriák tuningolva mennek, és egyszer csak "kihúzom alóluk" az eddigi BIOS-t. Úgyhogy akkor inkább maradok a régi módszernél.
Pjotr Posted April 4, 2010 Author Posted April 4, 2010 Nem tölteném vissza az alapbeállításokat, hanem kivenném az elemet.
Fujitsu Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 Az elemet? Egy BIOS-frissítés miatt nyissam ki a házat? Amúgy is van egy kéken világító CMOS Clear gomb a hátlapon, annak megnyomásához ki sem kell nyitni a házat, a hatás ugyanaz. De a Load Optimized Defaults a legegyszerűbb és a legfájdalommentesebb megoldás. Egyébként már kész a frissítés, nem volt semmi gond. Egyelőre semmilyen változást nem érzékelek, de lehet, hogy ez a jó.
gunar100 Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 Jó pár hsz-el előrébb volt a Gericom G900-as notim bios gondja, de hála egy debreceni szakembernek sikerült a dolgot kijavítani, egy nagyon egyszerű és kézenfekvő gondja volt, az alaplapi akku volt kakukk benne és ez csak a bios frissítéskor jött elő, ezért nem tudott újra indulni! Csak azért írtam le mert hátha másoknak is segíthet ez a megoldás! nem is tudom miért nem gondoltunk rá előbb!
Cannislupus Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 Szia Csaba! Asus alaplapomon próbáltam volna Biost frissíteni,de nem tudom a fájlt Pendrive-ról betallózni,mert nem látja a Pendrive-ot a menüben.A Pendrive Fat fájlrendszerű!
Csaba_# Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 Még megkapcsolás előtt a gépbe helyezni a Pen drive-ot, mint előzőleg rámásoltad a BIOS image-t. (Remélem kicsomagoltad amit letöltöttél, ha visszaolvasol előtted az image fájl helyett, egy archív fájlal akartak frissíteni.) Ez után a jól emlékszem a Pen drive HDD 0-0 -ként látszik, vagy valami hasonló néven.
Fujitsu Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 Lehetséges, hogy a pendrive memóriatípusa nem támogatott. Ilyen esetben nincs mit tenni, másik pendrive-ra van szükség. Remélem kicsomagoltad amit letöltöttél, ha visszaolvasol előtted az image fájl helyett, egy archív fájlal akartak frissíteni. Én is olvastam, ritka nagy gyökér volt az illető!
Cannislupus Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 Természetesen csatlakoztatott Pendrive-val indítottam a gépet és a kicsomagolt fájl volt rámásolva :-). Megpróbálom majd mások Pendrive -val ,csak kell kölcsönkérnem egyet :-).
Recommended Posts