Jump to content
GSForum - Segélyvonal

BIOS-frissítés

Recommended Posts

Posted

Frissítettem a topik elejében található írást, belekerült a Windows alól való frissítés.

• 2 weeks later...
Posted

Sziasztok.

Milyen gyakorisággal szoktak Bios frissítéseket megjelentetni a gyártók, gondolom ez gyártó függő, de kb? És érdemes mindég a legújabb Bios-verziót használni?

Posted

Ha csak nem Dual BIOS-os egy alaplap, a fimware frissítés még mindig veszélyes műveletnek számít, akár Windows alól, vagy DOS környezetben esetleg az alaplap beégetett programjával is végzi az ember.

Ha stabil a rendszered, akkor fölösleges belevágni, hiszen az esetek túlnyomó többségében nem hoz teljesítmény növekedést. Ajánlott elvégezni viszont, hardverváltozás esetén (főleg processzor csere), vagy ha a géped olyan furcsa hibajelenségeket produkál ami nem tudható be az Operációs rendszer hibájának. Az is előfordulhat, hogy nem igazán hajtódik végre az a beállítás, amit korábban elvégeztél a BIOS-ban, ilyenkor is elsőként BIOS frissítéssel kell próbálkozni. Ha tuningolod a géped, akkor is célszerű a legfrissebbet felrakni, mert a gyártó gyakran rak bele olyan opciókat, ami megkönnyítheti a tuning-ot.

Posted (edited)

Sziasztok! Tudnátok segíteni nekem? Hazavágtam a lapom biosát.

asus crosshair nf 590 sli

Edited by KGigi
  • 2 weeks later...
Posted

Szerettem volna frissíteni az alaplapom (Gigabyte GA-EX58-UD5) BIOS-át F9e-rõl a legújabbra (F12), de mielőtt a Load Optimized Defaults-cal lenulláztam volna az összes beállításomat, megnéztem, hogy egyáltalán látja-e a Q-Flash Utility a pendrive-omon lévõ fájlokat. A Q-Flash Utility az egyik pendrive-omat nem is ismeri fel (azt írja, nincs eszköz csatlakoztatva), a másik pendrive-omat meg HDD 0-0-ként tünteti fel, de a fájlokat ezen sem látja. A meghajtón lévõ mappákat látom, de bennük egy darab fájl sincs. Pedig ott van az összes BIOS-verzió, mindegyik egy külön mappában! Természetesen FAT32-re formáztam mindegyik pendrive-ot, még a foglalási egység méretét is próbáltam változtatni, de semmi sem segített. Az a pendrive, amelyiket nem látja a Q-Flash, egy 1 GB-os pendrive, a Windows pendrive-ként ismeri fel. Az a pendrive, amelyet a Q-Flash lát ugyan, mégis azt mondja, hogy 0 bájtnyi adat van rajta, egy olyan pendrive, amit a rendszer USB Flash Diskként ismer fel, a Windows a merevlemez-partíciók között tünteti fel. Ez is 1 GB-os.

Nem hinném, hogy az alaplapom a ludas, elvégre a legutóbbi frissítés is pendrive-ról történt (bár az nem az én pendrive-om volt). Próbálkozzak a külső merevlemezemmel? Ez azért nem jó ötlet, mert az NTFS fájlrendszerű, formázni meg nem kéne, mivel tele van adattal. A Gigabyte windowsos frissítőprogramjától meg kiráz a hideg, bár könnyen lehet, hogy mégis ahhoz kell majd folyamodnom. (Bár ott a Load Optimized Defaults nem játszik, hiszen azzal be sem töltene a rendszer.) Ha van ötlet, előre is köszönöm!

Posted

Ez nem probléma. Sok esetben nem működnek együtt az alaplapok a pendriveoknál. Windows 7 esetében pl. nekem is BIOS-t kellett frissítenem, hogy lássam a pendriveom. BIOS-nál is megvan ez a lehetőség, most így jártál.

Posted

És mi a helyzet a sima FAT fájlrendszerrel? Én is az alaplapi frissítőprogramot szoktam használni (csak Asus-nál a neve: EZ Flash Utility). Erre egy veterán (de ennek ellenére nagyon megbízható) 64 Mb-os pendrive-ot használok, ami nem FAT32 fájlrendszerű hanem csak sima FAT. Eddig kb. egy tucat alaplapot frissítettem vele (köztük az enyémet kétszer), de mindig probléma nélkül látszódott a BIOS image fájl rajta.

Posted

Hát, ez jó kérdés, speciel az USB Flash Disket nem próbáltam FAT fájlrendszerrel. Úgy tudtam, a FAT32 a nyerő. Na mindegy, kipróbálom, hátha.

======

Nem nyert. Hogy szemléletesebb legyen:

KÉP

Arra gondolok, hogy a fel nem ismert pendrive nem támogatott, az USB Flash Disknél meg a meghajtó flash-típusa nem támogatott. Mert ugye az F11-es BIOS újdonsága, hogy "Support new SPI flash type: MXIC 25L1606E". Könnyen lehet, hogy az MXIC 25L8005 támogatása még hiányzik az F9e-ből. Bár akkor a mappákat sem látná... :hmm:

@ Pjotr: És akkor most mi legyen? @BIOS? :pfúj:

Posted

Ha a mappákat látja, akkor az image fájlt is látni kéne. :hmm: Próbáld meg megváltoztatni a képfájl kiterjesztését, lehet, hogy csak bizonyos kiterjesztéseket lát. Ha valami "divat neve" van pl.: *.F01 vagy *.F12 stb.. , akkor legyen *.ROM vagy *.BIN.

Posted

A neve is és a kiterjesztése is ugyanaz, mint ahogyan leszedtem: motherboard_bios_ga-ex58-ud5_f12.exe. Kipróbálom a BIN-t, bár őszintén szólva sehol nem láttam semmi utalást arra, hogy ezt így kéne csinálni.

Posted

exe?! Véletlenül ez nem egy önkicsomagoló fájl, ami tartalmazza a képfájlt a doksikat meg a DOS-os frissítő progit? :hááát:

Posted

De bizony az!

Extract the file and save the new BIOS file (e.g. ex58ud5p.f1) to your floppy disk, USB flash drive,

or hard drive. Note: The USB flash drive or hard drive must use FAT32/16/12 file system.

Most nézem, hogy ez kimaradt.

Elnézést kérek, egy balf*sz vagyok.

Posted

Mindenkivel előfordulhat.

Én is szoktam kihagyni nyilvánvaló lépéseket, utána meg túlkomplikálok, ahelyett hogy elölről elkezdeném ezúttal figyelmesebben. :)

Posted

Igazság szerint én is valami .F12-es kiterjesztést vártam, de azt hittem, ez már valami új Q-Flash, aminek .exe kell. :D Viszont a 7z ikon láttán tudnom kellett volna, hogy ez egy tömörített fájl, úgyhogy dupla fekete pont. :upsz:

Most már látja az egy szem EX58UD5.F12 fájlt az F12 mappában, még sima FAT fájlrendszer mellett is. Hogy legyen valami értelmes kérdésem is: frissítés előtt kötelező csinálnom Load Optimized Defaults-ot, vagy elég csak utána? Alapesetben csinálnék előtte és utána is, de a kézikönyvben nem írják, hogy előtte is kell. Mert ugye most jó pár beállításom eltér a gyáritól, a memóriák órajelétől kezdve (ami nyilván tuningnak minősül) az AHCI-ig.

Posted

Nem kell, úgyis kisüti az egészet. Persze baj nem lehet belőle.

Posted

Értem. Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Posted
(Fujitsu @ 2010. április 3. 21:48) 416318[/snapback]

...frissítés előtt kötelező csinálnom Load Optimized Defaults-ot, vagy elég csak utána?

Szerintem meg biztos ami biztos. A speciális vezérlőbeállítások -és persze a tuning- okozhat meglepetéseket karakteres felületen, még ha Windows alatt ez nem is észrevehető. És ha flash-elés alatt fagyi van, az épp oly veszélyes mint az áramszünet (hacsak nincs Dual-BIOS).

Posted

A lapom duál BIOS-os, de azért nem próbálnám ki akció közben, ha egy mód van rá. Pontosan erre gondoltam én is, hogy a frissítés alatt meglepetést okozhat az, ha pl. a memóriák tuningolva mennek, és egyszer csak "kihúzom alóluk" az eddigi BIOS-t. Úgyhogy akkor inkább maradok a régi módszernél. :)

Posted

Nem tölteném vissza az alapbeállításokat, hanem kivenném az elemet. ;)

Posted

Az elemet? Egy BIOS-frissítés miatt nyissam ki a házat? :D Amúgy is van egy kéken világító CMOS Clear gomb a hátlapon, annak megnyomásához ki sem kell nyitni a házat, a hatás ugyanaz. De a Load Optimized Defaults a legegyszerűbb és a legfájdalommentesebb megoldás. ;)

Egyébként már kész a frissítés, nem volt semmi gond. Egyelőre semmilyen változást nem érzékelek, de lehet, hogy ez a jó.

• 2 weeks later...
Posted

Jó pár hsz-el előrébb volt a Gericom G900-as notim bios gondja, de hála egy debreceni szakembernek sikerült a dolgot kijavítani, egy nagyon egyszerű és kézenfekvő gondja volt, az alaplapi akku volt kakukk benne és ez csak a bios frissítéskor jött elő, ezért nem tudott újra indulni! Csak azért írtam le mert hátha másoknak is segíthet ez a megoldás! nem is tudom miért nem gondoltunk rá előbb!

• 4 weeks later...
Cannislupus
Posted

Szia Csaba!

Asus alaplapomon próbáltam volna Biost frissíteni,de nem tudom a fájlt Pendrive-ról betallózni,mert nem látja a Pendrive-ot a menüben.A Pendrive Fat fájlrendszerű!

Posted

Még megkapcsolás előtt a gépbe helyezni a Pen drive-ot, mint előzőleg rámásoltad a BIOS image-t. (Remélem kicsomagoltad amit letöltöttél, ha visszaolvasol előtted az image fájl helyett, egy archív fájlal akartak frissíteni.)

Ez után a jól emlékszem a Pen drive HDD 0-0 -ként látszik, vagy valami hasonló néven.

Posted

Lehetséges, hogy a pendrive memóriatípusa nem támogatott. Ilyen esetben nincs mit tenni, másik pendrive-ra van szükség.

Remélem kicsomagoltad amit letöltöttél, ha visszaolvasol előtted az image fájl helyett, egy archív fájlal akartak frissíteni.

Én is olvastam, ritka nagy gyökér volt az illető! ani_wink.gif

Cannislupus
Posted

Természetesen csatlakoztatott Pendrive-val indítottam a gépet és a kicsomagolt fájl volt rámásolva :-). Megpróbálom majd mások Pendrive -val ,csak kell kölcsönkérnem egyet :-).