Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2008. júniusi számról


payskin

Recommended Posts

payskin

Subidubi!

 

cimlapok_0806.jpg

 

Tartalom pedig itt.

 

[A szerkesztõség az elõzõleg - a korpásodás-elleni sampon körül kialakult - apró nemtetszésre való tekintettel reményét fejezi ki, hogy a júniusi lapszám elõfizetõi lapszámaihoz csomagolt borotvát mindenki legalább elég férfiasnak érzi, ha nem is informatika-közelinek]

 

Áh, ezen itt javítás közben besz.rtam... :fetreng: .. kész vagyok.. :D :D :D Balázs.. :muhaha: ..

Edited by Godzillamessage
Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Az olvasótábor szerény tagja ezúton fejezi ki köszönetét, amiért a szerkesztõség kedvesen gondolt a nyaralni készülõ férfi olvasókra, s így nem kell a fél fürdõszobát magukkal cipelniük a borotválkozáshoz. Ha a jövõ hónapban volna kedves a szerkesztõség némi borotvahabot, vagy zselét csomagolni a laphoz, garantált lenne a jövõ évi elõfizetésem is! (Lám, milyen apróságokon múlik az ember boldogsága...)

 

A lap beltartalmáról: ez most nagyon király lett, aprócska, tényleg pici hibákkal, de annyi kell is! Ez most überbrutáljó lett! :D:atom::oké::yeah::bezsong::éljen::taps::bravó:

Link to comment
Share on other sites

mizsi

A borotvát látva hirtelen azt hittem, hogy a PcWorld helyett valami nõi magazin különszámát kaptam meg. :D

Link to comment
Share on other sites

nascar

Amennyire nem tetszett az elõzõ havi szám, ez most annyira jó lett.

Na ugye, hogy lehet rendes lapot készíteni! ;)8)

Link to comment
Share on other sites

Mosomaci

Sziasztok!

Remélem jó helyen fejtem ki a véleményemet. Ma megjött az újság, thx a borotváért.

A lap jó lett most, ezzel egyetértek, viszont egy kis hiba csúszott az online kérdõívbe:

kötelezõ kérdésként szerepel a "Ha nem DVD PC World vásárló/elõfizetõ, miért nem az?" kérdés, és nincs olyan válaszlehetõség, hogy "De én akkor is DVD vásárló/elõfizetõ vagyok!!!".

Azért, hogy tovább tudjak lépni bejelöltem a "Vennék, ha olcsóbb lenne" választ. :lol:

Egyébként minden nadjon cép, minden nadjon jó, mindennel meg vágyok elégedve!

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Nekem EZT dobta ki a FireFox, miután kitöltöttem a kérdõívet.

Link to comment
Share on other sites

istfod

Sziasztok!

Kifogástalan étlapot hoztatok össze,a következökben hasonlót rendelek a plebsnek. Szerettem volna kitölteni a kérdõivet azonban a 2. oldaltól nem tudok lapozni. :mérges:

Link to comment
Share on other sites

ragazzo

Sziasztok!

 

 

Ma vettem kézbe az újságot, és az egyik cikk eléggé felbosszantott. Konkrétan a linuxos, ahol taglaljátok miért nem jó. Mert hogy ez jön le belőle. Nos, a cikkben leírtakkal nagyrészt egyetértek, és nem is ezzel van a bajom. Hanem azzal, hogy itt csak a negatívumok vannak felsorolva. Talán a végén van egy-két mondat, hogy miért is lehetne jó. Aki olvassa az újságot, és eddig gondolkozott azon hogy váltson-e linuxra, az ezek után biztosan nem fog. Én ezt tenném. Szerencsére használok linuxot, sőt egy blogot is írogatok a témával kapcsolatban. Így már nem kell döntenem.

 

Arra kérnélek titeket, hogy legközelebb egy a linux "naposabb" oldalát is bemutató cikket is berakhatnátok az újságba. És olyan valakinek kellene írnia, aki talán jobban "szereti" a linuxot, mert a cikk írója biztosan nem. Én legalábbis így éreztem. Tudom, hogy az újság olvasótábora többnyire Windows függő, de adjunk esélyt a pingvines tábornak is.

 

Üdv: Ragazzo

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Igaz, van az újságban egy cikk, ami lehúzza a Linuxot. Amit leírt, korrekt, még ha van is benne egy kis vitriol. Ugyanakkor meg van egy másik írás, ami bemutat többet is, mint jó választásokat. Szóval, az egyensúly megvan, szerintem.

Ami nekem egy kicsit kilógott, az, hogy a Linux frissítése tulajdonképpen újra installált OS-t jelent a legtöbb esetben. Nos, pár oldallal hátrébb azt a tanácsot kapjuk, hogy az XPSP3 telepítésére nem a legjobb módszer az, hogy csak úgy ráengedjük az SP2-re, hanem inkább telepítsük újra a rendszert. Szóval, az itt is megvan, még ha nem is félévente. Pontosabban itt is van félévente új telepítés, csak itt más okból... :P:D

Link to comment
Share on other sites

SzalacsiBacsi

Az első cikk, amit kapásból elolvastam, az pont a Linux-kritika volt. Bátrak vagytok: ahogy a múltkori lapszám után beindult a fotózásról a vita, úgy lehet hogy ebből is lavina lesz. :-)

 

Mindenesetre én kifejezetten örültem ennek a cikknek és messzemenőkig egyetértek a tartalmával. Nagyjából két évig használtam Linuxot, többféle disztribúciót is kipróbáltam, turkáltam a config állományokat, fordítottam a forráskódokat, írtam bash scripteket, kipróbáltam rengeteg grafikus felületet, sőt a diplomamunkámat is linuxból írtam meg.

Összegezve mégis úgy látom - noha nem bántam a pingvinre fordított időt - hogy felhasználóbarátság szempontjából messze-messze elmarad a Linux a Windows XP-hez képest. Márpedig én egy oprendszert használni szeretnék és nem azzal akarom az időm nagy részét eltölteni, hogy HOWTO-kat olvasok, a nyomtató konfig állományát próbálom fapados szövegszerkesztők segítségével összerakni, mert egy oldalt akarok kinyomtatni, vagy a döglassú KDE-n belül hosszú ideig keresgélni egy teljesen alapvető beállítást.

 

A Linux pár évvel ezelőtt kezdett óriási divattá válni, de nem tudott felnőni a felhasználóbarátság szintjére. Emlékszem, annak idején nagy fanfárzengések közepette jelentette be sok komolyabb cég, hogy alkalmazásait portolni fogja Linux alá - gondolok itt a Kylix-ra (a Delphi linuxos megfelelője), vagy a Corel Photo Paint-re. De mi is történt ezekkel az alkalmazásokkal? Valójában nem "linuxosították" őket, hanem kicsit átpofozták és a Wine emulációs környezetben az eredeti Windows-változatukat futtatták! Ami természetesen parasztvakítás és ráadásul használhatatlanul lassú megoldás.

 

De lehetne még említeni olyanokat is, hogy a Linux tele van olyan lehetőségekkel, melyeket az átlagfelhasználó soha az életben nem fog tudni kezelni és messze elkerüli őket. Szép dolog például, hogy lehet kernelt fordítani, meg több képernyőoldalnyi parancsot összefűzni a pipe-pal, de user szemszögből ezek használata totálisan nonszensz - ahogyan az is, hogy a Linuxos világ mai napig rajong a fapados parancssori megoldásokért és VI editorral szerkeszt, amikor lehetne értelmes és kézreálló eszközöket is használnia.

 

Ha már a cikkben megemlítődött a pszichológia, kár lenne elfeledkezni arról, ami kicsit már infantilissé is teszi az egész "pingvinezést": a Linux majdhogynem vallásos imádata, aminek megvannak a maga doktrínái. Az egyik, hogy a Linux mindenre tökéletes, a másik hogy a Microsoft a világ leggonoszabbika és a Windows használhatatlan, ráadásul szakérteni sem kell hozzá, annyira primitív. Leírni nem tudom hány linuxostól hallottam már az előzőeket, akik emiatt kissé felsőbbrendű tudattal rendelkeznek és úgy hiszik, igazán csak ők értenek a számítástechnikához.

 

Erről persze nem a linux tehet, ami alapvetően egy stabil, lehetőségeit tekintve szinte kimeríthetetlen eszköz - ha a Unix-ra gondolunk, akkor több évtizedes tapasztalat áll mögötte és szerveroldalon hatékonyan használható is, de az asztali PC-ket hagyjuk meg a Windows-nak, mert mindennapi használatra egyenlőre a pingvin nem való.

 

Bocs, nem akarok véres vitát gerjeszteni, csak leírtam a véleményem.

Link to comment
Share on other sites

tyeaan

Őszintén szólva, a linuxot, ha asztali célra szeretné használni egy átlag felhasználó, inkább visítva rohan vissza a windowshoz. Az igaz, hogy az XP sokkal átláthatóbb mint a linux, csak ha sikerül egy linux disztribúciót kiválasztani, és megtenni az első lépéseket, már nem olyan nehéz. Csak az zavaró, amit a cikkben is leírtatok, hogy vagy nincs egységes vezérlőpult, vagy több darabban...

 

A PC World mellé az elmúlt években már több linux distro is volt, a legtöbbet ki is próbáltam. De ami az egyikben ment, a másikban hetekig szenvedhettem, mire sikerült valamit alkotnom, úgy, hogy szinte semmit nem tudtam a linuxról... Angolul meg nem tudok, így a legtöbb howto és blog olvasása sem nagyon segít. Ezért is hiányoltam, hogy nem írtatok legalább 2-3 oldalas áttekintést, hogy mit tud, mire érdemes, KDE vagy Gnome, stb.

 

Ha nem is váltok Linux Worlddé, szívesen látnék több linuxos cikket az újságban, ha nem is minden hónapban, de legalább legyen.

Link to comment
Share on other sites

SzalacsiBacsi

Nem akarom a Linuxosok nyakába kenni a dolgot, de amiről az ehavi bevezető szól, az nagyon rájuk jellemző: tojásdobálás a Microsoft vezér nyakába, hozzá Microsoft-korrupció póló... És az egész ügy ugye a nyílt forráskód és a Microsoft közötti közbeszerzési szerződésről szól.

Link to comment
Share on other sites

Ricsikr

.....hát gyerekek attól félek hogy elveszett az újságom :(

Máskor megkapom az újságárúsnál való megjelenés előtt 1-2 nappal, most pedig még mindig nincs meg!

Az elképzelhető hogy az ajándék tárgy miatt nem fért bele a postaládába, és a postásbácsi lusta volt felhozni?

10 emeletes panel postaládájáról van szó, amiről tudniillik hogy nem nagy rajta a nyílás, de az újság egymagába bőven befér :D

Mi a teendő ha elveszett?

Előre is köszi

Link to comment
Share on other sites

Telek Zoltán

Még tanácsolok 1-2 nap türelmes várakozást, de jövõ hét elején írj mindenképpen a terjesztes@idg.hu címre.

 

Link to comment
Share on other sites

nosiapu

A panel-postaládába nem fér bele a borotvával felszerelt újság! Nekem is a főpostán kellett átvennem az e-havi lapot, 17 óra után. Egyszer már volt ilyen gond, ha jól emlékszem (műanyag dvd tokkal csomagolt cd illetve dvd-s lapszám).

 

OMG.. :fetreng:..

Edited by nosiapu
Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

A hülye borotvátok miatt feszült a csomagolás és kicsit összegyûrõdött az újság.

 

:facepalm: kész vagyok... :fetreng:

Edited by Godzillamessage
Link to comment
Share on other sites

kori

Milyen borotva? :hááát::pislog: Az enyémmel már lehet, hogy az újságárus borotválkozik. :) Ez nem is érdekel. Aminek viszont nagyon örültem és vártam is, az a javítócsomagos DVD. A magazin pedig csak röviden, a legjobb az idei lapok közül. ;)

 

Annyi.. mára kész.. :fetreng: .. Bocs.. xD

Edited by Godzillamessage
Link to comment
Share on other sites

Kelvin

Na, most már valaki elárulhatná, hogy milyen borotváról van itt szó, mert az én újságomban csak 2 DVD-lemez volt. (Vagy ez csak az elõfizetõknek jár?)

 

Link to comment
Share on other sites

ragazzo

Kedves Szalacsi Bácsi!

 

Én ugyan nem vagyok annyira power user mint Te, csak egy mezei felhasználó. De csak félig-meddig értek egyet a hozzászólásoddal. Ugyanis igen sokat fejlődött a linux az utóbbi években. Már elég sok dolog szinte automatikus megy. Csak egy példának említem az új Ubuntut ami a lemezmellékleten is megtalálható. Ha pl. hiányzik egy kodek vagy egy flash player, akkor megkérdezi hogy telepítse-e. És telepíti is ha engedélyezed. Ezen kívül új verzió váltásakor nem kell legyalulni mindent ahogy a cikk is említi. Elég átírni a tárolók neveit, és utána sudo apt-get update, majd dist-upgrade. Marad minden beállítás, de a folyamat végén már az új verzió köszön vissza ránk.

 

Tehát igenis a linux is lehet felhasználóbarát és könnyen kezelhető.

 

Azzal sem értek egyet, hogy a linuxosok mind nagyképű és fellengzős emberek. Sajnálom, hogy csak ilyenekkel találkoztál. Én is ismerek többet is egy másik fórumról, és bizony ott mindenki segítőkész, és egyáltalán nem nézik le azt aki mondjuk Windowst használ. Az viszont igaz lehet, hogy itt valamivel több tudás kell, mint az egyszerű kattintgatás, de már ezen a téren is voltak előrelépések. Hiszen ma már választhatsz, hogy terminálba írogatsz, vagy grafikus felületen keresgélsz.

 

Én használok linuxot is és a redmondiak termékét is, és egészen jól megférnek a gépemen. Nem tartom rossznak a Windost, vagy a gonosz szüleményének. Mindenki azt használ amit akar.

 

A legtöbb fórumon pedig elhatárolódnak a tojásdobáló fiatalemebertől, és azt gondolom hogy nem is lehet általánosítani. Az az ő magánakciója volt. Talán figyelemfelkeltés, talán más volt a cél, de mindenesetre emlékezetes volt.

 

Valaki írta, hogy nem nagyon van a linuxhoz magyar nyelvű leírás. Szerintem ez is disztribúció függő. Mert ismét csak az ubuntut hozom fel példának, de a google-ba beütve is rengeteg magyar nyelvű honlapot vagy blogot hoz ki. És ezeken a helyeken rengeteg kérdésre van megoldás. Csak keresni kell.

 

Most is azt gondolom, hogy a száraz tényeket is figyelembe véve, amit a cikk írója leírt az újságban, szükséges lenne egy pozitívabb hangvételű cikk is a közeljövőben. Hogy ne csak elrettentsük az embereket a szabad szoftverek világától, hanem bátorítsuk őket a kipróbálásra.

 

Ragazzo

Link to comment
Share on other sites

Ricsikr

Kedves Kelvin!

Igen csak az előfizetőknek járt az ajándék borotva! (De hogy minek kell ilyennel boldogítani a jónépet azt nem tudom.)

 

Kedves nosiapu!

Én sajnos nem kaptam semilyen értesítést a Postától! Így pedig hogy menjek be, hogy "bocsánat de nem kallódik itt egy olyan újság ami nem fértbe a panel postaládájába?" Lazába kiröhögnének ha így bemennék, de azért lehet hogy holnap megpróbálkozok vele!

 

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Már írtam a panaszommal a terjesztes@idg.hu címre, de leráztak egy olyan pár soros levéllel, hogy várjak és ha nem érkezik meg mára, akkor leadják a panaszt a posta felé! Itt csak egy probléma van, mégpedig az hogy nekem még attól nem lesz újságom, ha Önök panaszkodnak a postának! (És ezt nem az önök bántására mondtam.)

 

Másrészt: lehet hogy még emlékeznek is rám, hogy a múlt hónapba én voltam a legnagyobb reklamáló az újságban található másfél oldalas reklám miatt, de azért ezt nem gondoltam volna, hogy ilyen hülyeséget csomagolnak az újság mellé, tehát most se tudok dícsérő szakavat mondani! Pedig ha nem lenne ilyen problémám hogy nem kapom meg az újságot, akkor biztos vagyok benne hogy most dícséretet kaptak volna, mert már alig vártam hogy kézhez kapjam az újságot, mert a tartalmából ítélve nagyszerűre sikeredett. :)

 

Ui.: Én már biztos vagyok benne hogy elveszett az újságom (vagy nem fért be a postaládába és a postás lenyúlta), mert máskor megkapom 1-2 nappal az újságárusnál való megjelenés előtt!

Link to comment
Share on other sites

SzalacsiBacsi
(ragazzo @ 2008. június 5. 18:10) 249448[/snapback]

 

Ugyanis igen sokat fejlõdött a linux az utóbbi években. Már elég sok dolog szinte automatikus megy. Csak egy példának említem az új Ubuntut ami a lemezmellékleten is megtalálható. Ha pl. hiányzik egy kodek vagy egy flash player, akkor megkérdezi hogy telepítse-e. És telepíti is ha engedélyezed. Ezen kívül új verzió váltásakor nem kell legyalulni mindent ahogy a cikk is említi. Elég átírni a tárolók neveit, és utána sudo apt-get update, majd dist-upgrade. Marad minden beállítás, de a folyamat végén már az új verzió köszön vissza ránk.

Tehát igenis a linux is lehet felhasználóbarát és könnyen kezelhetõ.

 

Kedves Ragazzo!

 

Egyáltalán nem szeretném vitatni, hogy a Linux sokat fejlõdött a felhasználóbarátság terén. Hadd tegyem hozzá: volt is honnan fejlõdnie. Viszont még lenne is hová - ami nem probléma, csak akkor a linuxosok nagy hányada miért magyarázza folyton, hogy a linux ugyanolyan ha nem jobb használhatóságú a Windows-nál?

 

A felhasználóbarát irányú fejlõdés azonban nem csak az eszközök kézreállásában, hanem a koncepció kialakításában lenne a legsürgetõbb. Ez most bonyolultan hangzott, mondok egy példát: ott az rpm csomagkezelés. Nagyon sokoldalú, kiforrott, elvileg megkönnyíti az alapvetõen kusza könyvtárstruktúra kezelését. Ha van egy rpm csomagkezelõd, akkor nem kell tudnod hogy a rendszer hova telepíti az adott szoftver "darabjait", letöltöd a programot RPM csomag formájában, aztán csak kiadod a megfelelõ parancsot (vagy a GUI-ban kattintgatsz) és az rpm elvégzi a többit. Ez jól hangzik.

Egészen addig - ahogy a cikk is említi - ameddig öt perc folyamatos vinyógyalulás után sok esetben megszakad az egész csomagolás, mert a csomagfüggõség kiderítette, hogy az RPM csomag felrakásához hiányzik csomó másik csomag megléte. Itt leáll a folyamat, az RPM csomagban lévõ szoftver nem települ fel - lehet letölteni a hiányzó csomagokat, melyek felrakásakor megint kiderül sokszor, hogy azokhoz is hiányzik több más csomag... és a dolog tetszõleges mélységben folytatódhat egyfajta végtelen regresszusként.

 

Nem akarom ismételni az újságban leírtakat, de a felhasználóbarátság ott kezdõdne, ha a Linux egész alapkoncepciója sokkal-sokkal egységesebb lenne. Ha leülsz egy WinXP és egy Win98 elé, a két oprendszer még mindig sokkal inkább kézreáll majd (még ha sok dologban különböznek is), mint két azonos idõben megjelent Linux disztribúció!

 

(ragazzo @ 2008. június 5. 18:10) 249448[/snapback]

Azzal sem értek egyet, hogy a linuxosok mind nagyképû és fellengzõs emberek. Sajnálom, hogy csak ilyenekkel találkoztál.Én is ismerek többet is egy másik fórumról, és bizony ott mindenki segítõkész, és egyáltalán nem nézik le azt aki mondjuk Windowst használ. Az viszont igaz lehet, hogy itt valamivel több tudás kell, mint az egyszerû kattintgatás, de már ezen a téren is voltak elõrelépések. Hiszen ma már választhatsz, hogy terminálba írogatsz, vagy grafikus felületen keresgélsz.

 

Hmm... szerintem én nem írtam olyat, hogy minden linuxos nagyképû és fellengzõs... De ahhoz képest amennyien vannak a windows és linux userek, statisztikailag jóval felülreprezentáltabb a nagymellényû réteg, mint a redmondi táborban... Természetesen itt is vannak nagyon szimpatikus és segítõkész emberek (ismerek ilyeneket), de én sokszor úgy veszem észre hogy a linuxot használni szinte egyet jelent azzal, hogy a windowst utálni kell és mindenkit lenézni, aki azt használja.

 

(ragazzo @ 2008. június 5. 18:10) 249448[/snapback]

 

A legtöbb fórumon pedig elhatárolódnak a tojásdobáló fiatalemebertõl, és azt gondolom hogy nem is lehet általánosítani. Az az õ magánakciója volt. Talán figyelemfelkeltés, talán más volt a cél, de mindenesetre emlékezetes volt.

 

Valóban sikerült felkeltenie a figyelmet (kérdéses, hogy a nemzetközi színpadon ez most nekünk pozitív vagy negatív megítélést eredményez), de ennek más módjai is vannak. Azért, ha kicsit utánanézel az Interneten, ez a fiatalember erõsen linuxos srác volt (van egy fotó róla, ahol UHU Linuxos pólóban látható) és vállaltan a nyílt forráskód mellett tört lándzsát. Ez persze nem baj és tényleg ne általánosítsunk, csak mintha ez megint azt igazolná, amit írtam, hogy a Microsoft a Nagy Gonosz, akit cikizni és utálni kell. Lehet, hogy ebben tévedek!

 

(ragazzo @ 2008. június 5. 18:10) 249448[/snapback]

 

Valaki írta, hogy nem nagyon van a linuxhoz magyar nyelvû leírás. Szerintem ez is disztribúció függõ. Mert ismét csak az ubuntut hozom fel példának, de a google-ba beütve is rengeteg magyar nyelvû honlapot vagy blogot hoz ki. És ezeken a helyeken rengeteg kérdésre van megoldás. Csak keresni kell

.

Valóban sok dokumentáció van a Linuxhoz, de még ezek sem egységesek: ha feltelepítesz egy magyar nyelvû Windowst, abban az egész súgó teljesen magyar nyelven érhetõ el. Linuxról a legutolsó emlékem (lehet hogy ez ma már nem így van), hogy még a magyarított disztribúciókban is vannak kevert angol-magyar MAN-ok, HOWTO-k, sõt a KDE felületén is sokszor össze-vissza jelennek meg a feliratok. Tehát, még ez sem egységes.

 

(ragazzo @ 2008. június 5. 18:10) 249448[/snapback]

Most is azt gondolom, hogy a száraz tényeket is figyelembe véve, amit a cikk írója leírt az újságban, szükséges lenne egy pozitívabb hangvételû cikk is a közeljövõben. Hogy ne csak elrettentsük az embereket a szabad szoftverek világától, hanem bátorítsuk õket a kipróbálásra.

 

Szerintem nincs szó elrettentésrõl - az elmúlt majdnem tíz évben óriási divat lett a Linux, egyre-másra jelentek meg a hazai szakkönyvpiacon is a mûvek, sõt egy ideig magyar folyóirata is volt a rendszernek, mindenféle számtech újsághoz csatolták, az új laptopok egy részét is Linux disztribúciókkal adták el, melyek nem mellesleg a magyar UHU Linuxból is kikerültek, aztán megtelepedett nálunk a SuSE is...

 

Mindez kevés volt ahhoz, hogy akár csak a közelébe érjenek "a sokkal gagyibb és rosszabb" Windows-nak. Ennek oka szerintem nem csak a felhasználóbarát mûködés hiánya, hanem az, hogy ameddig kõkemény üzleti érdek nem lesz a Linux mögött, addig csak lelkesedési alapon, össze-vissza és jókedvbõl fog szervezõdni - informatikai mozgalom marad, de ha nincs meg annak a "kényszere", hogy sok pénz áll benne, tehát muszáj populárissá és széles néptömegek számára használhatóvá tenni, addig nem is lesz user friendly oprendszer.

Bocs, ha hosszú voltam, de ezt le kellett írnom. :)

Link to comment
Share on other sites

Vladi

Sziasztok!

 

Először is elmondatnám, hogy az utóbbi pár évben nem vagyok már olvasója a magazinnak. :( Ennek az oka leginkább az, hogy kevés Linuxszal foglalkozó írás volt.

De most, hogy ragazzo felhozta a témát, én is kíváncsi lettem. 8)

 

Viszont olvastam itt néhány félreértést, tévhitet a Linuxszal kapcsolatban. Ezeket azért érdemes helyrerakni, hogy az érdeklődő hallhasson autentikus linuxos véleményt.

 

Felhasználóbarátság:

Ez a legkényesebb téma, így ezzel kezdem. Gyakran olvasom, hogy milyen sokat fejlődött az utóbbi pár évben. Ez igaz. De az igazi fejlődés szerintem az ezredforduló előtt ment végbe. Azóta csak csiszolódik a rendszer. Igaz, hogy időnként nehézkesnek tűnik a beállítása. De hangsúlyozom, hogy tűnik. Mire is gondolok? Először is ez emberi dolog. Mivel a felhasználók zöme nem Linuxszal kezdi, így érhető, hogy idegenkedik az ismeretlentől. Inkább szokatlan tehát, mint nehéz. Ezen kívül sok beállítást a disztribútor eleve elvégez a felhasználó helyett. Forrásból telepíteni az egész rendszert? Na az az igazán nehéz dolog. :hááát: Úgy is fogalmazhatnék, hogy átszokni nehéz.

 

Másik oldalról közelítve biztosít olyan lehetőségeket, amit más rendszeren nem látni. [Tényleg nem! Én direkt kerestem windwosos megoldásokat. :) ] Ilyen a csomagkezelés. A Linux disztribúciókhoz ugyanis rengeteg programot mellékelnek. Szinte minden feladathoz van legalább 1-2. Ezek kiválasztása, beszerzése (letöltés) telepítése, nyilvántartása, frissítése gyerekjáték. Aki egy böngészőt megtanult kezelni, annak nem okozhat ez problémát. Ez elég hihetetlennek hangzik elsőre. Talán nem is értik sokan, milyen nagyszerű dologról beszélek.

 

Modok egy példát: én már tudom, milyen programokat akarok használni. Rendszer feltelepítése után elindítom a csomagkezelőt, 10-15 perc alatt kiválasztom a szükséges programokat (beleértve az nVidia drivert is). Ez után a rendszer nagyjából 30 perc alatt elkészül. Kész is. Újraindítanom sem kell. Ennyi telepíteni a szükséges, mondjuk 20-30 programot!

 

Igazából ez egy másfajta szemlélet. Linuxnál az a lényeg, hogy a rendszer legyen stabil, biztonságos. A barátságosság másodlagos. Ezzel együtt is megtanulható és könnyen használható.

 

Terminál és egyéb skript nyalánkságok: bevallom férfiasan: 2 év alatt nem tanultam meg szkriptet írni. :upsz: Nem is kell. Mivel lényegében kész rendszert kapok, ha akarom turkálok benne, ha akarom nem. :)

 

Felmerült itt a függőségek kérdése. Valóba előfordulhat. De csak akkor, ha nem hivatalos szoftvercsatornákról dolgozik valaki. De ez utóbbi esetben sem törvényszerű, sőt! Én elég ritkán találkozom ilyennel.

 

Valaki említette a frissítést, mint újratelepítést. Ez igazából több szintű dolog:

- Frissítés. Mint feljebb írtam, a rendszer egészére kiterjed. Minden alkalmazásra. Ilyen frissítést a legtöbb disztribútor biztosít a támogatás idejében. A támogatás ideje változó: 1 évtől 7 évig.

- A támogatás lejárta után lehet újratelepíteni. Vagy frissíteni egy következő kiadásra. Ez úgy fest, mintha win98-ról frissítene valaki win2000-re. Ez egy viszonylag új technológia. Nagyjából 3-4 éve alkalmazzák. Kicsit még kiforratlan, de általában elég megbízható.

- Időszakos összevont frissítés. Ez meg az sp1-2 rendszerhez hasonló. Hosszú támogatottságú disztribúcióknál alkalmazzák.

Ja és ezt mind menet közben. Egy újraindítással.

 

Még nagyon sok mindenről tudnék írni. Azt nem szeretném, ha kirobbanna egy 1001. flém vita erről. Bár ez nem az én felelősségem. Abban viszont könyörtelenül szigorú vagyok, hogy ha valaki kíváncsi a rendszerre, érdekli meg akarja tanulni, használni, annak joga van a választáshoz! Nagy hiba az ilyen érdeklődőket féligazságokkal félrevezetni. Inkább kapjanak hiteles válaszokat előnyökről és hátrányokról autentikus forrásból.

 

Ha valaki kíváncsi, nyugodtan kérdezzen. Flémre Anyázásra nem vagyok kíváncsi. ;)

 

Mondom én ezeket úgy, hogy 2 éve kizárólag Linuxot használok 4 különböző gépen 4 disztrót. :) Az első Linuxom uhu 1.2 volt, amit a pcworld cd mellékletében találtam. :D

Link to comment
Share on other sites

Anakin007

Sziasztok!

Pár kérdésem és észrevételem volna: :)

 

- Mi lenne, ha egyszer két fizetős operációs rendszert hasonlítanának össze és nem egy fizetőst egy ingyenessel? Ja és mindezt úgy, hogy a végén lássunk egy gazdaságosság/használhatóság összehasonlítást is mondjuk...

- Mi lenne, ha egy (vagy több) "független" emberke csinálna 'teszteket' és nem "elkötelezett(ek)"?

- Mi lenne, ha nem mondanának véleményt egyáltalán, hogy a döntést az érdeklődök, saját szájuk íze szerint hozzhassák? Vagy legalább egyensúlyban, egyforma mennyiségben felsorolva jó-rossz tulajdonságokat.

 

Észrevételek:

 

Valóban sok dokumentáció van a Linuxhoz, de még ezek sem egységesek: ha feltelepítesz egy magyar nyelvű Windowst, abban az egész súgó teljesen magyar nyelven érhető el.

 

Ez tetszik. Amúgy igaz, a windows (és a kapcsolódó online súgóoldalak)legalább magyarul írják ki, hogy "Sajnos ezen a nyelven nem található súgóinformáció" ;]

A beépített súgó pedig sokszor inkább nevetségesen szánalmasnak tekinthető, mint valódi, használható információ-forrásnak, komolyabb hibáknál (amit egy advancedebb user nem tud kapásból elhárítani) meg eleve az a vége, hogy kérj segítséget egy baráttól (ezt is magyarul írja ki) v. látogasd meg a support oldalt.

Fórumokon meg mit látni? "Próbáld ki ezt vagy azt, ha nem jön be, telepítsd újra." Köszi. :)

Az pedig, hogy magyarországon még angolul sem hajlandóak alapszinten sem megtanulni az emberek, inkább társadalmi probléma, mintsem linux-hátrány. Míg pl. az oroszoknál minden 3. ember beszél legalább angolul, addig a magyaroknál minden 10. ember bír eme tulajdonsággal (forrás: index, Pravda).

 

...a felhasználóbarátság ott kezdődne, ha a Linux egész alapkoncepciója sokkal-sokkal egységesebb lenne.

 

Ez olyan, mint amikor ezt kérdezik: - Milyen autód van? -Piros. Értem ezt a 'Linux' megnevezésre, amúgy ez a megjegyzés nagyon jó és talán a legnagyobb probléma is a linuxok világában. Mivel most legalább 120féle linux disztribúció van a világon, addig MS-termékből kb. 6-7 oprendszer. Így az "egység" cél elérése szinte lehetetlen. Másik: a linux kifejezés szabadságot sugall, hogy olyan disztrót válasszon az ember, ami neki legjobban kézreáll, míg MS-nél van egy azaz 1db -alapjában- 1x éve változatlan kinézetű valami és slussz. Amúgy linuxokban is ott az egység, amire gondolhattál: úgy hívják, disztribúció :) Ez windows alatt olyan ismeretlen fogalom, mint linux alatt a "meghajtó". Disztrón belül ott az egység, de akkor is: ez a mondat nagyon igaz, mint ahogy (sajnos) az "...üzleti érdek hiánya a linuxok mögül..." is :istenvagy:

 

...mindennapi használatra egyenlőre a pingvin nem való.

 

Nagyon nem igaz, bár nekem csak fizetős linuxaim (mandriva) vannak itthon, ráadásul finnyás-user kategóriába tartozom, nekem a tökéletes nem elég :) dvd-t írni, netezni, zenét halgatni, webezgetni, letöltögetni, levelezni, messengerzni, chatelni, fényképekkel bíbelődni lúzer fokon... kezdetektől fogva működnek, de még a 3D is (alapból benne van a zártkódú nvidia driver az install-dvdben) így kapásból telepíthettem COD4-et is, ami legalább 5 kattintás volt a telepítés 10-15 kattintása után és a kezem sem lett izomlázas a halom telepítő lemez cserélgetése végett ;] Gagyi pingvin, arcátlanul felismert minden hw-t (ami sem Vistaról, sem XP-ről nem mondható el ugyanezen a vason (demo példányok, de szerintem fizetős se viselkedett volna mássképp)) kapásból és nem kellett cd-ket turkálnom, hogy működjön végre a Play billentyu a kalvon. ;] Ja, amúgy kb. 8e HUF-ba került eme rendszer és párezer HUF a Cedega, amivel kattintgatva telepíthetek windows-os játékokat. Sajnos pár napig koplalni kell eme kiadások miatt, mert még egy Crossover-t is venni kéne a pingvinnek, ami kb. 6420Huf és mennek ugyanígy az adobe termékek is ;]

 

Míg ha csak egy XP-nél és egy Office-nál maradunk, kapásból ott indul hogy 70e HUF és nincs még egy víruskergető se v. legalább ad-aware a gépen. szóval ezt a "nem való" dolgot nem merném így kijelenteni :hááát: No de erre írtam, hogy fizetős rendszereket 'comparáljunk'

 

Véleményem szerint továbbra is marad az MS. Amíg az iskolákban XP-n tanítanak, amíg az MS-nek van pénze reklámozni és embereket fizetni, addig biztos nem változik semmi. Ne értsen félre senki, nem szidom sem az XP-t sem a Vista-t, de még csak az MS servereket sem, mindössze szerintem az van, hogy nem ismerik, de még a rendszergazdák sem (tisztelet a kivételnek!) ismerik igazán. Olvastam jónéhány Microsoft Certification-os tananyagot, konkrétan az XP doksijait is láttam, szóval nem rosszak ezek a cuccok, csak sajnos több100e HUF-ba kerül egy normális tananyag v. amiből lehet már tanulni is valamit. (mondom én, aki lassan 12 éve használ valamilyen linuxot serverként és desktopon is, szóval nagy szó! :D )

 

A csak ingyenes vagy nem túl támogatott linux disztrók pedig cseszhetik, mert amíg egy adott disztró mögött nem áll egy v. több cég, ami támogatná a fejlesztéseket, értékesítést és amíg csak kisközösségek fórumozóira v. chat-előire lehet számítani support tekintetében, addig minden más csak szélmalomharc....

 

Csatlakozom egy előttem szólóhoz, én is hiányolom a linuxos oldalakat, bár régen sem vitték túlzásba, de legalább volt. Igazából disztró-független dolgok lennének a legjobbak, KDE-s és GNOME-os progik legalább, főleg user-szemszögből. Az "user-szemszög" a nem server progikra vonatkozik, szóval abszolút a desktop-témára mert nagyon úgy látom, hanyagolt téma ez mindenhol. :( Mindenki egyből serverre asszociál, ha meghalja a linux szót és ez nem jó. szerintem.

 

Bocs ha hosszú voltam :P

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Valahogy éreztem, hogy ilyesmi lesz. Az újságban kicsit belecsapnak a lecsóba a srácok - teszem hozzá csendesen, hogy a tőlük megszokott érdekes stílusban -, s mi történik? Több Linux párti felhasználó azonnal kap az alkalmon, hogy bebizonyítsa, a cikk téved.

 

Szakmai vitába nem mennék bele, bár itt korábban valaki olyasmit említett, hogy "Elég átírni a tárolók neveit, és utána sudo apt-get update, majd dist-upgrade. Marad minden beállítás, de a folyamat végén már az új verzió köszön vissza ránk...". Aha... és mit csinálsz, ha a gázplombérban nem szinyál a gogyó? Egyszerű: megsztrájbolod a düznit és a plézecerrel ápcungolod a gruzsbájftot! Nem is értem, hogy ezt miért nem tudja mindenki?! :D

 

Nos, vegyünk alapul egy egyszerű hétköznapi jómunkásembert, mondjuk engem. Mikor elkezdtem ismerkedni a számítástechnikával, még C64esek voltak, majd 286osok, 486osok... stb. Aztán jött a Windows ilyen-olyan verziója. A első saját önálló installom egy WIN95 volt. Aztán WINME, majd most az XP. Mielőtt az XP-t választottam volna, megpróbáltam a Linuxot (UHU), ami kapásból nem volt hajlandó zenét lejátszani CD-ről. Mikor próbáltam segítség után nézni, azt a tanácsot kaptam egy ismerőstől, aki addigra már belerágta magát a Linuxba, hogy mountolni kell a meghajtót. :pislog: Másnap megvettem az XP-t. :upsz: Beraktam a CD-t, telepítettem amit kellett és kész. Majd pár hónap múlva megpróbáltam egy SUSE-t is, ami - biztosan a figyelmetlenségemnek köszönhetően - uninstallkor legyalulta az XP-t is. Azóta remeg kissé a szemöldököm, ha olyan mondatot olvasok, amiben a Linux és a telepítés szó együtt szerepel. Tessék, már megint. :) Ezért érdekelnek csak a LIVE kiadások, meg az USB-re telepíthető verziók.

Ha bajom van az XP-vel, feljövök ide, megkérdezem, s általában megkapom a segítséget egy link vagy más formájában. Nem nagyon kell trükközni hogy fussanak a játékok, vagy más programok, nem kell fordítani vagy emulátort futtatni. Lehet hogy ez ma már nincs így a Linuxban sem, nekem még ezt jelenti azokból a beszélgetésekből, amiket akkor folytattam, mikor szerettem volna megismerkedni ezzel az OS-el is.

 

Ami a lényeg: Windowson nőttem fel, azt tanították gimiben is, technikumban is, s biztosan csodálatos a Linux világa, érdekelne is, de egyszerűen nem találok számomra használható ingyenes irodalmat, ami segítene átvezetni a másik oldalra. Így csak állok és bambulok át a másik oldalra értetlenül. Ahonnan meg sajnos én sem nagyon kapok mást, mint hogy: "Windows luzer vagy!".

 

Mert nem akarok parancsokat megtanulni, könyvtárszerkezetet magolni, csak kattintani az egérrel. Mert így szoktam meg és lusta dög vagyok. 8)

Link to comment
Share on other sites

liteon

Az a buta kérdésem lenne, hogy a magazint ki hozza?

A mezei postás vagy az újság kihordó?

Ha az újság kihordó, akkor meg lehet tudni, hogy hol van a telephelyük?

Mert még nem kaptam meg a magazint, de ahogy olvasom más sem. :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...