Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Memória beszerelése


Babó22

Recommended Posts

Babó22

Hello! A kérdésem az lenne, hogy hogyan kell beszerelni egy memóriát? Tudom, hogy User kérdés, de ilyet most csinálok elõször. Mire figyeljek, kell-e beállítani valamit? A válaszotokat elõre is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

sakic

Elõször szereld ki a régit. Nyomd le a pöcköket a két szélén és akkor kijön. Az újat csak nyomd bele a foglalatba. Van az alján egy kivágás, a foglalatban meg egy pöcök arra figyelj hogy ezek illeszkedjenek. Ha illeszkednek akkor nem tudod rosszul berakni.

Link to comment
Share on other sites

Babó22

De én bõvíteni szeretém.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Akkor ne szedd ki, hanem rakj bele egy másik foglalatba egy másik modult, a fent leírtak szerint. Dual Channelt illetõleg az alaplapod használatija a mérvadó.

Link to comment
Share on other sites

sz.jános

Igaz, hogy az elején csak a beszerelésrõl érdeklõdtél, de ha a "bõvités" érdekel az még egyszerûbb.

Egyszerûen, fentebb leírtak szerint, beteszed az üres slot-okba az új memókat, és kész.

 

(Az egyszinû foglalatok alkotnak egy-egy dual-párt.)

 

 

;)

Link to comment
Share on other sites

tibcsihead

Fontos, hogy az új memória teljesítmény-értékei / tipus, sebesség, idõzítés,/ megegyezzenek a régiével.

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Szerintem nem fontos, csak az az optimális, és ajánlott! Nekem volt vegyesen régebben 333-400-as, semmi gondom nem volt vele.

Link to comment
Share on other sites

Babó22

Most voltam megvenni a RAM-ot. Ott meg mondták, hogy a memória beszerelésénél nagyon vigyázzak, met egy hangyányi rosz mozdulat és kampec a memóriának. MIre figyeljek iletve mire vigyzzak? El lehet-e rontani egy ilyen memória beszerelését, és ha igen mivel?

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Elég nagy mûvésznek kell ahhoz lenni, hogy valaki tönkretegyen egy memóriát, de azért aadok pár fontosabb tippet:

Ügyelj a csatlakozó résznél lévõ bevágásra. Nehogy úgy feszítsd rá, hogy rossz irányba van fordítva a modul! A rögzítõpöcköket nyisd ki, majd az a legjobb, ha egyenletesen nyomod le mindkét felét, akkor jó, ha a pöcök magától bezárja a memóriát. De azt mégegyszer mondom - feszegetni nem kell! Az elsõ benyomás egy kicsit erõsebb mozdulatot igényel, de érezhetõ lesz.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Hege91

Hali! Nemrég bõvítettem a gépem memóriáját 256MB-ról- 1Gb 800Mhz- esre! Azt kérdezném meg hogy szükséges e virtuális memória ( mert úgy hallottam hogy 1GB felett már ki lehet kapcsolni a virtuális memóriát)! :huh: De ha mégis szükséges akkor mennyit kéne megadnom? mennyi lenne az optimális? Elõrre is Köszi

Link to comment
Share on other sites

szg

Szvsz azért jó, ha a Windows tud swappolni szükség esetén. Legalábbis az alapértelmezett memóriakezeléshez erre szükség van a jobb teljesítmény érdekében. Amennyiben van elég hely a merevlemezen, állítsd 2GB-ra vagy, hogy a Windows saját maga kezelje a pagefile.sys méretét. Egyébként ez mind a konkrét igényektől, futtatandó alkalmazásoktól, stb. függ.

Link to comment
Share on other sites

Hege91

Köszi! végülis autómatikusra állítottam ;)

Link to comment
Share on other sites

kori

Én sokat olvastam utána a témának. Egyesek szerint már 1 Gb-nál ki lehetne kapcsolni a virtuális memóriát. A többség azonban szükségesnek tartja a pagefile meglétét ami lehet akár 10-1000Mb is. A lényeg merevlemez hely pocsékolás, ha a Windows maga kezelje a lapozófájl méretét. Ugyanais nagy memória mennyiség esetén is 1,5-2,5 szeres helyet foglal le magának a merevlemezen. Célszerű a minimális és maximális értékeket is ugyanarra állítani. (Nem töredezik ) Lehet akár 256-256 vagy 512-512 nálam pl 1024-1024Mb és ez már oyan progiknak is elég amiknek nagy vírtuális memória kell. Persze nagyon kevés program van ilyen. ;)

Link to comment
Share on other sites

szg

Windows esetében a virtuális memóriára azért van szükség még sok-sok RAM esetében is, mert például a Linux-szal ellentétben, amely csak akkor nyúl a virtuális memóriához, ha a RAM már szinte tele van (vagyis a RAM-ot a merevlemez gyorítótáraként használja, ami egyébként a Windowsban is megoldható), a Windows az alapértelmezett memóriakezelés keretében mindig arra készül, hogy a felhasználó megnyit egy erőforrásigényes programot (például egy játékot), ezért szinte mindig használja a virtuális memóriát, még akkor is, ha elvileg nem kell. Ez szerintem így jó (legalábbis az esetek többségében), ezért nem kell kikapcsolni a swappolást. És mai merevlemezek méreteit is figyelembe véve, az a néhány GB, amit a pagefile.sys esetleg lefoglal, szerintem elfogadható. Egyébként, ha a Windows saját maga kezeli a virtuális memóriát, csak kivételes esetekben változtatja meg a méretét, ezért nem kell annyira tartani a töredezettségtől, ami zsúfolt merevlemezen akkor is keletkezhet, ha fix méretre van beállítva a pagefile.sys. Az ideális megoldás az lenne, ha lenne egy külön gyors merevlemez a virtuális memória számára, mert ezzel növelni lehetne a teljesítményt. Sokan erre a célra csupán külön partíciót ajánlanak, de ez szerintem azért nem mindig jó, mert ebben az esetben állandóan ide-oda fog mozogni a fej. Sok RAM esetében ne a virtuális memóriát kapcsoljuk ki, hanem például változtassuk meg a DisablePagingExecutive kulcs értékét, így többek között a rendszermag és a driverek mindig a RAM-ban maradnak, és ezáltal érezhetően növelhetjük a rendszer összteljesítményét.

Link to comment
Share on other sites

Hege91

ok! köszi a segítséget akkor most szerinted mi lenne az ideális megoldás :huh: ? Te hogy állítottad be a lapozófájlod méretét? Egyépként ez az egész virtuális memória kikapcsolás nekem speciál onnan jött hogy beszéltem egy nagyon hozzáértõ emberrel aki azt mondta hogy már 512MB Ram melett ki lehetne kapcsolni. Mikor pedig mondtam neki hogy 1Gb tennék bele azonnal mondta hogy: amint beszereltem kapcsoljam ki a virtuális memóriát, és marha gyors lesz a gép! :S

Link to comment
Share on other sites

szg

@Hege91

beszéltem egy nagyon hozzáértõ emberrel aki azt mondta hogy már 512MB Ram melett ki lehetne kapcsolni

Ki lehet kapcsolni (és nem csak 512MB-nál - ilyen javaslatok esetében a megadott érték gyakran szubjektív és az évek múlásával mindig növekszik - “640K ought to be enough for anybody.” Bill Gates (1981) :) ), az esetek többségében ez nem vezet komoly negatív következményhez, de a kérdés: minek? Az egyetlen ésszerû magyarázat a merevlemez szabad kapacitásával való takarékoskodás. Ha annyira kevés a hely, hogy abszolút lehetetlen akár párszáz megát is delegálni a virtuális memória részére, akkor igen. Ellenkezõ esetben a virtuális memória kikapcsolásának nincs semmi értelme! Ha valakinek nem tetszik, hogy a rendszer a virtuális memóriába helyezi az adatokat, akkor ennek kiküszöbölésére vannak sokkal racionálisabb megoldások (pl. az általam már említett DisablePagingExecutive, vagy a RAM gyorsítótárként való használata, stb.).

mi lenne az ideális megoldás?

Ez is csupán annak függvénye, hogy mennyi szabad hely van a merevlemezen, illetve hogy milyen alkalmazásokat futtatsz, illetve ezekbõl egyszerre hányat. Nálam automatára van állítva: minimum 2GB, maximum 4 GB, de volt már fix értéken is. Szóval állíthatod automatára, közben meghatározhatod a minimális, illetve maximális értékeket figyelembe véve azt, hogy manapság azért általánosságban elmondható, hogy 2GB az elég sok (fõleg a Vista-elõtti Windowsok esetében), ezért ennyi memória mellett nem fogja nagymértékben használni a virtuális memóriát. A közelfogadott elv pedig az, hogy a virtuális memória mérete legalább egyezzen meg a RAM méretével, de inkább legyen annak másfél-kétszerese.

Link to comment
Share on other sites

Hege91

okés szerintem hagyom autómatán ;) Köszi a segítséget

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Lacee26

Le akartam cserélni a ramomat egy nagyobbra. Elég régi gépem van egy Gigabyte Ga 8iex alaplappal. Jelenleg egy Blitz DDR 400 256 mb ram van benne. Ehélyett vettem egy samsung PC 3200 512 mb osat. Tudtommal ez kb ugyanaz csak nagyobb. Mikor berakom csak sípol. Láttam a forumot memtestrõl, de el se indul a gép, tehát egyértelmû, hogy nem jó. A kérdésem az, hogy miért? Honan tudhatom meg, hogy mi nem stimmel?

Köszi a válaszokat.

Link to comment
Share on other sites

ati012

Azoknak a RAM-oknak semmi közük egymáshoz. A Blitz (=villám) Valami noname márkának tûnik a Samsung azért már komolyabb.

így csináld:

1)-Kiszeded a villám ram-od

2)-Beteszed csak egyedül a Samsung-ot (jol tedd be ha koszos a csati akkor fogkefével tisztísd meg!)

3)-el kell hogy induljon

4)-Tegyük fel hogy elindult->Happy mindenki->gép kikapcs->másik ram-ot is belerakod->elindul a gép-> :D

4v)-Nem indul el-->rossz a ram :ötlet:

 

Szerk: Még az is lehet hogy az alaplap nem kompatibilis a RAM-al. ;)

Link to comment
Share on other sites

Lacee26

Hát tisztítás nem segített és blitz továbbra is mûködik. Visszaviszem, kérek valami más fajtát. Kingmax remélem viszi majd.

Köszi a segítséget.

Link to comment
Share on other sites

ati012

Hmmm... Biztos úgy csináltad ahogy mondtam? Ha igen akkor mûködnie kell. Nem értem, akkor a RAM lenne rossz?! Cseréltesd ki ha azzal se jó akkor az is lehet hogy a RAM slot halt meg.

Edited by Gereby
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
kovaripeti

Sziasztok. A gépemben 512-es RAM van, gondoltam veszek bele még egy 512-est. Beraktam, újraindítottam, de nem írta ki, hogy "új hardver". De ha bemegyek a sajátgépbe, ott már jelzi, hogy 1 GB RAM van, meg gép indításnál is kiírja. Ez így jó? Nem kellett volna elõször is kiírni, hogy "új hardver telepítve"?

Edited by Gereby
Link to comment
Share on other sites

Gereby

RAM-nak nem kell külön driver, szóval teljesen normálisan mûködik.

Link to comment
Share on other sites

kovaripeti

Köszönöm!! Hát ez gyors válasz volt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Tomi.

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem, remélem jó helyen kérdezem. :)

Van egy Fujitsu Siemens laptopom és vettem hozzá +memóriát ami szépen mûködik is. Csak az a probléma, hogy ahhoz, hogy betehessem az új memóriát ki kellett vennem a régit. Utánanéztem, hogy nem-e van még egy hely a réginek a gépemben és kiderült, hogy van, a billentyûzet alatt. :huh:

Szóval a kérdés: Tudja valaki hogyan lehet kiszerelni a billentyûzetet a laptopomból, hogy betehessem a memóriát? Kicsavartam a csavart alul, de ez nem volt elég, szóval nem tudom...

Már felhívtam persze a szervizt, meg a Siemenst is és mindenki szakemberhez küldene. De én nem igazán hiszem, hogy annyira bonyolult lehet, és fizetni sem szeretnék érte, akkor inkább hagyom az egészet.

Remélem valaki tudja a választ. :)

Elõre is köszönöm!

 

Tomi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...