Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2006. szeptemberi számról

payskin

Recommended Posts

chipmix

A PC World szeptemberi száma megérkezett. Nagyon ígétetesnek tûnik már boríton keresztül is. Mindenkinek jó olvasást!

Athos

Első látásra tetszik, de volt egy kis félreértés. A borító alapján úgy tűnt, hogy két DVD lesz benne. Telefon után kiderült, hogy minden egy DVD-n van rajta. Mondjuk 2 DVD-t kaptam, mert kettőt csomagoltak nekem. Majd az egyiket ha arra járok bedobom, hátha valakinek meg hiányzik. :hááát: Vagy ha valaki nem kapott szóljon, és elpostázom neki.

SzalacsiBacsi

Kifejezetten tetszik a mostani szám, változatos, érdekes, jól áttekinthetõ számomra. Azért külön dicséret illet mindenkit, hogy a megjelenést péntek helyett elõrébb hoztátok, így már szerdán kézhez vehettem elõfizetõként.

Egyedül a Postafiók rovat ami kicsit csípi a szemem - tudom, ezt nem ti írjátok, hanem az olvasók, de ti válogatjátok össze a tartalmát. Gondolom a válogatásnál szempont, hogy olyan tartalmú levelek kerüljenek az újságba, melyek sokakat foglalkoztatnak és tipikus problémákat említenek. Nem akarok senkit megbántatni, de õszintén szólva az ember néha a haját tépi, hogy milyen emberek olvassák a lapot! Persze a sokszor egyértelmû dolgok felett értetlenkedõknek köszönhetjük az újság egyszerû és érthetõ nyelvezetét.

Témajavaslat: a "Mielõtt a boltba rohannánk..." címû írásról jutott eszembe, nem akartok valamelyik Mesterfogásokban arról írni, hogyan és milyen segédeszközökkel kell a nulláról felépíteni egy RAID tömböt? (Mi kell hozzá hardver és szoftver szinten.) Sajnos csak mostanában kezdtem felfedezni az ebben rejlõ lehetõségeket, pedig korábban is jól jött volna!

Valami még eszembe jutott: nem tudom jól látom-e, de a legtöbbször olyan hardvereket teszteltek az idevágó rovatokban, melyek árai szerintem elérhetetlenek a "mezei user"-ek számára. Tudom, hogy a piaci újdonságokról akartok hírt adni, de nem lehetne valami szûrést belõni az árat figyelembe véve? :-)

Nos, ha jól gondolom a PC WORLD-öt többnyire az otthoni PC felhasználók olvassák. Lehet, hogy én vagyok lemaradva anyagi téren, de nagyon örülni fogok ha összespórolok kb. 150-170.000Ft-ot, amibõl jövõre szeretnék egy komplett konfigurációt összehozni (monitor nélkül).

Szerintem sokan még ennyit sem tudnak kifizetni ilyesmire, de akkor a következõ eszközökrõl kiknek írtátok a tesztet?

- Fujitsu Siemens LifeBook - 1.200.000Ft

- Acer Aspire 9800 - 625.900Ft

- OKI C5900n - 258.000Ft

- Acer PH730 - 483.720Ft

- Samsung SyncMaster 215TW - 236.999Ft

- Freecom FSG-3 szerver - 109.000Ft

Tudom, hogy ezeken kívül is voltak még hardverek tesztelve a lapban, de a maguk kategóriájában legtöbbjük elképesztõen drága. Nem tudom ki szeretne otthoni userként adatbiztonsági hardvert vásárolni 55.000Ft-ért? Esetleg egy egérért ki fog kiadni kb. tizenötezer forintot?

Egy komplett gépért talán megfontol az ember egy nagyobb összeget, de itt csak a fent felsoroltak árából lehetne több konfigurációt vásárolni (a Freecom szervert leszámítva)!

Ezek után kissé komikus, hogy a fenti méregdrága hardverek pont "A spórolás titkai" címû cikk után következnek a lapban. :-)

Én egyetértek azzal, hogy írjatok a legújabb, megszokottól eltérõ hardverekrõl, de jó lenne ha kerülne az újságba olyan cucc is, ami elérhetõbb mindenki számára. Mi, szegény olvasók minden pénzünket PC WORLD elõfizetésre költjük, úgyhogy legyetek hozzánk kíméletesebbek! :-)

Papp Gábor

A PC World olvasótábora igen sokrétű, ezért megpróbáljuk a termékeket úgy összeválogatni, hogy mindenki megtalálja benne azt, ami érdekli -- sajnos nem mindenkinek egyforma a pénztárcája. Másfelől az újdonságok és érdekességek (lásd Fujitsu-Siemens LifeBook) mindig drágák, de technológiával foglalkozó szaklap révén muszáj írnunk ezekről is. A PC World nem mint termékkatalógus üzemel, ámbár a termékbemutatók és tesztek java részt ezt szolgálják, de ezek egy részét legtöbbször a forgalmazók küldik tesztelésre, illetve mi válogatjuk össze az alapján, hogy mi a fontos, érdekes és eladható.

Véleményünk az, hogy néha be kell számolnunk az exkluzív termékekről is, de ezen felül próbálunk a megfizethető kategóriába tartozó temékeket összeválogatni. Senki sem örülne, ha minden számban 500 forintos billentyűzeteket tesztelnénk -- persze vigyázni kell az általánosítással, mert lehet, hogy az 500 forintos jobb, mint egy 2000 forintos:)

Az egeres példa egyébként sántít egy picit, mert egy 15 ezer forintos egér valószínűleg jóval tartósabb, mint egy ezer forintos. Szerintem a 15 ezer forintos egér olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyekre nincs mindenkinek szüksége - pl. ez az árkategória kifejezetten profi játékosok számára készült- de biztosan van akit érdekel, tetszik neki stb. és meg is veszi (hozzáteszem: jómagam is 15 ezer forintos Logitech G5 lézeres egeret használok otthon. Mindezt azért, mert fontosnak tartottam egy olyan egeret otthonra, ami gyors, pontos, precíz és jó a fogása -- pedig nem nagyon szoktam játszani. Mégis megérte az árát, mert roppant kényelmes).

Összefoglalva: nem biztos, hogy a 20 ezer emberből álló PC World vevőtábor minden egyes tagja egyetért az "olcsóbb cuccokat a PC Worldbe" irányzattal.

Tungler Antal [twink

Kiegészíteném Gábor kollegámat:

MobiBlu B153

Trust Wireless Optical Deskset

Kodak EasyShare V570 V610

PCTV Hybrid Pro Stick

ezek a termékek szerintem kategóriáikban egyáltalán nem mondhatóak drágának. Tehát nem csak olyan termékekrõl írunk, és nem is nagyrészt, amik megfizethetetlenek lennének. Lehet, hogy ebben a számban picit több volt az ilyen, de nem érzem túlzónak. De pontosan ebbõl a megfontolásból IS készítettük a spórolós összeállítást: tekintve, hogy az újdonságok nagy része, amirõl érdemes is írni valamit, ritkán mondható belépõ szintûnek. Persze sokszor van olyan, hogy valami nagyon jutányos, és mégis érdemes kiemelni tulajdonságait az áron kívül, de ezeket úgy érzem igyekszünk megtalálni. Tudomásul kell viszont azt is venni, hogy sajnos a számítástechnikában ma, Magyarországon az új termékek bizony jóval drágábbak, mint máshol. Ez mindig is így volt, és nem látom, hogy ebben bármi is változna.

De mégegyszer hansúlyozom, igyekszünk megtalálni a jó vételû termékeket, eddig is, és a jövõben egyaránt!

SzalacsiBacsi

Jómagam a számítógépem elég sok tevékenységre használom, de amióta egyáltalán PC előtt ülök (és ez nem ma történt) összesen nem adtam ki egérre ennyi pénzt (15.000Ft-ot). (Noha volt már kézfej méretű, speciális 5 gombos A4 a kezem ügyében.) De nem elsősorban az egéren volt itt a hangsúly, hanem a többszázezer forintos, adott esetben 1 millió forintot megközelítő hardvereken.

Ahogy írtam, előfordulhat hogy a lap olvasóinak nagyobbik fele megengedheti magának, hogy kétszázezer forintos TFT-t vegyen, esetleg félmilliós laptopot vagy projektort a lakásba. Én sajnos csak a saját szemszögömből tudom nézni a helyzetet és bizony nem tartozom ezen adófizető állampolgárok közé - örülök ha hét(!) év után végre lecserélem majd jelenlegi számítógépemet.

Nem azt javasoltam, hogy csak olcsó hardverek legyenek tesztelve a lapban, mert végülis jó dolog ha csöpög az ember nyála az elérhetetlen, de valóban érdekes és figyelemfelkeltő berendezések után. De ezek mellett lehetne talán több a józanabb árfekvésű termékek bemutatása.

Hogy a legújabb Tesztekből titeket idézzelek, még ti is több helyen emlegettétek az árakat:

Webkamera: "Egyetlen hátrányaként meglepően magas árát tudjuk felróni"

Fujitsu Siemens Q2010: "Hátrány: csak és kizárólag az ár, de az nagy hátrány"

Acer Aspire 9800: "Árát elsőre kicsit sokallhatjuk, ám a specifikációt tekinve..." stb...

Samsung Syncmaster 215TW: "Hátrány: kicsit drága"

SoundGraph iMON VFD: "Hátrány: drága"

Addonics Saturn Cipher: "Hátrány: otthoni használatra kicsit drága"

Aten Petite CS-62: "Hátrány: drága"

Addonics Pocket UDD: "Hátrány: tudásához mérten drága"

A mostani PC Worldben a ti véleményetek szerint ennyi tesztelt termék esetében probléma az ár. Én csak ezért gondoltam, hogy felvetem a lehetőségét annak, olcsóbb termékekről is írjatok.

AkyyrA

Sziasztok! nem tudom melyik topicba illik a kérdésem, ezért ide írom. Szóval ma hozta a postás a szemtemberi DVD-s PCWORLD öt. Ennek a címoldalán diszeleg egy felirat: Windows XP javítócsomag (exluziv szoftverválogatás) rá mutat egy piros háromszög amiben az áll MEGA DVD 20 teljes verzio. Mellette A nagy biztonsági csomag. Na a kérdésem az lenne hogy ez hol található meg? Mert a DVD mellékleten nem találom. Átnéztem A-Z ig az egészet :ötlet::(

pindrus

Tegnap megkaptam a magazint, és szerintem fasza az egész. Így aztán be is fizettem a következõ három hónapot azon a csekken amit Babinecz Mónika küldött. Csókoltatom, ha valaki ismeri adja át neki. És azt üzenem, hogy Pindrus puszilja Hajdúböszörménybõl. Biztos jó csajszi lehet ilyen szép névvel. :)

mizsi
(AkyyrA @ 2006. augusztus 31. 17:17) 139683[/snapback]

Na a kérdésem az lenne hogy ez hol található meg? Mert a DVD mellékleten nem találom. Átnéztem A-Z ig az egészet

Az Extra/Biztonság mappából csemegézhetsz

Budha

@ SzalacsiBacsi

Teljesen igazad van! :( Szerintem sincs egy átlag otthoni felhasználónak annyi pénze, hogy ilyen drága cikkekre költse a pénzét ( :weep: sajnos ).

Én is szívesen látnék több alsó és középkategóriás tesztet a lapban. :ötlet:

Tungler Antal [twink

Nos, akkor elmondanám mégegyszer :) Vagy kihangsúlyozom, hátha az elõbb nem sikerült eléggé!

Tudomásul kell mindenkinek venni, hogy manapság, itthon a számítástechnikai ÚJDONSÁGOK nem olcsóak. Azok a termékek, amelyek középkategóriásak, esetleg abszolút belépõszintûek, nem sok újdonságot tartalmaznak, így nehéz róluk írni, lehet, hogy kifejezetten rossz minõségûek, esetleg egyenesen használhatatlanok. Ez nem azt jelenti, hogy mi csak a jó minõségû termékekrõl írunk, leírjuk azt is, ha valami nem jó. De következetesen a selejtet nem szeretjük feszegetni, mert az nem jó se az olvasónak, se a hirdetõnek. Törekszünk megteremteni az egyensúlyt úgy, hogy mindkét fél jól járjon. Vettük a kritikát, köszönjük szépen, igyekszünk még jobban odafigyelni erre a jövõben!

Aneurysm

Ma mentem az újságért és van benne valami furcsa: nekem a 114. oldal után a 99.-dik jön és ismét elmegy 114-ig (a tartalom ugyanaz) és itt vége az újságnak :(

payskin

Elõfordul az ilyesmi, kötési hibának hívják. :hááát:

Aneurysm

Ha elviszem IDG-hez akkor kapok újat?

payskin

Persze!

Motolla Alánk

Sziasztok!

A szám jól sikerült, egyetlen felvetés: az év végi asztaligép-vásárlást segítõ cikketekben szívesen olvastam volna egy keretest arról, hogy a Vista megjelenését, illetve rendszerkövetelményeit hol, mennyire érdemes figyelembe venni a hardverelemek kiválasztásakor, sõt: ha valaki profibb gépet akar, nem ajánlatosabb-e elhalasztania a következõ év elejére a vásárlást?

tomplayer

Megvettem a mostani (szeptemberi) számot is, ahogy azt minden hónapban teszem. Viszont lenne egy problémám. A júliusi számban az egyik oldalon található: SEGÍTSEN, HOGY A PC WORLD MÉG JOBB MÉG HASZNOSABB LEGYEN felirat. Egy weblapra kellett felmenni és kitölteni egy kérdõívet, én ezt meg is tettem, de az állt az újságban, hogy a nyerteseket a szeptemberi számban listázzák!! azt hiszem egeret, mp3 lejátszót stb... lehetett nyerni?!?! És NEM találom a mostani számban a nyertesek listáját!!

AkyyrA
Az Extra/Biztonság mappából csemegézhetsz

Köszi, megvan :)

csakaloki

Előfizető vagyok és ma jött meg a szeptemberi szám. Eddig soha semmi gond nem volt, de most: nem volt benne DVD, a 99. oldaltól a 114-ig kétszer van benne, és ráadásul ez a vége is, hiányzik a megszokott befejezés (a októberi előzetes, úgy emlékszem a hirdetők szoktak ott alul lenni), és nem lennék meglepve hogyha még más oldalak is hiányoznának a végéről. Mit lehet ilyenkor tenni? Rob, Debrecen

Edited by Spányik Balázs

payskin

Kedves Rob!

A probléma megoldásáról éppen négy hozzászólással feljebb beszélgettünk, csak tekerj egy kicsit felfelé az ablakban!

Ó basszus, hát nem átkerült a hozzászólásom a következő oldalra?

Jó, akkor elárulom: Ügyfélszolgálat. Ja, és olvasd el a Fórumszabályzatunkat, különösen azt a részt, ami a fórumba való írásról szól! Köszi!

speedmetal

Sziasztok!

Új monitor vásárlása előtt állok ezért nagyon megörültem, amikor a PC WORLD szeptemberi számában, a 77. oldalon megláttam a Samsung hirdetését. A 931BF monitor 19"-os képátló mellett, 1600x1200-as felbontást ígér. Úgy éreztem, megtaláltam az igazit :) Ezek után az Interneten értetlenül álltam a talált információ előtt: a monitor felbontása 1280x1024. :( Kinek a készülékében van a hiba? Most lesz új monitorom, vagy maradok még egy darabig a P260-al?

Üdv!

payskin

Ezek szerint a Samsung nem tudja, mit hirdet. Nekem úgy tűnik, ilyen monitorokat hoztak a múlt hétvégi World Cyber Games döntőre, és a max. felbontás valóban 1280×1024. Ettől még nem rossz, és az ára is rendben van. Ráadásul azt hiszem 2 milliseces.

Timer

Átnyálaztam :D Tetszett, szokás szerint. (Némileg off: ki az az állat, aki megtervez egy EKKORA batár Acer gépet? Biztosan tőlünk keletebbről érkezett mérnökről van szó. :D Bocs. :) )

speedmetal
(Spányik Balázs @ 2006. szeptember 2. 17:06) 140208[/snapback]

Ezek szerint a Samsung nem tudja, mit hirdet. Nekem úgy tűnik, ilyen monitorokat hoztak a múlt hétvégi World Cyber Games döntőre, és a max. felbontás valóban 1280×1024. Ettől még nem rossz, és az ára is rendben van. Ráadásul azt hiszem 2 milliseces.

Nekem is tetszik a monitor, sőt. De eljátszottam a gondolattal, hogy ennyi pénzért egy 1600x1200-as monitort kapok 19"-on - ami azért már igen szép képet ad - nem beszélve arról, hogy 4:3-as lenne, nem pedig 5:4-es. Azt gondoltam, létezik ebben a verzióban is. Tévedtem. Egyébként meg tudja valaki mondani, hogy miért 5:4-esek a 17-19"-os TFT-LCD monitorok? Miért nem 1280x960 a felbontásuk?