Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Sziasztok...

Kérdezem,hogy mi lehet a gond,mert a Navi-gomb fekete a PNA-om...tehát telepíteni sem tudom az iGO-t...Lehet,hogy hiányzik valami szoftver???

Köszi a segítséget?

Posted

Szia!

Szeretném tudni, hogy melyik PNA készülékrõl van szó??

• 2 weeks later...
Szerdahelyi Gergely
Posted

Nem találtam ilyen témát, így gondoltam nyitok egyet. Talán másnak is hasznára válik a dolgok letisztázása.

Egy navigációs rendszert szeretnék venni, de nem igazán vagyok képben se hardver, se szoftver terén.

- Ha csak erre a célra fogom használni, akkor úgy olvastam nekem elég egy PNA. Ez mit jelent? Mi a különbség PDA és PNA között?

- A mûholdkapcsolat hogyan oldható meg? Kell külsõ antenna? (2 autóban lenne használva, mikor melyikben kell)

- A szoftverek között milyen lényeges különbségek vannak? Fontos minimum: Magyarország és Ausztria RÉSZLETES térképe. Milyen szoftverek vannak?

- A navigációt egyszer megveszem, kerül X Ft-ba és onnantól kezdve ingyen van, nincs havi/használati/egyéb díj. Ezt jól tudom?

- És végül szeretném ha ajánlanátok valami konkrét dolgot. Gondolok itt egy hardver+szoftver kombóra.

Elõre is köszönöm a segítséget..

Posted
Ha csak erre a célra fogom használni, akkor úgy olvastam nekem elég egy PNA. Ez mit jelent? Mi a különbség PDA és PNA között?

Az a különbség, hogy a PDA különbözõ multimédiás és irodai funkciók futtatására is képes, addig a PNA a navigációra van kihegyezve. Megjegyzem - egy PNA is képes multimédiára is.

A Portable Navigation Assistant legfõbb jellemzõi:

- érintõképernyõ

- integrált akkumulátor

- beépített GPS vevõ

- TMC támogatása (közlekedésfigyelõ-rendszer)

- térképszoftver és térképek

- bluetooth-kihangosítás

A mûholdkapcsolat hogyan oldható meg? Kell külsõ antenna? (2 autóban lenne használva, mikor melyikben kell)
A PNA esetében nem kell külsõ antenna, mert be van építve a készülékbe. Általában ezek kiváló antennák, de ha mégsem lenne elég, még ezek is bõvíthetõk egy külsõ antennával is.

A szoftverek között milyen lényeges különbségek vannak? Fontos minimum: Magyarország és Ausztria RÉSZLETES térképe. Milyen szoftverek vannak?
Nem is kell szoftverrel foglalkozni, ha PNA-t akarsz, mert az már típustól függ, hogy melyik mit használ. PDA esetében jön csak elõ ez a probléma, de arról inkább lebeszélnélek. A Tomtom egy nagyon jó alternatíva az említett országokhoz.

A navigációt egyszer megveszem, kerül X Ft-ba és onnantól kezdve ingyen van, nincs havi/használati/egyéb díj. Ezt jól tudom?
Így van. Nincs plusz költségük, feltéve ha nem tartasz igényt a kiegészítõ szolgáltatásokra (mint pl. közlekedési és idõjárási információk). De ha térképet szeretnél egy idõ után frissíteni, az sem mindenhol ingyenes!

És végül szeretném ha ajánlanátok valami konkrét dolgot. Gondolok itt egy hardver+szoftver kombóra.
Már lassan egy éve használok egy TomTom Go 910-et. Nem létezik ennél jobb választás. A legfrissebb térképpel már Magyarországon is mindenhová elnavigál. Ausztriában pedig még a 'földutak' (értsd: náluk aszfaltozott mezõgazdasági utak) is benne vannak. De Sopron is teljes részletességében benne van.

Ciao.

Posted

Ha mégis PDA mellett döntetnél, akkor szoftver terén csak és kizárólag az iGo-t ajánlom, mégpedig jogtisztán. Mikor megvettem a PDA-m, kipróbáltam a konkurens szoftvereket is, nos, minden elfogultság nélkül állthatom, hogy a magyar alternatívák köszönõ viszonyban sincsenek az iGo képességeivel, és kezelhetõségével. Az pedig, hogy eredeti-e, vagy sem, neked kell eldöntened, de hidd el, nagyon gyorsan megtérül a befektetés. Egyrészt nem fagy, mint a tört verziók némelyike, másrészt ingyenes frissítés is jár hozzá, ami azért nem elhanyagolható tényezõ! Szintén az iGo mellett szól a masszív, és segítõkész felhasználói tábor, ami kezdetben igen jól jöhet.

PNA-val kapcsolatban nincs tapasztalatom, de ha csak navigálásra, meg multimédiára akarod használni a gépet, akkor valószínüleg Profiler-nek kell igazat adjak, és jobban jársz vele, mintha PDA-t vennél. Viszont! Ha az árakat nézed, egy viszonylag normális PDA-t is megkapsz már annyiért, mint egy PNA-t, és akkor azt másra is használhatod, ha úgy adódik. Mondjuk böngészésre, hogy mást ne mondjak. Szintén elõny, hogy PDA-hoz jórészt olyan szoftver veszel, amit akarsz, nem kell ragaszkodni ahhoz, amit adnak.

PDA vásárlásnál érdemes felkeresni (reklááááám!) az extreme digital-t, mert némelyik géphez van olyan akciójuk, hogy mindössze 1000 forintért adnak jogtiszta iGo 2006-ot! Mondjuk az lehet, hogy csak a "Magyarország" verzió...

Posted

Ha a PNA-nál maradsz, akkor én a MIO C710 készüléket javasolnám.

A C710-et tudod bluetooth-on keresztul kihangosítóként is használni!

A dobozában jelentõs tartozékokat kapsz hozzá,

amit más gyártók elfelejtettek a készülékükhöz adni.

tartozékok:

-hálózati töltõ sztereó fülhallgató

-mini USB adatkábel

-tapadókorongos autós tartó

-motoros tartó

-szivargyújtós autóstöltõ

-sztereó fülhallgató

-csuklópánt

-TMC antenna

-táska

-Elõre telepített MioMap Európa 2006 navigációs program

A vásárlás elött nemárt átgondolni, hogy PDA vagy PNA !!

Jómagam inkább PDA-t javasolnék, mert több dologra lehet használni!

Árban közel azonos összeget kell kiadni!

Mio P550+navigációs program

Szerdahelyi Gergely
Posted

Köszönöm a leírást.

Mindenképp PNA-ban gondolkodom, a PDA sok. Van több asztali PC, laptopok, Symbianos telefon, egyszerûen nincs rá szükség. Inkább legyen nagyobb a kijelzõ, vagy tudjon többet a szoftver.

ProFiler!

Amit Te ajánlasz az nagyon tetszik, bár az ára elég húzós. Ennek a térképe/szoftvere ingyen frissíthetõ?

Fec!

A bluetooth kihangosító jó ötlet, de nem létfontosságú nekem. Az egyik autóban van, én meg tudok amúgy is telefonálni :) Kérdésem ugyanaz: sw/térkép ingyen frissíthetõ? Jól látom, hogy ez nem olyan látványos mint a TomTom? Tud 3D-s nézetet?

Szerdahelyi Gergely
Posted

Közben tovább tájékozódtam.. 2 PNA maradt, légyszi segítsetek dönteni:

Mio C710

Mio C510

A 710-es olcsóbb ez nekem fura. A térkép itt hogyan van? Előtelepítve vagy kapok egy CD-t is? Mindenképp szeretnék egy megfogható térképet ( nem papírra, CD-re gondolok :) ), ha elszállna a rendszer újra tudjam tenni.

A teljes Európa-térkép azt jelenti, hogy minden az eszközön van, vagy ha pl. Németo.-ba mennék, fel kell töltenem?

Az 510-hez kártyán adják a térképet (tehát ezt meg tudom fogni :) ). Meg ebbe kevesebb a ROM, mivel a térkép úgyis a kártyán van.

Melyiket vegyem?

Posted
ProFiler!

Amit Te ajánlasz az nagyon tetszik, bár az ára elég húzós. Ennek a térképe/szoftvere ingyen frissíthetõ?

Valóban húzós az ára, de mindenhol tesztgyõztes. Sõt, mivel tudom, hogy Te is itt laksz, Ausztriában a Media Marktban akcióznak most a Go 710-el, hozzá adják ajándékba a magyar térképet is (még mást is, de ez a lényeges). Ez viszont olcsóbb, mint a 910, csak ugye Európa többi része nincsen benne. A szoftvere kiemelkedõ minden szempontból, ha frissítésrõl van szó. Szinte minden második nap le lehet tölteni hozzá valami frissítést, új kiegészítõt. A menürendszere hétrõl-hétre bõvül. Mindig jobb lesz, pedig már a megvételekor is nagyon jó menüje volt. Rengeteg kiegészítõ és térkép tölthetõ le hozzá. A garanciájuk pedig kiváló: betelefonáltam, hogy az autós tartóm véletlenül eltört, erre pár napon belül már meg is jött Hollandiából az új tartó. Nem is kérték a régit. Erre kértem még egy autóstöltõt is, azt is ingyen kiküldték. Ha valami kérdésem volt a szoftver módosításával kapcsolatban, azonnal meghallgattak - rá egy héttel már láttam, hogy beletették a frissített programba az én ötletemet is.

Félreértés ne essék, valamire biztos jó a többi navigációs rendszer is, de a tomtom Go 910-nél ma még mindig nem lehet jobbat kapni.

Ciao.

Posted

Mio készülékekhez Cd-t is kapsz, amin rajta van a térképállomány, ha valami miatt letörölnéd. A gépeken elõre van telepítve a navigációs program.

A c510 készülékre Kelet-Európa van telepítve. Régen Nyugat-Európa IGO progival lehetett full-Európaként használni, de akkor foglalt volt az SD kártya helye :( Már lehet venni külön mio nyugat-Európa kártyát.

A c510 tartozékai:

-autós töltõ

-hálózati töltõ

-szinkronkábel

-autóstartó

Még mindig a c710-es gépet javasolnám! A MIO-MAP-ot is lehet frissiteni a mio oldalán

Posted
Mio készülékekhez Cd-t is kapsz, amin rajta van a térképállomány, ha valami miatt letörölnéd. A gépeken elõre van telepítve a navigációs program.

Csak én is hozzátenném, hogy a tomtomhoz is jár a teljes térképeket tartalmazó DVD amellett, hogy rá is van telepítve a merevlemezére. De mivel a tomtom home-mal visszaállítási pontokat lehet létrehozni a teljes merevlemez tartalmáról, azért nem hiszem, hogy egyátalán valaha is szükség lenne a mellékelt térképekre. Ez a jó még a 910-ben, hogy hatalmas hely van rajt. Most kb. 4 GB-nyi program és térkép van rajta.

Ja és elfelejtettem említeni az üzemidõt, amiben szintén verhetetlen: ha csak akkuról használom, akkor kibírja a teljes Sopron-Budapest-Sopron utat úgy, hogy folyamatosan be van kapcsolva és dolgozik (kb. 5 óránál kezdi jelezni, hogy gyenge az akku, de még onnan is elég sokáig bírja).

Ciao.

Szerdahelyi Gergely
Posted

ProFiler!

Kösz az infot (a Media Markt-ost is). Biztos vagyok benne hogy nagyon jó a 910-es, hisz Te ajánlod de ennyit nekünk nem ér egy navigáció. A másik, hogy Mo-n szeretnék ilyet venni, hogy egyértelmû legyen a sw nyelv. Itthon pedig 180k körül van.

Végül a MIO C710 mellett döntöttem, ami bõven elég lesz. Az akkuidõ különösebben nem érdekes, nemrég vettem új akkut a kocsiba :), a többi meg mind oké.

Köszönöm mégegyszer a segítségeteket.

Még lenne egy kicsit offos kérdésem:

Üzemeltetünk egy múzeumot. Ezt milyen módon/mennyiért lehetne POI-nak beregisztráltatni a térképekbe? Fertõrákoson ha jól tudom nincs semmi a térképek alapján.

Posted

A tomtomnál egyszerûen csak be kell szólni, hogy tegyék rá a megadott koordinátákkal és telefonszámmal.

A kinnt ajánlott tomtom egyébként garantáltan teljesen magyar nyelvû, magyar utasítással és mindennel. ;) De mindegy, valóban sokba kerül, tényleg meg kell fontolni, hogy egyátalán megéri-e.

Ciao.

Posted

Ha POI-t akarsz beregisztrálni érdemes a fejlesztő céget hívni (IGO), de nem fogsz jól járni velük, mert a saját zsebük ellenségei.

A MIO MAP- nál annyi az ötletem, hogy az importor céget kell hívni. Talán tudnak megoldást.

A cégek elérhetőségét küldöm üzenetben.

Szerdahelyi Gergely
Posted

Na megjött a GPS-em, de a térképet frissítenem kéne. Letöltöttem egy MioMap v3 updatert de nagyon kínlódik vele. Netrõl még csakcsak leszedi a dolgokat, de a PNA-ra feltöltés egyesével megy. 1 fájlt feltölt, és megáll mintha kifagyna. Te milyen szoftvert használsz erre?

Posted

Nem akarlak megkavarni, de emlékezetem szerint a mio oldalról tudod frissíteni a térképállományt. Én nem csináltam PNA frissítést, de az elérhetőség, amit küldtem"keresd a szervízest" segít lépésről-lépésre. A nevére sajnos nem emlékszem. :(

üdv.

• 5 months later...
Posted

Sziasztok!Nemrég jutottam hozzá egy Tomtom go 710.navihoz.Van valakinek valamilyen tapasztalat erröl a készülékröl?Ha igen jelezhetné!

Köszönöm!

Posted

Nekem 910-esem van, azt mondhatom róla, hogy nagyon jó. Mindig tökéletesen mûködik, nem találtam még jobb gépet nála.

Ciao.

Posted

Köszi az infót! Esetleg nincs valami tipped, trükköd ehhez a navihoz hogy még többet lehessen kihozni belöle?

• 3 months later...
Posted

Sziasztok!

Megmondaná nekem valaki,hogy mi az a POI?

Köszönöm!

Posted

Points of interests. Érdekes pontok, látnivalók.

@ Attila81:

Frissítsd. Egyébként legális nincs több. Bár attól függ, mire gondolsz.

Ciao.

Posted

Át lehetne állítani NMA-t Sirf-re, de ahogy más fórumokon olvastam, nincs sok értelme. Egyenlõre... 8)

Posted

Inkább jobban jársz, ha nem piszkálod a Sirfet. ;)

Még rosszabb is lehet, vagy esetleg csak hosszú hard resettel tudod helyrehozni. :lol:

• 3 months later...
Posted

Lehet, hogy nem jó helyen teszem fel a kérdést, de nagyon sürgõs lenne, ugyanis holnapig el kell döntenem hogy a két kis elektronikus kütyü közül melyiket válasszam az óra és egy nyomtató között.

HELP

Tehát lesz nekem egy HP iPAQ 614c Business Navigator (PDA + GPS + GSM + WLAN + BT + 3G + HSDPA) (FA988AA)

készülékem és ehhez kapnák egy bluetoot órát ilyet SONY ERICSSON MBW 150 Executive Bluetooth óra

Na most azt kellene tudnom hogy a két készülék tud-e valamilyen szinten együtt dolgozni.

Mert csak akkor lenne érdemes az óra ha mûködnek egymással.

Kérlek benneteket segítsetek mert most sürget az idõ holnap legkésõbb este 8 ig el kell döntenem.

Nem szoktam máskor türelmetlen lenni meg mindig ki várom a sorom de ez most tényleg fontos lenne.

• 1 month later...
Posted

A segítségetekre lenne szükségem. Szeretnék venni egy navigációs gépet, kb.60000 ft magasságában, olyat amiben teljes európa térkép található. Ha tudnátok valamit ajánlani azt megköszönném. Utazáshoz kellene

Köszi a segítséget elõre is