Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Artisjus


Orbit

Recommended Posts

Orbit

Az indexen olvasható új IPOD teszt ami kiverte nálam a biztosítékot. Az Ipod 98e Ft-os árából, 27 000 (azaz huszonhétezer) forint az Artijus. Múltkor a rádióban hallottam hogy Magyarországon az írható DVD után száz ft. valamennyi az Artijus, míg Szlovákiában és Csehországban 1 vagy 2 Ft.. Ezek után a röhejesnek tartom a magyar elõadók tiltakozását a kalózmásolatok, és az Internetes letöltés ellen. Ezek után én lelkiismeret-furdalás nélkül, gátlástalanul fogok letölteni, és meg sem fordul a fejembe hogy CD-t a boltban is lehet venni. Az megint megérne egy misét hogy mondjuk egy már szinte alig vásárolt kazettán ugyanaz az album 1800 míg CD-n 3300Ft.

Link to comment
Share on other sites

gabesz.68

Szerintem ez sajna nem ennyire egyszerû...

Mellesleg tökéletesen egyetértek a felháborodásoddal, de attól még az illegális dolog illegális marad...

Valószínûleg úgyis azért van az égben a zenei CD-k ára, mert már a fehér holló is a netrõl szedi a nótákat.

Persze ezzel megint azt büntetik, aki nem tud a neten hozzáférni a zenékhez, vagy "nem kíván" élni ezzel a lehetõséggel.

Link to comment
Share on other sites

Guest

Ha egy kicsit stabilizálnák az árakat,

sokkal nagyobb lenne a legális felhasználók tábora. A legtöbb ember nem poénból, vagy "divatból" szedi a netrõl a cuccost, hanem azért, mert pofátlanul magasak az árak, és nincsenek szinkronban a fizetésekkel.

Link to comment
Share on other sites

gabesz.68

Persze az ilyen megnyilvánulások sem segítik a jónépet visszaterelni a legalitás göröngyös medrébe... :gonosz:

Link to comment
Share on other sites

Orbit

Itt minden arra megy ki hogy lenyúljanak egy csomó lét az emberektõl. Ezért ilyen magas az Artijus, és a Cd-k ára is. Szerintem a letöltések és a másolások ellenére is jól kaszálnak (persze lehet hogy nem olyan jól mint 5-6éve), és ez fáj nekik.

Link to comment
Share on other sites

gabesz.68
és a Cd-k ára is

ráadásul a nyers lemezeken is ott virít a logójuk; tehát alapfelállás, hogy aki nyers CD-t vesz, úgyis zenét "lop" :mérges:

Link to comment
Share on other sites

Orbit

Csak az nem értem hogy mi van akkor, ha tegyük fel a Cd-re a saját "szerzeményemet" teszem, akkor miért kell kifizetni az Artijustot. Szerintem ez jogellenes.

Link to comment
Share on other sites

gabesz.68

...vagy ne adj' Isten archiválsz??!!?

miért kell kifizetni az Artijustot

állítólag a bevételkiesés kompenzációja... :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Kiskalóz

Részemrõl egyszerû a dolog.

 

Amíg bele van építve az üres adathordozó árába a jogdíj legyen az akár csak egy Ft, akkor én már lelkiismeret furdalás nélkül töltök le zenét.

Mint már elõttem mondták.... milyen alapon szednek jogdíjat, egy adathordozó után, amire a családi fényképeket, dvd felvételeket, saját szerzeményû zenét, saját dokumentumokat, stb. írok.

 

Ráadásul nem vagyok hajlandó kifizetni 4-5000 Ft-ot azért mert adott elõadónak tetszik 1 száma.

 

Ennyi erõvel az étteremben is felszámolhatnánk, mondjuk fejenként 500Ft-ot, mondván

azokért, akik otthon fõznek, és nem ide jönnek ebédelni, vacsorázni.

Link to comment
Share on other sites

google
Valószínûleg úgyis azért van az égben a zenei CD-k ára, mert már a fehér holló is a netrõl szedi a nótákat.

A letöltés itt (még) nem illegális!

 

A CD-k ára már az ezredforduló óta (ezóta tudom biztos, elõtte nem vettem még CD-t) fent van a felhõk fölött. Sõt, az utóbbi idõben érzek némi "javulást" e téren, bár nem számottevõ. De pl. kedvenc elõadóm új albumát (külföldi) pl. 3 ezer forint körüli áron láttam (egy ismert áruházban), nem akciósan, újonnan. Azt mondom, ennyit megér a kedvenc zenekarom (persze ismerem az albumot már :démonikacaj: , és tudom, hogy nekem megéri ezt az árat, mert jó).

 

Inkább a magas ár következménye a netes letöltés, nem fordítva. Eddig gátlástalanul kihasználták a monopóliumot, és most sírnak, hogy konkurencia van, és már nem zsebelnek annyit.

Link to comment
Share on other sites

gabesz.68
A letöltés itt (még) nem illegális!

Ez rendben is van.

De mi van akkor ha a nethuszár Mártonka a szomszéd Gizi néni kifejezett kívánságára lekapja szépemlékû Zámbó I. összes albumát, és ír egy rakat CD-t a szomszédasszonynak.

Ez hogy állja meg a helyét??

Link to comment
Share on other sites

google

Ezt nehéz lesz bebizonyítani. :P És nem is foglalkoznak vele. Ha a szomszéd néni pénzért eladná, az mindjárt más.

Link to comment
Share on other sites

Orbit

Gizi néni is kifizette a Cd-k után az Artijus-t, úgyhogy szerintem joga van azt írni rá amit akar.

Link to comment
Share on other sites

ocsi

5000Ft 15-20 számért?! Szóval ez barokkos túlzás...

Nézzétek meg egy magyar punkrock együttes weblapját, akik nem felkapott pop zenéz ( hanem annál sokkal tartlmasabbat) játszanak:

CD: 1299 Ft

Nár az új albumuk most egy kicsit drágább:

CD: 1499 Ft

Akárhogy is számoljuk ez minimum a fele, de inkább a harmada, negyede egy külföldi CD nek. Itt még a legzsugoribb letöltögetõ is elgondolkozik, hogy megrendelje-e. ( Hiszen õket, még esetleg szivesen is támogatja, mert nem akarják kilopni a szemét.)

Link to comment
Share on other sites

Adani

@Ocsi

Igazad van, és nyílván ha neked tetszett a zenéjük ennyi pénzért meg is vetted õket hiszen ezzel támogatod õket. Ha ezt a CD-t megveszed nem a kiadókat gazdagítod vele, hanem segítesz egy együttesnek, aki saját pénzébõl csinálta a CD-t és ha páran megveszik talán 0-ra ki tud jönni a buliból.

 

Magamból kiindulva én is megveszem a kis magyar csapatok CD-it, ami igazán tetszik, csak nekem más a zenei izlésem.

 

Klikk ide!

 

A hõsök csapat szerintem legjobban sikerült albuma. 1500 ft-ba kerül ennyit simán megér.

 

Klikk!

 

Mentha Áldozat LP. 1000 ft-ba kerül és ezne a CD-n nemcsak zene van. Számítógépen lejátszva exkluzív multimédiás tartalom is van rajta ( És nem Spyware mint a Sony-nál) pl: Az Áldozat klipje ( amit a Viva TV-n is szoktak adni), egy "így készült" film a klipforgatásról, fényképek a fellépésekrõl stb.

 

Ezért érzi azt az ember, hogy kapott valamit a pénzéért. Persze mindkét album letölthetõ netrõl is, de õk nem bánják nem is akarnak érte harcolni ( õk mondták!), hiszen ez nekik reklám, és akinek tetszik az úgyis megveszi a CD-t is (a netrõl letöltött albumon nincs rajta az exkluzív tartalom).

 

Ezért nem veszek én soha 5000 ft-ért CD-t. Abból az 5000-bõl max. 1000 ft-ot kap a zenész, aki megérdeli a pénzt, hiszen õ csinálta a zenét, a többit meg lenyeli a kiadó alaptalanul.

 

Az Artisjust meg azért nem fogom pénzelni, mert minek pénzeljünk egy olyan magáncéget, aki a bevételekkel nem tud elszámolni, és azzal sem, hogy ez a pénz hova megy. A megoldás pedig az, hogy üres CD-t és DVD-t csakis külföldrõl behozottat veszek ( ne feledjük. EU tag országokból vámmentesen behozhatók). A másik ok meg az, hogy nekem abból semmi elõnyöm sincs, hogy befizetem a jogdíjat, akkor meg minek? Ha teszem azt visszafelé is mûködne, ahogy azt logikusan elvárná az ember, vagyis befizetem azt a 150 ft-ot DVD lemezenként, de akkor már ne macerálhasson senki, hogy mit írtam rá, akár legális akár nem. Vagyis ha ennyibõl megválthatnám a DVD-re kerülõ anyagaim jogdíját ám legyen, de ameddig ez nincs addig minek fizessek?

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Hali. Egy jó kis oldal errõl a témáról. :ötlet:

Másolható javakat fogyasztók érdekeit védõ civil szervezet. http://maci.org.hu/

Link to comment
Share on other sites

google

1000 Ft a zenésznek, 1000 Ft a kiadónak, és 2000 az album. Ez lenne a járható út. Egyiknek sem kopna fel az álla, sokkal többen megvásárolnák a CD-ket (tehát több lenne a bevétel is, hiába az olcsóbb ár), és a kiadó sem volna ekkora vízfej, mint most. :dühös:

Link to comment
Share on other sites

Adani

Hogy mennyire igaza van, nekik is.

 

Olvassátok el ezt is:

 

Klikk!

Link to comment
Share on other sites

ocsi

Azért Állam bácsi is szépen lenyúl 1000 Ft ot Cd-nként...

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Ezért járunk Ausztriába CD-t venni. Ott nem ilyen zsebmetszõ az állam. :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Adani

Vagy Szlovákia esetleg Románia, ott is olcsóbbak a cd-k. De nekem elég csak 2 emeletet lemászni a koliban és vehetek CD-t 40 ft-ért DVD-t 60 ft-ért. Ennyit tesz ha nincs jogdíj. a DVD-re pl: 150 ft a jogdíj, abból az pont 2.5 DVD lemez ára.

Link to comment
Share on other sites

csibe283

Erre a reklámra tudnék példát is mondani. Letöltöttem ATB legújabb albumát, amin több, mint 10 kedvenc számom van rajta. Az összes eddigi slágere, minden száma, amit szeretek tõle, valamint még új számok is. Annak ellenére, hogy megvolt mp3-ban, megvettem, de csak azért, mert nagyon nagy kedvencem és ráadásul nem az 5-6ezres kategóriában van. Bár a neten 4890 forint, én majdnem 1000 forinttal kevesebbért vettem! Azért elég vicces, hogy a neten még plusszba raknak rá, pedig gondolom azért volt haszon a lemezen az eladónak ott is, ahol vettem. :dühös: Az egyszámos albumoktól irtózom. Soha az életben nem vennék meg egy számért egy mérhetetlenül drága albumot. Ha 400 forint lenne egy album, vagy jó legyen 500, akkor biztos többet vennék meg, mert akkor az általam kevésbé kedvelt, ámde nekem tetszõ zenét játszó zenekarokét is megvenném. Van néhány album még, amin vannak kedvenc számok és nem is kevés, de mégse veszem meg, mert sajnálom rá a 4-5ezer forintot. Ha azt mind a zeneszerzõk kapnák, esetleg 20%-ot levonnának a lemez elõállítására, akkor elgondolkoznának az emberek a megvételen fõleg, ha párezer forintot elengednének az árból. Nagyon jó példa erre az, hogy volt egy idõben 1890-os Audio CD akció. Drágább CD-bõl nagyon ritkán veszek és akkoris nagyon kiválogatom, hogy mit. Ebben az akcióban egy-két hónap alatt (ha jól emlékszem rá) 5 albumot vettem meg. Szerintem ezzel több pénzt kerestek, mint a drágább CD-vel. És, ha megérte nekik akkor annyiért adni, akkor miért nem éri meg állandóan ilyen áron adni? 1890 forintot lazán megérne egy olyan album, amin tudod, hogy jó zene van és biztosan tudod, hogy nem csak egy jó szám van rajta. Az internetes vásárlást nem szeretem, mert alig kerül valamivel kevesebbe és csak a gond van vele. Licensszel kell szórakozni meg ráadásul a wma minõsége sem túl fényes. :hááát: (konkrétan a T zeneáruházáról beszélek). A kazetták árát meg úgy le kéne vinni, ahogy csak lehet, mert manapság már inkább CD-t vesznek az emberek szerintem. Persze van, aki kazettát, de biztos kevesebben vannak, mint a CD-sek. A DVD filmekrõl ne is beszéljünk. 4-5000 forintos áron mennek és közben sok olyan filmet látok mostanság, hogy 999 illetve 899 forint. Ezekután vajon mitõl 5ezer egy új DVD? Hát nem az elõállítási költségtõl, az is biztos. :dühös: Szívesebben vennék meg egy filmet DVD-n, ha az 8-900 forintos árkategóriába tartozna.

 

Na és ha már ilyen sok szöveggel fárasztalak titeket, akkor már az Artisjusról még valamit. Nagyon undorítónak találom, hogy már az SD kártyára is rárakták a kezüket. :mérges: Nem igaz, hogy a fényképezõmbe szeretnék venni egy kártyát és most már azon is jogdíj van. :dühös: Ráadásul, ha jól látom emelkedtek is az árak ezzel. (Nem tudom pontosan, mert nem nagyon néztem az SD kártyák árait.) Úgyhogy ezekután az Artisjus megkerülését ajánlanám az elõadóknak. Sokkal olcsóbban és sokkal nagyobb haszonnal árúsíthatnák a lemezüket. Az Artisjus meg elmehet a fenébe. :mérges:

Link to comment
Share on other sites

ocsi

De mégis?! Egy ilyen szervezet, hogy tud beépülni például az SD kártya árába?? :mérges::mérges:

Link to comment
Share on other sites

Gyalo92
Vagy Szlovákia esetleg Románia, ott is olcsóbbak a cd-k. De nekem elég csak 2 emeletet lemászni a koliban és vehetek CD-t 40 ft-ért DVD-t 60 ft-ért. Ennyit tesz ha nincs jogdíj. a DVD-re pl: 150 ft a jogdíj, abból az pont 2.5 DVD lemez ára.

Ott ilyen olcsó? Én meg veszem a TDK-s dvd-ket 240-ért!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...