Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Asztali DVD író


uzs_joy

Recommended Posts

uzs_joy

Hali!

Kölcsönkaptam egy asztali DVD írót (Philips DVDR 880), hogy a családi videót DVD-re vegyem, de nem sikerült. Amint elindítottam a felvételt, pár másodperc után elkezdett villogni a DISC WARNING üzenet, majd a DISC ERROR. Megnéztem számítógépen is, és nem rögzített rá semmit. Véletlenül beraktam egy olyan újraírhatót, amin volt valami, de bele se rontott. A tulaj is evvel a problémával küzd, de ha megformázza, akkor neki mûködik. Bármi tanács, ötlet jól jönne.

köszi,

Joy

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Biztosan kezeli azt a lemezt, amit beletettél? Próbáltad már több típussal is?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

mizsi

Plusszos vagy mínuszos lemezre próbálsz írni? Tényleg utánna kéne nézni a felvevõ leírásában, hogy mely lemezeket támogatja.

Link to comment
Share on other sites

uzs_joy

Csak Plusszost kezel, és próbáltam már több fajtával is, Philips-el is próbálkoztam, de ugyanaz a hiba. Tegnap frissítettem firmware-t is, de semmi haszna nem volt. most tanulmányozom a leírását, amit a honlapján találtam. Az online hibakeresõjükben meg azt írták, hogy új dvd esetén full format kell.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Próbáld meg azt, hogy veszel egy újraírható lemezt, majd a gépen vagy ha lehet magában az íróban megformázod. Elvileg ezután már mûködnie kell.

Link to comment
Share on other sites

mazda6diesel

Sziasztok!

 

Asztali DVD- írót szeretnék vásárolni de a rengeteg féle közül nem tudok választani ezért kérem a segítségeteket?

 

Milyen márkát,típust érdemes választani?

merevlemezes legyen vagy ne?

A Time Shift funkció az csak a merevlemezes változatoknál van?

Fontos dolog,hogy tud e DVD Ram-ra írni?

 

Nem akarok vele nagyon-nagyon sokat felvenni havonta kb. 5-10 filmet,meccset vagy egyéb sporteseményt.

A filmeket azokat megtartom a sporteseményeket pedig ha megnéztem akkor törölném kivéve a fontosabbkat pl vb-döntõ,eb döntõ stb.

Ennyi lenne az a felhasználói igényem és még annyi,hogy megbízhatóan mûködjön hosszú idõn keresztül!

 

Inkább most áldoznék rá többet,de az jó legyen,ne pedig évente kelljen cserélgetni vagy szernvizekbe járni.

 

Minden hozzászólást szívesen fogadok!

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Ha valamelyest értel a számítógépekhez és a videószerkesztéshez akkor inkább digitalizálókártyát vegyél.

Nekem egy Panasonic DMR E-60 dvd-felvevõm van amit kb 1.5 éve vettem és tök trutyi a minõsége. Még a legjobb (1 órás) felvételi módban is tömbösödik a kép gyors mozgásoknál. Véleményem szerint egy jó videómagnóval jobban jársz.

Ha asztali dvd-felvevõt akarsz venni akkor mindenképpen olyat válassz ami tudja a flexible recording funkciót.

DVD-RAM azért jó mert egy csomó plusszfunkciót ad: pl. az enyém tud SD meg mindenféle kártyáról az adatot RAM lemezre átmenteni. Vagy esetleg a reklámokat ki tudod vágni.

 

Egyébként érdemes megfigyelni a hirdetéseket, nem írják azt hogy kiváló minõségû képet kapunk, hanem azt hogy dvd-minõséget. Kihasználják azt hogy az emberek azt hiszik hogy a dvd-minõség = kiváló.

Link to comment
Share on other sites

mazda6diesel

Szia!

 

Köszönöm a hozzászólásodat!

 

Az igazat megvallva,nekem az is megfelelne,ha olyan minõségben tudna felvenni mint mondjuk egy gyári Vhs-kazetta minõsége.Ez túl nagy elvárás?

 

Mi az a flexible recording?

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Tehát. A DVD-felvevõkön többféle felvételi mód van, ezek általában: 1órás, 2órás, 4órás, 6órás, (van amelyik tudja a 8órást is). A flexible recording mode az annyit jelent, hogy te magad állítod be perce pontosan hogy mennyit akarsz rá felvenni és úgy állítja be a bitrátát. Pl. hogyha a film 1 óra 10 perces akkor beállítod neki a flexible recording mode-ot 1 óra 10 percre, és így nem kell a 2órás felvételt használni. Így ugyebár jobb lesz a minõség.

 

Ami a VHS vs. DVD csatát illeti: ha VHS-re veszel föl akkor a kép kicsit tompább/fakóbb lesz és némi plussz zaj is beszûrõdhet. DVD-nél nincsen tompulás/fakulás és plussz zaj, a színeket tökéletesen megtartja, viszont pixelezõdik. Minél jobb VHS-magnót veszel (minél többet költesz rá), a tompulás/fakulás/zajbeszûrõdés annál kisebb lesz, viszont a DVD-k terén nincs nagy különbség a minõségben (MPEG2 mindegyik, ezen nem tudnak mit javítani), inkább a funkciókban (winchesteres, kezeli a különféle memóriakártyákat stb).

 

Ezek saját tapasztalatok/gondolatok, ha valaki jobban tudja az cáfoljon meg.

Link to comment
Share on other sites

Adani

A winyós felvevõkön pedig ott a Time-Shift nevû csodálatos funkció, amivel az utált reklámoktól is meglehet szabadulni ( késõbb kezded el nézni a filmet, és áttekersz rajtuk). Az újabb felvevõk már egész jó minõségben vesznek fel ( persze a rossz minõségû tv adással, és a 100 éves öreg VHS kazettákkal nem tudnak csodát teni), a belépõ szintûek is képesek a VHS-nél jobb vagy legalábbis megegyezõ minõségben felvenni. A jobb (és drágább) típusokon van winyó, esetleg ethernet port is, így még könnyebb átrakni gépre a mûsort, de akár magán a felvevõn is lehet alapvetõ szerkesztési mûveleteket végezni (vágás élesítés, digitális effektek, feliratozás)

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Time Shift megoldható a Panasonic készülékeknél DVD-RAM lemezre történõ felvételkor is.

Link to comment
Share on other sites

mazda6diesel

Köszönöm a segítségeket,még pár kérdésem lenne:

 

1. az asztali írók tudnak írni a dupla rétegû lemezekre?

2. A flexible recording mode mûködik akkor is ha a vinyóra rögzítek?

esetleg konkrét márkát/típust tudtok javasolni?

 

 

Elõre is köszönet!

 

 

Üdv.: Bazs

Link to comment
Share on other sites

Adani

Szerintem ez írófüggõ. Lehet, hogy van olyan felvevõ, ahol a bitrátát is lehet állítani, az pedig már majdnem Flexible recording. De a legtöbb felvevõben csak profilok vannak 1 órás, 2 órás, 4 órás, 6 órás, esetleg SP (120), LP (240), SLP (360) értelemszerûen az SP adja a legjobb minõséget. Winyóra is több profil lehetséges, pár próbafelvétellel belõhetõ, hogy melyik az ami már jó minõség, és akkor lehet azt használni. Pl. Lehet választani egyet a megtartandó anyagoknak és egy rosszabbat, olyan cuccoknak, amit nem akarsz megtartani, csak megnézni ( tv sorozat, híradó, legyenönismilliomos)

Link to comment
Share on other sites

Lex

@uzs_joy:

Próbáld meg PC-n tele venni a lemezt, majd az asztaliban formázni és használni. Nekem egy Sony márkájú Ritek lemezzel sikerült ez.

Full format normál esetben nem kell, de új lemezt inkább avass be bármivel, így biztos, hogy nem a kedvenc sorozatodat rontja el. Én átállítom 1 órás hosszra, így 1 óra alatt végez vele.

 

@bazs198081, Aneurysm:

Nekem Panasonic DMR-ES10 van (60 eFt). És hihetetlenül jó minõségben vesz fel. A VHS to DVD fórumban írtam egy pár sort róla.

Merevlemezest akkor érdemes venni, ha:

1. Sok pénzed van. :D

2. Sokat veszel fel, de csak ritkábban van sok idõd rendbe rakni.

3. A vágást, és a végleges verzió kiírását is a felvevõn akarod megcsinálni. Pontosabban nem a PC-n akarod. Próbáltam RAM-on vagdosni, de kicsit mazohista meló egy távirányítóval ilyet csinálni, úgyhogy áttértem a PC-re. A PC-re viszont jobb nem RAM-ra, hanem RW-re venni, mert jobban kezelik a programok ráadásul gyorsabban olvassa a PC. Na meg persze, ha olvassa a DVD meghajtód (pl. LG).

Az asztalik közül tudtommal az újabb és drágább modellek írják a DL-est.

 

@Aneurysm:

A DVD felvevõ kiváló minõséget ad, ha a jelforrás is kiváló minõségû. Pl. Ha digitális adást veszel fel, az olyan jó minõségû marad. A DVD minõsége messze jobb a VHS-nél vagy a PAL rendszerû TV adásnál. Persze más egy DVD film, mert azt jó esetben digitális eredetirõl készítik, így semmilyen analóg zaj nem kerül bele. Hiába digitálisan rögzít a felvevõ, ha a jelforrás analóg, ami zajjal terhelt.

MPEG2 és MPEG2 között nagy a különbség. A Digi kártyáknál is nem véletlen, hogy kapsz 10 ezerért, meg 300 ezerért is. És van köztük különbség. Egyrészt az analóg rész minõsége (zaj, ...), másrészt a DA minõsége (10, 12 bit) sebessége (54 MHz, 104 MHz, ...), és persze az MPEG2 chip sem mindegy mennyire gyors, mert a gyorsabb több optimalizálást tud elvégezni. Pl. a Pana ES-10-ben Hybrid VBR-t tudó chip van.

 

@Adani: Nem az SP a legjobb, mert pl. a Panán van XP, ami 1 órát vesz fel.

Én 4 órás LP módban veszek fel, mert az ES10-es dupla (500) soros LP felvételt készít a Diga Engine-nek köszönhetõen. Még ez is jobb a TV adás minõségénél (nem a felbontásánál)

 

DL-es felvevõnek szerintem jelenleg nem sok értelme van, mert sokkal drágább és nincs RW-s belõle. Márpedig elsõre DL-re venni értelmetlen pocséklás. Inkább egy jó minõségû felvevõ, ami 4 órát LP-ben szuper minõségben rárak egy 4,7-es lemezre. Valahol egy tesztben írták, hogy az ES-10 LP módban jobb minõséget, ad, mint a többi márka azonos kategóriája SP-ben. És a Panának ez a legkisebb modellje.

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Lex: lenne rá lehetõséged hogy néhány screenshotot megmutass nekünk azokból a hihetetlenül jó minõségû dvd-kbõl?

Link to comment
Share on other sites

Lex

Részlet a Hantaboy c. filmbõl LP módban (4 óra/DVD):

1 2 3 4

És fél perc mozi (6,6 MB)

Azt azért figyelembe kell venni, hogy antenna kábelrõl van felvéve, tehát nem lesz olyan, mint egy digi fénykép. Ráadásul az állókép mindig szemcsésebb, mintha folyamatában néznéd, és persze nem monitoron, hanem TV-n. Szóval, TV-n nézve egy leheletnyivel jobb a kép az eredetinél. :)

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Valóban szép. Gyors mozgásoknál is ilyen? Mert én felvettem pár F1-es futamot és nem lett valami jó :)

A videóból tudnál csinálni egy rendes mpeg2-es kis klippet? Kösz

Link to comment
Share on other sites

Adani

Gyors mozgásokért nem lelkesedik az mpeg2, de nekem van LP módban DVD felvevõvel felvett F1-es futamom, és meglepõen jó a minõsége. Nincs blokkosodás, nincs színhiba.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Az LP-n látszik egy kis kockásodás, de nem vészes, csak az autó körül látszik egy kis maszat, meg a tv csati logójánál, de ez nem nagy gond, ill. akinek mégis az használjon SP-t.

Link to comment
Share on other sites

mazda6diesel

Sziasztok!

 

Tudtok olyan helyet Bp-en ahol meg lehet nézni a fent említett dvd írókat mûködés közben?Mondjuk nekem az is elég lenne hogy egy felvételt egy igazi tv-n meg tudjam nézni,hogy milyen élesben a minõsége.

Az a nagy helyzet,hogy így monitorról nem nagyon tudom eldönteni,hogy mennyire lehet jó a tv-n.

Link to comment
Share on other sites

Lex

@bazs198081:

A TV-n mindig jobb minõségû, mert távolabbról nézed és jobban elmossa a hibákat.

 

@Aneurysm:

Mozgásosnak nincs értelme, mert elmosódott lesz, ugyanis az eredeti is elmosódott. Ez a kamerák alaptulajdonsága. Legfeljebb ha gyors mozgás közben pillanatra megáll a jelent és azt vágod ki, akkor látszik az MPEG2 esetleges hibája. Mint írtam a Pana Hybrid VBRrel tömörít, tehát nem egy rossz módszer.

Klipet nem készítek, mert nincs rá idõm, de a belinkelt klipben van elég mozgás és nem kockásodik sehol.

Milyen felvevõd van?

 

Majd veszek fel valami mostani sportmûsort, mert az jobb minõségû, mint a régi filmek és van benne elég mozgás.

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Tudom hogy elmosódott lesz, de az elmosódás helyén meg pixeles és engem ez zavar. Nézd meg jobban az SP mozgásos képet, elég sok tömbös rész van. Csináltam egy próbát XP módban és még úgy is vannak pixelek.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Semmi jelentõsége, mert ha megy a film, akkor nem látod a blokkosodást. És ugye a filmet folyamatában szokás nézni és nem képkockánként. Az élvezeti szintet nem rontja. ;)

Szóval milyen felvevõd van?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...