Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Újdonságok az alaplappiacon

Recommended Posts

Posted

Ugye tavaly csődbe ment az Abit, de megvette az alaplapokkal foglalkozó részét az USI. Most júniusra tervezi az USI az új cég megalapítását Universal ABIT Holding Company néven.

Hivatalos információ

Ciao.

Posted
Ellehetetlenülhet az ATI az ULI gyors eltûnésével

Az ATI chipjeit kiegészítõ I/O vezérlõk hiánya miatt nyártól érezhetõen visszaeshet a kanadaiak forgalma.

Az ATI Technologies minden igyekezete ellenére idei forgalmának visszaesésére számíthat az alaplapi lapkakészletek piacán, miután legnagyobb konkurense az év elején beolvasztotta magába a kanadai gyártó egyik legfõbb partnerét, az ULI-t. Miután az ATI chipseteket fejlesztõ részlege hosszú idõ óta nem jelentkezett a modern alaplapok kívánalmainak megfelelõ I/O vezérlõvel, a legtöbb alaplapgyártó az ATI északi hídjaival kompatibilis ULI déli hidakat helyezte el termékein, az ominózus chipek gyártását azonban most egyes iparági források szerint idõ elõtt be kívánja szüntetni az NVIDIA. Az így keletkezõ mesterségesen gerjesztett hiány jelentõsen gyengíthetné a kanadai vállalat piaci pozícióját.

Az ATI így vagy kénytelen gyorsított tempóban kifejleszteni vadonatúj, SB600-as típusjelzésû déli hídját, vagy sürgõsen olyan partner után kell néznie, amelyik képes nagyobb mennyiségben szállítani olyan I/O vezérlõket, amelyek kompatibilisek az ATI Xpress lapkakészletcsaládjával. Tajvani gyártó források rámutattak, hogy az idõ rendkívüli módon szorítja a kanadaiakat, a raktárkészletek ugyanis mind szûkösebbek, így a kisebb gyártók egy-két hónapon belül kénytelenek lehetnek jelentõsen csökkenteni az ATI chipsetjeit tartalmazó alaplapok elõállítási volumenét, mindazonáltal az élvonalbeli piaci szereplõknek (Asustek, ECS Elitegroup) egyelõre nem kell gyártási korlátozásokat bevezetniük.

A hírt egyelõre sem az ATI Technologies, sem az NVIDIA részérõl nem kommentálták, az ATI képviselõje az üggyel kapcsolatban mindössze csak annyit nyilatkozott a tajvani DigiTimes híroldalnak, hogy egyelõre nem tudnak konkrét idõponttal szolgálni az SB600-as déli híd megjelenését illetõen.

Forrás: PH/DigiTimes

:hááát:

• 2 weeks later...
Posted

Az értelmét ne kérdezzétek, senki nem tudja. Mindkettõ R480 chipet használ, teljesen azonos tulajdonságokkal.

A CrossFire támogatással rendelkezõ RD400, RD480, RD481 és RD482 lapkakészlet egységes jelölése mostantól az X1600. Ez utal arra hogy 16 PCI-Express vezeték van a lapkában. A felsõkategóriás RD580 pedig Xpress 3200 jelzéssel lesz ellátva. 2x16 PCI-Express vezeték.

Posted

Ezt én is tudtam, de ezért nem kellett volna átnevezni.

Egyébként kijavítanálak: Az RD480 nem 16-ot, hanem 20 PCI-E vezetéket tartalmaz. Az RD580 pedig valóban 32-t. Így az utóbbival használható csak ki teljes sávszélességgel a két kártyát összevonó Crossfire.

Ciao.

Posted

Az RD480 nem 16-ot, hanem 20 PCI-E vezetéket tartalmaz.

:istenvagy: A grafikus rendszer számára tartalmaz 16 PCI-E vezetéket, a +4 vezetéknek semmi köze nincs a CrossFire üzemmódhoz. És most errõl volt szó :D

Posted

Tökre nem a garfikáról van itt szó, hanem az alaplapról. Direkt írtam ide. Csak azért írtam, mert Te ez írtad:

"16 PCI-Express vezeték van a lapkában". Tehát nem 16, hanem 20.

Ciao.

Posted

Akkor telefonálj be az ATI-nak hogy rosszul jelölik az RD480-at az X1600-al. Vagy nem ez volt az amibõl a "téma" indult :upsz::istenvagy:

Posted

:lol: Nyugalom.

Ui.: jó az aláírásod! :D

Ciao.

Posted

Az ATI nagyon készülõdik a következõ generációs termékeivel :) Az elsõ Dx10-es rendszert támogató alaplapi chipset specifikációk:

RS600 lesz az Intel platformra szánt chipset neve, RS690 pedig az AMD-s chipset. Az RS600 integrált X700 (SM2.0) grafikával fog rendelkezni, H.264 hardveres video gyorsítással ami feltétele a Blu-Ray és a HD-DVD szabványoknak. A PCI-SIG már gyártásra késznek hitelesítette a termékeket. A bemutatója a 2006-os Taipei Computex kiállításon lesz 8)

Forrás: Guru3D és X-bit labs

Posted

Mikorra várható az elsõ NF5ös SMA2es alaplap? Mert majd egy ilyet szeretnék újítani, amiben már NF5 van. De gondolom nem egy idõben jön ki az új AMD foglalattal :hááát:

Posted

Én következõ konf. ként egy ATI-s SAM2-es gépen gondolkodom...

Posted

Én is már nagyon várom. Biztosan át fogok állni, rendszerváltást szeretnék majd véghezvinni, ugyanis a jelenlegi teljesítménye nekem már lassú.

Ciao.

Posted

Én is kezdem érezni a lassulást... :( Jó lenne majd váltani, csak az is kérdéses, hogy pénztárcám hogy engedi majd... Lehet jövő nyárra kéne tervezni egy durva alaplapot, DX10-es VGA kártyát, nagyobb SAM2-es procit, DDRII800-as ramokat... Valahogy így... Aztán, hogy mi lesz belőle...

Posted

Mikorra várható az elsõ NF5ös SMA2es alaplap? Mert majd egy ilyet szeretnék újítani, amiben már NF5 van. De gondolom nem egy idõben jön ki az új AMD foglalattal :hááát:

Biztos lehetsz hogy amire a SAM2-es procik kaphatóak lesznek addigra az NF5-ös lapok is. Mivel az nVidia egyenlõre nem tervez más chipset-et a SMA2 procikhoz és mint az egyik piacvezetõnek, késznek kell lennie a generáció váltásra, sõt inkább már elöbb.

Posted

Ollé most tökre örülök :D Remélem karácsonyig még az áruk is leesik... Viszont a DX10es VGA biztos horror lesz az elején

Posted

Az AMD processzorokhoz szánt chipkészleteiben az Ati máris a második helyre tört. Az Intel pedig nehézségekkel küszködik a saját chipkészleteinél, zért az újabb Intel alaplapokra már Ati chipkészletet integrál. Részletes információ

Ciao.

Posted

Egy igen érdekes teszt jelent meg a HKEPC oldalán ! Egy régi I865 chipset-es AGP-s AsRock alaplapban mûködésre bírtak egy 2.66GHz-es Intel Conroe (E6700) processzort :pislog:

>> AsRock 865 + Conroe Testing <<

Posted

Most inkább azt várom, hogy az ASUS mivel rukkol ki SAM2-téren. Remélem meglepnek minket valamivel - jó szokásuk szerint. :)

Ciao.

Posted

Felbukkantak a legelső részletes leírások az új nVidia chipkészletekről! Itt olvasható

Tehát az MCP55 kódnevű chip május 23-án fog megjelenni, a SAM2-vel egyidejűleg az Intel Conroe processzort támogató változata is.

Ezek lesznek a jövőbeni elnevezések: nForce 590 SLI, 570 SLI és 570.

Megjelenik néhány újdonság:

- Traffic Shaping támogatás, amely a hálózat teljes sávszélességét lehetővé teszi egyidejűleg történő le és feltöltés esetén.

- Link Boost, ez nagyobb sávszélességet biztosít a chipkészlet és a grafikus kártya között. De ezt a funkciót galád módon csak nVidia GPU-s kártyáknál tette lehetővé a gyártó - sőt, még azon belül is feltétel, hogy maximum 90nm-es gyártástechnológiával készülhet a grafikus kártya GPU-ja. Tehát csak ennél frissebb kártyák esetén lesz majd - előreláthatólag - érezhető gyorsulás.

- Quad SLI támogatás lesz alapból az 590SLI változatnál. :pislog:

Én mondjuk erre csak azt mondom, hogy várjuk ki az Ati új chipkészletét. Szerintem az is könnyen ütős lehet. Persze a Via-ról sosem szabad megfeledkezni, bár most nagyon gyengélkednek.

Ciao.

• 2 weeks later...
Posted

A kétmagos Turion processzorok megjelenésével egy időben az Ati kiadta az ezeket támogató chipkészletét, a Radeon XPress 1100-at.

Ciao.