Jump to content
GSForum - Segélyvonal

IDE/PATA merevlemezek

Recommended Posts

Posted

Van egy MAXTOR 80 GB-s ATA és egy SATA160seagate HDD-m. a maxtor csak UDMA-2-t a seaget pedig UDMA-0-t használ. Az everest mind a kettőnél a max UDMA átviteli módnak az UDMA-6-t írja ki. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám beállítani hogy mind a 2 UDMA-6-t használja.

Az alaplapom asus a7n8x-e delux és a rendszer a SATA HDD-n van. a maxtor IDE 1-re van kötve masternek. Oprendszer: XP SP2.

Posted

Az alaplapi driverek fel vannak telepítve ? ;)

Posted

Igen. Az eszközkezelőben minden rendben.

Posted

Az alaplapi CD-n lévő driverek lettek feltelepítve vagy egy újabb nForce2 driver ?

Az alaplapi CD-n lévő driver lehet hogy még az SP2 kiadása elött készült el és nem teljesen kompatibilis vele.

Posted

Az új driver javaított a dolgon. Most UDMA-4 lett a maxtor de nem engedi feljebb venni. Viszont az SATA-t egyáltalán nem tudom állítani. (nem is tudom hol kell) Az everest SCSI-nek látja és az aktív UDMA átviteli mód 0. A Biosban nem találtam semmilyen állítási lehetőséget ezzel kapcsolatban pedig az eszközkezelő azt írja hogy a biosból vett adatokat használja.

Posted

Mondjuk nem egészen értem, hogy miért nem mindegy az, hogy mit ír ki az Everest! Ha egyszer rendesen működik, akkor szerintem felesleges ezzel foglalkozni. Az a lényeg, hogy tedd fel a friss chipkészlet és SATA drivert.

Ciao.

Posted

Nem csak az everest írja ki hanem az eszközkezelőben is ezt látom. azért nem mindegy mert eddig 30000Kb volt a max. sebesség amivel HDD-ről HDD-re tudtam másolni és most hogy sikerült ATA33-ból ATA66-t csinálni (Chabi ötletével) 40000Kb. Gondolom ha elérném az UDMA-5-t vayg netán 6-t akkor elérhetnék 50000Kb/s sebességet is. 1 DVD-nyi anyag másolásánál nem mindegy.

Posted

Épp ezt mondom, ha gyakorlatban is érezhető, akkor már tényleg nem mindegy.

Ciao.

Posted

Az ATA-hoz az IDE kábeled milyen? Hány eres?

ordító egér
Posted

Ha sikerült a 66-ot beállítani, akkor nyilván 80.

Posted

az ATA HDD-t sikerült megcsinálnom. most ATA133-on megy. Köszönöm a segítségeket. A probléma az volt hogy régi volt az nvidia meghajtóm. Viszont az SATA (rendszer) HDD még mindíg UDMA-0-t ír.

Posted

Sziasztok!

Az új SATA Western Digital vinyómra az Everest azt írja ki hogy

Max. UDMA átviteli mód UDMA 6 (ATA-133)

Aktív UDMA átviteli mód UDMA 5 (ATA-100) :pislog:

Jó ez így? :upsz:

Nem kellene UDMA 6-nak lenni?

Vagy nem jelöli máshogy a SATA vinyót?

Posted

Hajjajj, már megint ez az Everest... :( Szerintem ne foglalkozz vele. A SATA HDD-nél úgysem konfigurálhatsz mást át.

Ciao.

Posted

Van olyan progi, amivel lehet mérni az adatátvitel sebességét SATA vinyónál? :hááát:

Posted

A Sandra megbízható értékeket mér.

Ciao.

Posted
Van olyan progi, amivel lehet mérni az adatátvitel sebességét SATA vinyónál? :hááát:

Hajaj!! ;)

Ajánlom figyelmedbe a Simpli Software HD Tach 3 nevű progiját... :ötlet::)

• 4 months later...
Posted

Üdv!

Következõ a problémám:

1. Adott egy Samsung 200 GB ATA-133 merevlemez.

2. Az alaplapom ABIT NF7 V2.0, nVidia nForce2 chipsettel, a legújabb driverrel.

3. Op. rendszer: Windows XP with SP2

4. A merevlemez 80 eres körkábellel van csatlakoztatva az elsõdleges IDE csatornához, és a kábelen nincs más eszköz.

És mindezek ellenére csak UDMA-5 módban megy a merevlemez, én pedig, ha van rá mód, szeretném, ha UDMA-6 módban menne. Hogyan tudnám ezt megoldani?

Elõre is kösz a válaszokat

Zag

Posted

Tudod mi a különbség UDMA-5 és UDMA-6 mód között?

Posted

UDMA-5 (UDMA/100): max. átviteli arány 100 MB/s

UDMA-6 (UDMA/133): max. átviteli arány 133 MB/s

Tisztában vagyok vele, hogy ezek elméleti határok, és sosem fogja a tényleges írási sebesség ezt megközelíteni, csupán az iránt éreklõdtem, hogy mi az oka, hogy nem tudom beállítani az UDMA-6 módot. :hááát: Az most mellékes, hogy ez ténylegesen gyorsítani fog-e bármin is, az a kérdés, hogy miért nem lehet beállítani az UDMA-6 módot. 8)

Posted

Helló!

Az a helyzet a Samsung HDD-kel,hogy állítólag egy szoftver kell ahhoz,hogy UDMA-6-on menjen.

Nekem is Samsungom van,és ugyanígy csak UDMA 5-öt jeleznek ki a tesztprogramok.

A gyártó honlapján van a szoftver.Állítólag.

Posted

A Samsung csak UDMA5 :!:

De tök felesleges az UDMA6 mert nincs észrevehetõ sebesség különbség köztük.

Posted

Szerintem is! Annyival nem gyorsabb! ;)

Ne idézz be elõtted íródott hozzászólást! <PF>

• 4 months later...
Posted

Vettem egy Gembird csõkábelt, és az alábbi képen látható egy kábel, mely szerintem valami földelés akarna lenni. De minek IDE kábelre? :pislog:

KÉP

Még található rajta egy (talán) réz "fólia". Ez is az árnyékolást szolgálná?

KÉP

Posted

Igen, mindkettõ árnyékolás. A réz fólia kilógása engem ugyan egy kicsit aggaszt, de ha nem ér hozzá semmihez, akkor biztosan nem lesz baj.

Az árnyékolás zsinóros végét kell felcsavarozni a merevlemez egyik tartócsavarjával. Ez további védelmet ad a zavaró jelek ellen.