Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 10

Recommended Posts

Posted

Biztos megkezdődött a DPF-ed regenerációja, aztán még kell a hűtés leállítás után is. :D 

Windows 7-ben nem szórakoztak még ezzel a hibrid shutdownnal, de egyébként is mindegy, mert ha nem tud leállni a gép, az biztosan nem normális. Ki kéne zárni a szoftveres hibát: meg kéne nézni más OS (pl. Live Linux) alól is, illetve az Eseménynaplóban is meg lehet lesni, hogy leáll-e ilyenkor a rendszer tényleg, nem valami szoftverhiba okozza-e azt, hogy beragad a leállítás. Ha semmiképp sem tud leállni rendesen (esetleg ez mindig is így volt), akkor valami alaplapi problémád lehet.

Posted
17 hours ago, Renesas said:

Biztos megkezdődött a DPF-ed regenerációja, aztán még kell a hűtés leállítás után is. :D 

Windows 7-ben nem szórakoztak még ezzel a hibrid shutdownnal, de egyébként is mindegy, mert ha nem tud leállni a gép, az biztosan nem normális. Ki kéne zárni a szoftveres hibát: meg kéne nézni más OS (pl. Live Linux) alól is, illetve az Eseménynaplóban is meg lehet lesni, hogy leáll-e ilyenkor a rendszer tényleg, nem valami szoftverhiba okozza-e azt, hogy beragad a leállítás. Ha semmiképp sem tud leállni rendesen (esetleg ez mindig is így volt), akkor valami alaplapi problémád lehet.

2015ben kezdődött azzal, hogy éjszakánként egy teljesen random időpontban bekapcsolt magától a gép. 

De akokriban még le tudott állni. Úgy 2016 első felében kezdte el azt, hogy mikor kikapcsolom lekapcsolja a képet de a ventik mennek tovább akár 8-10 óra múlva is. 

Posted
On 6/9/2018 at 3:15 PM, Lord_KROK said:

2015ben kezdődött azzal, hogy éjszakánként egy teljesen random időpontban bekapcsolt magától a gép. 

De akokriban még le tudott állni. Úgy 2016 első felében kezdte el azt, hogy mikor kikapcsolom lekapcsolja a képet de a ventik mennek tovább akár 8-10 óra múlva is. 

Azért ez engem nyugtalanítana annyira, hogy mindent megpróbáljak megtenni ellene :D .

Posted (edited)

A nap kérdése: ha játékra kell, és van egy 2 éves picit gyenge gépem, akkor van értelme win 10re váltani, vagy evickéljek még el a win 7en?

Edited by moody
Posted
8 hours ago, XCube said:

Azért ez engem nyugtalanítana annyira, hogy mindent megpróbáljak megtenni ellene :D .

Engem is nyugtalanít, de a TÁP KAPCSOLÓ egyenlőre megoldja a gondot. Nyilván hosszútávon jó lenne valami egyéb megoldás (nagyon!). 

Ötletem sincs, hogy mi lehet a megoldás 

Posted
46 minutes ago, Lord_KROK said:

Ötletem sincs, hogy mi lehet a megoldás 

Fent már leírtam, hogy hogy tudsz elindulni a diagnosztikával. Hardveres és szoftveres oka is lehet, szóval ezt így nem fogja tudni itt látatlanban megtippelni senki.

51 minutes ago, moody said:

ha játékra kell, és van egy 2 éves picit gyenge gépem, akkor van értelme win 10re váltani, vagy evickéljek még el a win 7en?

Szólnak érvek a Windows 10-re frissítés mellett, ha játszani akarsz, de alapvetően nagy teljesítménybeli különbségekre ne készülj.

Posted
2 minutes ago, Renesas said:

Fent már leírtam, hogy hogy tudsz elindulni a diagnosztikával. Hardveres és szoftveres oka is lehet, szóval ezt így nem fogja tudni itt látatlanban megtippelni senki.

58 minutes ago, moody said:

De nekem Win7 van ... :huh:

Posted
6 minutes ago, Lord_KROK said:

De nekem Win7 van ... :huh:

És?

Posted

... és nem igazán gondolom lecserélni. (hogy jutottunk erre a vágányra,? Mert szerintem nem ez a megoldás thread) 

Posted
3 minutes ago, Lord_KROK said:

... és nem igazán gondolom lecserélni. (hogy jutottunk erre a vágányra,? Mert szerintem nem ez a megoldás thread) 

Ki mondta, hogy cseréld? Én nem is beszéltem a Windows 10-ről; az egyetlen arról szóló mondatomat moodynak címeztem a kérdésére. (Ezért is idéztem az ő kérdését előtte.) Iszol te rendesen?

Neked annyit írtam, hogy fent már leírtam, hogy kezdenék hozzá. Erről van szó: 

On 6/8/2018 at 9:38 PM, Renesas said:

Ki kéne zárni a szoftveres hibát: meg kéne nézni más OS (pl. Live Linux) alól is, illetve az Eseménynaplóban is meg lehet lesni, hogy leáll-e ilyenkor a rendszer tényleg, nem valami szoftverhiba okozza-e azt, hogy beragad a leállítás. Ha semmiképp sem tud leállni rendesen (esetleg ez mindig is így volt), akkor valami alaplapi problémád lehet.

Posted
19 hours ago, Renesas said:

Iszol te rendesen?

Pont ez volt a baj ... hogy ittam rendesen :D

• 3 months later...
Posted

Redstone 5 RTM! Innen már csak hetek-hónapok kérdése! :D 

Posted

Kár, hogy ma Windowst kell telepítenem.

Vettem egy használt, de kvázi új SSD-t (1 óra van benne meg 20 bekapcsolás, 256 GB 10 ezerért, szerintem nem rossz vétel). Viszont tegnap futtattam néhány sebességtesztet a jelenlegi rendszermeghajtón, ami egy 120 GB-os Kingston 2012-ből (van rajta 19 TB írt adat, a gyártó szerint 90 TB-ot bír), és nem volt őszinte a mosolyom. Szekvenciális olvasás 220 MBps, írás 110 MBps körül, mindezt úgy, hogy a gyártói adatlapon 480 MBps olvasás szerepel (az írás most nem jut eszembe, de nem 110). Nem tudom, ez minek az eredménye, talán az elmúlt 1-2 év Intel sebezhetőségeinek "javítása" szoftveresen? Ugye nekem a laptopomra nem jött 2013-nál frissebb BIOS sosem. Vagy esetleg a BitLocker? Vagy a kettő együtt produkálja ezt?

Posted

Oké, újratoltam egy Windows 10 1803-at. Egyelőre a BitLocker nincs bekapcsolva, így az olvasás/írás 550/380 MBps az új meghajtón.

De hogyan lehet egy portable VLC-t default videólejátszó programmá tenni? Legutoljára 1 éve telepítettem Windowst, de akkor nem volt gond vele. A jobbgombos menüben hiába választom ki a VLC-t és ikszelem be, hogy az legyen az alapértelmezett, nem menti el. Ha a Settings appban kiválasztok egy videó kiterjesztést, hiába választom ki a VLC-t, visszaugrik a Movies & TV-re.

Posted

Félve vallom be, portable MPC-HC-t használok, és minden alkalommal kézzel elindítom a D:\Tools mappából, majd ráhajigálom a videót, amit nézni akarok. Kőkorszak.

Állítólag nem kell sokat várni a 1809-re: jövő kedden lesz valami MS Surface esemény, amin bejelenthetik. Optimisták szerint rögtön elérhetővé is válik, szerintem meg csak rákövetkező héten (9-én) jön majd a szokásos patchekkel, de addig fél lábon is kibírjuk... 

Posted

CywRU2J.png

Elképesztő. De akkor én tavaly ilyenkor hogyan tudtam defaulttá tenni??? Bár erős a gyanúm, hogy Paolo Magnak fingja nincs, miről is van egyáltalán szó.

https://www.ghacks.net/2016/02/16/how-to-make-any-program-the-default-on-windows-10/

Ja, hogy a tavalyi 1709 volt az utolsó verzió, amiben ez még működött.

3rd party megoldás itt: https://www.nirsoft.net/utils/file_types_manager.html

(Mindjárt kipróbálom.)

Posted

Ez sem nyert, Error 5: Access is denied.

Ilyenkor gondolkodik el az ember, hogy átmegy Linuxra.

Posted
8 hours ago, Bowie said:

Vagy esetleg a BitLocker?

Ha a meghajtód nem tudja hardveresen az AES-t, akkor simán.

A többihez meg annyit tudok hozzáfűzni, hogy ha van funkció, amit kiemelnék azok közül, amiket sikerült totálisan tönkrekúrni még az előző Windowsokhoz képest is a 10-ben, akkor az nagy valószínűséggel a fájltársítások intézménye lenne. Hozzáteszem, soha nem volt egy világszenzáció, ahogy ez működött (főleg a regisztrációs adatbázisos háttérrel), de a 10-ben sikerült nagyon komolyan szintet ugrani: itt már nemcsak kényelmetlen, ahogy ez működik, de van, amit már konkrétan be sem lehet állítani. A Default Appsben portable alkalmazásokat soha nem engedett kiválasztani (már a 1511-ben sem sikerült nekem), de még a telepítettekkel is meg kell szenvedni olykor. Itt írtam erről bővebben:

Posted
9 minutes ago, Fujitsu said:

A Default Appsben portable alkalmazásokat soha nem engedett kiválasztani

Igen, azt tudom, de amit tavaly telepítettem 1709, abban simán működött az, hogy a jobbgombos menü open with > choose another app > more apps > look for another app on this PC al-al-al-al-menüjében betallóztam a vlc.exét és mellette beikszeltem, hogy ezentúl mindig ezzel nyissa meg. Simán megjegyezte, nem volt gond. És ez így maradt a 1803-ra frissítéskor. Ezek szerint a már beállított társításokat nem írta felül. De friss telepítéskor meg most sehogy nem tudom rávenni.

Egyébként az a program sem működik, amit ott említettél.

De már tudom mi lesz a megoldás: Total Commander és internal associations.

Posted

Visszatérve a BitLockerre, mi köze van annak a meghajtóhoz? Ő nem tudja magáról, hogy éppen titkosított vagy nem titkosított adaton ül. A dekódolást a processzor végzi.

Posted
21 hours ago, Bowie said:

Ja, hogy a tavalyi 1709 volt az utolsó verzió, amiben ez még működött.

Szégyenmozdony már megint. :no:

Posted

Na, összefoglalva: mától elérhető a 1809 a Windows Update-en keresztül kézzel keresést indítva, valamint a Media Creation Tool is már 1809-es ISO-t tölt le és/vagy telepítőt gyárt. Egy hét múlva, október 9-én, a patch kedden kezdik automatikusan teríteni.

Posted

Tegnap éjjel újra is toltam. Kicsit megmosolyogtató, hogy a telepítő immár 10+ éve ugyanaz a Vista Basic felületű izé. Nem akarok a rendszert illetően részletekbe menni, mert pl. a HowToGeeken van egy nagyon jó összefoglaló a változásokról.

Amit viszont mindenképp meg kell említsek az az, hogy múlt héten a sima Win 10 Prót telepítettem fel, amiben pl. a Start menü tele van reklámmal meg teljesen retardált játékokkal (mindjárt volt benne vagy háromféle Candy Crush). Most viszont a Windows 10 Pro N-t tettem fel, és teljesen megdöbbenés: a Start menüben alig van reklám, nincs előretelepítve minden szar, és ami végképp meglepő, tudok társítani portable VLC-t bármilyen videófájlhoz és MEG IS JEGYZI! :O