Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Az Olvasói Kultúra Hanyatlása

Recommended Posts

tenderlumpling
Posted

Nézzétek meg ezen a honlapon legalább a táblázatokat.

Az utóbbi 30 évben majdhogynem felére csökkent az olvasók száma, és ezzel egyenes arányban nőtt a tv-zők és internetezők száma. A szépirodalom / szórakoztató irodalom háttérbe szorul, a szakirodalom előretörekszik. A könyvkiadás helyzete szörnyű. Mindössze 7 % haszon van a könyvkiadásban. 1989-ben 120 Millió könyv jelent meg Magyarországon. 1996-ban 43 Millió.

Én mint író, és leendő könyvkiadó-szerkesztő / olvasásszociológus, hátborzongatónak tartom ezt a dolgot, gondoltam berakom ide ezt a kis altopikot, bár jobban tettem volna, ha valami népszerűbb topikba rakom :wink:

Mondjatok véleményt, vagy bármit. Könyörgöm.

Flame_of_Aiur
Posted

Sejtenéd mennyire jó gondolat ez az olvasottabb alfórumba rakás :smile: Gondolom nem lep meg túlzottan, h ez - ti. a Könyv alfórum - a legkevésbé olvasott részleg.

Amit belinkeltél... <_< Érdemes megnézni a "A legutóbbi olvasmányok szerzői – különböző években" feliratú képet: 64-ben ilyen írók voltak népszerűek: Jókai, Gárdonyi, Móricz, Hugo, Verne, Tolsztoj... 85ben már hígult, de még mindig egész jó. Megnézitek manapság: Danielle (vagymilyen) Steel, Dan Brown <_< Ezaz, látom megvan a színvonal :smile: Kertészen meg sem lepődöm. Hát látjátok az elüzletiesítés sem tett sok jót ennek a dolognak. Az olvasni éppenhogy tudó, de nem igazán szerető magyarok tömege adja persze a baj gerincét - de ők tudják. Sajnos ZH lesz holnap, így többet inkább nem írok, megyek tanulni :smile:

Posted

Nah azért Wass Albert ott van a könyvek között...jó

Posted

Nem tudok erről mit mondani, amúgyis túl hosszú volt a nyitókomment, nem olvastam el. :D :D

Viccen kívül elég szomorú dolog ez, bár a táblázatok megnézése előtt is biztos voltam valami hasonló eredményben. Egyszerűen nem érdeklik az embereket a könyvek, pláne a komoly irodalmi értékkel bírók.

tenderlumpling
Posted

Nem tudok erről mit mondani, amúgyis túl hosszú volt a nyitókomment, nem olvastam el. :D :D

Na, itt kezdődnek a gondok :tongue:

Posted

sztem az a rossz, hogy sokszor már semmi ingerük nincs olvasni az embereknek, de van aki sokat olvas, csak épp nem szépirodalmat, persze fiatalon nem könnyű Tolsztojt olvasni (de nem lehetetlen).

Persze az internet alapból olvasás, aki internetezik rengeteget olvas... (csak alacsonyabb mionőséget)

Utóbbi hetek én semmit sem írtam a Mit Olvasol topicba, hogy miért, mert még mindíg ugyanazon a könyvön rágódok, hogy miért, mert alig van időm rá...

ezeket csak azért mondom, mert nem feltétlenül bennünk van a hiba, hanem a környezetünkkel, alkalmazkodunk, hozzá, és sajnos a könyvek olvasása, a szépirodalomé főleg, kezd háttérbe szorulni... :wink:

Flame_of_Aiur
Posted

sztem az a rossz, hogy sokszor már semmi ingerük nincs olvasni az embereknek, de van aki sokat olvas, csak épp nem szépirodalmat, persze fiatalon nem könnyű Tolsztojt olvasni (de nem lehetetlen).

Persze az internet alapból olvasás, aki internetezik rengeteget olvas... (csak alacsonyabb mionőséget)

Utóbbi hetek én semmit sem írtam a Mit Olvasol topicba, hogy miért, mert még mindíg ugyanazon a könyvön rágódok, hogy miért, mert alig van időm rá...

ezeket csak azért mondom, mert nem feltétlenül bennünk van a hiba, hanem a környezetünkkel, alkalmazkodunk, hozzá, és sajnos a könyvek olvasása, a szépirodalomé főleg, kezd háttérbe szorulni... :wink:

Így van... közhely a "mai rohanó világunkban", de bizony ebben a világban egyre kevesebbeknek van ideje leülni és kiolvasni egy komoly könyvet, netán gondolkodni rajta. Nekem momentán a 3 Űrodisszeia, a Dogulas A Anderson-féle 'Tales Before Tolkien' és Orwell 1984-e van listára véve (csak újraolvasásra!), aztán ki tudja mennyi időm lesz <_< Pláne még az új könyvek, amiket szándékozok megismerni. Holnap meg megint ZH :D

Posted

A táblázatok rémisztőek, de én se vagyok egy nagy könyvmoly. Évente elolvasok egy két könyvet, ráadásul az is természet tudományokkal foglalkozik. Általában folyóiratokat olvasok, ráadásul abból is a természet tudományos lapokat :D Én ilyen beállítottságú vagyok, szépirodalmi étvágyamat meg az interneten csillapítom, esetleg barátok, feltörekvő írók műveit olvasom és kritizálom :D Sajnos én is belekerültem a mókuskerékbe és se idő, és ha idő is van, a fontosabb hobbik szórakozási lehetőségek kerülnek előtérbe. Én mindíg is filmes voltam, így döbbenetes mennyiséget nézek meg belőlük :smile: Pl a héten már 7et megnéztem és a 8. lemezváltásánál jöttem most fel ezt megírni :smile: Szerencsére ez bőven elég a lélek ápolásához, mert a diétám nem csak agyatlan akció filmeket tartalmaz. Most értem el azt, hogy úgy tudom beosztani az időm, hogy színházba is tudjak járni de ez mind ahhoz vezet, hogy a könyvek a háttérbe szorulnak majd. Sajnálnám, ha teljesen elnéptelenedne az olvasótábor, mert a nyomtatott tudásanyagot az emberiség egyik legnagyobb vívmányának tartom :smile:

tenderlumpling
Posted

A táblázatok rémisztőek, de én se vagyok egy nagy könyvmoly. Évente elolvasok egy két könyvet, ráadásul az is természet tudományokkal foglalkozik. Általában folyóiratokat olvasok, ráadásul abból is a természet tudományos lapokat :D Én ilyen beállítottságú vagyok, szépirodalmi étvágyamat meg az interneten csillapítom, esetleg barátok, feltörekvő írók műveit olvasom és kritizálom :D Sajnos én is belekerültem a mókuskerékbe és se idő, és ha idő is van, a fontosabb hobbik szórakozási lehetőségek kerülnek előtérbe. Én mindíg is filmes voltam, így döbbenetes mennyiséget nézek meg belőlük :smile: Pl a héten már 7et megnéztem és a 8. lemezváltásánál jöttem most fel ezt megírni :smile: Szerencsére ez bőven elég a lélek ápolásához, mert a diétám nem csak agyatlan akció filmeket tartalmaz. Most értem el azt, hogy úgy tudom beosztani az időm, hogy színházba is tudjak járni de ez mind ahhoz vezet, hogy a könyvek a háttérbe szorulnak majd. Sajnálnám, ha teljesen elnéptelenedne az olvasótábor, mert a nyomtatott tudásanyagot az emberiség egyik legnagyobb vívmányának tartom :smile:

Néha azért mégis... értelmes vagy, tégy is valamit, legalább csak szánalomból... a könyvkereskedelem a mélyponton van... de ha legalább egy könyvet venne mindenki havonta... egy nyüves könyvet... könyörgöm, nem haltok bele! És nekem főleg érdekem, mint azt a legelején leszögeztem... :sad: nekem csaláádom van!!!! :tongue:

Posted

Én szvsz a tananyagot is szívesen olvasnám, ha lenne hangulatom, meg olvasható, és érthető anyagom. Egyébként én azt vettem észre, hogy manapság a tömegközlekedési eszközökön 10 emberből mondjuk 7-nek a zene lóg ki a füléből, ketten újságot olvasnak és legalább egy könyvet. Szóval szerintem ez tök jó arány. Ahhoz képest pláne, hogy a főváros közepe, ahol elvileg plázacicáknak, meg diszkópatkányoknak kéne rohangászniuk. Meg ahhoz képest is amilyen apokalipszisokat már beharangoztak nekem külöünféle emberek az olvasási kultúra haláláról, meg az újságírás végnapjairól.

Posted

Tenderlumpling... igazán... mit vársz?

1. Az a kedvenc mondatom, hogy "Az emberek már nem olvasnak." Most akkor felteszem a kérdést: Ki mondhatja ezt a mondatot?

2. Az nemolvasás ott kezdődik, amikor a gyermek először szem elé kapja a televíziót. Ugyanis: az emberi test legalapvetőbben a vizuális ingereket veszi fel. S csak ezután az összes többit. Ha kisgyermekkorban az alanynak felolvasnak, legfőképpen meséket, amiken keresztül tanul is a gyermek, kifejlődik benn egyfajta belső vizualitás, képzelőerő, és később ő maga fog a könyvért nyúlni, hogy vajon hol van benn mindaz a csoda, amit anya elővarázsolt belőle a hangjával... Viszont, ha mindent kompaktan beletömünk a fejecskéjébe a szemecskéjén keresztül, akkor aligha érezne késztetést arra, hogy megmozgassa a fogaskerekeket az agyában, és mégkevésbé arra, hogy a könyvet levegye, hacsak nem valami érdekes kép áll rajta, borító gyanánt...

3. Aki akar, igenis olvas. Mindig arra van ideje az embernek, amire akarja, hogy legyen. Most például aludhatnék végre, hogy itthon vagyok, és nem a koliban hallgatom a szobatársam horkolását, de úgy döntöttem, hogy írni lesz időm, és véleményt fejtek ki agyam tárnáiból.

4. Buzdítsatok minden szülőt, hogy olvasson fel a gyerekének, vagy Ti magatok olvassatok fel a kisöcséteknek/kishugotoknak! (Lehetőleg inkább Jancsi és Juliskát, mint Lovecraftet) Én ismerek egy olyan 20 éves srácot, aki még életében nem hallott a Piroska és a farkas történetéről!!! És ez nem vicc! Szerintem komoly kultúrális lyukat jelent ez...

Egy biztos: Ha gyerekem lesz, én álló nap csak komoly zenét fogok hallgatni, és kedves meséket olvasok majd fel neki (ha addigra megtanulom a hangos olvasás fortélyát :tongue: )

Posted

Ez itt a 21. század. Az internet, a TV, és az amerikanizálódás korszaka. A nyugati világ lustul és hülyül, az áradatot nem lehet megállítani. És ebben az eligénytelenedésben nincs helye az olvasáskultúrának. A kortárs fiúk inkább azzal törődnek, hogy egy diszkóban 200 forintos gépzenére hulla részegve leitatva magukat fölcsináljanak egy szőke plázacicát, utóbbiak pedig csak erre várnak. S ha egyáltalán ráeszmélnek, hogy ez alatt a 10 év alatt valamit nagyon elcs'sztek, már őket is bedobják a mókuskerékbe (na nem mintha ezután is lenne igényük az olvasásra). Sajnos ez a nagy átlag, legalábbis itt Magyarországon.

Rendben, én is nagyrészt "csak" szórakoztató irodalmat olvasok (most tartok a 17. Battletech könyvnél, nomeg Ian Watson Warhammer 40k és Frank bácsi Dűne univerzuma etalon, emellett még Asimov), azért néha leülök elolvas egy-egy elgondolkodtató művet. Kb. 2-3 könyvet olvasok havonta, bár ez attól függ, van-e épp pénzem újra... Mindenesetre a polcom már kezd roskadozni XB.

Oh (ez egy személyes tapasztalat), és persze ezért ÉN vagyok a h'lye gy'kér, mert miért nem járok el bulizni és miért nem iszom el Anyám pénzét... És ezekután még kérdezik, miért vagyok embergyűlölő?...

Posted

Az emberekre továbbá az is jellemző, hogy rendszeres időközönként homlokegyenest az ellenkezőjét csinálják mint az őseik. Tehát éppen a butulás hozhat egy olyan korszakot, amikor minden második ember kultúrsznob lesz, és leköpik azt aki nem hallott még Vonnegutról.

Egyébként azért is vicces ez a helyzet, mert összegyűlnek a könyvmolyok meg számítógépfüggők valami sokadik internetes forum egy eldugott topicjába, és azon szörnyülködnek hogy mindenki más mekkora segg :D.

Továbbra is úgy vélem, hogy arányaiban ugyanannyiran olvasnak, mint régebben. Visszaesést jelentett, hogy elterjedt a TV, aztán még egy kis visszaesést a számítógép. Viszont Guttenberg is áttérne a lézeres nyomtatóra, és a szövegszerkesztő progikra, ha még élne. Ugyanis szvsz a számítógépen inkább olvasnak az emberek mint beszédet hallgatnak (TV-ben felolvassák neked a szövegeket, és szép képekkel illusztrálják a híreket, ott csak a feliratos filmet kell olvasni). A csetelés, a forumozás, az E-bookok, a blogok, a cikkek azok mind írott anyagok. Csupán a papír alapú szövegek háttérbe szorulnak most, hogy előjöttek a digitálisak. A fák megmenekültek. Jee. :huh:

Az új könyvek egyre drágábbak, ami engem meglep. Ha úgyse veszi senki őket, akkor talán nem fölfele kéne nyomni az árakat. Mintha azt akarnák, hogy még kevesebben vásároljanak. Ezzel szemben a régi "ponyvákat" meg ilyen aluljárós boltokban tonnaszám lehet 5-600 forintos áron kapni.

Most ennyi. Csá.

Posted

"Keresztrejtvény-megfejtésből szerezted a műveltséged, annyit tudok ajánlani, képezd magad: olvass többett"

Ez annyira jellemző még ma is.

Posted

Végigfutottam a számadatokat, meg a táblázatokat amik az első kommentben voltak. Alátámasztják az előző hozzászólásomat.

Posted

Hmmm... látom mindenki a 21. századot, az elnyugatiasodást, a számítógépet, az Internetet és a TV-t hibáztatja mindenért. De nem csak ezek az eszközök a hibásak, hanem mi is. És az, hogy rohanunk. még ha nincs semmi dolgunk, akkor is sietünk. mindig azt mondjuk: Nincs időm. Én annakidején 8-ikos, 9-es koromban rengeteget olvastam (megjegyzem utáltak is érte, mert értelmesebb voltam a többieknél. egy-két kivételtől eltekintve). Ma már csak a kötelezőket olvasom. De azokat sem úgy veszem a kezembe, hogy "az zselé életbe már megint egy 100 oldalas xar", hanem arra gondolok, hogyha már kötelező, ajánlott, akkor valami van benne, amit észre kell venni. De már most is ott vagyok, hogy holnap megyek a könyvtárba, mert kell valami olvasmány. egy nem kötelező. valami fantasy.

De már hétfőre el kell olvasni egy novellát. Istenem és akkor mi van? Komolyan szántam az osztálytársaimat, amikor a Toldi estéjét rövidítve olvasták! KisTehén!us! az csak 60-70 nyamvadt oldal. az emberek azt hiszik, hogy a könyvek, az olvasás kimegy a divatból. pedig nem így van. ezek a dolgok olyanok, amiket a legutolsó aljanép is meg tud szerezni. mind az olvasás képességét, mind egy könyvet, vagy akármilyen olvasmányt.

Én személy szerint imádom a történelmet. nem tanulom... egyszerűen olvasom. és amit olvasok, megmarad. de a többiek? A történelmet sem tanulni kell. csak el kell olvasni. ugyanakkor szeretem a forrásokat elolvasni. főleg középkori beszámolókat.

Hmmm... lehet még ebben a hónapban veszek egy könyvet. egy jót. majd meglátom.

lehet még benézek.

Posted

Én nem rohanok soha sehova. Épp ezért nincs sose időm :D.

Történelemben meg nem a mese az érdekes, amit persze hogy bárki meg tudna jegyezni, ha odafigyelne, hanem a konkrétumok. Az évszámok, a nevek, a helyszínek, az okiratok (kiáltványok, szerződések, egyezmények alkotmányok stb.), és azok pontjai. A többi úgyis csak valószínű fikció. Az írásos beszámolók is csak mesék. Éppen ezek szubjektivitásáról szoktak áradozni mikor a történelem labilisságát boncolgatják.

Ja, igen. Szemléldd úgy a többieket, hogy amit te utálsz, és amitől viszolyogsz annak a tanulásához te hogyan állsz neki. Ahhoz képest próbáldd meg viszonyítani őket.

Posted

Hát az rám biztos nem igaz,hogy nem olvasok...mondjuk inkább fantasy-t szoktam,mint szépirodalmat.Na jó,ne szépítsünk:Mindig fantasy-t olvasok.De azok között is van olyan,amiből lehet tanulni,talán többet is,mint a szépirodalmi könyvekből.Pl.ott van Beagle,akinek először senki nem érti a mondanivalóját,aztán 2.,vagy 3.olvasásra rájövünk.Vagy Gemmell(most is tőle olvasok egy könyvet).Melyik könyvben van annyira valóságosan leírva a háború borzalma,mint a Legendában?Vagy Moorcock.Megvan tőle az Örökkévaló Bajnok,még nem kezdtem el olvasni,de azok alapján,amit eddig hallottam róla,ebben is sok lesz a mondanivaló.

Posted

Én nem rohanok soha sehova. Épp ezért nincs sose időm :D.

Történelemben meg nem a mese az érdekes, amit persze hogy bárki meg tudna jegyezni, ha odafigyelne, hanem a konkrétumok. Az évszámok, a nevek, a helyszínek, az okiratok (kiáltványok, szerződések, egyezmények alkotmányok stb.), és azok pontjai. A többi úgyis csak valószínű fikció. Az írásos beszámolók is csak mesék. Éppen ezek szubjektivitásáról szoktak áradozni mikor a történelem labilisságát boncolgatják.

Ja, igen. Szemléldd úgy a többieket, hogy amit te utálsz, és amitől viszolyogsz annak a tanulásához te hogyan állsz neki. Ahhoz képest próbáldd meg viszonyítani őket.

A történelemben tényleg nem a mese a lényeges. De én nem csak a rizsát jegyzem meg, úgy mégis jobb tanulni a történelmet, hogy az ember átlátja az egészet. Amit utálok, azt meg nem tanulom meg... megpróbálom túlélni a számonkéréseket. és ennyi. Azok, akik az én környezetemben vannak egyszerűen rühellik a könyveket. Félnek tőlük vagy nem tudom. Mert az biztos, hogy nem azért nem vesznek könyveket, mert fákat vágnak ki miattuk. Ők még azzal sem törődnek. Van jó pár kivétel, de a többiek, a tömeg... hogyismondjam... a tömeg egy idióta. :wink:

Posted

Ritkán olvasok könyvet. Legutoljára önszorgalomból a Harry Potter 6-ot olvastam. Olvasás helyett netezek, játszok, TV-t nézek.. Majd most akarok kihozni a a könyvtárból egy stephen king könyvet mert állítólag királyak B)

Posted

A történelemben tényleg nem a mese a lényeges. De én nem csak a rizsát jegyzem meg, úgy mégis jobb tanulni a történelmet, hogy az ember átlátja az egészet. Amit utálok, azt meg nem tanulom meg... megpróbálom túlélni a számonkéréseket. és ennyi. Azok, akik az én környezetemben vannak egyszerűen rühellik a könyveket. Félnek tőlük vagy nem tudom. Mert az biztos, hogy nem azért nem vesznek könyveket, mert fákat vágnak ki miattuk. Ők még azzal sem törődnek. Van jó pár kivétel, de a többiek, a tömeg... hogyismondjam... a tömeg egy idióta. :wink:

És egyesek még sírnak mikor háborúba küldjük a sok marhát. :ph34r:

Posted

Nos,ez szerintem is elég sajnálatos.......mostanában én is némileg kevesebbet olvasok,mint korábban,de ahogy az időm engedi,azért olvasgatok.......egyébként én tavaly karácsonyra is olyan 15-20K-nyi értékben kértem könyvet,meg azért szoktam is rendszeresen könyvet venni.......csak van néhány könyv,amit elkezdek,és nem fejezek be,mivel az adott írónak nem jön be vhogy a stílusa......nah mind1,ez legyen az én bajom.

Egyébként pedig a mai fiatalság piál,cigizik állandóan és nem törődik semmit a kultúrával,és az a baj,hogy manapság már ez számít egy elfogadott viselkedési formának,a kultúra nem érdekli őket,sőt manapság már jól tanulni,olvasni CIKInek számít....... <_< .Komolyan mondom,no comment,nagyon elfajult ez a világ......valamint egyesek példaképként tekintenek a győzike(szándékosan írom a nevét kisbetűvel <_< ) féle emberekre.....a média által is könnyen befolyásolhatóak az emberek,ami pedig azt üzeni,hogy ne olvass,ne törődj más emberekkel....... <_< .De ez már egy másik téma,erről napokat lehetne beszélni..... <_< .

A másik fontos probléma,ami a fiatalság olvasás felé érdeklődésének hiányából ered,az a helyesírás...... :wink: .Nos,igen,tisztelet a kivételnek,a mai gyerekek nem tudnak helyesen írni,az osztálytársaim nagy részének is nagy problémát jelent a szavak helyesírása,ami viszont gyakori olvasással elkerülhető lenne.

Nos,nekem ez a véleményem a témáról. :wink:

Posted

Na igen. A kultúra. Régen erény volt, ha egy ember kultúrált volt. Ma? a kultúrált ember a "normális" (értsd: magukat normálisnak valló, teljesen hétköznapi, az én szememben unalmas, sőt szánalmas figurák) számára egyet jelent az unalmas (amikor valakit így bélyegeznek meg, ki tudnék szaladni a világbó), tudálékos, kreténnel, stréberrel. Nekünk (azért mondom így, mert ha azt mondanám, hogy a mai fiatalok, akkor az úgy hangzana, mint ha öreg lennék) a kultúra már mást jelent. Egy olyan elfoglaltságot, tevékenységet, amit kerülni KELL!, mert ha nem így teszel, akkor nem vagy népszerű, nem kedvelnek a jó csajok, nem kedvelnek a jó pasik, kerülnek a nagymenők, és mindenki hülyének néz. De valamit hozzáteszek: Tisztelet a kivételnek! (higgyétek el vannak egy páran még a jó emberek)

A média pedig arra való, hogy befolyásolja a tömeget, akiről mint tudjuk, egy idióta... nem is beszélve a "nagy" médiasztárokról, akik kevés tudásukat, tehetségüket felhasználva azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy "megtérítik" a tömegeket. Akit említettél Lord_Nibor, ő egy tökéletes példa.

A helyesírásról meg csak annyit, hogy (nevezzetek hülyének) általánosban helyesírási versenyeket nyertem meg (meg rajz pályázatokat és versenyeket), de középiskolában már nem... mert nincsenek lehetőségek. A tanárok nem szólnak, hogy na most mi van. De pl. most is részt veszek a MNB által kihirdetett Monetary vetélkedőn... sőt 9.-ben egy másik MNB-s pályázatra is neveztem. Esszét! írtam az inflációról. Az osztálytársaim többsége 5-6 lány kivételével azt sem tudja, hogy mi az az esszé (pedig tanították, sőt töriből szokott is lenni a dolgozatokban rövid esszé). Az osztály 1/3-a le sem fog tudni érettségizni.

Posted

Az, hogy a fiatalok isznak, és cigiznek, abban nem látok igazán kivetni valót. Nyilván, az ivást is keretek között kell tartani, akkor nem ártanak vele maguknak. Ettől még olvashatnak. Meglátásom szerint az a nagy baj, hogy nagyon-nagyon alacsonyan van tartva a nép (pl. 2004 dec. 5., az ország nagy része lexarta az egészet, ami iszonyú nagy szégyenfolt (na jó, nem politizálunk)). De így nagyon jól irányítható a nép. Képzeljétek el, mi történne, ha olvasnának. Talán még öntudatra is ébrednénk. Talán nem az lenne a legnagyobb probléma, hogy a Teszkóban, vagy a Korában vásárolunk. Talán művelődnénk. Márpedig ennek a fogyasztói társadalomra kiéleződött rendszernek nem tenne jót. Aztán ott van ugye a TV. Mennyivel jobban szeretnek az emberek elbámulni a sok színes villódzó képen. Nem kell maguknak elképzelni a jeleneteket, készen kapnak mindent. Tudatos néphülyítés folyik itt meglátásom szerint. :angry: :angry: :angry:

tenderlumpling
Posted

Sőt. Ha valaki "kulturált" akar lenni, az most mást jelent ám. Olvasni a szar kortárs magyar írókat, mindenféle társadalmi, szociológiai tudományokat kell ám ismerni! Az nem elég ám, ha jó könyveket olvasol, van véleményed, és szellemes vagy, netán humoros, ááá. Tehát van ez a sznob réteg, meg van az, amelyik nem foglalkozik semmivel, ami értelmes. A kettő között ott libegek én, meg még néhányan.