Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Linux Kezdõknek

SHADOW

Recommended Posts

SHADOW

Szal császtok!

Azé indítottam ezt a topikot, h a kezdõ linuxosok, mint pl. én, le tudják váltani a vindózt, és helyette linuxot felpakolni.

Én ott kezdeném a sort, h melyik a legjobb linux a biztonság szempontjából.És ha ez megvan, akkor jöhet a telepítés.Mit kell, hogyan kell.Teljesen az alapoktól.

És azé nem a vindóz versus linuxba tettem fel a kérdést, mer sztem így átláthattóbb lesz annak, aki csak ezekre a kérdésekre keresi a választ.Ha ez nem így van, akkor bocsi. :smile:

zone

én nem vok kezdő énis segizhetek

SHADOW

Azt megköszönném.Akkor segítesz?A kiválasztástól kéne kezdeni, h milyen linuxot érdemes feltenni.Utána telepítés, stb...

joxer
Azt megköszönném.Akkor segítesz?A kiválasztástól kéne kezdeni, h milyen linuxot érdemes feltenni.Utána telepítés, stb...

Én a SuSe Linux 9.1-et ajánlom! smile.gif

Chaser
Én a SuSe Linux 9.1-et ajánlom! smile.gif

Én kipróbáltam a Suse 9.1-et, de én semély szerint nem ajánalnám, az Ati kártyákat nagyon nem szereti.

Én a Mandrake 10.1-et ajánlanám,de mondjuk 3 disztrót kipróbáltam, de egyikben sem sikerült a 3D/OpenGL-te beállítanom, erre keresem még most is a választ, kezdő vok még én is.

SHADOW

Nem használok ati-t, nvidiám van vigyor.gif

Wilber

Nem vagy kezdő, de nem tudod, milyen distrot használsz? Ehh, lol smile.gif

SHADOW: Biztonság szempontjából Debian. De így, hogy kezdő, nem nagyon ajánlanám, mert kicsit bonyolult... Én Fedora Core 3-mat használok, nagyon jó disztrib, ajánlom mindenkinek! Telepíteni sem nehéz, felismeri a hardvert, eléggé felhasználóbarát. Ha neked nem sürgős, én a helyedben már megvárnám a Core 4-et, ami várhatóan májusban jelenik meg, de ha nem tudsz várni, szedd le a Core 3-mat, ISO-k errefelé:

Disc1 617MB

Disc2 638MB

Disc3 637MB

Disc4 386MB

Ha lassú a letöltés, itt egy rakás mirror wink.gif

Wilber

Nem használok ati-t, nvidiám van vigyor.gif

Ha Linuxot fogsz használni, ez majd nagyon jól jön, megmenthet egy idegösszeroppanástól biggrin.gif

SHADOW
Nem vagy kezdő, de nem tudod, milyen distrot használsz? Ehh, lol smile.gif

SHADOW: Biztonság szempontjából Debian. De így, hogy kezdő, nem nagyon ajánlanám, mert kicsit bonyolult... Én Fedora Core 3-mat használok, nagyon jó disztrib, ajánlom mindenkinek! Telepíteni sem nehéz, felismeri a hardvert, eléggé felhasználóbarát. Ha neked nem sürgős, én a helyedben már megvárnám a Core 4-et, ami várhatóan májusban jelenik meg, de ha nem tudsz várni, szedd le a Core 3-mat, ISO-k errefelé:

Disc1 617MB

Disc2 638MB

Disc3 637MB

Disc4 386MB

Ha lassú a letöltés, itt egy rakás mirror wink.gif

Kösz a linkeket, leszedem, és megnézem, h mien (feltéve, ha segítetek felrakni smile.gif)És ha jó, akkor maj beújítok a 4-gyel...

SHADOW
Ha Linuxot fogsz használni, ez majd nagyon jól jön, megmenthet egy idegösszeroppanástól biggrin.gif

Alapból nem használok atit, mer szarok, és kész. (de ezt ne folytassuk;))

SHADOW

De 4 cd az nem sok egy picit???Mennyi helyet foglal az installja?

Wilber

Kösz a linkeket, leszedem, és megnézem, h mien (feltéve, ha segítetek felrakni smile.gif)És ha jó, akkor maj beújítok a 4-gyel...

Nincs mit wink.gif Hát a telepítéshez nem nagyon lesz szükséged segítségre, az anaconda installer egész barátságos smile.gif

Wilber

De 4 cd az nem sok egy picit???Mennyi helyet foglal az installja?

Egy full install olyan 2-3GB körül lehet, de nemtom pontosan, ha van mondjuk 5GB szabad helyed, azon elfér.

SHADOW
Nincs mit wink.gif Hát a telepítéshez nem nagyon lesz szükséged segítségre, az anaconda installer egész barátságos smile.gif

Akkor oké biggrin.gif

SHADOW
Egy full install olyan 2-3GB körül lehet, de nemtom pontosan, ha van mondjuk 5GB szabad helyed, azon elfér.

Kicsit sokallom, de nem baj.Megéri.

SHADOW

Csak hely is kéne leszedni azt a 4 szídít biggrin.gif

SHADOW

Wilber, nálam nem működnek a linkek, amit adtál...

Mercury

Emberek!Ha windows összeb***ta a filerendszert, akkor mivel lehet még esetleg kimenteni, ami kell?És a slaxlinux az milyen?

Wilber

Emberek!Ha windows összeb***ta a filerendszert, akkor mivel lehet még esetleg kimenteni, ami kell?És a slaxlinux az milyen?

A Slax az live Slackware. (Gondolom nem kell elmagyaráznom, mi az a live cd...) Asszem 1-2 hónappal korábbi GS-ben van ilyen adatmentés cucc, szerintem azt olvasd el, hülyébb csak nem leszel tőle.

Áhh, itt is van a cikk: http://gamestar.hu/kommentek.php?sid=14953

Wilber

Tanklyú, innen jön smile.gif

Nincsmit, kötelességemnek érzem, hogy minél több embert térítsek át Linuxra wink.gif

Mercury

A Slax az live Slackware. (Gondolom nem kell elmagyaráznom, mi az a live cd...) Asszem 1-2 hónappal korábbi GS-ben van ilyen adatmentés cucc, szerintem azt olvasd el, hülyébb csak nem leszel tőle.

Áhh, itt is van a cikk: http://gamestar.hu/kommentek.php?sid=14953

HÁT AZÉRT JÓ LENNE, MERT CSAK SEJTÉSEM VAN:) De az akkor olyan ,mint az uhu, igaz?

Wilber

HÁT AZÉRT JÓ LENNE, MERT CSAK SEJTÉSEM VAN:) De az akkor olyan ,mint az uhu, igaz?

A Live CD röviden egy bootolható CD. A CD-ről bootolsz, nem kell telepíteni. Van Uhu live is, meg még csomó live distro, a legismertebb a Knoppix, de ez le van írva a cikkben wink.gif

Mercury
A Live CD röviden egy bootolható CD. A CD-ről bootolsz, nem kell telepíteni. Van Uhu live is, meg még csomó live distro, a legismertebb a Knoppix, de ez le van írva a cikkben wink.gif

És nem tudod véletlenül, hogy a Slax támogatja-e már a SATA-t?