Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kertészkedés, növényápolás


Leon121

Recommended Posts

Leon121

Talán másokat is érint a téma, kezdve a kerti munkáktól akár a szobanövények lelki világáig terjedően.

Szóval, kertes ház. Tavalyelőtt ősszel vettem, tavaly a kertre már nem nagyon maradt időm/energiám a fűnyíráson, kisebb metszésen és egy vadrózsa bokor kiirtásán kívül. Idén tervezem, hogy felásom az egészet, mivel nagyon egyenetlen (vízvezetéket is ástak, illetve három nagy fenyő tönkje után is gödrök maradtak), aztán megpróbálkozok a gyepesítéssel. Valamint metszeni is kellene, van egy meggy bokorszerű fa, nagyon apró szemű Roma!meggy nő rajta, összevissza trehány állapotban. Meg akarom ritkítani, hátha akkor nagyobb szemű lesz a termés, nameg ápoltabb lesz a kinézete. Van két növekvő cseresznyefa is, azokat megpróbálom kordában tartani, ne nőjenek túl nagyra, így is van egy óriási cseresznyefa hátul, meg egy kerítésen kívül, a tetejét azoknak is esélytelen leszedni. 

Azonban mind a gyepesítéssel, mind a metszéssel bizonytalan vagyok, nem akarom elrontani, de azért eddig nem nagyon csináltam ilyet. Mármint metszeni metszettem, de nem termő növényt, így annyira nem volt lényeges. Gyepesítést úgy tervezem, hogy felásom az egészet, beszórom fűmaggal, aztán elgereblyézem egyenletesre. Remélem így ki tudnám irtani a meglévő sok gazt, mert most kábé csak az nőtt az egész udvaron. Gondolom ezt még kora tavasszal meg kéne lépnem. A metszést szintén tavasszal. 

Szóval... ha valakinek van tapasztalata, nyugodtan adjon tanácsot. :) Mostanában már azon kaptam magam, hogy facebookról Bálint gazda oldalára mutató cikkeket olvasgatok. :D 

Link to comment
Share on other sites

payskin

Én őt szoktam nézni annak ellenére, hogy nincs kertem, egyszerűen szeretem nézni, amikor emberek szépet, okosat csinálnak: KertTV - McMenemy Márrkal

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

UC

Fű: előfordulhat, hogy nagyon szar minőségű a föld, ezt rosszabb esetben abból fogod tudni, hogy az első adag fű szépen kinő, majd 1-2 év alatt elpusztul, ilyenkor érdemes elvitetni a füvesítendő rész felső 5-10 centijét, és jó minőségű földet hozatni és elteríteni. Ez rettenetes munka mind időben, mind anyagiakban sajnos. Sörözős kertiparti keretében kell megkérni a barátokat, akkor megvan egy-egy nap alatt :D Jobb eetben ezt lehet tudni, elmondta az eladó, vagy egy hozzáértő rokon talán meg tudja mondani álllagból is. Az is segíthet, ha utánanézel, hogy ami most nő rajta (cserje, gaz, bármi), az mennyire igénytelen növény, abból lehet következtetni legalább arra, hogy van esély a rossz minőségre.
Felásás után/közben gazolni ezerrel, gyökereket is kiírtani, kihúzni. Ha megvan le kell lapítani, törömöríteni a földet, ne hagyd úgy lazán. Érdemes egy vékony réteg műtrágyát rászórni. És a végén jöhet a fűmag, amihez a legjobb megoldás, ha szerzel egy fűhengert (lehet bérelni is, de talán a szomszéd is kölcsönadja), ami jó alaposan bedolgozza a magokat és a trágyát a földbe, hogy ne fújja el a szél, ne egyék meg a madarak stb. Kb 2 héttel a fűmagok elszórása után már látható lesz, hogy hol ritkásabb, oda érdemes újabb adagfűmagot szórni, de az sem baj, ha az egészet meghinted egy kicsit még. Ezen felül locsolás, finom permettel, sok-sok víz folyamatosan, vigyázva persze, hogy a legdurvább napsütéses időszakon kívül (11-16 óra). Kutya, gyerek ne menjen rá 4-6 hétig, te is csak annyira, hogy a locsoló mindenhol elérje.

A fentiek sok év szülői ház tapasztalata, semmilyen felelősséget nem vállalaok érte :D

 • Thanks 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

moody

Nincs valami öreg az utcába aki megmutatná neked a metszést? Az lenne a legegyszerűbb szerintem. Nálunk öregapám metszi a fákat, engem nem érdekel. De nem valami nagy ördöngösség.

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Ja, nyilván nagy gázt nem csinálok vele, ha már ritkább, mint volt, akkor előrébb vagyok, profi kertész úgyse leszek. :) De azért kicsit próbálok utána járni, megérteni a miérteket elsősorban. Apám is metszette otthon a fákat, néha elég vegyes lett az eredmény, szóval azért van ennek is mikéntje. :) 

Link to comment
Share on other sites

moody

Nem minden fát kell ugyan úgy metszeni, sőt szőlőnél az sem mindegy hogy hogyan van futtatva, mert akkor már máshogy kell. írd le, hogy milyen fát szeretnél metszeni, és próbálok valamit segíteni. De mondom, a legegyszerűbb ha megmutatják, utána simán menne neked. A többit úgy is kitapasztalnád. :)

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Meggyfa-csoport van a telek sarkán, több kisebb fa össze-vissza nőve egymásba, egymásból, kuszán. Ennek nagyon sok vékony hajtása van, ezt akarom megritkítani, egyrészt hogy nagyobb legyen a termés, másrészt hogy szebben nézzen ki a telek. Plusz ugyanitt nem termő fa is kezd közel nőni a bejövő vezetékhez, azt is rövidíteni kell, ritkítani.

Emellett van még pár kisebb cseresznyefa, ezek még nagyon fiatalok, talán termés se volt még rajtuk, ezeknek a magasságát akarom kontroll alatt tartani. Most olyan 3-4 méteresek lehetnek. 

Emellett van egy bodza bokor a hátsó kapu mellett, itt szintén ritkítani kell, mert nagyon dzsuvás az alja, mindenfelé nőtt, fűnyíróval se férek be alá, meg szemetet szoktak oda dobálni. Ezt főleg csak szépíteni akarom. 

Illetve van egy elég öreg, de szépen termő cseresznyefa, azzal nagyon nem akarok semmit csinálni már, max ilyen látványosan halott ágat fűrészeltem le róla tavaly is. 

Link to comment
Share on other sites

moody

A meggyet meg kell annyira ritkítani hogy jó szellős legyen és a napfény érje a belső ágakat is. A vékony ágakat nagyon nem kell vagdalni. A permetezésre figyelj a monila ellen. Tavasszal kell lemosó permetet végezni vegazol permetszerrel. A csomagoláson rajta van minden utasítás. Ez minden gyümölcsfára jó ami nàlad van. Meggyel amúgy nem kell nagyon foglalkozni szerintem.

Cseresznyénél a vezér vesszőt vágd vissza olyan 2 méterre, egyenlőre ezzel nagyon nem tudsz mit kezdeni. Majd ha virágzik akkor kell permetezni valami légy ellen. De ezt a boltba megmondják neked, fejből én sem tudom. (azt hiszem cseresznyelégy ellen, mert kukacos lesz nagyon a termés)

A bodzát vágd ki a Censored! vagy ritkítsd meg, úgyis sűrüsödni fog, terjed mint a franc.

Azzal a nagy cseresznyefával nagyon nem tudsz mit csinálni, max a beteg, száraz ágakat levágod.

Ajánlom erősen A metszés ábécéje c. könyvet Czáka Saroltától. Ha kell szívesen odaadom, nekünk van 2 páldány is. :)

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Leon121

Nna, tegnap mindent lemetszettem a fenébe. Vagyis a bodzát még múlt héten visszavágtam elég alaposan, főleg az alját ritkítottam meg, ott volt hót dzsuvás, meg nőtt mindenfelé, és a kerítés felé lógó részeket vágtam le. Tegnap meg a kisebb cseresznyéket vágtam visszább, illetve alaposan megritkítottam a meggyek környékét is. Magasságából is vágtam, az alját is kiirtottam (vadrózsa is volt alatta, hogy rohadjon meg), meg egy kicsit pofásítottam, ritkítottam is. Majd nyáron kiderül, mennyire végeztem ki szerencsétleneket. :D Mindenesetre már úgy néz ki a porta minden része, mint ahol laknak, és nem úgy, mint ami évek óta elhagyatott. :happy:

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

moody

Esetleg ha valami ismerősödnek lenne faforgácsa, egy keveset kérj el és a csemetéknek a törzse körül szórd szét. Nyáron nem fog kiszáradni a föld annyira. :)

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Van ágaprító gépem, szoktam termelni forgácsot, mondjuk azt máshol szórtam szét, remélve, hogy kicsit megakadályozza a gaz növését. Meg majd a most termelt sok ágat is le kell darálni vele, az is szép meló lesz... :)

Link to comment
Share on other sites

moody

Akkor a többi fa alá is szórhatsz. :) Mondjuk a cseresznye lombja elég sűrű szokott lenni, az alá lehet hogy fölösleges, ott annyira nem éri a napa földet. Egyébként mi az ágakat eltüzeljük a francba. :D

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Igazából pont a felhasználás miatt vettem aprítót, hogy majd jól elszórom itt-ott, meg komposztládám is van, akár abba is mehet. Égetni persze nyilván sokkal egyszerűbb lenne, és végül is nem zárkózok el előle, pláne ha majd lesz kert grillezős cuccom is, meg bográcsolás, hasonló. :) 

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

moody

Bográcsozáshoz mondjuk nem gallyakat szoktak használni, de próbáld ki, hátha jó. :D

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Jó hát lettek nagyobb ágak is azért dögivel. :)

Link to comment
Share on other sites

moody

akkor látom nem apróztad el a metszést. :D kíváncsi leszek hogy milyen lesz a termés. ott fogod látni majd hogy milyen munkát végeztél. :)

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Hát meg az egyik cseresznye "csemetét" teljesen kivettem, mivel kábé 10 cm-re volt a kerítés betonjától (nem is értem, mi a fenéért lett oda ültetve), a meggyekben meg olyan dzsumbuj volt, mint amihez legalább 5 éve senki nem nyúlt már. Az előző tulajról amúgy tudni kell, hogy legalább egy éve tényleg nem lakott ott, csak füvet vágta egy srác pénzért, meg előtte is eléggé trehány természetűnek tűnt. Volt egy olyan diófa, ami konkrétan drótkerítés alatt nőtt, úgy kellett kihámoznom a drótot, ami köré ránőtt a fa törzse. Brutál. Én meg mielőbb próbáltam kiszedni, mielőtt még nagyobb kárt okoz a környéken. 

 

Amúgy tökre hálás meló ez, szép napsütésben lenni, friss levegőn, aztán az eredmény meg eléggé látványos. :) Most még inkább "pusztítok", aztán majd el lehet kezdeni ültetni is ezt-azt, ha eldöntjük, mit akarunk, és a talaj is nagyjából helyre lesz rakva. Míg otthon laktam, ez kizárólag apám területe volt, aztán 10 évig társasházban csak szobanövényem volt, most kifejezetten szívesen foglalkozok ezzel. :happy:

Link to comment
Share on other sites

moody

@Leon121 sajnos diónk nekünk nincs pár éve, vagy csak elenyésző. de a környéken is ritka. valami légyfajta tönkreteszi a dió termését és a belseje tiszta fekete lesz. nem hiába aranyárba mérik a boltokban is.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Godzillamessage

Két hete hétvégén nagyon szép idő volt, így mi is megmozgattuk magunkat itthon.

Levagdostam a meggyfák elhalt ágait, a magasságukból is kellett vágnom a nagyfeszültségű kábelek miatt. 25 éve ültettem az udvarba két vérszilva fát, sajnos kiöregedtek (elkorhadt a törzs nagy része),  az egyik kitört már néhány éve, a másikat most vágtuk ki. :sad:

A füvesítés 25 év alatt sem sikerült, pedig az elején öntöző rendszer is volt telepítve. Sajnos nem túl ideális az udvarunk fekvése, nagy valószínűséggel nagyon rossz a föld minősége, valamint a házikedvenc kutyánk is kiveszi a részét a pusztításból. :dry:

Az évek során egyre szűkült a füvesítendő terület (inkább letérköveztem), így jelenleg 25-30 m2-ről van szó. Erősen gondolkodom egy részleges (nem túl mély) talajcserén és gyepszőnyeg telepítésen.

Link to comment
Share on other sites

Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon
On 2/6/2020 at 5:47 PM, moody said:

Majd ha virágzik akkor kell permetezni valami légy ellen. De ezt a boltba megmondják neked, fejből én sem tudom. (azt hiszem cseresznyelégy ellen, mert kukacos lesz nagyon a termés)

Cseresznyelégy ellen többet ér a sárga ragacsos papír. (Azt hiszem van külön cseresznyelégyre. Több kisebb darabot kell kiaggatni a fára.) Rámennek a színe miatt, beleragadnak és nem petéznek a virághoz. Tapasztalat alapján sokkal hatékonyabb, mint a permetezés.

 • Thanks 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

moody

Köszi a tippet, kipróbálom. Lassan úgy is aktuális lesz.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Godzillamessage

Szerencsétlen növényeket összevissza törte ez a 15-20 cm ragadós hó. :sad: Tél tábornok Holle anyóval együtt elmehet a fenébe. :dry:

Link to comment
Share on other sites

payskin

20 centi hó esett?! :blink: Aztaq...

Link to comment
Share on other sites

bcom

Nálunk egész télen nem kellett ennyit havat lapátolni, mint ma reggel. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...