Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 10 - az "utolsó" Windows


payskin

Recommended Posts

payskin

Boldog július 29-ét kívánok mindenkinek! A holnap mindjárt megjelenő teljes/végleges verzióról itt folytassunk eszmecserét a továbbiakban!

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nincs külön magyar nyelvű, én az en-us URL-ről töltöttem le ezt, és lám, magyarul beszél... ;)

 

Engem sem zavar, csak az upgrade-del kapcsolatban eddig azt lehetett hallani, hogy az N-es verzió helyett azonos típusú, de normál változatot kap a felhasználó. Ezek szerint ez sem volt igaz?

---

Közben a világsajtó Windows 10 lázban ég:

 

Ars Technica: Review: Windows 10 is the best version yet—once the bugs get fixed (Muhahahaha)

 

Szintén tőlük: Wi-Fi Sense in Windows 10: Yes, it shares your passkeys; no, you shouldn’t be scared

 

You have to manually opt into every Wi-Fi network that you want to share.

 

Ok, akkor ennyit a PNG-ben terjesztett FUD-ról.

 

Lifehacker: The Best New Features of Windows 10

 

  • The Start Menu is Back, Baby
  • Cortana Makes the Start Menu Even Smarter
  • Microsoft Edge Finally Replaces Internet Explorer
  • You Can Now Add Multiple Desktops
  • Windows Now Has a Central Notification Center
  • Universal Apps and Continuum Bridge Tablets and PCs in a Non-Stupid Way

 

Reakcióm sorrendben: ccc, kit érdekel, kit érdekel a köbön, hurrá, bámulatos, magasról...

 

The Verge: Windows 10 review - The future is bright

 

Szintén nekik van egy exkluzív anyaguk THE STORY OF WINDOWS 10 FROM INSIDE MICROSOFT címmel, amiben Terry Myerson, Joe Belfiore, Gabe Aul és Phil Spencer mesélnek arról, milyen volt Windows 10-et fejleszteni.

 

Neowin: Windows 10 review: Microsoft goes back to the future

 

---

Ha van rá igény és lesz időm este, az angolul nem tudók számára fordítok érdekesebb részleteket. (Vagy, mondjuk, ezt csinálhatná a pcworld.hu hírszerkesztője :hááát:)

Link to comment
Share on other sites

Gaborovics

Én frissítettem. Minden OK.

Külön öröm a képnézegető, ami a Vista, Win7, Win8-8.1 vonalon egy kicsit visszafejlődött, ugyanis ha egy kisebb felbontású képet nézve belenagyítottam, csak simán nagyobb pixelekkel mutatta, míg itt már megtörténik az élsimítás, és a kockásodás elmosása. Ez utoljára az XP-ben volt így. És most a 10-ben.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Azt mondja meg valaki, hogy ez a most Media Creation-nel letölthető .iso, illetve a frissítősdi akkor maradt build 10240? Erről még nem olvastam.

Mert korábban már összehoztak a srácok egyet, valószínűleg az .esd-ből, ha .iso akkor még nem volt elérhető, ráadásul angol/magyar nyelvű telepítős .iso. Jó, biztos nem egy MSDN verzió, de a Preview topicban írtam, hogy kellett valamihez kezdenem, mert totál elszállt az Insider telepítésem, az aktiválást meg pont letiltották.

Azért nyilván leszedem majd az echte MS .iso-t is. A Media Creation megoldással Win 8.1-nél jó pár frissítés is be volt integrálva, ha nem is mind, mert a WU kevesebbért abajgott.

 

Úgy sejtem maradt ez 10240, de ha mégsem, nyilván frissíti majd az enyémet is. (Egy ideig még "Windows mentes övezetben" leszek.)

Link to comment
Share on other sites

Gaborovics

Megnyitottam a jegyzettömböt, majd a Súgó->Névjegyet. Ott azt írja, hogy build: 10240.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Azt pontosan nem tudom, mit töltött volna le. Én ISO-t szerettem volna, 3 és fél óra alatt 40%-ig jutott, és akkor le kellett kapcsolni a gépet, amitől akkora szemétdomb keletkezett a C:-n, hogy öröm nézni. :D

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ó, most látom, hogy "anyánk" azt is megmondja, miért váltsunk azonnal Windows 10-re, de ez annyira nem fontos, hogy a főoldal fő helyein csak a miért ne váltsunk van kint. :D:facepalm: Szóval váltsunk! Is.

 

Kommenteket most se nézzétek, ha csak nem akarjátok megtudni, hogy a Windows 10 veri kinézetben a Windows 7-et. De akár a cikket is kihagyhatjátok; én is csak átfutottam, de a kinyíló bicska szétvágta a zsebemet.

 

[...] azt viszont nem nehéz belátni, hogy a mai világban a Windows 7 már idejétmúlt. A Windows 10 új kezelőfelülete egyszerűen jó, mert minden ott van, ahol lennie kell.

:hátpersze:Vazze, hogy ez eddig nekem hogy nem tűnt fel?! :o

Link to comment
Share on other sites

Bowie
You have to manually opt into every Wi-Fi network that you want to share.

 

Ok, akkor ennyit a PNG-ben terjesztett FUD-ról.

 

 

Ok, és erről mi a véleményed?

 

Vagy erről?

 

Szóval szerinted teljesen rendben van, hogy többek között bármilyen fájlodhoz hozzáférhet a Microsoft, ha szükségét érzik?

 

Amúgy mi az, hogy "ennyit a PNG-ről"? Az nem állította ennek az ellenkezőjét, ha elolvastad volna, tudnád.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nincs külön magyar nyelvű, én az en-us URL-ről töltöttem le ezt, és lám, magyarul beszél... ;)

 

Ezek szerint kicsit félreérthető voltam. A weblap magyar nyelvű, ahol az instrukciók is ott vannak, plusz a további linkek is magyarul jelennek meg. Ha már magyar nyelvű a fórum, és van hivatalos magyar nyelvű változata a linkelt oldalnak, akkor azt érdemes használni, hátha van aki nem tud angolul. ;)

Link to comment
Share on other sites

Nuker
Ha van rá igény és lesz időm este, az angolul nem tudók számára fordítok érdekesebb részleteket.

:istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

payskin
Ok, és erről mi a véleményed?

 

:hááát::)

 

By default, when signing into Windows with a Microsoft account, Windows syncs some of your settings and data with Microsoft servers

 

Be is rottyantok mindjárt. A Chrome meg a Firefox pont ugyanezt csinálja.

 

More problematic from a data protection perspective is however the fact that Windows generates a unique advertising ID for each user on a device.

 

Meneküljön, ki merre lát, most mi lesz? Elmentem tegnap a Playersroom című cég oldalára, mert valaki írta, hogy hogy járt velük. Azóta minden hirdetési felületen ott a Playersroom. Leszarom. :) Időtlen idők óta Gmaillel levelezek, a Google "olvassa" az összes levelemet, és arra használja, hogy reklámozzon. Az sem érdekel. Ha érdekelne, nem használnék Gmailt és incognitóban böngésznék. De nem.

 

Olvassam tovább? Na jó.

 

Also, when device encryption is on, Windows automatically encrypts the drive Windows is installed on and generates a recovery key. The BitLocker recovery key for the user’s device is automatically backed up online in the Microsoft OneDrive account.

 

Hála a jó istennek! Legalább meglesz, amikor Pistike újratelepíti a titkosított merevlemezén a Windowst, és rácsodálkozik, hogy 5 évnyi fényképéhez nem fér hozzá. Remélhetőleg vissza tudja majd nyerni a OneDrive-ból. Ha valakinek ez nem oké, válasszon más titkosítási megoldást. Én Truecrypt 7.1-ezek, egyébként, és eszem ágában sincs BitLockert használni. Egyszerűen nem bízom benne.

 

Users who chose to enable Microsoft’s personal assistant software “Cortana” have to live with the following invasion to their privacy

 

Na, ez a FUD definíciója. Könyörgöm, egy személyi asszisztensről, egyszerűbben fogalmazva, egy titkárnőről beszélünk. Ha azt akarjuk, hogy Gizike, hívja fel a vezérigazgatót, akivel tegnapelőtt volt tárgyalásunk a 8-as tárgyalóban, muszáj, hogy Gizikének köze legyen a naptárunkhoz, a leveleinkhez, a beszélgetéseinkhez stb., ellenkező esetben Gizikéből gőzeke lesz hasznossági szinten. Ha valaki nem akarja ezeket az adatokat megosztani a Cortanával -- ahogy elnéztem, semmi olyan nincs benne, amit a Google ne tudna rólam akár a Google Apps, akár az Android használatán keresztül --, akkor ne használjon Cortanát.

 

Egyszerűen nem értem ezt az érvelést, hogy fúúúú, ha Cortanát használsz, akkor a Microsoft megtudja az adataidat. Fúúú, ha autót használsz, kopnak a kerekeid! Felháborító, tényleg.

 

So much for clearly understandable and straightforward terms of service.

 

Szerintem pedig ennél egyszerűbb dolog, talán csak a faék. Benne van a nevében: Privacy Policy and Service Agreement. Amíg nem áll pisztollyal a hátad mögött valaki, aki arra kényszerít, hogy Windows 10-et használj, szabadon eldöntheted, hogy egyetértesz-e ezekkel az adatkezelési módszerekkel, és azok ismeretében akarsz Windows 10-et használni vagy sem. Ennyi.

 

A másikat majd otthon olvasom el, jó?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Most futok neki harmadszor a telepítő letöltésének. Az első két alkalommal elszállt a program, pendrivera írás során. Első alkalommal hiba nélkül kilépett a program, másodszor már a program szabálytalan műveletet hajtott végre üzenet jött elő. A pendrivenak egyébként nincsen hibája.

Most ISO-t kértem tőle, talán azzal nem száll el. Azt meg kiírom pendrivera Rufus-al.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Amúgy mi az, hogy "ennyit a PNG-ről"? Az nem állította ennek az ellenkezőjét, ha elolvastad volna, tudnád.

 

Dehogynem. Azt állította, hogy opt-outolhatsz úgy, hogy mindenféle hülye SSID-t állítasz be a routereden. Ezzel szemben az Ars ennek pont az ellenkezőjét mondja: opt-in alapú az egész. Tekintve, hogy saját szememmel nem láttam, eldönthetem, hogy melyik forrást tartom hitelesebbnek? Egy összefércelt, összefirkált PNG-t vagy az Ars Technicát. Szerinted?

 

Eh, igazad van, az egyik ebből a nézőpontból mondja, hogy opt-out, a másik a másikból opt-in és a végén meséli el az opt-out-ot. Bocs. :upsz::paradicsom:

 

Ha már itt tartunk, én sokkal nagyobb gáznak tartom, hogy a Skype-ban nem látom annak nyomát sem, hogy törekednének a kapcsolatok kicsit magasabb szintű kezelésére. (Előrebocsátva, hogy 6.21-et használok, és amíg így néz ki a 7.x, addig maradok is ennél.) Hogy egy felhasználói csoport ne csak arra legyen jó, hogy látom / nem látom az embereket, hanem akár arra is, hogy ők milyen státuszban látnak engem; hagyom-e számukra, hogy hozzám szóljanak munkaidőben; ha nem szólhatnak hozzám, hagyhassanak üzenetet stb. És akkor jöhetne ide még egy checkbox, hogy az adott csoportba sorolt ismerőseimmel megosztom-e a WiFi jelszavakat, vagy sem.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Egy kis infó, mielőtt úgy jár valaki, mint én: legalább 6 GB szabad helynek kell lenni a C: meghajtón, hogy le tudja tölteni, majd elkészíteni a telepítő készletet.

Link to comment
Share on other sites

Nuker
Destroy-man' timestamp='1438187128' post='469535']Most futok neki harmadszor a telepítő letöltésének.

 

Első: letöltötte, de nem indult el a telepítés, mert hiányolt pár frissítést, viszont új frissítés sehol, hiába kerestettem vele többször is. :hááát:

Második: letöltötte, elindult a telepítés, de hibával elszállt szinte azonnal. :S

Harmadik: mediacreationtoollal frissítést kértem, újraindítás után szállt el hibával. :facepalm:

Negyedik: most kérem tőle az ISO-t, remélem azt képes lesz megcsinálni. (Ha lesz ISO-m, hétvégén foglalkozom majd vele.)

Link to comment
Share on other sites

Jay

Nálam megjelent egy $Windows.~BT nevű rejtett mappa. 1415947928K_pkiv_g_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A setupra kattintva előjön a telepítő ablak. Remélem, hogy nem 3 óra lesz a telepítés. Hiába kattintottam a Telepítésre, hibakóbbal megáll.

 

Sikerült már valakinek frissíteni?

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger

Igen, rufus-al feldobtam a képfájlt egy pendrive-ra :

 

win10.PNG

 

Az viszont érdekes hogy a frissített win10 által használt kulcs nem azonos a win7-ben megadottal... :hmm:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Fél siker van nálam, még megy a próbálkozás.

 

Negyedszerre elkészült a pendrive (első 3 alkalommal kevés volt neki a hely, de ezt nem közölte, csak elszállt készítés közben).

Első kísérlet a tiszta telepítés lett volna. Mindjárt a telepítés indítása után kódot kért. A Win 8.1 Pro kódját persze nem fogadta el. Mondjuk ez logikus is, mert ez a Win 10 Pro telepítője. :P

Utána visszaléptem Win 8.1-be, onnan indítottam a telepítést. Szépen végig is ment, minden gond nélkül, egy tiszta telepítést csinált annyival kiegészülve, hogy a régi telepítést átrakta a Windows.old mappába (ez egyébként kb. 3-4 kattintással törölhető). Mivel már a Win 8.1-nél sikerült elcsesznem a telepítést még anno (nem EFI boot-szektorral raktam fel), ezért úgy gondoltam, hogy megpróbálok egy friss telepítést csinálni a megszerzett termékkulccsal. A termékkulcsot a NirSoft ProduKey programmal olvastam ki. Szépen fel is rakta, viszont 1-2 fontosabb funkció (mint pl. az asztal testreszabása) nem működik, mert nincs aktiválva a rendszer. Beléptem az aktiválás menübe, erre meg közli velem, hogy: "Ez a termékkulcs nem működik. Lépjen kapcsolatba a Windows értékesítőjével, vagy vásároljon új kulcsot a Microsofttól."

 

Úgyhogy most töltöm a hivatalos Win 8.1-et, és újrafrissítem Win 10-re, csak most már EFI boot szektorral.

 

A fejleményekről majd utána beszámolok. Azért kiváncsi leszek, hogy kapok-e másik kulcsot a következő frissítéskor. ;)

Link to comment
Share on other sites

Gaborovics

Nálam a Windows 8.1 egy előretelepített rendszer volt. Biztonság kedvéért én is kiolvastam a serialt a BIOS-ból. Ám amikor tönkrement a HDD, buktam a recovery-t is. Az SSD beszerelése után UEFI-ben telepítettem a rendszert, az apám gépéhez külön, boltban vásárolt OEM lemezről, gondoltam, majd a kiolvasott serial-t megadom neki. De nem volt rá szükség, mert nem is kérdezte, azt a részt kihagyta. Amint netet érzékelt, rögtön aktiválta is. Ezt azóta megcsináltam párszor, mindig ugyanígy zajlott le a telepítés, serial kérése nélkül, sima aktiválással. Ez gondolom annak köszönhető, hogy OEM lemezről húztam újra.

Ha nem ilyenről telepítem, akkor gondolom, kérte volna a kulcsot. El is fogadta volna, de utána nem aktiválta volna, mert ez a kulcs egy előretelepített gép OEM kulcsa, de én nem OEM lemezről raktam volna fel. De OEM-ről simán ment minden, és a Win10 "megrendelése" és frissítése sem okozott semmiféle gondot.

 

[OP]Destroy-man: Gondolom, te nem OEM lemezről húztad újra, és ezért nem ment az aktiválás.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Amikor kulcsot kér a Win 10 telepítő, a Win 8.1 kulcs vagy más természetesen nem jó neki, csak a Win 10-é. Na ilyennel nem sok ember rendelkezik még. A kulcs megadását ki lehet és értelemszerűen ki is kell hagyni.

A frissítés lehetséges korábbi rendszerről, ezután generál egy ID-t a hardveredről, talán főképp az alaplap számít. Ehhez MS fiókos bejelentkezés kell, ha jól sejtem. Ha egyszer ez az ID már megvan, akkor az alapján MS fiókkal bejelentkezve aktiválja a későbbi tiszta telepítést az adott renedszeren. Én eddig így szűrtem le.

Kulcsot tehát egyelőre nem kell beírni a telepítéskor, van vagy 2 Insider kulcs, amit magától is betesz elsőre, de ezeket a kulcsokat már nem tudod hivatalosan aktiválni.

Aktiválás nélkül viszont valóban nem tudsz semmilyen személyreszabást csinálni. Ellenben VL licenszként 180 napra KMS szerveres aktiválás lehetséges tiszta telepítés után, ha nem frissítésként indítasz.

Link to comment
Share on other sites

BlueGold

/off a "Mag"-on fent vannak az MSDN-es Iso-k. /on

 

Fájl név: hu_windows_10_multiple_editions_x86_dvd_6846983.iso

SHA1 azonosító: B777A5CC852187500B59A3B3EA47F86E9DF7610D

Méret: 2,72 GB (2 930 094 080 bájt)

 

Fájl név: hu_windows_10_multiple_editions_x64_dvd_6846979.iso

SHA1 azonosító: 3049B4E0DD9516AD63F824CAF4C5164945C1CB88

Méret: 3,69 GB (3 968 763 904 bájt)

Link to comment
Share on other sites

Gaborovics

Én is úgy vettem ki a hírekből, hogy ha az egy éves határidő alatt frissítettünk, akkor a Microsoft-nál a gépünk hardverazonosítója alapján jogot szereztünk a 10-es használatára. Tiszta telepítéskor a kulcs megadását kihagyhatjuk, az aktiválás menni fog, mert a gépünk már jogot szerzett hozzá, és aktiváláskor ezt érzékeli a MS.

Egy másik fórumon valaki beszámolt róla, hogy nála ez így működött.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...