Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 8.1 Preview


SkyBird

Recommended Posts

SkyBird

Letölthető a Windows 8.1 előzetese mondja a cikk címe, de ez megtévesztő, mert a linken az MS-nél kicsit másképp van.

Ott azt írták, hogy még nem elérhetők az ISO-k. ;)http://windows.micro...ownload-preview

Az angol nyelvű oldalon szintén: ISO files are not yet available. Persze lehet, hogy ezt későbbre ígérték?

Addig volna ez: Windows8-RT-KB2849636-x64.msu

Rálüldtem egy virtuális gépre, de azt írja, hogy a frissítés nem alkalmazható erre a számítógépre. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ez a 8.1 Preview nem működik helyi fiókkal, csak az MS accountos módon.

Talán ezért nem települ az .msu frissítéssel. Nekem helyi fiók volt, amit próbáltam.

Szóval csak óvatosan a frissítéssel, aki ki akarja próbálni.

Éles rendszerre ne nagyon pakolja senki, hacsak nem probléma, hogy minden programot újra kell majd telepíteni a végleges változatnál.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

WMware virtuális gépre simán fel lehet rakni a hírek szerint a 64 bites verziót, de VirtualBox esetén kicsit trükközni kell még a legfrissebb 4.2.14 verzióban is.

A telepítés előtt be kell kapcsolni a CMPXCHG16b utasítást a létrehozott virtuális gépre.

A Prohardver cikk említi még a LAHF/SAHF utasítást is, de a CMPXCHG16b bekapcsolás úgy tűnik elég.

Ehhez ki kell adni egy parancsot a VirtualBox telepítési mappájában, ami alapértelmezetten a C:\Program Files\Oracle\VirtualBox

A példaként, illetve nálam a virtuális gép elnevezése: Windows 8.1 Preview

Itt majd mindenkinek a saját létrehozott nevet kell beírni, szóköz esetén idézőjelek között.

 

Ekkor a következő parancsot kell bemásolni egy admin jogú parancssorba, vagy esetleg létre lehet hozni egy batch fájlt.

 

"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe" setextradata "Windows 8.1 Preview" VBoxInternal/CPUM/CMPXCHG16B 1

 

Még annyi, hogy a VirtualBox Guest Additions azt írja ki, hogy erre az oprendszerre nem telepíthető. Talán majd a program frissítése után.

 

 

A másik dolog, hogy mégis létre lehet hozni helyi fiókot, de ezzel is trükközni kell.

Először valóban csak az MS fiókos bejelentkezés ablakát dobja fel a telepítéskor, de ide írni kell be egy kamu e-mail címet és jelszót, és akkor másodjára már felajánlja a helyi fiók létrehozását is. 8)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Na, hogy ne csak SkyBird teljesen egyoldalú jó hírei legyenek itt, megkezdenem az Ellenállási Mozgalmat! :D

 

Egy 10/10-es cikk a BetaNewsról:

 

Microsoft listens, and gives everyone the Start button they didn’t ask for

 

[...] but Windows 8.1 still throws you out of the desktop when all you want to do is run a program. It’s the equivalent of being forced to actually go outside through a door to see what the weather is like, instead of just being able to peer through a window -- like you used to be able to do before it got bricked up when all those "improvements" were going on.

 

:lol: Mennyire így van!

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Nézd, ellenállni azt lehet minden további nélkül. ;)

Csak itt egy páran írták a fórumon, hogy megvették a 8-ast. Gondolom fel fogják tenni a véglegest ingyen.

Addig vagy megnézi és kipróbálja valaki a Previewt, vagy nem.

Csak nehogy kifizetett Win8-ra, vagy bármi egyéb éles redszerre pakolja valaki ezt az előzetest :!:

 

Szóval gondoltam, hadd legyen némi és talán hasznos infó itt is ezen a fórumon. :)

Más meg még nem írt. Lehet persze akár érdektelenség, vagy nyaralás, vagy bármi egyéb oka.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Majd ha sikerül egy kis tárhelyet varázsolnom (ha meglesz a Blu-ray íróm), szerintem virtuális gépen én is kipróbálom. Nem bánnám, ha váltanom kéne, mert gyorsabb; de nem tudom, mennyire tudnék együtt élni a hülyeségeivel.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Félre ne értsd, SkyBird, én kimondottan örülök annak, hogy te foglalkozol vele, mert így nekem nem kell. :) Sőt, úgy terveztem, hogy nemtetszésemet és szembenállásomat hallgatással, a témától való távolmaradással fogom kifejezni, de néhány BetaNews-újságíró annyira érzi, hogy mi a "mi" bajunk ezzel az egésszel, és annyira jól fogalmazza meg, hogy muszáj vagyok közkinccsé tenni. :igen:

Link to comment
Share on other sites

Garono

@Fujitsu

Gyorsabb? Lehet. Nem tudom, hogy ugyanaz a rendszer SSD-vel Win8-cal mennyivel gyorsabb, mint Win7-tel (biztos vannak ilyen tesztek). Gyanítom, elenyésző a különbség. Akkor meg miért szívassam magam a Win8-cal? Egyébként itthon építettem magamnak egy frankó hackintosh rendszert. :D Nagyságrenddel használhatóbb az OS X asztali számítógépen, mint a Win8. Persze a szoftvertámogatottsága nem nagy, de még így is több szoftver elérhető rá, mint ahány modern app a Win8-ra. Mert ugye miért használnék Win8-at, ha nem a modern appok miatt...

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Biztosan gyorsabb, láttam élőben is. SSD-nél tán nem olyan nagy a különbség, de észrevehető. :) Engem nem érdekel az OS X, nekem Windows kell. :D

Link to comment
Share on other sites

payskin

Valamennyivel tényleg gyorsabb, kernel szinten (is) komoly fejlesztések vannak a Win7-hez képest. Pont ezért bosszantó, hogy ilyen idióták kerültek döntéshozó pozícióba a Microsoftnál, és ennek megfelelően idióta döntéseket hoznak.

Link to comment
Share on other sites

Garono

Jó, de könyörgöm, mennyivel gyorsabb? 5 másodpercért nem fogok kicseszni magammal. :D Egyszerűen a rendszernek több hátránya van, mint előnye.

 

Állítólag az Office 2014-ből már lesz modern verzió, kíváncsi leszek mennyire fog elterjedni, mennyire lesz "kontraproduktív".

 

---

 

Csak egy életszituáció: ugye minden app teljes ablakban fut. Tegyük fel, van egy Word dokumentumom, amiből egy bekezdést szeretnék egy csevegőprogramban bemásolni valakinek. Ez metrón úgy néz ki, hogy megnyitom teljes ablakban az Office-t, kimásolom, amit ki szeretnék, majd sarokba vitt, és lehúzott egérrel átváltok a teljes ablakú Skype-ra, ahová bemásolom a szöveget. Ez egészséges?

 

Hagyományos felületen ez annyi, hogy (tegyük fel full HD-s a kijelzőnk) ablakban megnyílik a DOC, és emellett szimultán látszik a csevegőprogram egy ablakban, kijelölöm a szöveget, kimásolom, másik ablakra rákattintok, és máris be tudom másolni. Bámulatos.

 

Nem tudom, hogyan lehet majd a modern Office-t produktívan használni...

Link to comment
Share on other sites

payskin

Engem aztán nem kell meggyőznőd: amíg nincs benne választható Start Menü, addig én bottal sem.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Tessék,

egy kis minta, SSD-vel. Nemcsak az 5 másodperc a lényeg, az alkalmazások betöltése is gyorsabb. Egy ismerősömnek van egy videója, amit nem linkelhetek, de töredék idő alatt betölt például a VS 2012, mint nálam, akinek szintén SSD-ről fut, és nekem még tán bikább is a processzorom. (Igaz, azt hiszem, neki SATA3-on csatlakozik az SSD, nekem meg csak SATA2-m van. :zokog::D ) Nekem ez rengeteget számít, alapvetően határozza meg a felhasználói élményem, hogy mennyire gyors a reakció.

 

Az meg, hogy mennyi előnye és hátránya van, egyénfüggő. Szerintem a Start menü hiányát és a Metrót leszámítva a Windows 8 mindenben jobb. Épp ezért kár érte, de most már ideje kitapasztalni, mennyire idegesítenének ezek a mindennapokban. Ha az összes többi Windows ilyen lesz, úgyse lehet mit tenni.

Link to comment
Share on other sites

Garono

Ez biztosan bootolás? Ez nem valami hibernálásból/alvásból felébredés?

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Sima bootolásnak tűnik.

például egy újraindítás. :) Mondom, hogy brutál gyors, és az alkalmazásbetöltésnél tapasztalható különbség még
.
Link to comment
Share on other sites

Garono

Hát, impresszív (ezt a szót miért húzza alá?). De nekem ez még nagyon kevés a váltáshoz. :D

 

---

 

Miért hülye mindenki az Interneten? Sorra olvasom a kommenteket netszerte, hogy nem jelenik meg a Windows Update-jükben a 8.1 frissítés... Többek között a prohardver.hu-n egy moderátor is ennyire sötét. :facepalm: Komolyan, aki ennyire nincsen tisztában a dologgal, minek rakja fel? Amúgy jellemzően az ilyen értelmi szinten lévőknek egyenesen bejön a metro. (Kéne csinálni egy kimutatást, hogy mekkora az az átlagos IQ szint, ami alatt az embernek tetszik a metro, és ami fölött ellenzi. :D )

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Garono, az már elég lerágott csont, hogy az asztali gépre nem való a metro és a metro app. Utóbbiból nem találtam olyat, hogy hűde, de nem is nagyon kerestem.

Ilyen okok miatt is vannak többek között Balázsnak is ellenérzései, meg hogy eléggé rá van oktrojálva a népre, ahelyett hogy választani lehessen opcióként, vagy lett volna valamivel fokozatosabb.

Viszont a Win8 elég jó hatásfokkal használható kvázi Win7-ként, és erre szándékosan kapacitáltam is magam az otthoni gépemen. Pár hónapja már csak elvétve indítottam el a Win7-et, és ki lehet bírni. ;)

Pedig nincs is (még) minden feltelepítve, ami a Win7-re.

A Win8 jó, és szerintem jobb asztali rendszernek, mint a Win7, csak nem kell feltétlenül metrósan használni. Ezt a 8.1 egy kicsit még könnyebbé teszi.

Azután, hogy tableten, érintőképernyőn a gyakorlatban milyen a Win8, azt saját tapasztalatból nem tudom, mert ilyet csak Androidon tapicskoltam eddig. Azt mondják nem rossz.

Na de ha nincsenek normális metro appok, akkor tableten mégis mire használnánk? :hmm:

Van ebben a legutóbbi Ballmer szövegben valami, hogy inkább egy hibrid transformerszerű dolog lenne jó igazán. Csak egyelőre megfizethetetlenek. Pl. egy ilyesmi: Samsung Ativ Q

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
A Win8 jó, és szerintem jobb asztali rendszernek, mint a Win7, csak nem kell feltétlenül metrósan használni. Ezt a 8.1 egy kicsit még könnyebbé teszi.

 

Pontosan erre gondolok én is. Engem nem érdekel a Metro, nem szándékozom használni, és a programokat, illetve a fájlokat is egytől egyig a Total Commanderből indítom és kezelem (esetleg [Windows] + [R] használatával), így a Start menü hiányát is meg tudnám talán szokni. A fő kérdés inkább az, hogy kiiktatható-e a metrós felület annyira, hogy ne zavarjon semmiben. Mert ha igen, ennyi kompromisszumot hajlandó vagyok kötni a gyorsaságért és a fejlettebb rendszerért cserébe. :)

Link to comment
Share on other sites

Garono

Én valószínűleg akkor fogok Win8+-ra váltani, ha az Autodesk is kijön egy modern szoftverrel. Addigra kinövi talán a rendszer a gyerekbetegségeit, talán a Microsoftnál is kirúgják az ezért felelős embereket. Vagy addigra az egész Microsoft eltűnik a süllyesztőben. Mert amúgy ha én most szoftverfejlesztő vagyok, mit is tudok tenni? Ha modern alkalmazást akarok csinálni, akkor így is-úgy is újra kell írnom az egész szoftveremet, de akkor már nem lenne értelmesebb egy elterjedtebb rendszerre megtenni ugyanezt? Gondolok itt az Androidra, vagy éppen a Mac világra. Ördögi kör: amíg senki nem fejlesz metróra, addig nem lesz piaca a metrós appoknak. Amíg nincs piaca a metrós appoknak, addig nem is fejleszt rá senki...

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nálam kb. annyiból áll a ModernUI, hogy induláskor elindítom róla az asztalt, és csak akkor megyek vissza rá WIN gombbal, amikor egy olyan programot akarok indítani, ami nincs kint az asztalon. De akkor is szigorúan begépelve a program nevét (ha nem kell, akkor nem az egészet, csak az első 3-4 betűig), majd enter és indul a program, és újra az asztalon vagyok. Csak meg kell szokni ezt a fajta használatot. Nekem nem volt nehéz, mert a Vista óta így használom a Windowst, hisz ez egy marha jó fejlesztés volt benne, és ezt nem vették ki. Sőt, ahogy olvasom még tovább is fejlesztették ezt a 8.1-ben. Mondjuk arra majd kíváncsi leszek hogy hogyan válogatja szét a helyi és netes tartalmakat, ugyanis internetes gyors keresési funkciót kap a start menü. Lehet, hogy emiatt felrakom egy virtuális gépre. Egyébként ha kap még egypár ilyen featuret a ModernUI, mindjárt jobban szeretné a nép. Kb. egy Google Search szintű dolog, kombinálva egy áttervezett, de informatív start menüvel, akár hangvezérléssel. Tábla gépeken, android alatt egész jól működik, itt is meg lehetne oldani, főleg, hogy ez a tervezett irányvonal, ami nem feltétlenül rossz, csak még finoman fogalmazva is kiforratlan. És ha ilyen lassan fejlesztik, hogy csak szervíz csomagok hoznak újítást, akkor akár ez még 2-3 évet is jelenthet, mire ez mind megvalósul.

 

Transzformerekből meg vannak olcsóbb gépek is, 200 alatt elfogadható teljesítményben. Én a melegedés miatt ódzkodom tőlük, hisz táblagép kap x64-es procit, ami az ARM-hez képest jobban fűt.

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger

Egyre ellenszenvesebb a win8...

http://techcorner.hu...windows-81.html

 

@[OP]Destroy-man

Nekem meg ki vannak rögzítve a Start menüre a fontosak és még gépelnem se kell hozzá :hááát: . Az XP-WIn7 "átállás" egyáltalán nem volt zavaró, ellenben a 7->8 az már eléggé zavaró lett volna...(Pl. az új notimon még fel se állhatott az előtelepített 8-as már kapta is a gyalut whistling.gif )

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Win8-as startmenü is testre szabható, sőt azt az "újdonságot" is tudja a sima 8, ami a 8.1-ben lett meghirdetve, vagyis csoportokba rendezhető programok. Tény, hogy a 8.1-ben sima drag-n-drop módszerrel lehet nevet is adni, addig sima win8 alatt még 1 plusz kattintás is kellett hozzá.

 

Múlt hétvégén kipróbáltam pár Win8 RT-s transzformert az osztrákoknál. Meggyőztek. Gyorsak, nagy aksi kapacitással rendelkeznek (köszönhető a dokkoló egységnek). Ráadásul ez már tényleg Netbook + Tablet kombó. A többségük rendelkezik touchpaddal is, így nem muszáj a képernyőt tapogatni NetBook üzemmódban, bár sokszor kényelmesebb. Asztalra kilépve az Office 2013-on kívül elérhető még a sajátgép és az IE asztali változata is. Első ránézésre semmi különbség nincs az asztali gépre szánt verzió közt, ugyan azt tudja. Szerény meglátásom szerint nem kell sok minden hozzá, hogy fel lehessen oldani az asztali korlátozást, hisz így is több minden van ott, mint amit az MS állított. Az ok, hogy külön programokat kell rá fejleszteni, de C# alatt ez nem olyan bonyolult, mint Android alatt a JAVA-val sz@rakodni. Ráadásul még az árcédulák sem voltak irtózatosan nagyok. 499 és 599 €-ba kerültek a gépek, amik megfelelnek egy vele azonos teljesítményű, 10"-os androidos géppel (a tesztelt példányok is 10"-osak voltak). Az MS saját gépét, a Surface Pro-t nem volt időm kipróbálni, mert azt sokan tapogatták. Az a készülék már 849 €-os árcímkét kapott, viszont ezt köszönheti a papír vékony billentyűjének is. Anyagminőségre a Windowsos gépek sokkal jobbak voltak az Androidos társaikénál. Ha irodai és multimédiás célokra vennék egy ilyen gépet, akkor az Androidos változatok szóba se jöhetnének nálam. Akkora a különbség. A ModernUI érintőképernyőn pedig nagyon jól szerepelt.

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger

Használtam a CP-t (kényszerből, sajnos...) úgyhogy volt szerencsém a microsoft "agymenéséhez"... Remélem a kövi rendszer kiadásáig észhez térnek.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Én ebben nem bízom. :) Szerintem most már nem fognak meghátrálni.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...