Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2013. februári számról


hmolnarj

Recommended Posts

hmolnarj

:éljen::éljen: --> pcw_dvd_201302_n.jpg:éljen:

 

Hamarosan megjelenik a friss magazinunk, benne a legjobb okostelefonok összehasonlító tesztjével, nagy CES összefoglalóval és az internet sötét oldalát bemutató cikkünkkel. Várjuk a véleményeket!

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Igen , igazolom ma megjött.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
petzolkri

Egy picit elhúzott a mobil irányba az e havi magazin, de egye fene ettől még nem lett rosszabb kiadás. Szívesen olvasnék processzorokról egy áttekintést, asztali intel-amd, notebbok intel -amd (mennyire más ua. a típus mobilprocesszorban, mint asztali változatban), Intel Atom és az AMD mini processzorai, aztán lehetne tájékoztató tegra, meg mi egymás mobil proci, jellemzők, hogy melyik mennyit bír. Átfogó cikkben.

Link to comment
Share on other sites

Greene

"Bírom" ezeket a "mobilok harca" típusú cikkeket a PCW-ben. A legutóbb amikor a szerkesztőség választott akkor kb. 10-ből 8-an az androidra, a mac-es rovatvezető az iPhone-t, és egy merész kolléga pedig a Windows Phone-ra szavazott. (Ami megérthető hiszen az utóbbi kettő ára elég borsos.)

Csak remélni tudom, hogy esetleg egy Macworldos kolléga is közreműködött a tesztelésben.

 

A Kindle paperwhite cikk érdekes lehet.

A CES összefoglaló nagyon érdekel.

 

Lehet 2013-ban már el lehetne hagyni a DVD mellékletet és letölthetővé lehetne tenni a tartalmát (ugyanis nekem már régóta nincs DVD olvasóm a gépben). Amikor még 1999-ben a PC-X-et olvastam, örültem a lemezmellékletnek mert mindig volt rajta friss Winamp, de ma már a háztartások jelentős részében megtalálható legalább egy 5 megabites internet kapcsolat. Oké, tudom, hogy azért van erőltetve, hogy a magazinhoz lehessen adni valami kézzel fogható pluszt, amit árban is bele lehet kalkulálni. Viszont az Ashampoo szoftver a mellékleten már 2004-ben (amikor elkezdtem venni a lapot) is gáz volt, kár, hogy erről nem sikerült leszokni. A videótesztek sokszor elég gyengék. A Youtube tele van jobbnál jobb videókkal egy-egy adott termékről, és ők azonnal tesztelik. Ezzel nem lehet konkurálni, de ha lennének izgalmas stílusban valóban jó bemutató videók, akkor nem is kellene. (Van ez a digitalrev nevű hongkongi online fotós bolt. Régen baromi ingerszegény és rossz bemutató videókat raktak fel. Aztán jött egy új srác, aki Top Geares magasságokba emelte a bemutatókat, és olyan nézettsége van hogy hihetetlen.)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Hm, annak ellenére, hogy a DVD lemez az első, amit megnézek, talán tudnám nélkülözni. A pc videót azt azért sajnálnám, ha nem láthatnám. Bár árban szerintem nem lenne olcsóbb a magazin, ha nem lenne DVD melléklete. Végül is mindegy, mert 1,5 évre már előfizettem, így ezen nem töröm a fejem.

Link to comment
Share on other sites

payskin

A Kindle Paperwhite cikk még érdekelne is.

 

Arról van szó benne, hogy

 

1) a bús büdös francért nem szállít Magyarországra belőle az Amazon? (Még a németek sem.)

 

2) ha az Amazon.de áfástul 129 euróért adja, ami messze nincs 40 ezer forint, akkor mi az atyaúristenért kerül a cucc majdnem 70 ezerbe itthon a boltokban?

 

Annyira kíváncsi volnék mindkettőre, hogy az ideg majd szét... :mérges:

Link to comment
Share on other sites

Greene

Balázs: Mert Magyarországon sokan a szürkeimportból akarnak megélni. Megveszik kint olcsóért, behozatják és kétszeres áron adják. Nézd meg a Nexus 4-et Ausztriában (épp a MM akciózza valami 300 euróért) és nálunk pl.

Illetve -de ezt már csak felőn kérdezem meg- vajon mekkora forgalmat csinál itthon az Amazon egy évben? Mert szerintem 1%-a a Kindle vásárlóknak ha veszi a könyvet. A Kindle pedig köztudottan nyomott áron van értékesítve, mert a könyveladást is beleszámolják. Te szállítanál Magyarországra ha veszteséges?

 

Petzolkri: Arról lenne szó, hogy ugyanúgy megnézhetnéd a tartalmat, csak letölthető formátumban lenne a PCW szerverén. Régen jobbak voltak a lemezmellékletes videók, én ahhoz képest is gyengébbnek látom a mostaniakat.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ha feloldanák végre a korlátozást a Google Play-en, akkor mindjárt olcsóbb lenne a Nexus 4 nálunk is. Közép- és felső-kategóriás telefont pedig nem biztos, hogy szolgáltatónál kell venni. Az utóbbi időben kártyafüggetlen változatban olcsóbbak a telefonok, mint az előfizetésesek. Nem véletlenül osztogatják fillérekért Ausztriában az előfizetéses telefonokat.

Link to comment
Share on other sites

payskin

De Greene, az Aqua, de különösen az eDigital már nem csinálnak ilyen csúnya dolgot. (khm. :fütyül:) Az EU-n belül egyébként sincs szürke import, maximum extra haszon. Azt nem látom be, hogy ha a németeknek el lehet adni 129 euróért valamit (ami már pusztán számérték tekintve is drágább, mint amennyiért ugyanezt az amerikaiak vehetik meg az Amazon.com-ból), akkor Magyarországra miért nem éri meg eladni mondjuk 45 ezer forintért? Mert nem fognak könyvet venni? Az Artisjus eljutott az Amazonra vagy mi?

Link to comment
Share on other sites

Greene

Balázs: De ezt csinálják, sőt még a 220 volt is. Éppen ezért fordulhat elő, hogy pl. a hivatalos Sigma objektív árak magasabbak mint amennyiért ezek a cégek adják. (Az más kérdés, hogy én a vaterás emberekre gondoltam)

De visszatérve a kérdésedre: Azért nem éri meg, mert itthon amit tudnak lopnak az emberek, és baromira nem éri meg egy olyan országba szállítani egy dömpingáras terméket, ahol senki nem vesz online könyveket (kivéve én).

 

DestroyMan: Ez MediaMarktos elvileg, egy ismerős mesélte éppen ma. Gondolom azért nem oldják fel a korlátozást, mert itthon olyan a szerzői jog szabályozása amilyen. Meg gondolom nem sokan vásárolnak a google-től Magyarországon ergo nem éri meg nekik eladni a Nexust: lásd a fenti hozzászólásomat a Kindle-ről.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Csak azt nem értem, hogy akkor más országba miért szállít? Pl. Ausztriába szállít a Google. A szállítási költségre rárak 10€-ot az osztrák szállítási költséghez képest, és ezzel a probléma meg is van oldva. A futárnak olyan mindegy, hogy hova viszi, lényeg, hogy legyen mit.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

@Balázs

Annyira megéri a Kindle-t hazánkban is forgalmazni, hogy még az USA-ból is elhozzák, s ha nem tévedek, úgy is olcsóbb, mint a szürke importból származó készüléket megvenni. Itthon nincs hivatalos eladó, behozzák hát máshonnan, rárakják a maguk "kis" hasznát és eladják neked úgy, mintha ehhez minden joguk megvolna.

 

@Green

Van arról valami konkrét, kézzelfogható kimutatásod, felmérésed, hogy rajtad kívül mindenki lopja az e-könyveket? Örömmel fogadnék egy linket! Engem biztos, hogy a kutya nem kérdezett meg az e-könyv vásárlási/lopási szokásaimról, ezek arányáról.

Link to comment
Share on other sites

Garono

De mégis ki venne e-könyveket, ha nincs is min olvasni? Meg most komolyan elvárod, hogy e-könyveket vásároljanak a zemberek egy olyan országban, ahol a fizetések negyedakkorák, de az árak négyszer akkorák, mint Amerikában? Biztos a magyar társadalom hibája ez...

Link to comment
Share on other sites

Greene

Csaba: A kutatásom természetesen nem reprezentatív, és lehangoló. A saját vélemény alkotásának a jogát pedig fenntartom!

 

Garono: Mi az, hogy nincs min olvasni? Az Amazon kindle alkalmazása ingyenes, és PC-re is letölthető. Azért egy PC csak akad. Amúgy az e-könyvek jóval olcsóbbak mint a papír alapúak.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Annyira megéri a Kindle-t hazánkban is forgalmazni, hogy még az USA-ból is elhozzák, s ha nem tévedek

 

Január 24-ei a cikk, én 31-én próbáltam, és nem tudtam megrendelni -- a németektől sem. Most elmentem az Amazonhoz, sem az oldalon, sem a kosárba rakott Paperwhite-nál nem találok Intl. változatot, de biztos én vagyok a hülye.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

@Balázs: Elindítod a rendelést, kéri a címed és ekkor közli, hogy hoppácska..., majd elnavigál IDE. Velem legalább is így tett.

 

@Green: Ehhez természetesen jogod van, csak mint a fórum egyik moderátorát, kérlek, ne feledd el hozzátenni, hogy ez a magánvéleményed. Enélkül meglehetősen bántó a kijelentésed. Emellett bátran kijelenthetem, hogy rajtad kívül bizonyíthatóan van legalább egy ember, aki szintén veszi az e-könyveket, pedig lophatná is. Ha meg épp nem tudja megvenni, felírja a kívánságlistájára. Sőt, ha nagyon belemegyek, még legalább öt embert ismerek személyesen, aki hasonlóan jár el, de egy hozzáértő személy szavai alapján egy jobb e-könyvet már pár százan megvesznek (például: Ad Astra kiadó könyvei). Nem nagy szám, de több, mint az általad említett egy. ;) Azt, hogy ennél biztosan többen lopnak, nem vitatom.

 

@Garono: Nincsenek konkrét adataim, de hidd el, rengeteg e-olvasó kütyü van hazánkban. Csak Kindle-ből több száz, s ekkor még nem említettük a többi márkát, telefont és egyebet. Az e-könyv általában tényleg olcsóbb.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Köszi! Ezt tényleg elhozzák és tényleg 200+néhány dollár a vége. Megnézem, hátha a németektől is van ilyen.

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

Én biztosan nem veszek e-könyvet, így olvasót sem, most borítékolom.

 

Szeretem az igazi (nyomdában készült) könyv illatát, a papír zizegését lapozáskor és az olyan élményeket, mint pl a Nagy Indiánkönyv fejemre hullása ágyban olvasás közben.

Ezenkívül szeretem látni a könyvesszekrényben a többi sokszáz könyvem között egy egy friss szerzeményem. :D

Link to comment
Share on other sites

Greene

Godzilla: Abszolút megértelek, és igazat adok. De sajnos nálam hely hiányában nem helyezhető el több száz könyv. Így én csak azokat szoktam megvenni amiket nem lehet online és nagyon szeretném elolvasni. Illetve van majdnem 100db Agatha Christie a tárolóban. Amúgy most találtam egy nagyon jó antikváriumot, akik szinte mindent be tudnak szerezni fillérekért.

 

Csaba: Nem kell hozzátennem, hogy az én magánvéleményem, ugyanis ezért hívják hozzászólásnak és nem pedig közleménynek. A moderátorság nem azt jelenti, hogy nekem van igazam. Sőt... Ugyanakkor kérlek fogadd el, hogy én a környezetemben ezt látom és engem nagyon zavar, és ezért mindig így fogok hozzáállni a kérdéshez. Mert ugye mindenkinek megvan a maga kis "hülyesége".

 

Balázs: Azért ne írd le az US rendelést se mert az Amazon a Kindle-t régebben DDP prioritással küldte. Vagyis a szállítást és vámot is ők fizették. Úgy meg azért az US ár és ÁFA barátibb mint az EU-s. Hátha van még.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Már nincs, nem vállalják át. A vámot biztosan nem.

 

Amúgy azt azért tegyük hozzá, hogy nálunk a papíralapon megjelent könyvekkel is sokszor gondok vannak, nem hogy az e-könyvekkel. A Szukitsnál megjelent Asimov történeteknél pl. többen is olyan iszonyatos félrefordításokat találtam, hogy meg tudom mondani, hogy a fordító mit nézett be. Nyilvánvalóan az volt a probléma, hogy hiába tudott angolul, nem értette, amit olvas, jó eséllyel mert erősen hiányos a természettudományos oktatása. Amíg benne van a pakliban, hogy újra egy ilyenért fizetek súlyos ezer forintokat, addig köszönöm, nem kérek belőle. Arról nem is beszélve, hogy a magyar e-könyv kínálat enyhén szólva is hiányos. Arról is szólhatna valaki a kiadóknak, hogy a PDF-be átkonvertált nyomtatási verzió nem e-könyv. Persze az amazonban kapható angol nyelvűek egy másik kategória.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Akkor erről ennyit nekem se lesz e-olvasóm.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A PDF könyvet át lehet konvertálni más, eBook formába.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Át lehet konvertálni, de nem azért fizetem ki a kiadvány árát, hogy utána konvertáló szakemberré is képezzem magam. A nyomtatott könyvet se úgy veszem, hogy kezembe nyomják az ívet, hogy daraboljam fel és fűzzem össze úgy, ahogy nekem jó. A PDF-fel az a baj, hogy nem változtatható. Ez alatt nem azt értem, hogy belenyúlok a szövegbe, hanem hogy egyszer betördelték és az úgy is marad. Ha képernyőre van optimalizálva, az átlag e-olvasón képtelenség dinamikusan olvasni. Nem lehet bele jegyzetelni, kijelölni nekem tetsző idézetet, ha gyengébb a szemem és nagyítani kell, romlik az olvashatóság... stb. A PDF alapvetően monitorra (és nyomtatóra) való. De ha egy kiadó komolyan gondolja, hogy nyit az e-olvasóval rendelkező vásárlói felé is, s ilyen formátumban ad ki valamit, akkor azt az átlag eszközökre is optimalizálja. Olvastam már ilyen PDF-et, szuper volt.

 

Az e-könyv, mint olyan, rendkívül rugalmas, a fordítási, tördelési hibák a kiadó által könnyen javíthatók (ahogy erre volt is példa hazánkban is) és általában csak a hardvertől függ, mennyire alkalmazkodik az olvasási képességeimhez. Például: nem csak hogy nagyítható a szöveg, de szívfájdalom nélkül lehet belefirkálni, valamint egy kütyüre több tucat kiadvány felfér, s ehhez nem kell bőröndöt hordanom magammal. Ezt egy nyomtatott könyvről nem tudom elmondani. Tény, hogy nincs könyv illata és nem zizeg, de nem is lesz szamárfüles és nem kopik el a szép borítója, nem porosodik és nem kell évente új polcot készíttetnem a regényeknek. Ízlés kérdése, nekem mindkét megoldás tetszik, mindkettőből rendszeresen vásárolok. Fotóalbumot, vagy egyéb értékes kiadványt például semmi pénzért nem vennék meg e-formában. Ez presztízs értéket is képvisel, míg egy sci-fi, fantasy vagy krimi regényről ugyanezt nem mondanám.

 

Az Amazon már jó ideje, talán egy éve nem vállalja át se az ÁFA-t, se a vámot, de ha jól tudom, az a 200+ dollár mindent fedez. Hogy a német vagy angol Amazon-ról rendelve olcsóbb-e, nem tudom, én anno az USA-ból rendeltem a billentyűzetest, akkor még kedvezményesen. Nem bántam meg, sőt!

 

 

@Greene

Nagyon, de nagyon örülnék, ha engem is a környezetedben lévőnek számítanál, s ezzel talán kissé árnyaltabbá válna a kép. De legalább is már ketten állnánk azon az oldalon, ami nem keserít el téged! ;)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Greene: én a hagyományos papír alapú könyveket tartok, még a pcw magazint is.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

@Csaba: PDF nagyításnál nem romlik a képminőség, hiszen vektorgrafikus betűkészletet használ. A tördelés okoz(hat) problémát, de az egykattintásos konvertálás után már nincs ilyen gond. Ha szkennelve van a könyv, akkor tényleg nincs mit tenni (az OCR-en kívül), de ha normális PDF-es anyagról beszélünk, akkor nem sok akadály van, azt az 1 (na jó legyen kettő, mert a programot is el kell indítani), kattintást ki lehet bírni. De ha már itt tartunk, az eBook formátumoknak is megvan a maga hátránya. Pl. nem tud kezelni ábrával rendelkező könyveket. Így szépirodalmat ugyan lehet olvasni vele, de másra alkalmatlan.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...