Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Külsõ merevlemez probléma!


rjy08

Recommended Posts

rjy08

Tiszeletem!

 

Van egy wd mybook 1 terás külsõ merevlemezem. Kicsivel több, mint 1 éves. Eddig kifogástalanul mûködött, természetesen rendeltetés szerû használat mellett.

A probléma a következõ: Tegnap zenehallgatás közben ubuntu linux alatt váratlanul befagyott a lejátszó. A rendszer leválasztotta a külsõ merevlemezt. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentõséget, bár furcsálltam, mert ilyen még nem volt. A nap folyamán még volt egy kis munkám windows alatt, ott ugyanezt produkálta. Na, itt valami nem stimmel. Elkezdtem a tesztet. Még egyszer linux alatt, film elindít, 5 perc után befagy, vinyót lecsatlakoztatja. Közelebbrõl meghallgatva a hdd mûködését szokatlannak véltem felfedezni. Arra tudok következtetni, hogy a fej folyamatosan mozog, és mintha nem tudna olvasni. Folyamatosan ismétlõdik. A rendszer ezt követõen nem látja. Megpróbáltam laptopon, szintén ubuntu linux alatt, valamint egy eredeti windows7 alatt is. Szintén fenn áll a hiba. Egy rendszer reset után szépen elindul, de ahogy elkezdek matatni rajta, rövid idõn belül jelentkezik a hiba. HDD sentinel 100%-nak mutatja. A wd smartware diagnosztikai programja szintén mindent rendben talál. Most egy lemez ellenõrzést akarok lefuttatni.

 

Ismerõs valakinek a probléma? Esetleg valaki tudna tanáccsal szolgálni?

Van egy olyan érzésem, nem sok mindent fogok tudni vele csinálni. Elõkotortam a papírjait, miközben erõsen vert a víz. Megkönnyebbülésemre, 36 hónap garancia van rá! Óvatosan bánok vele, mert sok fontos adatom van rajta, szeretném õket lementeni, mielõtt végleg megadja magát!

 

A válaszokat elõre is köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ez lehet vezérlési probléma is. Vedd ki a winyót a keretbõl, és rakd be a gépedbe, ha ott mûködik, akkor a keretben lévõ elektronika halt meg. Nekem is hasonlókat mûvel az USB-s winyom. Az érdekesség nálam az volt, hogy külön-külön jól mûködtek az eszközök, csak együtt nem akartak jól mûködni. Én NAS-ként használtam, USB-s routerral.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Pontosan ilyen problémával szállt el évekkel ezelõtt egy WD MyBook nálunk is. Kiszedtük a vinyót, mentettük, rendesen formáztuk, a házat kitakarítottuk, visszatettük, azóta is mûködik.

Link to comment
Share on other sites

rjy08

Igen, erõsen gondolkodom a szétszedésén, mert nem tudom lementeni az adatokat így. Garanciás, de akkor szerintetek szétszedjem ?

Link to comment
Share on other sites

rjy08

Nos, szétszedtem. Nagy nehezen. Lehet a garancia ugrott is, mert a nagy gyömöszölés közepette lepattant egy kis mûanyag fül belül. Mondom, most már leszarom, csak az adataim meglegyenek. Bepakolom gépbe, gép indít, bios látja, linux alatt semmi. Windows alatt értesítõ mellett villog hogy ú hardver, végig viszi, de semmi. Nem látom! Most utána nézek, hogy miért nem láthatja. Ötlet? Próbáltam fülelni, hátha most is hallom azt aszokatlan ismétlõdõ hangot, de a gépnek a zaja elnyomja...:/

Link to comment
Share on other sites

rjy08

További tesztelést követõen sikerült kiderítenem, hogy egy az egyben ismeretlen fájlrendszernek látja a gépbe szerelt hdd-t. (linux alatt)

Diagnosztikai programok szintén redben találják. Ez normális lehet, hogy ismeretlennek látja? Nem emlékszem, hogy milyen fájlrendszere lehetett alapból usb-s állapotában..:/

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Valószínûleg elszállt a partíció a HDD-rõl. A jó hír az, hogy helyreállítható, a rossz viszont az, hogy tudni kell hozzá, hogy milyen volt rajta.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

A mérete alapján, illetve, hogy Windows alól is ment, valószínûleg NTFS.

Link to comment
Share on other sites

rjy08

Az éjjel odáig jutottam, hogy megpróbáltam visszaállítani a partíciót. Feltéve, ha van mit visszaállítani..

A Getdataback ntfs nem ismerte fel hogy ntfs partíció lenne. A fat verziója meg el kezdte keresgélni, de nem vártam meg, nagyon lassú volt. Inkább elővettem a jól bevált testdisk nevű progit! Már egyszer kihúzott a csávából, reméltem most is így lesz...hát nem igazán jött össze. Az analizálás után annyit írt ki hogy adatstruktúra ok. De lényegében nem talált semmilyen partíciót. A mélyebb vizsgálat opciót sem ajánlotta fel. Későre járt, befejeztem. Ma még próbálkozom vele, illetve összerakom újra, hátha nekem is "megjavul"! :D

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Modi légyszi ugorj rá a kettõvel ezelõttire.

Link to comment
Share on other sites

rjy08

Vissza raktam a házába a merevlemezt, és nincsenek meg az adataim:S Azt még megértem, hogy a gépbe belerakva nem látott semmit, de hogy a keretbe visszarakva sem, ez már sok!

Teljesen üresnek látja! Én ezt már végképp nem értem! Amikor még benne volt, akkor megvoltak az adataim, csak rosszul mûködött. Semmit nem csináltam rajta a kivételt követõen. Csak egy két diagnosztikai progit lefuttattam, meg megnézem testdiskkel.

Ezt követõen visszaraktam a házába, most rendben mûködik, de az istenért sem tudom visszaállítani a partícióját!:S:S

Most már 2 napja futtatom rajta a testdisket, és nem sikerül. De mégis miért tûntette el az adataimat?? Kezd már elegem lenni belõle.

Ötlet?

 

Egyáltalán usb-s merevlemezeknek van partíciója?

Photoreccel megnéztem az adat visszaállítást. 30 percet hagytam, és megnéztem miket állított vissza. Rengeteg semmitmondó txt és html között találtam néhány képet, és videót. Tehát az adatok végül is ott vannak..Csak a "partíciót" kellene visszahoznom..:/

Link to comment
Share on other sites

Temporary

Ugye most visszaállítás alatt azt érted, hogy a sérültről egy másik lemezre menteni az adatokat?

 

Nem akarlak elkeseríteni, de felejtsd el a partíció visszaállítását, az esetek többségében nem jár eredménnyel és minden helyreállítási kísérlet (mivel az írással is jár) csak tovább ronthat a helyzeten.

 

Az adatok mentése más tészta, arra van esélyed, de ne csodálkozz, hogy 30 perc alatt csak annyit talált. 1TB-os merevlemez esetén több óráig fog tartani a keresés-mentés.

----------

Ebben a melegben az passzív hűtésű külső HDD-k könnyen túlhevülnek.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Tévedés. Partíció visszaállítást arra lemezre csinálunk, amire szeretnénk visszaszerezni az adatokat. Ha törölsz egy fájlt, és azt szeretnéd visszarakni a winyóra, na akkor azt már másik meghajtóra kell tenni. Partíció helyreállítás annyit csinál, hogy az általa, a FAT táblában talált adatok hitelességét megvizsgálja, hogy tényleg azok vannak-e a lemezen, és ha igen, akkor visszaírja a FAT táblát a winyóra. Ennyi. Itt másmilyen adat visszaállítás történik.

Link to comment
Share on other sites

rjy08

Ezekkel tisztában vagyok. Elõször a partíció visszaállítással foglalkoztam. Megannyi programot kipróbálva úgy néz ki, nem fog összejönni. A power data recoveryvel nekiugrottam, 2 teljes napot ment, ma reggel végzett. A fontosabb adatokat, itt leginkább a képeimre gondolok, sikerült lementenem. Itt fel figyeltem, hogy raw partíciónak jelöli. Lehet ezzel még valamit csinálni? Még reménykedem a teljes partíció visszaállításban..:)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Én úgy emlékszem ezzel állítottam vissza egyszer az enyémet:

http://www.partition-recovery.com/

De nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy ez volt az. Már régen volt. Nálam is RAW-ra váltott NTFS-rõl, egy hibás particionálás után. Ha jól emlékszem nekem nem volt elég megadnom neki, hogy NTFS, hanem az NTFS hexa azonosítóját is be kellett írnom a HDD FAT táblájába. Utána vagy egy egész napot ment a helyreállítás, de visszakaptam mind a ~300Gb adatot.

Link to comment
Share on other sites

rjy08

Nos, elfelejtettem írni, összegzem hogy mire jutottam.

A partíció visszaállítást feladtam, a power data recoveryvel sikerült az adataim 95%-át visszaállítani. A program az adataim teljes könyvtárszerkezetét látta, nevekkel együtt, mindent megtalált úgy, ahogy vóljában volt rajta.

Mindezt a keretébe való visszaszerelés után, mivel lényegében semmi baja nincs a merevlemeznek. Ezek szerint a korábban fennálló hiba egy kivételt és vissza tételt követõen megoldódott! Átmentettem az adataimat egy másik merevlemezre, majd egy teljes formázást követõen visszamásoltam rá mindent. Szerintem arra nem fogom megkapni a választ, hogy mégis mitõl szállt el a partíció a kivételt követõen, de most már nem is lényeg.

A témát én lezártnak tekintem. Köszönöm a segítséget mindenkinek! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
jagdtigger

Üdv.

 

Egy olyan gondba futottam bele hogy a Toshiba külső winyóm(STOR.E BASICS 1TB USB3.0) nem hajlandó az új laptopom USB3-as csatijaiban működni :S (van egy másik külső egységem is szintén 3.0-ás az viszont mindbe működik teljes sebességgel). Az eszközkezelő látja ,viszont kifagy amikor meg akarom nézni a tulajdonságokat. A lemezkezelőt meg nem lehet elérni amíg be van dugva... És itt jön az érdekesség, ha 2.0-ba használom(régi notimon az eredeti kábellel, illetve a telefonom mikro USB kábelével a régi és új notimon is) minden okés, igaz lassabb de teljesen rendben működik :pislog: . Szerdán még megnézem az otthoni mit szól hozzá de nekem ez elég kusza... :bizonytalan:

 

Előre is kösz a segítséget :) .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
elzee888

Kedves Tagok !

 

Eddig úgy adódott minden problémát megtudtam oldani egymagam, de most segítségre van szükségem. Egy kb 3 hónapos Adata HV620 1Tb- os külső merevlemezt nem olvas be a gép. Szokásos ciripelő hang amit olvastam sok helyen. Jóformán nem ír hibajelzést, szimplán nem nyitja meg, Helyilemez H. néven adja meg de nem nyit meg belőle semmit.

Olvastam olyan tippeket is, hogy óvatosan szétszedve belehet helyezni a gépházba, és onnan is lehetne futtatni, kompromisszumokkal, óvatossággal, programok helyes használatával. Jelenleg Win8.1 fut a gépen.

Normál esetben nem fordulnék ilyen problémával senkihez, túl tenném magam rajta, de most egy olyan projekten dolgoztam vele, amibe fél évem van szívem és lelkem.

Ha bárki tud segíteni, őszintén köszönöm, elküldök neki személyesen egy Merci csokit, és elmondok egy imát a jólétéért a neve felett.:) Egy hasznos tipp is több a semminél.

Köszönöm szépen!

 

Csabi

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ha fontos projekten dolgozol, amiben benne van a szíved és a lelked, azt két helyre el kéne menteni minimum, de leginkább egy védett felhőbe, nem? :hmm:

 

Mit jelent az, hogy nem tudod megnyitni? Mit ír ki a rendszer? A SMART-adatokból mit látsz?

Link to comment
Share on other sites

elzee888

Szia!

Sajnos igazad van, nem gondolkoztam előre, mivel a gépen már elfogyott a hely, szükségszerűen vettem meg a külsővinyót, a hónap végére már kész lettem volna vele, nem számítottam rá hogy 3 hónap alatt megadja magát.

Mikor bedugom a gépbe, látom a kis ikonját, de megnyitni már nem tudom. Sajátgépben Helyilemez H- nak írja, de beletekinteni már nem tudok, illetve leválasztani sem tudom, mint Usb-t . Mikor leakarom választani, annyit ír, hogy egy program használja, zárjam be és utána válasszam le. Egyik programban sincs használva. Ha be van dugva, se újraindítani se leállítani nem tudom a gépet, teljesen megbolondítja.

Szimplán bedugva semmi hibaüzenetet nem kapok, a hangja ciripel. Szerintem túl hevülhetett, másra nem tudok gondolni. Még megoldható lenne, hogy a gépre elmentem, annyi helyet még feltudok szabadítani, a lényeg a külsőn van.

A Smart adatokat nem tudom, hol tudnám megnézni, de ha leírod megnézem.

 

Köszönöm, hogy ilyen hamar reagáltál, és köszi ha tudsz segíteni.

Link to comment
Share on other sites

elzee888

A Google a barátom, és utána is néztem a Smart- adatokról. Efelől csak az a kérdésem, hogy melyik programot használjam, és hogy merjem e bedugni a külsőt, olvastam, hogy nem szabad mert még jobban károsítja.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Mindegy, melyik programot használod, talán a Hard Disk Sentinel a legáltalánosabb. Abból legalább látni fogjuk, hogy látja-e egyáltalán a gép a merevlemezt, és ha igen, akkor van-e vele valami gáz.

 

A jó hír, hogy az adataid valószínűleg megvannak, mármint fizikailag. A rossz, hogy nem biztos, hogy otthoni módszerekkel menni fog a visszaszerzésük. Ahogy nézem, ezekben az Adata külső merevlemezekben van egy 2,5"-os HDD (Toshiba) meg egy illesztőáramkör egy VIA VL701 USB 3.0 To SATA2 Bridge mikrokontrollerrel. Ha szerencséd van, csak az illesztőáramkör döglött meg, még szerencsésebb esetben csak az USB kábel (ez sem lehetetlen). Nem ártana tisztázni azt sem, hogy maga az USB port rendben van-e, illetve nincs-e valami szoftveresen eltolva (mondjuk azzal kezdeném, hogy rádugom egy másik gépre – ha ott is ezt produkálja, lehet kezdeni aggódni).

 

A legszerencsétlenebb szcenárió az, ha maga a Toshiba HDD mondta be az unalmast, ekkor ugyanis a kiműtése nem fogja megoldani a gondodat. Ha csak a vezérlőáramköre halt meg, akkor az még működhet, hogy szerzel egy ugyanolyat, és ráapplikálod a meghajtóra. Ennek megvan az a hátránya, hogy egy másik vezérlőáramkörben másik szektorok lesznek gyárilag kizárva, mint az eredetin, így az adatmentés nem várt meglepetéssel is járhat; de ha minden mindegy, egy próbát azért megér. (Egyébként valószínűleg ezt is ki lehet kerülni valami memóriaterület átmásolásával, de lövésem nincs, hol és milyen memóriacímtől vannak ezek az adatok az áramkörön.) Ha motorikus / mechanikai gáz van, akkor az otthoni módszerek sajnos kifújtak.

 

Ha csak az illesztőáramkörrel van gond, akkor a problémát megoldod a lemez kiszerelésével. (Esetleg ki lehetne cserélni a mikrokontrollert, de ahogy nézem, ez egy 44 lábú, QFN tokozású állat, egy ilyennek a beforrasztása otthon aligha fog menni. Meg persze azt se tudom, hol lehetne ilyet venni.)

 

Egyébként ha 3 hónapos, és meghibásodott, akkor ez garanciális ügy lesz, csak azzal nem kapod vissza az adataidat. :(

Link to comment
Share on other sites

elzee888

Sajnos a H.D.S. nem látja, a gépre rádugva nem válaszol.

 

Elfelejtettem korábban mondani, hogy kipróbáltam egy másik asztali gépen és egy laptopon is. Sajnos az eredmény ugyan az.

Nem tudom mennyire legyen biztató jel maga a vinyó viselkedése abból szempontból, hogy érzem ahogy pörög, néha apró akadásokkal, a fényjelzései (kezdetben folyamatosan világít, egy idő után pedig villog,mint mikor használatban van), illetve, hogy maga a gép nem jelez hibaüzenetet.

 

Garanciás igen, de felesleges lenne vissza vinni, ahogy mondod, hiszen a tartalma lenne a lényeg, maga a szerkezet nem érdekel.

 

Önmagában a projektem hobbi szintű, két éjszaka és egy üveg Heineken után kezdek beletörődni, hogy ennek a bulinak vége,ha visszatér hozzá a kedvem, belekezdek újra.

Olvastam különböző honlapokat, ezzel foglalkozó cégekről. Nem vagyok egy anyagias, de 40- től 90- ig adatmentés most nekem se fér bele. Ezért érdeklődtem, hogy itthon megtudom- e oldani. Szerencsére vannak jó akaróim, és elkezdtek érdeklődni és felkeresni embereket, hátha tudnak segíteni.

 

Ami technikai adatokat leírtál, szerintem a jövőben hasznát vehetem, ha bárki kérdezi leírhatom azokat. Bár a probléma megmaradt, a Merci csoki még mindig jár, bátran küldj egy levelezési címet az e-mailemre ( lukacscsabi@gmail.com ) szavatartó ember vagyok.

 

Köszönöm a segítséget még egyszer! Minden jót!

 

Csaba

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Szerintem szereld ki a lemezt, és próbáld meg úgy. Ha szerencséd van, menni fog; ha nincs, még mindig próbálkozhatsz a HDD elektronikájának cseréjével. Ha felpörög, az már jó jel, szerintem nincs minden veszve.

 

A felajánlást köszönöm, de mi itt ingyen segítünk, nem fogadunk el érte semmit (legalábbis én). Egyébként sem csináltam semmit, csak a tényállást ismertettem. Az e-mail címedet pedig szerintem vedd ki, mielőtt megtalálják a spamrobotok. ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...