Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2011. novemberi számról


payskin

Recommended Posts

petzolkri

Örültem az Ubuntus cikknek, én is most raktam fel a netbookra a 11.10-es kiadást, bár a cikktől azért pozitívabb a tapasztalatom. Alapból mindent felimert szebb, bár én nem látom a win hasonlóságot, azért ez még mindig a jó kis ubuntu. Lehet hogy lasabb ezzel a grafikával , de indul 2D ben és ott már gyorsabb.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Innen is szeretnék gratulálni a Dimagnak a szóközöket tartalmazó URL-ekhez! Világklasszis megoldás!
Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Engem speciel nem enged be a Dimag Reader, nem férek hozzá a megvásárolt tartalmakhoz. Állandóan azzal zavar el, hogy nincs internetkapcsolat. Ami, mint látjátok, nettó hülyeség. Leszedtem, újra felraktam, biztonsági szoftvert kikapcsoltam és ugyanaz. Írtam nekik, de nem igazán reménykedem gyors válaszban. :weep:

Link to comment
Share on other sites

KGigi
(petzolkri @ 2011. november 4. 8:19) 442852[/snapback]

Örültem az Ubuntus cikknek, én is most raktam fel a netbookra a 11.10-es kiadást, bár a cikktõl azért pozitívabb a tapasztalatom. Alapból mindent felimert szebb, bár én nem látom a win hasonlóságot, azért ez még mindig a jó kis ubuntu. Lehet hogy lasabb ezzel a grafikával , de indul 2D ben és ott már gyorsabb.

 

A 11.10-es Ubuntuval vigyázzatok! Fõverziót lépett alatta a Linux kernel, és sok korábban mûködõ dolog megkergült. Én pl. nem tudok átállni, mert szaggat alatta a hangom, teljesen használhatatlan. Tudnak a hibákról, nemsokára javítják is õket, ezt csak azért mondom, hogy ne ez vegye el valakinek a kedvét egy életre a Linuxtól.

Link to comment
Share on other sites

Burgonya

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e lecserélnem az Eset smart securityt az 5-ös verzióra (gondolom igen) és az még jobban érdekelne, hogy az esetnél jobb-e a mostani osztrák féregirtó. Esetleg a kettõ együtt? Mennyire akadnának össze, vagy ölnék meg a rendszer sebességét?

Link to comment
Share on other sites

Greene

OS X gép fele pénzből? Na erre kíváncsi vagyok. Van egy tippem arra, hogy ez kb. hogy nézhet ki: "Ne vegyél Mac Pro-t, vegyél inkább iMacet, vagy ha iMacet akartál akkor vegyél Minit"... :D

 

KGigi: Egy újabb magyarázat arra, hogy miért kerülöm én a Linuxot (desktopra). :P

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man
(Spányik Balázs @ 2011. november 4. 8:35) 442854[/snapback]

 

Innen is szeretnék gratulálni a Dimagnak a szóközöket tartalmazó URL-ekhez! Világklasszis megoldás!

 

Ez volt a legegyszerübb és leggyorsabb megoldás. Ha megnézed, hogy ASP.NET-nél (akár MVC), hogy hogy működük az URL ReWrite függvény, akkor könnyű rájönni, hogy simán összekapcsolták az SQL-es címet a webcímmel. Na ez tényleg nem elegáns megoldás, de lehetőség van rá.

 

 

(Burgonya @ 2011. november 5. 14:26) 442905[/snapback]

 

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e lecserélnem az Eset smart securityt az 5-ös verzióra (gondolom igen) és az még jobban érdekelne, hogy az esetnél jobb-e a mostani osztrák féregirtó. Esetleg a kettő együtt? Mennyire akadnának össze, vagy ölnék meg a rendszer sebességét?

 

Biztos, hogy nem a semmiért frissítették a programot. A több vírusírtós megoldás meg nem valami jó választás, mert az egyik a másikat vírusnak nézi, és fordítva, így az egyik blokkolja a másikat, és fordítva is, azaz kikapcsolod vele a vírusvédelmet.

 

(Greene @ 2011. november 5. 14:55) 442906[/snapback]

OS X gép fele pénzből? Na erre kíváncsi vagyok. Van egy tippem arra, hogy ez kb. hogy nézhet ki: "Ne vegyél Mac Pro-t, vegyél inkább iMacet, vagy ha iMacet akartál akkor vegyél Minit"... :D

 

OSx86 Projektről már hallottál? Igazándibol, amióta átáltak az Inteles megoldásra az Applenel, azóta semmi különbség nincs a PC és a MAC között. Na jó, a MAC-en van egy hardverkulcs, amit ki lehet (ezesetben kell) játszani. A másik probléma, hogy a MAC hardver támogatása egyenlő a nullával. Mondjuk ez érthető is, mert mi a fenének írjanak olyan drivert, amit hivatalossan nem is támogat az OS. Márpedig egy sima asztali gépet, ami MAC futtatására alkalmas, 100.000 Ft körül is össze lehet rakni, egy Apple féle MAC pedig ennek a többszöröse. A hardver ugyanaz, ráadásul az Apple éppenséggel itt egy nagyker szerepét tölti be, mert az alkatrészeket másoktól vásárolják. ;)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

@Greene

Még mindig nagyságrendekkel jobb a helyzet, mint a Windows esetében, mert itt javítják, és nem azt mondják, hogy ez feature :D

Link to comment
Share on other sites

Greene

Destroy-man: Tudok az OSX86 projektrõl, nekem az IBM T61-esemen (árban az is annyi volt mint egy MacBook) volt is OSX Tiger. Elõször is nem hiszem, hogy a PC World lesüllyed arra a szintre, hogy hackintost ajánlgasson.

Egy a baj az ilyen olcsó-mackel. A Mac a hardver miatt Mac. Épp a minap gondolkodtam, hogy a már három éves alu MacBook-omdnak lényegében semmi baja. A világ egyik legjobb dolga a MagSafe töltõ, nem értem a többi notebookban miért nincs ilyen. Rengetegszer mentette meg a gépemet. :)

 

KGigi: A driver hiba mindig bosszantó. Mert mondjuk, ha egy program X verziója nem fut, akkor nem vagyok ideges, biztos menni fog az Y. De ha a hardver nem mûködik rendesen az nagyon gáz.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

A laptopomon a Windows 7 nem megy rendesen, a Linux igen :lol: És akkor a Creative "driver"-eiről még nem is beszéltem.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
(KGigi @ 2011. november 5. 18:11) 442912[/snapback]

 

@Greene

Még mindig nagyságrendekkel jobb a helyzet, mint a Windows esetében, mert itt javítják, és nem azt mondják, hogy ez feature :D

 

Ezt most szó szerint komolyan gondoltad, vagy csak a szokásos linuxos flame szöveg? ;)

Úgy poénosnak nem rossz, de most komolyan: mikor adna ki az MS egy ennyire bugos rendszert? Szerintem soha.

Az meg hogy nálad pontosan mi és miért nem jó és melyik hardverelem, driver miatt a laptopodon Win7 alatt, az lehet egy érdekes kérdés. Szerintem a fehér holló kategóriába kerültél, nem kicsit.

De sikerült megoldanod a kedvenc alternatív oprendszereddel, és majd kivárod míg a bugot javítják, vagy használsz régebbi verziót.

A Windows és a Linux illesztőprogram ellátása teljesen más filozófia és módszer szerint történik. Az MS helyett itt a hardvergyártók készítik a drivert, ami a Windows elterjedtsége okán kialakult.

Vannak kivételek, de inkább a Linuxra szokott jellemző lenni a driver probléma, hiány.

Link to comment
Share on other sites

Greene

No, hát elolvastam az ominózus féláras Mac cikket, és nekem is kinyílt a bicska a zsebemben, mint a szerző szerint sokaknak. Nekem viszont nem azért, mert az Apple túlárazza a cuccait (itt nálunk).

Szóval a lényeg kb. annyi, hogy rakjunk bele egy kis fekvő házba egy Mini-ITX alaplapot, Core i3-as procit, és akkor nagyon jó lesz nekünk, mert körberöhöghetjük az Apple-t és a Mac mini 180 ezer forintos árát is. (ami azért )

Hát egy kicsit sántít a cikk, a Miniben ugyanis Core i5 van (2415m), 2.5-es HDD, és SODIMM ram, csupa notebook alkatrész. Ezek azért drágább cuccok. Valamint sokan elfelejtik, hogy a Miniben van WiFi (a/b/g/n), és Bluetooth.

 

Méretek: 27x7x32cm (vö. Mac mini: 20x3.5x20cm ). Ráadásul a Gigabyte ház felül is levegőzik, ami megnehezíti mondjuk egy monitor ráhelyezését.

 

Na most arra is kíváncsi leszek, hogy honnan szerez valaki legális Liont, ha nincs Mac-je. Azt ugyanis csak App Store-on keresztül lehet letölteni, de az App Store, meg csak a Snow Leopard késői patchében jelent meg, viszont Snow Leopardot már nem árulnak. Van ugyan a pendrive-os Lion, de azt itthon még nem láttam, és az jóval drágább mint a cikkben említett 10-12 ezer forint.

És akkor még nem is említettem az EFI miatti szívást a frissítéseknél.

 

Szóval én a legtöbb esetben értelmetlennek találom a Hackintosht (főleg egy mininél, mert egy Mac prónál már azért megértem). Akinek megtetszik az OSX próbálja ki bármilyen Inteles gépen (Core2Duo, vagy újabb), és ne vegyen ezért külön hardvert, max egy hálókártyát ha az ővét nem szereti az OSX (a videókártya meg 1024x768-ban fog menni úgy is ha nincs támogatása). Ha tetszik neki úgyis vesz egy valódi Mac-et, mert rájön, hogy az az igazi. Ezt már több ismerősöm eljátszotta, azért merem így állítani.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

@SkyBird

Itt elsõdlegesen a Windows Vistára gondoltam. A kiadásakor lényegesen rosszabb volt a helyzet, mint most ezzel a Linux-szal. Legalábbis a saját gépeimnél. Arról nem is beszélve, hogy a nem bugos operációs rendszer 10-bõl 7-8 alkalommal kékhalállal jött vissza készenlétbõl és hibernálásból egy olyan gépen, aminek elvileg mindegyik hardvere Vista-kompatibilis, így ezt a funkciót nem tudtam használni.

 

A Windows 7-tel nem igazán mûködõ laptopomon (Bluetooth problémák + megmagyarázhatatlan lassulások és HDD tekerések) tökéletesen mûködik az új (K)ubuntu is. A probléma az asztali gépemmel, egészen pontosan a nagyon kis szériában gyártott X-fi, de SB chipes, PCI-PCIe híddal ellátott hangkártyámmal van, ami néhány hónappal ezelõttig egyáltalán nem mûködött Linux alatt. Viszont Windows alatt sem sokkal jobb a helyzet, a 7-es drivercsomag erõsen szegény a Vistáshoz képest, a kiegészítõ szoftvereket, például a vezérlõt a vistás csomagból kell feltennem, a 7-es drivercsomag csak megszólaltatja a kártyát. Ráadásul a Vistás csomagot idõközben levették, így ha nem lett volna meg korábbról, meg lennék lõve. A tunerkártyám pedig egyáltalán nem mûködik Windows 7 alatt, csak ha egy kicsomagolt Vistás driverrel megerõszakolom a rendszert.

 

A nagy különbség az, hogy míg a Linuxosok dolgoznak a probléma megoldásán, addig Windows alatt ezek a hardverek már soha nem fognak mûködni. Az ezer éves nyomtatómmal is ez a helyzet. Így aztán a valódi kérdés csak az, hogy egy fizetõs, vagy egy ingyenes rendszeren szívok a hardverekkel. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Így igen. :igen: Ez már érthetõbb valóság.

A Vista nyûgjei, fõképp kezdetben megvoltak, pláne ha nem kifejezetten vistás laptopról van szó. A Win7 driver szempontból is jóval jobban indult. Te ebben is kifogtál valami gubancot ezek szerint.

És tényleg általában éppen az említett hangkártya driverekkel van gond Win7 alatt, ahogy olvastam korábban.

Ha a gyártó tojik az egészre egy régebbi vagy kifutott modellnél, az szívás. Na de ha egy újat akar eladni... :P

 

A linuxosok tényleg dogoz(hat)nak az ügyön, mert ezt nekik kell. Nem túl sok gyártó készít linuxos drivert, ahogy tudom.

Sokszor még jó, ha adatokat kapnak a gyártóktól.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ritka az ilyen gyártó, azok viszont rendesen. A HP például az összes nyomtatójához készít Linuxos drivert. Ez persze érthető is, irodai szervernek pl. sok helyen használnak Linuxot.

Link to comment
Share on other sites

hadan

Az újság színvonala kezd egyre jobban lefelé menni. Már több mint hat éve folyamatosan előfizetek a PCWorld-re, de most úgy döntöttem, hogy jövő évre már nem. Az oldalszám 2005 márciusában 149, ez 2011-re 100-120-ra esett Az újítás óta a MACWorld is belekerült és ennek ellenére nem nőtt az oldalszám.

 

Engem speciel nem érdekel, hogy egy kisebb vagyonért mit lehet venni, ráadásul úgy, hogy azt kompromisszumokkal ugyan, de jóval olcsóbban fel lehet építeni. A jelenlegi számnál a MACWorld részlet a 46-tól a 63. oldalig tart azaz 18 oldalon keresztül számomra teljesen érdektelen információk vannak. Ráadásul ez a lap közepén.

 

Miért van a lapban játékteszt? Megint gondolom az, hogy a lapot ki kell tölteni valamivel. Ha játékújságra van szükségem akkor ott van a Gamestar. A PCWorld-ös teszt össze sem hasonlítható a Gamestarban lévő tesztekkel, így szerintem abszolút felesleges.

 

A PCStudiók minősége is átlagon aluli. Nem igazán tudom felfogni, hogy hogy lehet egy telefon bemutatást 3 percben elvégezni. Horváth Balázs, aki az unboxing-os bemutatós videóival eléri a megfelelő szintet. A Molnár József féle Microsoft egér teszten csak nevetni tudtam. Érthetetlen, hogy hogy lehet ilyen videót kiadni a kezükből. A szerencsétlenkedés, az összefüggéstelen, ide oda kapkodás hiteltelenné teszi az egész újságot. Olyan, mint ha nem értenének ahhoz, amit csinálnak. Ezelőtt 3-4 évvel ezelőtt a videók vágva voltak...

 

hadan

Link to comment
Share on other sites

payskin

:igen:"Régen minden jobb volt..." :igen:

 

Komolyra fordítva, egy dologra reagálnék: bár nem láttam, kizárt dolognak tartom, hogy a PCW-be kerülő játékteszt ne a GameStarból származna. Szerintem arra aztán végképp nincs költségkeret, hogy valaki extra játékteszteket szüljön, miközben ezt ingyen át lehet venni a szomszéd íróasztalról. Márpedig ha onnan származik, akkor nem lehet annyival rosszabb, legfeljebb nem olyan részletes (nyilván meg van vágva).

Link to comment
Share on other sites

Greene
(hadan @ 2011. november 6. 23:07) 442979[/snapback]

Engem speciel nem érdekel, hogy egy kisebb vagyonért mit lehet venni, ráadásul úgy, hogy azt kompromisszumokkal ugyan, de jóval olcsóbban fel lehet építeni. A jelenlegi számnál a MACWorld részlet a 46-tól a 63. oldalig tart azaz 18 oldalon keresztül számomra teljesen érdektelen információk vannak. Ráadásul ez a lap közepén.

 

Engem meg érdekel a Mac Worldös rész, ezért vettem meg a lapot.

Link to comment
Share on other sites

payskin

csoaacso barátunk lepihent egy hétre azon gondolkodni, hogy illik-e faék módra beszólni egy fórumban.

Link to comment
Share on other sites

Purplpulver

A linux-suli a zene csiholás néhány eszközét mutatta be, én is próbáltam korábban akkor sikertelenül , talán majd most. Á dehogy! Tágas égen itt a macintosh , nem nagyon érint, sajnos vagy nem sajnos. Nokia a három közül. A kis Susie-t nem lehetne újrageneráltatni a Stúdióban?

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Ubuntu 11.10 nekem nagyon jól muzsikál a kis netbookomon. Hála minden hardver alapból felismer. Általános felhasználásra, tökéletes , barátságos felület, egyszerû és nagy szerû kell e még több. Mac rovat olvasva , jobbára azt látom , hogy nem fogok Mac-et venni. Egy inkább abból a pénzbõl erõs hardvert veszek. És éljen az Ubuntu. De azért a Windows egy példány nem árt ha van egy másik gépen. Akkor mac ide mac oda, gazdagok játékszere marad.

Link to comment
Share on other sites

Greene

A Mac azért drága, mert az Apple európai árképzése nagyjából annyiból áll, hogy az USD-s árakból 1:1-ben Eurós árat csinál. Erre jön rá még a gyenge forint. De a Mac azért is drága, mert igényes a tervezése és jó használni.

Egy igényes PC-nél nem feltétlenül drágább a Mac. Ha valaki 5 ezer forintos nulla merevségű ujjelvágós pléhházat (táppal együtt) vesz a gépéhez, meg lopja a Windows 7 ultimate-et, hát úgy persze mindig is olcsóbb a PC.

Én megvettem az XP-t a Vistát és a Windows 7-et is a PC-mhez. Az olyan 100 ezer forint körül volt, tehát a PC ebből a szemszögből baromira nem olcsó. Ugyanezen idő alatt a Macemnél (ami alapból OS X Leoparddal jött) a Snow Leopard és a Lion update volt kb. 15 ezer összesen (és 5 gépen használhatom). Ja persze itt nálunk nem szokás a szoftverek árával számolni, mert a felhasználók töredéke veszi meg az operációs rendszerét.

Link to comment
Share on other sites

Garono
az USD-s árakból 1:1-ben Eurós árat csinál

 

Ez még nem is lenne olyan nagy gond, csakhogy nálunk a nyugati árak mellett keleti bérek vannak. És ezzel megválaszoltam, hogy nálunk miért nem divat szoftvereket vásárolni.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Ezért éljen az Ubuntu!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...