payskin 938 Share Posted September 8, 2011 Nem hiszitek el, megint átnevezték. :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreaman 1 Share Posted September 8, 2011 Mi mi mi micsoda? Mire nevezték át? És fejlesztettek is benne valamit, vagy továbbra is hozza azt a kismillió bug-ot, amit a "Corel korszakában" szedett össze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted September 9, 2011 Nézd vissza az utolsó pár verziót, mindegyiknek más a neve. :-) Az X3 az Core PaintShop Photo Pro volt, az X2 az Corel Paint Shop Pro Photo volt, stb. Corelnél ott az újdonságok listája. Két este óta nem tudtam rávenni magam, hogy feltegyem, úgyhogy nem tudok még nyilatkozni, Giraffe meg várja a dobozost a hazai képviselettől... Egyébként kismillió bugról nem tudok, csak kettő jó vastagról, amiből az egyiket (a kijelölés elveszti az utolsó pixelsort) időközben már az X3 Ultimate-ben kijavították. PSP-vel csináltam mindig a képeket a cikkeimhez, azért csak feltűnt volna, ha kismillió hiba lett volna benne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted September 9, 2011 Tulajdonképpen visszatértek a kiindulóponthoz. (Na jó, egy szóköz híján.) Ami fõként azért érdekes, mert a fejlesztések túlnyomó többsége a "Photo" kategóriába tartozik. A "kismillió bug"-ot én sem igazán értem. Gyakorlatilag naponta használom, és 1-2 esetet leszámítva nem találkoztam komolyabb problémával. (Miután én másként használom a kijelölést, így a Balázs féle problémát én megúsztam. ) Az újdonságok között van néhány érdekesnek tûnõ, de a felület áttervezésétõl kicsit félek, bár igen hasonló a nagy kedvenc ACDSee Próhoz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted September 9, 2011 Most nézem a Corel élő bemutatóját 1. Azért hagyták el a Photót, mert mindenki PSP-nek hívja a programot és a Photo csak hosszabbá tette. 2. Alapjaiból újraírták: kisebb és gyorsabb lett, miközben tele van újdonságokkal (64 bittel csak kompatibilis, de több magos támogatás és GPU támogatás a preview-khoz) 3. A 3 gomb fent van az ablak címsorában (saját címsor van), nem foglalnak extra helyet! 4. Fill Light / Clarity 5. Auto Save az Adjustment fülön a képváltásnál (rákérdez, kikapcsolható). 6. Lehet Szerkesztő módban nyitni a programot 7. Az Organizer visszaköltözött a Szerkesztő módba 8. A Learning Center átment a jobb oldalra... 9. Curves: a görbén levő kontrollpontok számmal megadhatók, elmenthetők 10. Vignette: csináltak rá egy külön funkciót (mennyit szívtam, amíg kézzel csináltam ilyeneket... :-P) 11. Több monitoros támogatás... 12. Local Tone Mapping effektus Adjustment Layeren... 13. Selective Focus: iszonyú példákkal... (De megmaradt a Depth of Field is, amit szerintük "másra" használhatunk.) 14. HDR (höh, gyors!) 15. Photo Blend -- ez nem volt eddig benne??!?!? 16. Email, Facebook, Flickr egy gombnyomással. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted September 10, 2011 Felraktam! KIJAVÍTOTTÁK!!!!!! Táncolunk hajnalig!!!! Apró negatívumok: Továbbra sem lehet a Crop négyszöget szabadon átméretezni (ezt is 1-2 verzióval korábban veszítettük el) Totál átrajzolták a felületet (ez jó), ennél fogva megszűntek a menüpontok ikonjai, viszont a helyük ott van feleslegesen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreaman 1 Share Posted September 10, 2011 Nekem a PaintShop Photo Pro X3 (13.2.1.20) van fenn, és elég gyakran kifagyasztja a gépet. Ami már előző változatoknál is gond volt: vízszintes segédegyenes húzása egy képre. 10-ből 2-szer kifagyott tőle a program. (Tudom, mentsek. De vagy percenként mentek, vagy dolgozok..) Majd...egyszer azért megpróbálnám ezt az újat is, mert a mai napig visszasírom a "Jasc-os" időket.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted September 10, 2011 Igen, épp annak örülök itt feletted eggyel, hogy a segédvonal-hibát végre kijavították. X2 óta nem lehetett normálisan használni a segédvonalakat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiteman0524 0 Share Posted October 2, 2011 Nah akkor csak így tovább! Minden verzióban legalább ennyi újdonságot (kivéve a kezelőfelület megváltoztatása) és legalább ennyi hibajavítást kérünk. Amit én kicsit sajnálok, hogy az Ultimate-hez ha jól látom már nem jár a Corel Painter 4 Essentials. Pedig az is marha jó ki program. Bár úgy se nagyon használnám de azért bónusznak nem lenne rossz. Szerk: Nekem személy szerint bejön az új design Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted November 28, 2011 Szólok, hogy MOST (még ma) 100 dollár helyett 40 dollárért lehet letölthető Corel PSP X4 Ultimate-et venni a corel.com-on! Még a mostani tragikus dollár mellett is szuper ajánlat! Pláne, hogy adnak mellé ingyen egy 15 dolláros kedvezménykártyát, amit gondolom, legközelebb le lehet vásárolni. Ugyanez a VideoStudio X4 Ultimate esetében 50 dollár. CyberMonday! Amíg tart! Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted November 29, 2011 Na, amennyi eszem van, elfelejtettem tegnap megvenni, de az időeltolódás miatt még tart az akció! most látom, hogy meghosszabbították november 30-ig. A dolláros akciókhoz a weboldal jobb felső sarkában át kell állítani az országot USA-ra. Áfával 46,7 dodo, kb. 11 ezer forint, nagyjából 16 ezer forint megtakarítás a dobozos végfelhasználói árhoz képest. Teljes értékű letöltős változat: benne van a PSP kézikönyv PDF-ben Fotolia Stock Photos Blurb photobook promotion (whatever ) Ultimate Bonus Pack WinZIP 15 Pro Ketyeg az óra! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted November 29, 2011 Minimális pontosítás Balázs "ajánlatához": benne van a PSP 75 kisebb-nagyobb újdonsággal, amelyek között azért akad pár igen érdekes is (pl. Photo Blend vagy a megújult HDR készítõ Fotolia Stock Photos Egy hetes előfizetés, napi három-három (majdnem) tetszőleges fotó letöltése a Fotolia gyűjteményéből Blurb photobook promotion (whatever ) Itthon sajnos nem igazán használható. A feltöltött fotókból lehet szép albumot készíttetni, amit postáznak. (Nálunk is van már több helyen ilyen szolgáltatás, csak a PSP megvásárlásával nem kapunk ezekhez bónt.) Ultimate Bonus Pack Benne a Color Efex Pro 3 teljes csomag, vagyis mind az 52 effektus! Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted December 3, 2011 Dec 1-jén kiadták az SP1-et: Service Pack 1 is now available for Corel PaintShop Pro X4. This update includes new color workspace options, improvements to the HDR workflow, enhanced RAW support, and a range of fixes and changes that address feedback from our users. Important notes Workspace warning: The enhancements to the workspace are significant. If you created a custom workspace in PaintShop Pro X4, it will not be compatible after you apply this service pack. Icons: Many users expressed an interest in color icons and the option to change the size of the icons. Here's how you can activate the new icon options: In the Edit workspace, right-click a toolbar, and choose Customize. Click the Options tab and choose the icon settings that you want Workspace color: You can now choose a workspace color. Here's how: In the Edit workspace, click View > Workspace Color, and choose the option that you want. IMPORTANT: To install this update, the original CD may be required. (Nem kellett hozzá.) Ez eddig a Móka Miki része a dolognak, ez talán fontosabb: New Camera RAW support Olympus E-P3 Leica D-Lux 5 Leica V-Lux 2 Panasonic DMC-G3 Panasonic DMC-GF3 Sony NEX-C3 Sony SLT-A35 Canon PowerShot SX30 IS Enhancements Improved Camera RAW support for Olympus series cameras Choice of workspace colors (see "Important notes") Color and size options for icons (see "Important notes") Improved HDR editing Changes in a range of areas in response to user feedback Issues addressed Overall stability JPEG resolution issue Availability of some customization options EXIF/IPTC data issue with TIFF files Capture/Apply resizing issue IGEN! IGEN! IGEN! Újra szabadon méretezhetõ a Crop kijelölés! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreaman 1 Share Posted December 4, 2011 Színes ikonok, választható színû grafikus felület! Amúgy az X4-gyel kezdem azt érezni, hogy végre jó irányban indultak el a fejlesztések. Jasc-Corel váltás óta csak dobálták hozzá a számokat (meg az ikszeket), de használni nem lehetett rendesen pitiáner bugok miatt. De most... lájkolom! Múlt héten céges gépen 300DPI-s anyagot kellett szerkesztenem (600-ban kezdtem, de hamar feladtam), és a 2GB RAM úgy elfogyott, mint mikuláskor az ingyen szaloncukor. Na utána minden egyes művelet, egy fél perces HDD darálással járt együtt... Erre nincs és nem is lesz megoldás? Akinek nagy felbontású anyaggal dolgozik, az vegyen RAM-ot, és kész? (Szinte érzem a választ a tarkómon, de hátha tudtok egy kétkattintásos ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted December 4, 2011 A beállítások között lecsökkentheted az Undo által foglalt maximális méretet, meg a visszalépések számát, de ez mind csak tüneti kezelés. Mondjuk 300 dpi önmagában nem mond semmit, az lehet egy 1x1 cm-es kép is... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreaman 1 Share Posted December 4, 2011 Ja igen, ez lemaradt: A4-es kiadvány volt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted December 6, 2011 Tegnap végre volt időm, feltettem az SP1-et és "játszottam" is egy kicsit vele. Mondjuk jellemző, hogy a felhasználók nyomásának engedve az egyik legfontosabb változtatás, hogy "visszaszínezhetőek" lettek az ikonok. A HDR SP1-es "újdonságokat" még nem néztem, de a Photo Blendnél többször kaptam agyvérzést a hiányzó Undo miatt. Pl. egy mellékattintás (Eraser helyett Clear) és hosszú percek munkája ment a kukába. Egyelőre jobban tetszik, mint az X3-as - az gyorsan távozott a gépemről -, de azért még bőven hagytak lehetőségeket a fejlesztéseknek... @Dreaman: mondjuk azt, hogy a coreles verziókat nem lehetett rendesen használni, azt "kézből kontrázom", mert azért nem kevés képet szerkesztettem PSP-vel az elmúlt 7 évben is, amióta már nem JASC-cal kezdődik a neve. Egyébként ugyanannak a képnek ugyanolyan szerkesztése során a Photoshop közel másfélszer annyi memóriát fogyaszt el. Balázshoz hasonlóan azt javasolnám, hogy a beállításoknál csökkentsd a visszalépések számát (kevés az esélye, hogy 200-250 lépést akarsz majd visszamenni), illetve a "nem undozható" lépések pufferét is, mert az is viheti rendesen a helyet. Egyébként az A/4 300 dpi-vel a PSP-nek a "nem tétel" kategória, ezeknél 3-4-szer nagyobb fotókkal dolgozom rendszeresen (bent még X2-vel), komolyabb zökkenők nélkül. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted September 5, 2012 Nem hiszitek el, itt az X5 (meg a VideoStudióból is). És Windows 8-as, bármit is jelentsen ez. Giraffe szabadideje hirtelen szigorúan monotonon tartani kezdett a 0-hoz. --- Az újdonságok listája láttán nem vagyok túl bizakodó: PHOTO EDITING Enhanced High Dynamic Range (HDR) tools - create intense visual contrast and stunning Black & White photos New Instant Effects palette - choose from a variety of preset effects and styles or create and save your own New Single RAW Photo - split a RAW photo intro three exposures and selectively recombine them for stunning results New Graduate Filter effect - apply semi-transparent color gradients to your photos to simulate different camera lens filters New Retro Lab - add old-school color and contrast to achieve a distinctive look GRAPHIC DESIGN Enhanced Paint Brush - choose from a variety of built-in brushes or import AdobeŽ PhotoshopŽ brushes Enhanced Layer Styles - achieve added precision and control with an enhanced layer functionality Enhanced Text tool - intuitive text selection and editing Enhanced Art Media tools - create incredible artistic effects that go beyond photo editing New Run Multiple Scripts dialog box - automate tasks to streamline your workflow, achieve consistent results and experiment with new tools Mindjárt bontok magamnak valami kipróbálható verziót, aztán meglátjuk... --- Felraktam a 30 napos X5-öt a regisztrált X4 mellé, egyelőre simán megvannak egymás mellett. Pozitívumok: az ablak tetején levő, "fotófüleket" a fülön lehet bezárni, nem a "fülsáv" végén. a szöveg eszköz tényleg sokkal használhatóbb lett: nincs "semmi nem működik, mert most szöveg módban vagy" állapot, mint az X4-ben a Layer Styles könnyebben előhívható és az adatok precízen beállíthatók (lásd képet lent) Ez az Instant Effects dolog jó pofa, csak abban az Adjust üzemmódban van, ahol én egy év alatt talán ha kétszer megfordultam... Ez az új Retro Lab Ez meg az új Graduated Filter Így néz ki egymás mellett az X4 és az X5 Layer Styles panelja -- a funkció, amit senki nem használt az X4-ben, mert nem találta meg. Most már van hozzá gomb a Layers palettán, cserébe a párbeszédablak értelmetlenül megnőtt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted September 5, 2012 Nem hiszitek el, itt az X5 (meg a VideoStudióból is). A VideoStudio X5 tavasz óta van, csak a Corelt nem igazán érdekelte, hogy írjunk róla. Giraffe szabadideje hirtelen szigorúan monotonon tartani kezdett a 0-hoz. Mert egyébként Giraffe időmilliomos, ugye? [OFF] A változatosság kedvéért a 2011-es népszámlálás új honlapját "faragjuk". Plusz a jövő évet az ENSZ a statisztika évének (is) kinevezte (statistics2013.org) - persze ennek is önálló oldal kell. És jön a "kötetek évszaka"... [ON] Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted August 28, 2014 Megjött az X7. Ennek örömére gatyába ráztam a témát (ékezetek, idézések stb.), hátha akarunk róla beszélni, bár, ahogy a weboldalt elnéztem -- What's new-ra kattintva is keresgélni kellett az újdonságokat (itt vannak) -- ez megint egy ilyen éves alibi kiadásnak tűnik. Jó, van benne Magic Fill, azaz "kerítsd körbe, nyomd meg a gombot, és hopp, eltűnik a képből" funkció (előre a photoshopi úton), meg áttervezték a New Image panelt, és az új színválasztó is elég jónak tűnik (segít összepasszoló színeket választani). Ja, és egy kattintással lehet szövegbe meg alakzatba háttérképet maszkolni. Hurrá! Itt a teljes lista (a verziókat összehasonlító PDF-ből másoltam): New! Magic Fill – Easily erase an unwanted part of your photo and replace it with a seamlessly matching background. New! Text and Shape Cutting tools – Instantly create photo objects by using a text or shape to clip underlying photos or imagery. New! Color Materials Palette – Find the color, texture or pattern you want fast with this redesigned palette, and create your own custom palettes to save your selections. New! Image dialog – Choose from common sizes for photo, print, web graphics, multimedia or other projects to start projects quickly. New! Quick Preview for Instant Effects – See the results of your Instant Effects immediately before applying the changes to your image. New! Smart Edge – Choose this content-aware feature with brushes to help you keep your brushstrokes "inside the lines". New! XMP support – With XMP support for RAW images, PaintShop Pro X7 can now read and import data saved in XMP files. Enhanced! Redesigned dialogs – Enjoy easier editing with a redesign of eight popular effects, including Selective Focus, Vignette, Retro Lab, Graduated Filter,Depth of Field, Red Eye Removal and more. Enhanced! Faster brushes – Enhance photos quickly with more responsive brushes, including the improved Paint Brush, Airbrush and retouching brushes. Ultimate extrák: Perfectly Clear by Athentech Imaging – Apply robust, one-click image corrections with award-winning intelligent photo correction technology. Reallusion FaceFilter3 – Create beautiful portraits with versatile photo retouching tools. Creative collection – Includes dozens of brushes, textures and royalty-free backgrounds. Az eddig elkészült viszont nagyon viccesek. A Magic Fill demo második képén a végeredmény valami penetránsan szarul néz ki. A hogyan használjuk a Dodge, Burn és egyéb effektusecseteket videóból az egész világ megtudhatja, hogy ha kijelölünk egy területet, akkor az ecset csak a kijelölt területre hat, és hogy ez akkora újdonság, hogy so painting inside the lines, it's never been easier. Az lemaradt, hogy since 1991? Egyébként az újdonságok között van egy Smart Edge funkció, ami szintén valami hasonlóról szólna, de a képről nem derül ki semmi, és a videóban nem használják. (Ja és van előtte Smart Selection bénázás is, ahol bele kellett vágni a videóba, mert a végső kijelölést tuti nem azzal csinálták...) A hogyan használjuk az új Color Harmonies funkciót első másfél perce az új New Images panelt mutatja be, hogy milyen bámulatosan egyszerű olyan képméretet kiválasztani, amilyet csak szeretnénk, például nem kell guglizni, milyen széles a Facebook profilunk háttérképe, és még a DPI-t is szabadon megváltoztathatjuk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted August 19, 2016 Hoppácska, tavaly elfelejtettem írni az X8-ról. Kedden viszont kijött az X9. Vannak arra utaló jelek, hogy talán mélyebben belenyúltak, mint a szokásos évenkénti reszelgetés. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalolib 1 Share Posted August 30, 2016 Hoppácsaka...valamikor régen, amikor még Dinók szaladgáltak a földön, a PSP-vel tanultam először képszerkesztést. Ha jól rémlik,volt egy 4.12-s verzió, ami anno minden gépen rajta volt. Kár érte, hogy ilyen irányban mozdult el, gigaprogram lett belőle, egy PS utánzat, elfeledve azt, hogy valamikor a "köznép" használta éjjel-nappal. Ha megtartotta volna az egyszerűség elvét, ha tényleg csak annyit pakoltak volna bele, amit az átlag felhasználó igényel, ma is sláger termék lenne. Így meg csak Balázs írogat róla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted August 30, 2016 Nem egészen így látom. A Paint Shop Pro mindig is egy pehelysúlyú megoldás volt a Photoshop mellett, ez ma is így van. Sem méretben, sem tudásban, sem árban nem említhető egy lapon a két szoftver. Más kérdés, hogy a PSP ezért az árért, amit kérnek érte, még fotósok számára is bőven kielégíthető tudással rendelkezik. Egy mai korszerű PC-n majdnem "pöccre" indul, könnyi használni, a felülete nem pilótavizsgás, mint a Photoshopé, és a Corel évről évre tol bele valami kis újdonságot. Ez nem jelenti azt, hogy minden évben meg kell venni, én, például, kétévente szoktam frissíteni. Mindenképpen érdekes szereplője az elsősorban otthoni felhasználóknak szánt képszerkesztő szoftverek piacánák. Ami rendkívül sajnálatos, hogy itthon a Corel termékek nem nagyon rúgnak már labdába, amióta nem ennek dedikált cég forgalmazza a termékeiket. Ahol meg most van, ott gyanítom, alibiből van, hogy más ne forgalmazza, és így ne csináljon versenyt az Adobe cuccoknak. Régen minden jobb volt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalolib 1 Share Posted September 5, 2016 Mivel régen nem volt vele dolgom, így valószínűleg neked van igazad. Ami a PS-t illeti, nem hinném, hogy pilótavizsga szükséges hozzá, főleg annak fényében, hogy tud magyarul. Az tény, hogy a PS is beleesik abba a hibába, hogy mindent belegyömöszöl és évről évre csak dagad. Valójában ezt nem értem, hogy a legtöbb fejlesztő nem nagyon törődik a "házi grafikusokkal", akik messze nem profik (igaz, nincs is rá szükségük), de annyira azért nem amatőrök, hogy totál gagyi programokat használjanak. Hiányzik a "közép", bár vannak próbálkozások, de valójában egyik sem vált be, pedig szinte mindegyiket kipróbáltam. Aki egyszerű honlapokhoz, blogokhoz...stb. készít grafikákat, az sajnos ráfanyalodik a PS-re. Nekem anno szerencsém volt, nagyon kedvező áron jutottam hozzá a CS5-höz, mely már nem mai darab, de van 64bites változata és "pöccre" indul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Author Share Posted September 5, 2016 Szerintem a maga 89 dolláros árával a PSP a "közép". Pilótavizsgán azt értem, hogy ránézek a PS képernyőjére, és az ikonok/feliratok 80%-ról fogalmam nincs, micsoda, úgy, hogy a 90-es években elég sokat foglalkoztam számítógépes grafikával, és még Photoshopoztam is. Ezen nem segít a magyar nyelv, sőt, esetemben valószínűleg csak rontana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts