Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2010. júniusi számról


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Csak farscppp figyelt?

:oké: ->KÉP <- :oké:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
farscppp

A júniusi szám 10. és 14. oldalán a bal felsõ gyûrûdiagram "körcikkeinek" sorszámozása el van csúszva/fordulva. Az elsõ diagramon eggyel, a másodikon kettõvel.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

@Pjotr

Meglehet, csak neki tûnt fel... bár tény, hogy én csupán tegnap vettem meg digitális formában, talán most lesz idõm olvasni is, hogy elaludtak a gyerekek. Nekem az tûnt fel, hogy a júniusi indítód dátuma januári. :D

 

@Telek Zoltán

Mai dátummal már ráleltem a lapra PDF-ben az egyik torrent oldalon. Eddig tartott beszkennelni a lelkes rajongónak. Ergo, mindaz, amit a levelezési rovatban olvashatunk a digitális lapszám formátumáról és a védelmérõl, nem több, mint "porhintés". :upsz: (Elnézést a kifejezésért!) Fõleg annak tükrében, hogy szépen lassan, de biztosan terjednek az e-book olvasó kütyük. Mindeközben megjegyzem, hogy az olvasó által említett DFM-et sehol nem találtam meg.

 

Természetesen elfogadható, hogy mindenki védeni akarja azt, amit létrehozott. Éppen ezt tartom tiszteletben, mikor az általam digitális formátumban vásárolt és XPS-ben kinyomtatott lapszámokat rajtam és a családomon kívül nem olvashatja senki sem, azokat nem töltöm fel sehová sem. Mondjuk az is igaz, hogy a képek minõsége miatt - hiába javítottatok rajtuk - hamar kapnék hideget és meleget is a hozzászólásokban... De nem ez tart vissza. ;)

 

(Apró kitekintésként, mintegy mellékesen hangot adnék csodálkozásomnak, hogy mekkora feneket tudnak keríteni a torrent oldalakon a filmek, zenék, képek és e-bookok minõségének. Megy a pocskondiázás és arcoskodás fénysebességgel, mintha legalább is kifizették volna a letöltött holmit... Örökbecsû kedvencem, amikor azért sírnak, mert egy film mozis és gyenge minõségû, miközben kicsiny hazánkban általában a vidéki kultúrházak sem nyújtanak jobbat.)

 

Az egészben én azt látom, s javítsanak ki nálam okosabbak, ha tévednék, hogy a nyomtatott lapszámot mindenáron uralkodóként akarja megtartani a kiadó, s ezen cél érdekében attól sem riad vissza, hogy mindazokat "büntesse", akik "haladnak a korral". Hiszen az, hogy nem lehet egyszerûen letölteni, hogy kissé túlbonyolított a digitális vásárlás és olvasás, hogy csak a "hozzáértõk" tudják lementeni a gépükre a lapot és hogy a digitális formátum képminõsége még mindig gyenge, mind erre mutat. :pislog:

 

Apropó, ha már itt tartunk, tudja valaki, hogyan tudnám eltüntetni a digitális formátum XPS/PDF-be nyomtatott verziójából az alul jelentkezõ üres sávot? Sehogy sem tudok rájönni, hiába állítom a felbontást, a lapméretet és miegyebet...

 

Véleményem indulatoktól és bántó szándéktól mentes!

Link to comment
Share on other sites

SzoZo

Már napokkal ezelõtt írni szerettem volna, de nem nyitották meg a júniusi topikot.

 

A borító szenzációs, nagyon tetszett. Jót nevettem rajta, azt hittem lesz szabadidõm, mondván, hogy a PC halott. Sajnos, közel sem igaz, továbbra is sok munkával lát el.

Elegem volt a bulváros címlapokból, ami nem csak a PCW-re, hanem a Chip Magazinra is jellemzõ. (Sugárveszélyben élünk? Fedezze fel a Windowsban mindazt, ami eddig rejtve volt! Ajándék teljes verzió! Nyerjen! Windows 7 varázsütésre! Extra gyors Windows, stb, stb...)

;)

 

 

A júliusi számban a fókuszteszt a kánikulai hûtõteszt lesz. Érdekes, hûtõre szükség van, fejlõdik is évrõl-évre, de mindig a nyárra idõzítve kerül elõ, így az elsõ gondolatom az volt, hogy ne! Ugyanis: a CPU egyre kevesebb hõt disszipál a fejlõdésnek köszönhetõen. :hááát:

 

A Facebook írások, fõleg a biztonsági rovatban lévõ nagyon hasznosnak bizonyult. :)

 

Dávid Csabával egyetértek a PDF-re vonatkozó véleményével. Ez nagyon kényes téma, a tapasztalatok szerint azok a kiadók (különösen az audiovizuális mûvek kiadói) akik "büntetik" és üldözik az illegális felhasználókat, azok népszerûtlenek. (Lásd Chip 2010/6. szám 14-15. oldalát.)

Link to comment
Share on other sites

Quarker

Hatásvadász címlap, és egy PC Worldtől nem ezt várná az ember. Bizonyára meg fogja osztani az olvasók véleményét. Károgás helyett azonban szerencsésebb lenne, ha a pc erősödésén, életben tartásán munkálkodna a magazin.

 

(Remélem a nyári számok nem lesznek átkeresztelve ismét PHOTO WORLDRE vagy MOBIL WORLDRE, mármint tartalmilag.)

Link to comment
Share on other sites

Endruboy1

Nekem bejött a borító, mert egyből felkeltette az érdeklődésemet.

Másfelől a felirat csak elsőre tűnhet hatásvadásznak, ha bele olvas az ember a cikkbe rögtön rájön, hogy miről van szó. Másrészt, ha jobban megnézzük és "elemezzük" a címlapot, a "PC halott" felirat olyan mint egy bélyeg amit rá akartak sütni valamire, de nem sikerült mert elfolyt a festék. Ezzel talán azt akarja jelképezni a címlap - ami a cikkből is kiderül - hogy bár egyre többen sütik rá a PC-re hogy "halott", más eszközök már átvették a helyét, ez közel sem igaz.

 

Ez persze az én egyéni értelmezésem a címlapot illetően, elképzelhető, hogy a készítő nem ezért csinálta ilyenre :).

 

Ja és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a Vista-Win7 upgradel kapcsolatos kérdésem belekerült a lapba, ez úton is köszönöm, hogy ily módon más felhasználók százainak segíthettem és seígtettetek a témában :).

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Üdv!

 

Ritkán írok ide, de most mégis rászántam magam. A Weboldalkészítő sulit leszámítva ebben a számban a szokásoson kívül nem volt semmi! A címlap nagyon ígéretes volt, végre nem úgy nézett ki, mint egy sokadik vonalbeli bulvárlap. A szalagcímek, és a hozzájuk tartozó tartalom viszont sajnos oda való. A PC halott? Ebből még akár jó is kisülhetett volna, helyette megkaptuk a nagy büdös semmit szépen leírva. Ezeket bárki tudja, aki rendelkezik józan paraszti ésszel. Azt sem hiszem, hogy a PC World olvasóközönsége ne lenne képes eldönteni, hogy okostelefonra, PC-re, vagy mindkettőre van-e szüksége. A másik, amin fennakadtam, és szerintem simán a fogyasztó megtévesztése kategóriába tartozik, az a GPS szoftverek mobilra című cikk. A tartalomnál már helyesen PNA vs. mobil van, de ez nagyon nem ugyanaz! Én szoftverek összehasonlítását vártam, és valószínűleg azok is, akik emiatt megvették a lapot. Ehelyett a fent említett témát taglalták, ráadásul azt is nagyjából olyan szinten, mint a PC halálát. Ha nem használunk gyakran GPS-t, nem éri meg PNA-t venni. Neeee, tényleg? Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek.

 

Csatlakozom az egyik előttem szólóhoz, én is kíváncsian várom a hűtőkről szóló cikket. Minden nyár elején előkerül, a sokadik bőrt húzzák le ugyanarról. A gyári hűtők a felhasználók 95%-ának megfelelőek. Akiknek meg nem, azok nem a "jön a meleg, brutális hűtés kell" típusú cikkekből fognak tájékozódni. Ráadásul ez megint csak megtévesztés, mert felesleges vásárlásra ösztönzi az olvasókat.

 

Nagyon ígéretesen indult az arculatváltás, miért kell ilyen semmitmondó írásokkal elszúrni?

 

Egyébként ezeket olvassa valaki a laptól, és bekerülhetnek ugyanúgy, mint az olvasói levelek? Ez lenne a normális, de nem nagyon találkoztam ilyennel.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Pont emiatt is - a fent taglalt jelenség szép lassan kezd általánossá válni a lap életében - nem fizettem elő idén. Az e-lapok közül ezidáig csak a januárit olvastam ki betűről betűre. A többit csupán végiggörgetem: elolvasom a lapindítót, a levelezést, belekukkantok a segélyvonalba és néhány érdekesnek ígérkező hardveres, szoftveres cikkbe.

 

Sajnos már nem a tartalom, hanem a hűség - és ez a fórum - tart a lap mellett. Hogy meddig még? Nem tudom. Hétszáz forintot adok ki minden hónapban a macerás e-lapért, holott jobb minőségben és ingyen "lophatnám el a répát" máshonnan... :upsz:

Link to comment
Share on other sites

rocco73

Én nem elõfizetõ vagyok, hanem mindig az újságosnál vásárolom meg a lapot. De az utóbbi idõben már csak megszokásból veszem meg, mert valahogy az az érzésem, mintha minden szám ugyanolyan lenne. Bár mindig vannak kiemelt cikkek, tesztek, de az információk sokszor ömlesztve vannak a lapban. Ez lehet, hogy betudható annak, hogy a piac tele van millió féle hardveres és szoftveres kütyüvel, amiket csak így lehet bemutatni. Nem tudom, miért, de nekem a 2005-ös év számai jöttek be a legjobban. Mindig nagyon vártam, hogy megvegyem, és elolvassam. Ma ezt már csak megszokásból teszem, de azért is, mert úgy érzem, ha nem venném, akkor lemaradnék valamirõl.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a websuli ezek alól kivétel. Szerintem több mesterfogás lehetne, azaz inkább a websulihoz hasonló okító sorozat, más témában is. Pl. Cms rendszerek,...stb. Programozás rovat, ha nem is profi, de bemelegítő cikkek. C++ , java, stb ...

 

Vajon a szerkesztők hogyan reagálnak ezekre? És az előttem szólókra.

Link to comment
Share on other sites

action74

Sziasztok.

Sajnos nekem egyre átlagosabbnak tûnik a PcWorld magazin. Az idén lejár az elõfizetésem, és jövõre biztos nem fogok elõfizetni az újságra, mert már mindent megtalálok a PcWorld oldalán. A mostani borító számomra a leggyengébbre sikerült, nem ezt vártam, de változnak az idõk, és vele változunk mi is.... lehet hogy így jó.

Link to comment
Share on other sites

Bata László

Üdvözlet Mindenkinek!

 

A szerkesztõség a nyári hõség (szakadó esõ), a foci vb., de leginkább a júliusi lapleadás miatt nem tud minden üzenetre egyenként válaszolni. Lássuk akkor egyben!

 

Címlap: Azért harsogó, hogy harsogjon. A harsogó címlapok lényege, hogy nem a rendszeres olvasókat célozzák meg, hanem azokat, akik talán nap mint nap elmennek egy újságosbódé elõtt, és ha feltûnne nekik, néha megvennék a lapot. Különösen a nyári szabadság-szezon elején várható, hogy olyanok is bevásárolnak, akik év közben nem érnek rá ilyesmit olvasni. A harsogó címlapok bevált ismérvei:

- Rikító, vagy szokatlan színeket használnak (kipipálva);

- Formás (fél)meztelen nõket ábrázolnak - várjuk a hírnévre vágyó ifjú hölgyek jelentkezését! :)

- Nagybetûs, bulváros címek vannak rajtuk. Eleinte "A PC megette a férjemet", illetve a "Gyilkos Linux" témákra gondoltunk, de a végén a "PC halott!" maradt. Talán nem kell nagyon elmagyarázni, hogy a rendszeres, tájékozott olvasóinknak ez nem újdonság, az alkalmiaknak viszont egy hasznos összefoglaló a mai trendekrõl.

 

Hûtés, fotózás, villám- és túlfeszültség védelem: ezek szezonális témák, nyáron a helyük. Mi is unjuk sokszor, de ettõl függetlenül a gyártók ilyenkorra idõzítenek egy csomó bejelentést, ami mellett nem mehetünk el. Szívesebben tesztelnénk búvárfelszereléseket - pl. merülõ-komputereket - a Karibb-tengeren, de e témát más kiadványok már korábban "lenyúlták".

 

Nem árulunk zsákbamacskát! A http://pcworld.hu/tartalom oldalon mindig megtekinthetõ az aktuális újság tartalma; a nagyobb cikkek esetében a bevezetõ is elolvasható. A címlapon - a hagyományosakon is - korlátozott a kiírható címek hossza, ezért aki csak egy-két cikk miatt venné meg a lapot, innen mindig megtudhatja, mirõl is van szó pontosan.

 

Warez újság: cikkeinkben többször beszéltünk már a warezrõl, a Bittorrent világáról stb., ezt most nem ismételném meg. Az online elérhetõ, nem letölthetõ oldalak lényege elsõ sorban nem a másolásvédelem, hanem az, hogy így lehet pontosan monitorozni, hogy hányan és milyen cikkeket olvasnak el. A levélben vagy lemezeken szétküldött PDF-ekkel erre nincs lehetõségünk.

 

Egy aktuális dolog viszont ide tartozik: sokba kerül nekünk a warez! A minap lefoglalt szerverek vizsgálatának szakértõi díja valószínûleg nagyobb lesz, mint Pompei feltárásáé. Adóból megy, azokéból is, akik még nem is hallottak a warez szóról.

 

"Üres, unalmas újság" Nagyon nehéz olyan lapot összeállítani, ami mindig mindenkinek egyformán izgalmas és hasznos olvasmány. Egy ilyen újságnak, mint a miénk, az a lényege, hogy sok mindenben elõrébb kell tartson, mint az olvasói aktuális érdeklõdése. Most írunk azokról a technológiákról, amik lehet, hogy csak hónapok, évek múlva fogják olvasóink agyát "mozgatni". A 250 ezer forintos processzorok, a virtualizációs szoftverek és "felesleges" alkatrészek mind ilyenek. Egy idõ után olcsóbbak lesznek, illetve szükség lehet rájuk, ezért azt ajánljuk a szakma iránt kicsit is érdeklõdõknek, hogy amint idejük akad, olvassák el a most még kevésbé izgalmas témákat is.

 

Persze vannak vissza-visszatérõ témák is - pl. a biztonsági dolgok -, amiket rendszeres olvasóink már kívülrõl fújnak, mint a vuvuzelát. Azért igyekszünk ezekbe is aktuális, friss információt belecsempészni.

 

Ahhoz, hogy jobban tudjuk olvasóink érdeklõdését kielégíteni, információkra van szükségünk. Ezért is kértük korábban mindenkitõl, hogy töltsék ki online kérdõívünket, Az adatok feldolgozása most kezdõdik, remélhetõleg hamarosan többet fogunk tudni.

 

 

PS: CMS és Linux témák a láthatáron, csak a nyári szabadságok miatt még nem tudjuk biztosra ígérni õket. Koraõszre biztosan megérkeznek!

 

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba
(Bata László @ 2010. június 18. 14:05) 420413[/snapback]

 

Warez újság: ... Az online elérhetõ, nem letölthetõ oldalak lényege elsõ sorban nem a másolásvédelem, hanem az, hogy így lehet pontosan monitorozni, hogy hányan és milyen cikkeket olvasnak el. ...

 

Szó sincs warez újságról, aki eddig hallatta a hangját ebben a témában, mind elõfizetõ vagy rendszeres vásárló. Egyszerûen a felhasználóbarát, modern és idõtálló formátumot kérjük már egy ideje. Többen ezt a PDF-ben látjuk, de amint volna más ötlet, ami valóban a megvásárolt lap nonstop, könnyû elérhetõségét, olvashatóságát, birtoklását (nyomtatását) biztosítaná (netán operációs rendszertõl függetlenül) a nem tapasztalt felhasználók számára is, egészen biztosan egy emberként állnánk mögé.

 

Tele a piac a netbookokkal, e-book olvasókkal, okoska telefonokkal és a méregdrága mobil internettel. Ha nem akarom az erdõirtást támogatni a papíralapú lappal, mégis olvasnám a lapot, ilyen eszközre tölteném fel egyszerûen, könnyen olvasható formában, s nem a perceket, meg a térerõt figyelném, hogy vajon tudok-e csatlakozni az online laphoz vagy sem...

 

Ezekhez a kütyükhöz jelenleg vagy letöltöm egy torrent oldalról a nyomtatott lap PDF-ben 1-2 nappal a megjelenés után már korrekt minõségben beszkennelt példányát, vagy online vásárolok és kiderítem, hogyan lehet lementeni PDF-ben a lapot - már ha sikerül -, amire aztán meresztgetem a szemem, mert a képek minõsége sokszor bántóan rossz. Komoly dilemma?!

 

Másrészt a lapban nem a fenti okot olvastam: "... jelen pillanatban azonban mi nem tartjuk megfelelõnek a lap digitális jogi védelmét ilyen módon, letöltve terjesztve, így nem valószínû, hogy a jövõben ezen változtatunk." (Telek Zoltán, PCWorld 2010. június, 8. oldal)

 

Az e-magazin általános ismertetõjében és a PCWorld ehhez kapcsolódó oldalain nem találtam annak nyomát, hogy az online formátum vásárlóit tájékoztatnák arról, hogy olvasási szokásaikat monitorozzák.

 

Nekem ez valahogy sehogy sem gömbölyû, de adott esetben felvállalom, hogy korlátolt agykapacitással rendelkezem. Annyit azonban sikerült felfognom a netet böngészve, a lapot olvasva, hogy az elkövetkezendõ évek slágere a mobilitás, a környezetvédelem, az energiatakarékosság és a trendi jegyében többek között az e-book piac lesz, ami hazánkat sem fogja elkerülni.

 

Remélem, hogy a PCWorld nem amiatt fog lecsúszni a lejtõn, mert a beltartalma a jövõt kutatja ugyan, de a formátumai a múltat idézik.

Link to comment
Share on other sites

Bata László
(Dávid Csaba @ 2010. június 18. 14:15) 420415[/snapback]

 

Az e-magazin általános ismertetõjében és a PCWorld ehhez kapcsolódó oldalain nem találtam annak nyomát, hogy az online formátum vásárlóit tájékoztatnák arról, hogy olvasási szokásaikat monitorozzák.

 

Minden online megjelenõ cikk mindenhol - nem csak nálunk - monitorozva van, legyen az HTML, Flash, vagy bármilyen alapú tartalom. A kiadó ebbõl képes anonim olvasottsági statisztikákat készíteni, azaz ebbõl (is) tudjuk, hogy mi érdekli az olvasóinkat, és mi nem. A papír alapú lapnál pont az az egyik legnagyobb baj, hogy csak nagyon nehezen lehet pontos képet kapni arról, mik a népszerû témák, és miket nem olvasnak el az emberek.

 

A statisztikák névtelenek és automatikusan gyûjtöttek. Nálunk a PC World Online "Havi Top" blokkja készül ezek alapján, de a nagy hírportálokon is teljesen természetes, hogy a legtöbbet olvasott cikkek tovább maradnak kint a fõlapon.

Link to comment
Share on other sites

KGigi
(Bata László @ 2010. június 18. 14:05) 420413[/snapback]

 

A harsogó címlapok lényege, hogy nem a rendszeres olvasókat célozzák meg, hanem azokat, akik talán nap mint nap elmennek egy újságosbódé előtt, és ha feltűnne nekik, néha megvennék a lapot. Különösen a nyári szabadság-szezon elején várható, hogy olyanok is bevásárolnak, akik év közben nem érnek rá ilyesmit olvasni.

 

 

(Bata László @ 2010. június 18. 14:05) 420413[/snapback]

 

 

Nem árulunk zsákbamacskát! A http://pcworld.hu/tartalom oldalon mindig megtekinthető az aktuális újság tartalma; a nagyobb cikkek esetében a bevezető is elolvasható. A címlapon - a hagyományosakon is - korlátozott a kiírható címek hossza, ezért aki csak egy-két cikk miatt venné meg a lapot, innen mindig megtudhatja, miről is van szó pontosan.

 

Ebből a két idézetből remélem látszik, hogy önellentmondásba került. Akit a címlappal az újságosbódé előtt akarnak megfogni, az az alapján fog dönteni, és nem pedig az online tartalomjegyzéket nézegeti. Továbbra is fenntartom, hogy a navigációs rendszerekről szóló cikk címlapon szereplő kiírása megtévesztő, és köszönő viszonyban sincs a tartalommal.

 

 

(Bata László @ 2010. június 18. 14:05) 420413[/snapback]

 

Hűtés, fotózás, villám- és túlfeszültség védelem: ezek szezonális témák, nyáron a helyük. Mi is unjuk sokszor, de ettől függetlenül a gyártók ilyenkorra időzítenek egy csomó bejelentést, ami mellett nem mehetünk el.

 

Ezt én nem vitatom. De ettől még szerintem fel kell hívni az olvasók figyelmét arra, hogy mi a valós szükséglet, és mi az, amit csak a gyártók akarnak beléjük sulykolni. Ha nem ez, akkor mi egy PC-s újság feladata? Ne a gyártók termékeit reklámozzák, megteszik azt ők maguk, hanem az igények alapján segítsenek a döntésekben.

 

És ha már szünetmentesek. Számtalanszor le lett már írva a működési elv, valamint az, hogy melyik készülék milyen típusú jelet bocsát ki. Ugyanakkor fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy mostanság a belépő kategóriás tápegységek is aktív PFC-vel * vannak ellátva, így nem használhatóak együtt a legolcsóbb, és ezáltal legnépszerűbb kváziszinuszos UPS-ekkel. Biztosan le van írva ez is, de szerintem ha valamit, akkor ezt kellene kihangsúlyozni. Szívesen látnám a márkák összehasonlítását is, ugyanis a leginkább ajánlott APC megfizethetetlenül drága. A többi gyártót nem ismerem, jó lenne egy kiindulási alap.

 

Sajnos sem az ilyen írásokban, sem a többi tesztben nem hangsúlyozzák eléggé ki azt, hogy a termékek jelentős része nem a vevő átverése és megkopasztása miatt drágább, hanem mert jórészt valós többletet fizetnek ki. Tele vannak a fórumok (ez is, csak soha nem látok szerkesztőségi tagot olvasni) széteső laptopokkal, gépeket magukkal rántó tápegységekkel stb. Fel kellene hívni az emberek figyelmét arra, hogy pl. laptopoknál hiába van két gépben ugyanaz a processzor, nem véletlenül kerül az egyik gép a másik kétszeresébe. Hazaviszi, beüzemeli, aztán néhány hét után elkezd rendszeresen szervizbe járni, mert nem nyílik a DVD meghajtó, selejtes a kijelző, meghajlik, eltörik a burkolat, megsüllyed a billentyűzet, 50 decibellel vonyít a hűtő stb. Mégis tele van az újság pl. Acer laptopokkal anélkül, hogy kihangsúlyoznák, hogy ez nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Tény, hogy az utóbbi időben sokat fejlődött a gyártó, de még mindig fényévekre van mondjuk a Lenovo-IBM-től. Erre soha egyetlen utalást sem látok a teszteknél, ellenben nem haboznak előnyként felhozni az árat. Persze, hogy annyi. A Tesco gazdaságos virsli sem véletlenül olcsó.

 

* Nem védelemmel, PFC-vel. :) <Pjotr>

 

Köszi, azt értettem alatta ;)

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba
(KGigi @ 2010. június 18. 19:32) 420453[/snapback]

... mi egy PC-s újság feladata? Ne a gyártók termékeit reklámozzák, megteszik azt ők maguk, hanem az igények alapján segítsenek a döntésekben. ...

 

Köszönöm KGigi! Ennél jobban én sem fogalmazhattam volna.

 

Jelenleg az az érzésem, hogy az újság egy része olyan, mint egy termékkatalógus, amit nem is akarok végiglapozni, mert az ott szereplő termékek többségét úgysem tudom megvenni, vagy nincs igényem rá. Amit viszont ki tudok fizetni, azt csak az 1 évvel korábbi lapban találom meg, jó esetben. De még akkor is órákon keresztül bújom a netet, hogy több információt tudjak meg.

 

A szomorú az egészben az, s ezért bizonnyal kapok majd a fejemre, hogy bár több-kevesebb építőnek, vagy számon kérőnek szánt kritikát fogalmazunk meg itt hónapról hónapra, s ha van is valaki, aki elolvassa az érintettek közül, nem igazán reagál rá. Ha mégis, vagy nem itt teszi, hanem a lapban, vagy ha itt teszi, akkor azt bizonygatja, hogy mi látjuk rosszul, s ahogy most van, az a jó.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
(KGigi @ 2010. június 18. 18:32) 420453[/snapback]

A Tesco gazdaságos virsli sem véletlenül olcsó.

 

 

:igen:

Link to comment
Share on other sites

Gy_Máté
(KGigi @ 2010. június 18. 19:32) 420453[/snapback]

Sajnos sem az ilyen írásokban, sem a többi tesztben nem hangsúlyozzák eléggé ki azt, hogy a termékek jelentős része nem a vevő átverése és megkopasztása miatt drágább, hanem mert jórészt valós többletet fizetnek ki. Tele vannak a fórumok (ez is, csak soha nem látok szerkesztőségi tagot olvasni) széteső laptopokkal, gépeket magukkal rántó tápegységekkel stb. Fel kellene hívni az emberek figyelmét arra, hogy pl. laptopoknál hiába van két gépben ugyanaz a processzor, nem véletlenül kerül az egyik gép a másik kétszeresébe. Hazaviszi, beüzemeli, aztán néhány hét után elkezd rendszeresen szervizbe járni, mert nem nyílik a DVD meghajtó, selejtes a kijelző, meghajlik, eltörik a burkolat, megsüllyed a billentyűzet, 50 decibellel vonyít a hűtő stb. Mégis tele van az újság pl. Acer laptopokkal anélkül, hogy kihangsúlyoznák, hogy ez nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Tény, hogy az utóbbi időben sokat fejlődött a gyártó, de még mindig fényévekre van mondjuk a Lenovo-IBM-től. Erre soha egyetlen utalást sem látok a teszteknél, ellenben nem haboznak előnyként felhozni az árat. Persze, hogy annyi. A Tesco gazdaságos virsli sem véletlenül olcsó.

 

* Nem védelemmel, PFC-vel. :) <Pjotr>

 

Köszi, azt értettem alatta ;)

 

Kedves KGigi!

 

Ha nem gond, akkor csak bizonyos részekre reagálnék, a többivel kapcsolatban vedd úgy, hogy egyetértek. :)

 

Nem titok, hogy készül egy hűtős cikk a júliusi számba, azt hiszem talán te hoztad fel, hogy kíváncsi vagy rá. Nos, a korábbi tesztekkel ellentétben kicsit másképp fogom körbejárni a témát, de már most mondom, hogy terjedelmi korlátok miatt ténylegesen csak a CPU-hűtésekre fog korlátozódni a cikk. Termékbemutatások helyett inkább amolyan "tanácsadós" lesz a hangvétele, illetve lesz 5-6 hűtő, amelyek táblázatban mérésekkel is szerepelni fognak. Nem azért, hogy megmutassuk, hogy a 20000 Ft-nál is drágább Cooler Master V10 a nyerő - egyáltalán nem az -, hanem hogy az Intel referencia hűtése, egy 5000 Ft-os termék és egy 15-20000 Ft-os hűtő között van-e érdemi különbség - értsd úgy, hogy megéri-e a plusz költséget az a pár Celsius fok különbség.

 

Ami az Acer laptopokat illeti, feltételezem, saját tapasztalat alapján írod a kvázi ténynek nevezhető dolgokat. Hidd le, a szerkesztőségen belül mindenki tisztában van azzal, milyen minőségi és garanciás viszonyok uralkodnak a hazai notebook piacon, de ettől még nem általánosíthatunk egy olyan terméknél, amit 2-3 napra kapunk meg tesztelésre, és semmilyen hosszabb távú tapasztalat nincs róla. Sok esetben nem végleges készüléket adnak a gyártók, már ez megnehezíti az ítéletet. Legutóbb a két NVIDIA Optimusos ASUS notebooknál fordult elő érdekes működési anomália, akár azt is mondhatnám, hogy tipikus trükk arra, hogy a gyártó terméke szerepeljen első helyen a tesztekben. Ez természetesen annyira kirívó volt, hogy írtam is róla, de a minőségi hibák "felderítése" már közel sem ilyen könnyű.

 

Sok esetben még a végleges terméknél sem könnyű eldönteni, hogy a fedlap zsanérja most azért recseg-e, mert tervezési hiba, vagy mert a gép már túl van egy nagy hazai sajtókörúton. Sajnos nem értesülünk arról sem, ki mikor szedi szét kíváncsiságból a gépeket, és mennyi szaktudása van ahhoz, hogy normálisan össze is szerelje. Az optimális az lenne, ha mindenki vadi új gépet kapna és azt nem 1 hétig, hanem 2-3-ig használhatná minimum. A notebookoknál akár még 1 hónap is beleférne, mivel a termék bejelentése, a tesztpéldányok felbukkanás és a hazai forgalmazás között olykor több idő is eltelik.

 

Természetesen van olyan noteszgép, amiről már első ránézésre is süt, hogy ennél bizony a lehető legalacsonyabb ár meghatározása volt az elsődleges cél. De még ekkor sem írhatunk le olyan dolgokat, hogy egyszer majd, mondjuk fél év múlva a zsanérnál megreped a burkolat, vagy megsüllyed a billentyűzet. A garanciális problémákkal kapcsolatban sajnos nem mindig az igazságot közlik a hazai képviseletek, háborúba pedig őszintén szólva én nem szívesen megyek olyan témában, ami végül gyermeki sértődéshez vezetne.

 

Hozzátenném, nem ez a jellemző, de a Tescónál sem örülnének, ha a képükbe vágnád, miért is a legolcsóbb náluk a virsli. :)

 

Üdvözlettel,

 

Gyepes Máté

Edited by Godzillamessage
Link to comment
Share on other sites

Gy_Máté
(Dávid Csaba @ 2010. június 18. 20:51) 420472[/snapback]

 

(KGigi @ 2010. június 18. 19:32) 420453[/snapback]

... mi egy PC-s újság feladata? Ne a gyártók termékeit reklámozzák, megteszik azt õk maguk, hanem az igények alapján segítsenek a döntésekben. ...

Köszönöm KGigi! Ennél jobban én sem fogalmazhattam volna.

 

Jelenleg az az érzésem, hogy az újság egy része olyan, mint egy termékkatalógus, amit nem is akarok végiglapozni, mert az ott szereplõ termékek többségét úgysem tudom megvenni, vagy nincs igényem rá. Amit viszont ki tudok fizetni, azt csak az 1 évvel korábbi lapban találom meg, jó esetben. De még akkor is órákon keresztül bújom a netet, hogy több információt tudjak meg.

 

A szomorú az egészben az, s ezért bizonnyal kapok majd a fejemre, hogy bár több-kevesebb építõnek, vagy számon kérõnek szánt kritikát fogalmazunk meg itt hónapról hónapra, s ha van is valaki, aki elolvassa az érintettek közül, nem igazán reagál rá. Ha mégis, vagy nem itt teszi, hanem a lapban, vagy ha itt teszi, akkor azt bizonygatja, hogy mi látjuk rosszul, s ahogy most van, az a jó.

 

Kedves Csaba!

 

Sajnos a terjedelemmel kapcsolatos felvetésed, miszerint több információt szeretnél megtudni az újságban szereplõ termékekrõl, teljesen jogos, csak épp egy icipicit nehéz rá megoldást találni a nyomtatott újságon belül. De ettõl még megpróbáljuk informatívabbá tenni a hardver és szoftverteszteket.

 

Tehát, ha jól értem, akkor túl drága termékek szerepelnek az újságban? Azt hiszem, erre akartál utalni, nem pedig magával a katalógusos struktúrával van gond. Ígérem, kicsit átgondoljuk, mi kerüljön a hardver rovatba, kedvezve azoknak az olvasóinknak, akik nem a legújabb, legjobb, hanem a legjobb ár/érték arányú termékeket keresik. Elfogadom, hogy jelenleg nem így néz ki a rovat, változtatunk ezen.

 

Üdvözlettel,

 

Gyepes Máté

Link to comment
Share on other sites

Sebi
(Gy_Máté @ 2010. június 20. 8:49) 420544[/snapback]

... kedvezve azoknak az olvasóinknak, akik nem a legújabb, legjobb, hanem a legjobb ár/érték arányú termékeket keresik. ...

 

Akik az olvasók 99.9%-át teszik ki szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

@Máté

Köszönöm, erre az emberi hangra várok már egy ideje. Ha valóban képesek lesztek a fent taglalt módon változtatni a lap összetételén, örömmel leszek ismét előfizető.

Ha ráadásként az e-lap anomáliáját is sikerülne megoldanotok... ;)

 

 

@Sebi

Respect.

Link to comment
Share on other sites

Gy_Máté
(Dávid Csaba @ 2010. június 20. 9:30) 420549[/snapback]

@Máté

Köszönöm, erre az emberi hangra várok már egy ideje. Ha valóban képesek lesztek a fent taglalt módon változtatni a lap összetételén, örömmel leszek ismét elõfizetõ.

Ha ráadásként az e-lap anomáliáját is sikerülne megoldanotok... ;)

 

Sajnos az e-lappal kapcsolatban nem én vagyok az illetékes, de bízom benne, számodra/számotokra megfelelõ megoldás fog születni.

 

Sebi: vettük az adást.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

@Gyepes Máté

 

Köszönöm a választ! Csabához hasonlóan én is valami ilyet vártam, amikor kritikákat fogalmaztam meg.

 

Szerencsére nem saját tapasztalatból beszélek. Viszont több ismerősöm is vásárolt Acer-t (vagy ha már itt tartunk, Fujitsu-t), és nem volt olyan gép, amivel az első néhány hónapban ne akadt volna probléma. Ezzel szemben ott van édesapám ThinkPad R50e-je, valamint ismerősök hasonló kategóriájú gépei, amik 4-5 éve hibamentesen üzemelnek! Az Acer egyébként annyira durván gagyi, hogy itt a fórumon míg a többi márka saját topikja egyszerűen például "Toshiba", addig az Acer-é "Acer problémák". Ugyanis a betérők bő kétharmadának valamilyen hardveres, vagy új rendszerre való átálláskor jelentkező szoftveres problémája van, nem pedig a géppel kapcsolatos valamilyen kérdése, driver problémája. Egyébként a szervizek statisztikái is hasonlóak, és azokat már figyelembe lehetne venni. Hasonló a helyzet ahhoz, amikor valaki olyan konfigurációról tesz fel kérdést, amiben Codegen tápegység van. A tápcsere ebben az esetben szinte mindig az első ésszerű lehetőség.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Papp Gábor
(KGigi @ 2010. június 18. 19:32) 420453[/snapback]

És ha már szünetmentesek. Számtalanszor le lett már írva a működési elv, valamint az, hogy melyik készülék milyen típusú jelet bocsát ki. Ugyanakkor fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy mostanság a belépő kategóriás tápegységek is aktív PFC-vel vannak ellátva, így nem használhatóak együtt a legolcsóbb, és ezáltal legnépszerűbb kváziszinuszos UPS-ekkel. Biztosan le van írva ez is, de szerintem ha valamit, akkor ezt kellene kihangsúlyozni. Szívesen látnám a márkák összehasonlítását is, ugyanis a leginkább ajánlott APC megfizethetetlenül drága. A többi gyártót nem ismerem, jó lenne egy kiindulási alap.

 

Mindig vannak új olvasók, nekik is el kell magyarázni a működési elvet.

 

Azzal sem értek egyet, hogy " hogy mostanság a belépő kategóriás tápegységek is aktív PFC-vel vannak ellátva, így nem használhatóak együtt a legolcsóbb, és ezáltal legnépszerűbb kváziszinuszos UPS-ekkel." Egyrészt nem csak a belépők vannak ellátva aktívval, hanem ma már szinte mindegyik. Sőt! Általában az olcsóbbakban van passzív, mert egyszerűen ez az olcsóbb megoldás, a drágábbak mind aktív PFC-vel operálnak. De a lényeg nem ez, hanem az, hogy általánosítani nem lehet. Léteznek olyan tápegységek, amik valóban nem működnek a kvázi jeles UPS-ekkel (pl. Chieftec GPS sorozatban a 410 wattos), de ennek oka nem abban keresendő elsősorban, hogy a PFC aktív vagy passzív, hanem abban az adott aktív PFC áramkörben, amit abban az adott tápban használnak. Ha úgy lenne, ahogy te írod, akkor mindenkinek legalább 50-80 ezres UPS-e lenne otthon, mert onnan kezdődik egy szinusz kimenetes UPS ára.

 

 

"Szívesen látnám a márkák összehasonlítását is, ugyanis a leginkább ajánlott APC megfizethetetlenül drága. A többi gyártót nem ismerem, jó lenne egy kiindulási alap."

 

Ajánlom a 2009. decemberi számot, amiben 2×6 darab UPS-t teszteltem és ebből csak 2(!!!) az APC terméke. Tehát ilyen is volt nem is olyan rég -- a UPS piac nem évente változik, egyes típusok 5 éve semmit sem változtak. A tesztben szereplők között is volt szinuszos (azt hiszem kettő darab) a többi mind négyszögjeles volt és aktív PFC-s táppal terheltük gond nélkül.

 

 

Még valami azzal kapcsolatban, hogy miért nem lehet "fikázó" írásokat megjelentetni egyes gyártókról és termékekről: maradjunk annyiban, hogy egy fórumot nem lehet hivatalos forrásnak vagy felmérésnek tekinteni, lévén, hogy mindenki azt ír, amit akar. Azonnal hitelrontás lenne, ha leírnánk, hogy konkrétan ennek a gyártónak ez a tápegysége egy hulladék. Hogy miért? Mert Pista azt írta a fórumon? (Elnézést a Pistáktól, csak egy kiragadott név volt a sok közül). Ez sajnos nem így működik. Ha nálam esik szét, az picit más történet, de sajnos ennek megírásából is származtak már komoly problémák. Elhiheted, a mi helyzetünk sem olyan egyszerű ezen a téren.

 

Egyébként pedig osztom Máté véleményét...sajnos a teszttermékek előélete nem ismert és azt se mindig derül ki, hogy valamiért nem végleges darabot kaptunk -- erről Egri kolléga tudna mesélni :)

 

Üdv

PG

Link to comment
Share on other sites

KGigi
Mindig vannak új olvasók, nekik is el kell magyarázni a működési elvet.

 

Igen, ugyanakkor létezik Wikipédia, meg úgy egyébként internet, ahol ezek az információk ugyanúgy megtalálhatóak, ráadásul ha igény van rá, akkor bőven olyan szinten, ami túlmutat egy néhány oldalas cikk lehetőségein.

 

Azzal sem értek egyet, hogy " hogy mostanság a belépő kategóriás tápegységek is aktív PFC-vel * vannak ellátva, így nem használhatóak együtt a legolcsóbb, és ezáltal legnépszerűbb kváziszinuszos UPS-ekkel." Egyrészt nem csak a belépők vannak ellátva aktívval, hanem ma már szinte mindegyik. Sőt!

 

Szerintem elmulasztotta az "is" szót a mondatomban. Éppen azért írtam így, mert bár a felső kategóriás tápegységek évek óta aktív PFC-vel rendelkeznek, mostanra ez a belépő szintet is elérte, és elvétve találni tápegységet passzív PFC-vel. Tudom, hogy létezik olyan aktív PFC-s táp, ami komptabilis a kváziszinuszos UPS-ekkel, de ez elenyésző kisebbség, ráadásul ha valaki tiszta szinuszost vesz, abból egészen biztosan nem lesz baj, míg ez fordítva nem mondható el.

 

Ajánlom a 2009. decemberi számot, amiben 2×6 darab UPS-t teszteltem és ebből csak 2(!!!) az APC terméke. Ennek fényében nem értem a kritikát.

 

Olvastam. Az egy jó darab volt. Ilyenből kellene több. Az, hogy egy gyártó adott terméke jó, még nem jelenti azt, hogy a többi is. Ráadásul mint mondtam, pont a szinuszos szünetmentesekről lenne szükség egy ilyen összeállításra.

 

És itt vissza is térnék a "fikázásra". Érdekes módon egy autós újságban le merik írni, hogy kopog a műszerfal, rosszak az illesztések, ez a fajta motor úgyis többet fog fogyasztani, mint a gyári adat, de ennyiért ne várjunk többet. Itt miért nem lehet ugyanezt megtenni, amikor sokszor ránézésre evidens dolgokról van szó? Pl. egy Codegen tápegység belsején egy hozzáértő egyből látja, hogy ipari hulladék. Az Acer laptopokon már érzésre is teljesen más minőségű műanyagokat használnak, mint mondjuk egy Lenovo-IBM-en. Soha egy sort nem láttam ilyenről. Egyszerűen úgy ahogy van, hiányzik a minőségbeli kritika a lapból. Mintha félnének valamitől.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...