Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Számítógép és TV összekötése (audio)


balage187

Recommended Posts

balage187

Sziasztok!

 

Össze szeretném kötni a számítógépemet meg a TV-met úgy, hogy lehessen a TV-n is nézni videókat. A képet könnyen megoldottam egy DVI-HDMI kábellel. Viszont a hang nem megy.

Olyan kábelem van, hogy sima jack és akkor a másik vége az pedig fehér és piros (azt hiszem RCA-nak hívják). Azért ilyet vettem, mert a TV hátulján lévõ "Audio In" résznél ilyen portok vannak. Szóval hiába dugom be rendesen a kábelt a gépen oda, ahova a hangszórót is kéne (Speaker out), a TV-n meg az Audio In-be (de próbáltam már az Audio Out-ot is, meg az S-VIDEO port alatt lévõ hasonlóan fehér-piros audio portokat, szóval minden piros-fehért), akkor sincs hang a TV-n.

 

Ahogy olvastam a neten elvileg nem kell semmit beállítani, a hangnak egybõl mennie kéne, mintha a TV lenne a hangszóróm. Viszont azt is olvastam, hogy attól is függ hova kell dugni a hangot (= milyen audio kábel kell), hogy a képet milyen módszerrel viszem át. Most én nem tudom, hogy ez igaz-e vagy nem, de megnéztem és a HDMI bemenethez nem tartozik semmilyen külön audio bemenet.

 

Szóval most véglis milyen kábel kéne? Vagy nem azzal van a baj? Ha kell tudok képet a TV hátuljáról.

 

Elõre is köszi minden választ!

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A legjobb az lenne, ha a HDMI kábelen menne a hang is a tévébe.

Ez attól függ, milyen videokártyád van, és milyen a DVI-HDMI átalakító, mert nem mindegyik jó hangátvitelre is. A régebbi 3x ATI kártyákhoz adottak nem jók, a 4x-hez már többnyire igen.

Persze a megfelelő driver telepítése is kell. A Vistának már van saját drivere az ATI HD audiohoz.

Az Nvidia kártya egy másik tészta.

A RCA kimenetet az erősítő egyik bemenetére köthetnéd.

Egyes tévéknél talán össze lehet rendelni az egyik HDMI bemenet az RCA hangbemenettel. Ennek megvannak a feltételei, a használati leírásból kiderülhet, vagy valamelyik az adott típussal foglakozó fórumban.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Ha a TV-n bedugod az audio in-be a hangot és váltogatod az AV bemeneteket, akkor valamelyiknél szólnia kell (ha így van, akkor ez a része mûködik). Van amikor így is csak akkor fog megszólalni, ha kép jel is érkezik mellé s-videón, vagy rca-n.

A HDMI kábelt használva szinte biztos, hogy a hangot is ott akarná fogadni.

Link to comment
Share on other sites

balage187

Azóta sikerült megoldanom. Figyelmetlenül olvastam el az alaplapom leírását, így a Jack-et rossz helyre dugtam a számítógépbe. Mert az a "Speaker Out" port az csak akkor használatos, ha 4, 6 vagy 8 csatornás hangrendszer van, és akkor az a hátsó hangszórónak való. Amúgy a Line Out-ot kellett használnom.

 

De akkor már érdekelne a HDMI-n való hangátvitel csak azért is. Szóval nekem egy ATI HD 2600XT videókártyám van, és DVI-HDMI kábelt nem kaptam hozzá, azt úgy vettem. A kábel pontos neve: DVI-M - HDMI kábel, a márkája Roline. Ennyit tudok elmondani a kártyáról meg a kábelrõl. Most akkor lehetséges az, hogy HDMI-n is mennie kéne a hangnak? Esetleg egy másik kábellel? Egyáltalán érdemes ezt megpróbálni? Van valami észrevehetõ minõségbeli különbség HDMI és RCA között. Gondolom ez leginkább attól függ, hogy milyen hangszóróra akarom átvinni a hangot, meg attól, hogy milyen minõségû a hang.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A hangminőség nem lesz jobb, legfeljebb ha az 5.1 hangzást ki tudod használni. De ahhoz meg erősítő kell hangfalakkal.

Inkább az, hogy egyszerűbb, és együtt egy kábellel egy bemeneten tudod kezelni a hangot. Nem lesz hangcsúszás. Azután még a tévé hangkimenetről is el tudod vinni a hangot egy erősítőre, ha úgy adódik. Optikai tévékimenet az 5.1-re nem jó, úgy hallottam ilyenkor a koax csatlakozós kell, ha van rajta. Az RCA persze nem gond sztereóban.

Ezekhez a kártyákhoz aktív DVI-HDMI átalakító kell. Az aktívság pontos mibenlétét nem kerestem, de ha csak veszel a boltban egy ilyen 19 lábú átalakítót, az vagy jó lesz, vagy nem. Lutri, ha nem pontosan tudod milyen kell a kártyádhoz.

Sőt a helyzetet bonyolítja, hogy amelyik átalakító jó a 3000-es sorozatú kártyákhoz, az nem jó a 2000-eshez. Vagy van olyan, amelyikre ezt írták.

Link to comment
Share on other sites

balage187

Értem. Akkor egyelõre maradok az RCA-nál.

 

Köszönöm a válaszokat!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
beer7466

Sziasztok!

 

Én összekötöttem a TV-t és a számítógépet DVI-HDMI kábellel. A kép telejesn jól átmegy, de nincs hang. Kell valamit beállítanom a számítógépen? Ha igen, akkor pontosan mit?

 

Elõre is köszönöm a segítséget. :mérges:

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

ATI (AMD) :nyíl: ATI HDMI Audio Driver

Nvidia :nyíl: NVIDIA S/PDIF kábel a kártya és az alaplapi kimenet közé (a kábelt általában mellékelik a kártyához):

 

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

mechanikus_narancs

Üdv.!

Nekem egy pont ilyen kábelre lenne szükségem, a GTX260 csomagjában ugyanis nem volt. :/ Hol tudnék ilyen kábelre szert tenni (eddig nem találtam sehol), és mi a pontos megnevezése?

Most jack dugóval megy át a hang, de elég szarul mûködik a dolog, az nvidia vezérlõpulton le kell tiltani, hogy hdmi kábelen továbbítsa a hangot, azonban bizonyos esetekben, játék elindításánál, abból történõ kilépéskor nem továbbítja a hangot, a vezérlõpulton engedélyezni kell majd ismét letiltani a hang továbbítását hdmi kábelen...

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

A neve: belsõ SPDIF kábel (vagy ilyesmi). Utólag már nagyon necces a beszerzése, fõleg hazánkban. Mikor nekem kellett egy, én sem kaptam sehol. Így magamnak barkácsoltam egyet, egy analóg CD audió kábelbõl. :)

Kérdezd meg a PC boltosokat, hátha van nekik feleslegbe ottmaradt példány, vagy kérdezd végig az új nv kártyával rendelkezõ ismerõseid, akiknek nem kell.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
balage187

Sziasztok!

 

Na szóval nekem még régebben össze lett kötve a gépem a TV-mmel, ami ennek a topiknak az elõzõ hozzászólásaiban is látszik. :P HDMI-n megy a kép egy HDMI-DVI kábel segítségével és egy Jack-RCA kábelon megy a hang, a hangkártya Line Out portjából a TV Component Audio In-jébe. Ha a TV-n kiválasztom azt a HDMI portot forrásnak, ahonnan jön a kép, akkor lesz kép és hang is.

 

Viszont a gond az, hogy most haverom is megpróbálta ezt az õ tévéjével és nem jött össze. Neki csak akkor lesz hang, ha Componentre állítja a TV-jét, de akkor ugye kép nem lesz. Ha HDMI-n van, akkor meg hang. Ez miért van? Tegyük hozzá, hogy sokkal logikusabb, ahogy az õ tévéje mûködik :P, de ettõl függetelnül örülök, hogy az enyémen még így "mixelve" is, de megy a hang és kép is.

 

Ha esetleg ez egy TV-típusonként változó tulajdonság, amivel nem lehet semmit se tenni, akkor az a kérdésem, hogy hogy lenne érdemes összekötni a TV-t számítógéppel? Venni kéne egy DVI-RCA kábelt a képhez és a Component-et használni képhez is, vagy esetleg valahogy máshogyan?

 

Elõre is köszi a segítséget!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

A HDMI lényege, hogy hangot is átvisz, nem kell audio kábel. Persze ha DVI-ról alakítja át, akkor ez nem játszik. A megoldás valószínűleg az, amit írtál.

Link to comment
Share on other sites

balage187

Igen, én tökéletesen tudom mi a HDMI lényege, ezért is írtam, hogy logikusabb, ahogy haverom TV-je mûködik, mert az HDMI-rõl várja a hangot is. Csak akkor van szivás, ahogy mint mind a kettõnk esetében is, nincs HDMI kimenetünk a videókártyán, tehát DVI-HDMI kábelt kell használnunk, amin ugye csak kép megy.

 

De nekem ennek ellenére a hangot fogadja RCA-n, és a Composite-ról megy a hang, HDMI-rõl a kép. Neki pedig nem, vagy csak hang megy, vagy csak kép. Az volt a kérdés, hogy ez mitõl van? TV-tõl függ, és ennyi? Nem lehetne valahogy nála is életre kelteni a hangot RCA-n, miközben a kép HDMI-n megy (egy HDMI-DVI kábel segítségével)?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Szerintem TV-függõ.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Rémlik valami, hogy össze lehet rendelni az analóg hangbemenetet a HDMI bemenettel, vagy talán az sem mindegy, hogy melyik HDMI az.

Link to comment
Share on other sites

balage187

Sajnos mind a két HDMI-vel rossz. :S

 

Viszont akkor talán megnézem majd a TV könyvében, hátha van benne valami ilyesmi. Bár most így hirtelen, amilyen TV-knek én nézegettem eddig a menüjét (nem soknak), nem emlékszem, hogy ilyen beállítások lettek volna.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
jocospeed98

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-...85_1000018675... összeakarom kötni a gépemmel,annak meg olyan bemenetele van,ami ennek pont az ellenkezõje,vagyis ami benne van a tv-ben,az ugyanolyan,ami a gépben van benne!!

 

Pc-t a tv-re,hangszoróm van,csak a kép kellene a tv-re..:S

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nem jó a kép.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A leírás szerint neked sima apa-apa kábel kell. Kép hiányában nem tudni, hogy VGA vagy DVI, de talán ezt már el tudod dönteni. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
spunge

Sziasztok

 

Nekem olyan problemám lenne hogy most vásároltam egy philips 42PFH6309/88 típusu tv-t.

Link: http://philips.hu/c-p/42PFH6309_88/6000-series-full-hd-led-tv-2-oldalas-ambilight-es-smart-tv-rendszerrel/overview

 

Vídeó kártyám Nvidia N250 GTS 2db DVI csatlakozó van rajt

S/PDIF nincs összekötve a videó kártyával

alaplapom MSI p35 platinum combo

 

 

Vettem hozza DVI - HDMI kábelt a kép tökéletesen megy de hang sajnos nics

 

próbáltam jack - RCA val a hangot ki küldeni de sehogy sem ment

próbáltam jack - jack kábelel is mert a tv-n van jack bemenet de ugy sem volt jó

 

Most lehet az is a baj hogy HDMI-n keresztül várja a hangot is ezért nem figyeli a többi portot de ezt sajnos nem tudom,

de próbáltam úgy is hogy csak jack - RCA val kötöm össze nem megy át a hang a zöld analóg porton keresztül és a naranysárga SPDIF porton se

 

Találtam egy cikket hogy lehet átküldeni DVI -. HDMI porton http://logout.hu/bejegyzes/recon666/dvi-hdmi_hangatvitel_tv-re_nvidia_kartyaval.html

végig csináltam de nekem a hang beálitásoknál nem látszik a tv.

 

Lehet hogy azért mert az SPDIF nincs összekötve a videó kártyával???

De valahol azt is olvastam hogy DVI port nem alkalmas hang átvitelére.

 

Ebben a problémában kérnék segítséget.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Adaminos

Üdv mindenkinek !

 

Nem tudom,hogy rossz helyre irok e,ha igen,irjátok meg,hogy melyik topikban irjak.Kaptam 1 TV tunert,tipusa:Winfast DTV1800 H hibrid.Az a gond,hogy beszereltem a gépemben,kép van csak hang nincs.Hol tudok hangot varázsolni,hogy az asztali gépen is halhassam a hangot,mi cuc kel még hozzá? Elöre is köszi a segitséget.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A kártya hátsó / felső felén van egy 4 tűs csatlakozó. Azt kell rákötni az alaplapon lévő hangbemenetre, ami szintén négy tűs (feltéve, ha alaplapi hangkártyát használsz). Elvileg kellett kapnod hozzá kábelt.

Link to comment
Share on other sites

Adaminos
Destroy-man' timestamp='1470694048' post='475735']

A kártya hátsó / felső felén van egy 4 tűs csatlakozó. Azt kell rákötni az alaplapon lévő hangbemenetre, ami szintén négy tűs (feltéve, ha alaplapi hangkártyát használsz). Elvileg kellett kapnod hozzá kábelt.

 

Passz ! ilyen nincs hozzá.Valami modon tudnál 1 fénykép linket küldeni,hogy érzékeljem,hogy néz ki,hát ha betudom szerezni,köszi.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

cd_rom_audio_lead_black_black.JPG

 

Régen a CD meghajtók használtak még ilyen kábelt analóg lejátszáshoz.

Link to comment
Share on other sites

Adaminos
Destroy-man' timestamp='1470779435' post='475741']

cd_rom_audio_lead_black_black.JPG

 

Régen a CD meghajtók használtak még ilyen kábelt analóg lejátszáshoz.

 

Köszi a segitség. megnézem a boltokban,ha lesz meg is veszem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...