arpsoft Posted June 29, 2005 Posted June 29, 2005 Hibakeresés Összekötöttük a gépeket, mégsem megy a háló A megosztó gépen van net, a gépek nem látják egymást, máshol nincs net. Minden gépen van net, a gépek nem látják egymást. Mindenki lát mindenkit, de a megosztásokhoz nincs jogosultságunk a gép szerint. Ökölszabály: hálózatoknál az elsõ ellenõrizendõ dolog, a kábelezés Ellenõrizzük, hogy a megfelelõ kábeleket használtuk-e! Itt egy lista a megfelelõ kábelekrõl: HUB ----x----- HUB HUB uplink --------- HUB HUB uplink -----x---- HUB Uplink HUB ------ gép SWITCH ----x----- SWITCH SWITCH AUTO MDIX ------------ SWITCH SWITCH AUTO MDIX ------x----- SWITCH SWITCH -------x------ HUB SWITCH AUTO MDIX ------------ HUB SWITCH AUTO MDIX ------x----- HUB SWITCH -------------- HUB Uplink SWITCH AUTO MDIX ------------ HUB Uplink SWITCH AUTO MDIX -----x------ HUB Uplink SWITCH ------------ gép SWITCH AUTO MDIX ------------- gép SWITCH AUTO MDIX ------x------ gép SWITCH AUTO MDIX ------------- SWITCH AUTO MDIX SWITCH AUTO MDIX ------x------ SWITCH AUTO MDIX AUTO MDIX: az eszköz automatikusan felismeri, hogy milyen kábelt dugtak bele ------x------: crosslink kábel -------------: patch kábel A fenti felsorolásban a switch routerrel egybeépített eszköz is lehet. Mindkét bekötési sorrend helyes. Az egyik az A, a másik a B típus. Egyenes kábel mindkét végén vagy A vagy B van, a kereszt kábelnek egyik felén A a másikon B. Ha normális kábelt szeretnétek csinálni, akkor CSAK ezeket szabad használni. Rövid kábeleknél tényleg mûködik bármilyen sorrenddel a dolog, de egy méter fölött már nem. A blankolásnál ügyelni kell, hogy a kábeleket ne vágd be. Amikor bedugod a kábel ereket a csatlakozóba, akkor minden érnek el kell érnie a csatlakozó legvégét. A krimpelés után az összes érintkezõnek egy magasságban kell lennie. A csatlakozó két szélén meg tudod nézni, hogy a kések megfelelõ mélységben vannak-e, belemennek-e a kábelköpenybe. Vigyázzunk arra is, hogy ne törjük meg a kábelt! Egyébként nem csak a kábel lehet kontaktos, hanem a csatlakozó is. Ezt a kábel megfordításával ellenõrizheted. Ha a kábeled mindkét vége ugyanúgy mutatja a hibát, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy nem vagy nem csak a kábeled rossz. Cat5/Cat5e kábel esetében a maximális hossz 80-90 méter! Aktív hálózati eszközök ellenõrzése Gyõzõdjünk meg arról, hogy a hálózatunkban található berendezések megfelelõen funkcionálnak. A hálózat mûködõképességét elég nehéz lenne vakon ellenõrizni, ezért az eszközökön általában (egy-két régi hálókártya kivételével) találunk állapotjelzõ lámpácskákat, LED-eket. A switch általában többféle információt is nyújt ezeken keresztül, mégpedig magáról a kapcsolatról, annak sebességérõl és duplexitásáról, illetve magáról az adatforgalomról. A hálókártyákon változatos formában az egyszerû adatforgalmi jelzéstõl egészen a switch szintû információ mennyiségig széles a skála. Ha egy hálókártya vagy egy switch nem világít, miután hibátlan kábellel összekötöttük õket, akkor valamelyik hardver elem hibás. A switch esetében elõfordulhat, hogy csak egy port romlott el. Ezt a kábel áthelyezésével meg lehet vizsgálni. Ha egy másik portban sem világít a lámpácska, akkor a hálókártya cseréje lehet a megoldás. Integrált hálókártyáknál meg kell vizsgálni a BIOS beállításokat, mielõtt rossznak kiáltjuk ki, lehet, hogy csak le van tiltva. Ha a hálókártya rendben van, de a switch még mindig nem világít, akkor ki kell cserélni a csillagponti eszközünket. Ha minden világít, de problémák vannak a hálózattal, akkor meg lehet próbálkozni firmware-frissítéssel. Ha minden mûködõképesnek látszik a hálózatban, de mégsem mûködik kielégítõen vagy egyáltalán, akkor jöhet a szoftveres réteg. Ellenõrizzük a meghajtókat és beállításokat! Ha csak a megosztások nem mennek, akkor jogosultságokat kellene kiosztani a többi felhasználónak.
Szili0 Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni! Tegnap bekötötte az UPC az internetet, ami elvileg 120megabittes. Hoztak valami Motorolla modemet és egy Netgear routert. Egyáltalán nem értek hozzá, azt viszont tudom, hogy sajnos durván percenként megáll a net, ledob a World of Warcraftből, és az aktuális honlap betöltését megállítja. Nincs ötletem, hogy mi baja lehet, viszont lefényképeztem nektek a modemnek a logját, remélem ti hozzátudtok valamit szólni. (remélem jót fotóztam le) KÉÉÉP Vajon a router a nem jó (aki bekötötte azt mondta, hogy érdemes lecserélni egyből egy gigabittes modemre, hogy a sebességet rendesen tudjuk élvezni) vagy esetleg a házban van a hiba? Kinéztem kettő routert: 1. http://ipon.hu/webshop/product/tp_link_tl_wr1043nd/128645 2. http://ipon.hu/webshop/product/linksys_wap4410n/40281 Szeretném, ha valaki emberi nyelven leírná, hogy mi a probléma mert nem értek semmit sem a logból. Előre is örök hála: Szili0
Csaba_# Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 Ne a kábel modem logját linkeld ide, ha ezzel gáz van a szolgáltatót kell hívni. Mind a két esetben dobálja a netet? 1. Közvetlen modemes csatlakozással? 2. Csak router-rel megosztva? Milyen típusú a modem és milyen a router? (Nem csak a márkájára vagyok kíváncsi!) A vásárlási szándékod sem egészen tiszta. Mit kell akkor venned? aki bekötötte azt mondta, hogy érdemes lecserélni egyből egy gigabittes modemreMilyen érdekes? Ha az UPC 120 megabites csomagot ígér, akkor nem gigabites modemet hoz hozzá !? Mert ha így van, ez felér egy jó nagy fogyasztóvédelmi bírsággal is. Kinéztem kettő routert:...Akkor most mégis routert kell venned? Mert ebben akkor igaza van a szerelőnek, ha valóban gigabites az a Motorola kábel modem, akkor nincs szűk keresztmetszet (100 Mbit/s) szóval akkor el kellhet egy gigabites port-al rendelkező router, mert a Netgear több mint valószínű hogy nem az. De ha a hálózati kártyád nem gigabites, akkor megint semmit sem fogsz érni a gigabites router-eddel, hiszen akkor ott lesz szűk a keresztmetszet. Ami a linkelt eszközöket illeti, a második egészen biztosan nem kell neked, mert az egy Access Point nem pedig Wifi router. Az elsőt viszont nyugodt szívvel tudom ajánlani.
Szili0 Posted October 29, 2009 Posted October 29, 2009 A modem típusa: Motorola SURFboard Digital Voice Modem (SBV6120E - CN) http://business.motorola.com/ultrabroadban...ts-sbv6120.html A router típusa: Netgear RangeMAX Wireless Router WPN824 v2 http://kb.netgear.com/app/products/model/a_id/2629 Tegnap este nem szakadt meg, viszont ha legközlebb ledobál egybõl átdugom (ami egy kicsit macerás lesz, mert a szekrény tetején van a modem és rövid a kábel ) Amint többet tudok írni, frissítem a postot
arpsoft Posted October 29, 2009 Author Posted October 29, 2009 A routered 100Mbit/s tud maximum. Ha WiFi-zel, akkor csak 54 Mbit/s, az is csak elméletben. Ekkora nethez már nyugodtan vehetsz gigabites routert.
Szili0 Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 Megvan a probléma oka: trágya a router, holnap után érkezik amit fentebb írtam. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
tis11111 Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 sziasztok! A héten jött be a net, kábelmodemes kapcsolat. Otthoni hálózaton két gép van összekötve switch-el. A gépek látják egymást, játék, miegymás megy. A kábelmodemet a switch-be kötöttem. Az egyik gép látja az internetet, a másik nem (sárga felkiáltójel: a kapcsolat korlátozott...). Mindkét gépen XP Prof. ((kikapcsolást állapotban a switch-en az egyik gép jelzõfényei világítanak, a másiké nem. ?) kérdésem: elvileg így mûködnie kellene a netnek nem? azon a gépen, amelyiken nincs net új hálókártya kellene? (a hálózatvarázslót próbáltam már)
tis11111 Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 Maga a switch nem alkalmas az ilyen típusú megosztásra?
Timo Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 (edited) Sziasztok, Nekem wifi-s gondom van. Laptop+Vista+wifi. A network center azt mondja kapcsolodom a hálózathoz, jelerõsség kiváló. Az óra mellett a tálcán ott a 2 kis számítógép a földgömbel. Aztán ha indítom az Ie8-at akkor nem jön be a nyitó oldal. Ha kerestetem vele a problémát akkor azt mondja nem tud csatlakozni az elsõdleges dns szerverhez. Felajánlja hogy automatikusan új beállításokat kér le. Reseteli a kapcsolatot de a probléma továbbra is fennáll és a földgömb eltûnik a kis számítógépektõl. Szóval még rosszabb lesz. Nem tudom merre szaladjak, most a modem rossz a router a szolgáltató? Vagy csak valaki Mac Filterrel? Pls Help Edited December 29, 2009 by KGigi
Csaba_# Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Kábeles kapcsolattal se jó? Más Webböngészõt próbáltál már?
KGigi Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Miután nincs földgömb, írd be egy parancssorba, hogy ipconfig /all. Mit ír az adapterednél DNS szervernek?
Timo Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Gyakorlatilag nincs netem. Akármelyik böngészöt indíthatnám. A vírusirtó nem frissít, a yahoo gadget sem. A netet használtam. Az m1 en néztem a megy a gözöst. Majd 1x csak "elment". Ráhagytam gondoltam kihagy a net majd visszajön. De nem. Azóta rossz s nem tudom mi ez a rejtélyes hibañzenet. Ja kábelesen meg az életbe nem próbáltam , még kábelem sincs. Köszi KGigi a javítást. Egy deka ékezetem sincs. Csak ami ascii ra emléxem fejböl. az ipconfigot kiprobálom de ahhoz idö kell. A net távol van most a gépemtöl.
Csaba_# Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Ja kábelesen meg az életbe nem próbáltam , még kábelem sincs. Ez érdekes. Egy csak van amivel, asztali (vagy egyéb) gépedet használod.
Timo Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 érdekes vagy sem. Csak 1 árva laptopom van. Az beszopja a hálózatot a levegöböl Wi aztán Fi és annyi. Kiválasztom az én hálóm. Kapcsolódok beírom a jelszót 1x amit a rendszer elment s ha indítom a gépet az esetek 90% ban kiépíti a kapcsolatot és használható a net. Kivéve most. Amikor valami nem connect to dns mitudomén hova vagy miért. ötlet?
Csaba_# Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 1. Indítsd újra a modemet és a router-t (ha még nem történt volna meg). 2. Nem ártana UTP kábelt szerezni arra az esetre, ha esetleg újra kell majd konfigurálni a routert. Mi után látszólag sikeresen csatlakozik, mit ad ki a következő parancsra: Start--> futttás---> cmd ipconfig /all
Timo Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 Este kipróbáltam az ipconfigot. Dns szerver van megadva benne, egy hosszú számsor nem csak decimális. A lista többi részén pedig a nem csatlakozik szöveg dominál. A net diag azt mondja pingeli a hostot de nem kap választ.
Vogelmeister Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 (edited) Sziasztok! Egy "rövid" kérdésem lenne csak. Van két gépem, xp prof, 1. gépre jön a net D-Link ADSLmodem+Linksys router, ami úgy van rákötve mint egy switch, (a modembõl ethernet kábelen megy a jel a routerbe, onnan tovább a gépbe) a mellékelt cd-rommal így nem tudom telepíteni, mert az internet bejövõ jelet jelképezõ led nem világít a routeren, a webes beállító felületet nem tudom elérni, de a gép tud kapcsolódni a netre. Vezeték nélküli hálózatot szeretnék létrehozni. Nem is lenne gondom, ha az 1. gépen ugye mutatná, hogy igen a routerem alkalmas vezeték nélküli hálózat kialakítására, és akkor csak be kéne állítani, hogy engedélyezem... de ebben az esetben nem látom a vezeték nélküli ikont, adaptert se. Nem tudom mennyire érthetõ így a kérdés, van esetleg ahol le van már írva ezzel kapcsolatban valami kis segítség? vagy esetleg tudna éé valaki valamilyen tanácsot adni. elõre is köszönöm és boldog új évet! Edited January 1, 2010 by Vogelmeister
Pjotr Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 Az internetet dugd át a WAN-ba, és futtasd a szoftvert, ha kézzel nem megy.
mazda6diesel Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 mazda6diesel: "Telepítettem az eszközöket, és olyan gondom támadt, hogy az adapterrel ellátott pc nem úgy mûködik ahogy kellene. Hol nincs net, hol van, nagyon sokszor nagyon lassú, valamikor meg olyan gyors hogy rendesen meglepõdök smile.gif Már elvégeztem minden vírus, kémprogramirtást, töredezettségmentesítettem de semmi változás. A jelerõsség legtöbbször kiváló, a legrosszabb esetben is jó. blink.gif Más vezeték nélküli hálózatot nem lát a rendszer. Mi lehet itt a gond?" KGigi: "Ezt itt off, de a jelminõség milyen? Nem csak a jelerõsség számít." Hát azt sajna nem tudom, azt hogy kell ellenõrizni?
Recommended Posts