Csaba_# 0 Share Posted November 3, 2008 Ezt a topic- ot azért hoztam létre, hogy a házi kiépítésû Wifi maximális hatótávolságát, és annak korlátait firtassuk. Az elért max. hatótáv, sebesség, a fizikai akadályok illetve az eszközök nevének, és típusának féltüntetésével. Megkönnyítve ezzel azon emberek dolgát, akik igazán ütõs, erõs rádiót szeretnének venni, aminek jele talán még az "ólomfalon" is átmegy! Csak a valós kiépítéseket jelezzétek! ---- íl: TP-Link Wifi hatótáv kalkulátor (Csak szabad rálátás esetén érvényes!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted November 4, 2008 Hát akkor kezdem én, egy negatív példával: ASUS WL-500g Premium router kontra Acer travelmate 4082 wlmi laptop integrált wifi-vel (Intel PRO/Wireless 2200BG). Már két téglaépítésű közfalat sem tudott áthidalni, meg sem tudta találni a hálózatot. Korábban haver a nappaliban használta egytérben a routerrel, de a hálószobában már semmi jel, pedig mindenféle elrendezést megpróbált. így maradt a furkálás. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted January 4, 2009 Eddig jól el beszélgettem itt magamba. De most lenne egy kérdésem. Van egy másik telkünk itt a faluban 1,5 Km-re szabad rálátással. Át tudom-e lőni az internetet, arra a telekre, a következő eszközökkel ? AP/AP client (leszerelhető antennával): TP-Link TL-WA501G Wireless Router (leszerelhető antennával): TP-Link TL-WR642G 2 db panel antenna (3m előszerelt kábellel): >Link< Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted January 4, 2009 Nem bízok benne, fõleg nem panel antennával. Valami irányított kellene. De még akkor sem biztos, névlegesen az eXtended Range-dzsel visz 800 métert. Na, ez biztos, hogy kevesebb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted January 10, 2009 Nekünk az öt gép egy családi ház három szintjén van, még azon belül is a lakás átellenes végein, a szintek között pedig vastag vasbeton van. Ezért valami brutálisan erős adóra lenne szükségem, mert el szeretném kerülni, hogy ez is a lépcsőházban kössön ki, mint a mostani. A TP-Link WR941ND a középső és az alsó szinten kiváló jelerősséget biztosít a G-s és N-es eszközöknek, a felső szinten a G-s maximális átviteli sebességet, de közepes jelminőséget mért, az N-es kiváló jelerősséget kapott itt is. Ugyanez a régi Linksys WRT54G-vel úgy nézett ki, hogy alsó szinten nulla és közepes között ingadozott a jelerősség, gyakran szakadt, középen kiváló, felső szinten gyenge, de nem szakadt. Mindezt a lépcsőházból. Ha betettem egy vékony fal mögé a szobába, de a lépcsőház közelébe, lent és fent már nem is látták a gépek a hálózatot. A TP-Linken gyakorlatilag nem változtatott, hogy betettem ide. A G-s eszközök három sima asztali 54 Mbps-es PCI-kártya és egy IBM laptop, az N-es egy Toshiba laptop. Remélem, segítettem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
isteni 0 Share Posted January 26, 2009 Helló! Tudna nekem valaki segíteni, hogy milyen eszközzel tudom a net-et úgy átlőni egy másik helyre (pl. otthonról, a telephelyre), hogy a telephelyen is legyen wifi, amit már a notebook-al tudok fogni? A távolság kb. 1km. Persze, a poén az lenne, hogy az IP címet az otthoni routernek kellene kiosztani. Előre is köszi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted January 26, 2009 Vannak bitang erõs nagyhatótávolságú antennák, de azok simán drágábbak, mint egy éves internetelõfizetés. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted January 26, 2009 Nem kellenek oda bitang erõs antennák. 1 Km nem a világ vége. A legegyszerûbb direkt kültéri AP-vel. De ezek méregdrágák. Inkább beltéri AP, kültéri antennával. Pl:. 2 db Yagi Antenna SMA R/P dugaszal +2 db AP pl.: TP-Link TL-WA501G Természetesen a szabad rálátás, feltétel !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted January 26, 2009 Nekem ezek azok Valami ilyenre gondoltam, de amikor én gondolkodtam ilyenben, akkor még 20 ezer felett voltak az ilyenek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted January 26, 2009 Íme egy kültéri "drágaság" :AirLive WH-5400CPE ~ 30 Eft/db (figyelmeztetlek ennél csak drágábbnak vannak !) Előnye, hogy kültéri, és integrált antennával rendelkezik. Az ethernet kábel közvetlenül a készülékbe csatlakozik, így az antennakábel miatti jelentősnek mondható jelvesztés nincs. Ebben az esetben talán már megéri egy 1 éves Internet előfizetés. De ha hosszútávban gondolkodsz.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
isteni 0 Share Posted January 27, 2009 Köszi az infót! Tehát akkor otthon van egy wifi, amit utána átlövök az irodába és ott is csinálok egy wifi-t, ugyanabból a hálózatból. Jól értem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted January 27, 2009 Nem egészen, mert az irodádból a netet, csak vezetékkel tudod használni, hiszen az annak antenna kimenete fel lesz áldozva az irányított antennához. Elvileg az iroda oldali AP-ra is köthetsz egy Wifi router-t, de már így is pont elég bonyolult. --- Úgy látszik tévedtem abban, hogy nincs olcsóbb kültéri AP-t: UBIQUITI NanoStation2 5 Km-es hatótávolságot ígérnek a gyártó honlapján. >>>Link<<< Az már több, mint elég. Egy bõ tízessel drágább, mint az elõzõ megoldás. De Ethernet kábelt még mindég könnyebb szerelni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
isteni 0 Share Posted January 27, 2009 Az a gond, hogy a net bérelt vonalon jön és ezt kell az irodába vigyem, ráadásul ugyanazon az IP tartományban kéne lennie a gépeknek, a munka miatt. Azt tudom, hogy a költséges, de a munka mindenek felett! Ráadásul a munkatársakra is gondolni kell! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted January 27, 2009 Ha az irodában is wifit akarsz, akkor kell még oda egy sima beltéri AP. Pl. a TP-Link, amit Csaba linkelt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zénón87 0 Share Posted January 30, 2009 Sziasztok! Akarok venni egy vezeték nélküli Routert. Minél olcsóbb legyen, de minõségi. Tehát az ár ne menjen a minõség kárára. Két szintes házról van szó és jó lenne ha az összes helyiségbe eljutna a net, ha lehet (végül is ez a lényege). Mivel még csak most nézek elõször WLAN Routhert ezért foggalmam sincs a hatótávolságokról meg ilyenekrõl. max 13ezret szánnék rá. Néztem már egy kettõt ami jobb jelet és nagyobb távval kecsegtet. Véleményezzétek, vagy ha van jobb javaslat szívesen fogadom. ASUS WL-520g TP-LINK TL-WR543G TP-LINK TL-WR642G Vagy van olyan is aminél a Router és a DSL modem egyben van (legalább is ha jól értelmezem az xDSL jelentését): EDIMAX BR-6204WLg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted January 30, 2009 Ha a fő szempontod a minél nagyobb beltéri hatótávolság, akkor mindenképpen a Wireless N kiépítése javallott. pl.:TP-Link TL-WR941ND, ez a router rendelkezik az un. "Extended Range" technológiával, amit a nagyobb hatótávolság elérése miatt fejlesztettek ki. (az ipon.hu-n jelenleg 12 600 Ft). A több antenna és az "Extended Range" miatt Wireless G üzemmódban is nagyobb lesz a hatótávolság {természetesen azért célszerű N-es adaptereket vásárolni hozzá, persze egyazon gyártón belül (Wifi-nél ez íratlan szabály)}. Rosszul értelmezed, az xDSL jelezését, mert ez a támogatott kapcsolattípusokat jelenti (ADSL, BDSL, stb..) Léteznek integrált DSL modemmel rendelkező példányok is, (az Edimax amit utoljára linkeltél nem az!), ezek megvétele sem javallott, mert nagy benne a rizikó, hogy kompatibilis lesz-e az általad választott szolgáltató DSL szabványával. Inkább kérd szolgáltató saját modemét (T-Home esetében csak sima modemet kérj, hogy még véletlenül se hozzák ki a "csoda router" -üket (Thomson, Pirelli). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zénón87 0 Share Posted February 2, 2009 Megvettem az ajánlott TL-WR941ND Routert! Klafán Mûködik (majdnem, de ezt majd az odaillõ fórumban)! A géppel elégedett vagyok, sikerült beállítani és 5 év garanciát kaptam rá!!! 1000 hála és köszönet! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted August 29, 2009 Nekünk az öt gép egy családi ház három szintjén van, még azon belül is a lakás átellenes végein, a szintek között pedig vastag vasbeton van. Ezért valami brutálisan erős adóra lenne szükségem, mert el szeretném kerülni, hogy ez is a lépcsőházban kössön ki, mint a mostani. A TP-Link WR941ND a középső és az alsó szinten kiváló jelerősséget biztosít a G-s és N-es eszközöknek, a felső szinten a G-s maximális átviteli sebességet, de közepes jelminőséget mért, az N-es kiváló jelerősséget kapott itt is. Ugyanez a régi Linksys WRT54G-vel úgy nézett ki, hogy alsó szinten nulla és közepes között ingadozott a jelerősség, gyakran szakadt, középen kiváló, felső szinten gyenge, de nem szakadt. Mindezt a lépcsőházból. Ha betettem egy vékony fal mögé a szobába, de a lépcsőház közelébe, lent és fent már nem is látták a gépek a hálózatot. A TP-Linken gyakorlatilag nem változtatott, hogy betettem ide. A G-s eszközök három sima asztali 54 Mbps-es PCI-kártya és egy IBM laptop, az N-es egy Toshiba laptop. Remélem, segítettem. A felső szinten rengeteget szakadozott a jelminőség miatt, ezért pár ezer forintért beszereztem 8 dBi-s antennákat a gyári 2 dBi-sek helyett. Így még a kert végében is kiváló a jelerősség és a jelminőség. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[OP]Destroy-man 160 Share Posted November 4, 2009 2db 3dBi antenna milyen hatótávolságra képes? Nekem az is jó, ha valaki egy cikket (leírást) be tudna linkelni erről a témárol. A nekem kellő szolgáltatások miatt csak ez jöhet szóba: Fonera 2.0N Igaz, korábban a G-t néztem (cserélhető antennás), de arrol - pénz hiányában - lemaradtam. Annak cserélhető antennája volt, ennek fix van. Ha kevés lenne ez az antenna, akkor leforraszthatóm a panelről, és külső csatlakozósra ki tudom cserélni? Vagy inkább ezzel ne szórakozzak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted November 4, 2009 A forrasztott csatlakozóval újabb reflexiót - értsd veszteséget - raknál a rendszerbe. Lehet, többet veszítenél vele, mint amennyit az antennával nyernél. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[OP]Destroy-man 160 Share Posted November 4, 2009 Akkor majd maradni fog a gyári antenna. A hatotávolságról van valami infó, vagy az lutri, minőségtől függően? Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewolf 0 Share Posted November 7, 2009 A hatótávolság sok mindentõl függ. Épületen belül, vagy kívül van, ha belül, akkor milyen vastagok a falak, milyen anyagból vannak, mennyi a környezetben a zavaró jel (pl lakótelepen másik wi-fi-k, mikrók stb). Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuciFerko 0 Share Posted November 17, 2009 Sziasztok! Vásároltam egy TP-Link TL-WR941ND routert. Az alkalmazási helye egy 5 szobás családi ház 30....60 cm vályogfalakkal. Három falon keresztül megy szépen (26-30%os jelszintet produkálva), de a konyhába már olyan gyenge a jel, hogy szakadozik a net, vagy nem is jön létre a kapcsolat. 15-18%os jelszint. a "vevõ" egy Toshiba Satellite noti. A routeren 3 gyári 2 dBi nyereségû antenna van. Ha meg szeretném növelni a hatótávot mi lenne a legjobb? -Vegyek nagyobb nyereségû antennát? -Tegyek egy plusz AP-ot a lakás közepére? ESETleg vegyek N-es adaptert a notiba? A router a szobámba az utcafronton van, a konyha meg a lakás másik vége, ez kb 30m táv. Ja és a toshiba noti miért nem akar N szabvánnyal csatlakozni? Vadiúj cucc, szerintem tudnia kéne. Csak a G mûködik. oprendszer: Vista SP2. elõre is köszi a segítséget! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted November 18, 2009 Legolcsóbban 3 db min 8 dBi -s antennával jössz ki, pl.: TP-Link TL-ANT2408CL. Ha ezek után is gyengének bizonyulna a Notesz gép integrált Wifi-je ahhoz, hogy kapcsolatba lépjen a router-rel, még mindég lehet külső antennás N-es adaptert venni, pl.: TP-Link TL-WN722N. Az új Access Point (főleg ha N-es) amellett hogy drága, túl gyenge titkosítást produkálna Repeater (jelismétlő) módban. Egyébként nem feltétlenül raknak az új Notikba N-es adaptert. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted November 18, 2009 Tedd a routert a tetõtérbe, minél magasabbra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts