Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a PC World 2008. áprilisi számáról

Recommended Posts

Posted

Amúgy nem akarok vitázni, felesleges, de ha Pista bácsi ránéz a kördiagrammra, ne legyen már átverve. Én speciel azon nyomban nevetve eldobtam az újságot. Persze nem sebességfokozásra készülnek a szervizcsomagok, de a felhasználókat leginkább ez érdekli! Amúgy tegyük fel mégis lenne 40% sebességkülönbség a két csomag között, akkor sem látszana a különbség az általatok használt módszerrel! Részemről vita lezárva, további sikeres munkát kívánok nektek! Tamás

Posted
Szerintem egy eleve SP2-es integrált szűz XP NEM EGYENLŐ (sem teljesítményileg, sem biztonságilag) egy szinte az SP3 megjelenése előtti dátumig felfrissített SP2-essel.

Teljesen egyetértek, szerintem sem. Szerintem a sima SP2-es gyorsabb. De lehet, hogy nincs igazam. Megnéztem ugyanis az ominózus tesztet az exo.blogon, amiből abszolút nem derül ki, hogy az SP2-es gép náluk mit jelent, viszont van egy érdekes megjegyzés a tesztre, mely szerint:

I think that 10% of performance boost is due to the fixes they made in order to support Dual & Quad Core CPUs as it should be.

Ez nagyon is lehetséges, hiszen 2004 nyarán még nem voltak több magos processzorok, és ezek hatékony támogatásához bele kellett nyúlniuk az XP kernelbe. Egy ilyen számítógép esetében a sima SP2-es rendszer gyengébben teljesít, mint az, amire már letöltötték a frissítést.

Ez mind szép és jó, de a kérdés továbbra is az, hogy ez kit érdekel? Ha veszek egy ilyen konfigurációt, vajon le fogom tölteni hozzá a frissítést, amitől az XP jobban fut a gépemen? NANÁ, hogy le fogom!!! Ehhez képest az SP3 gyorsít majd valamit a gépen? Nem. Érdekel engem, hogy a 2004-es állapotokhoz képest igen, ha 2004-ben még nem is volt meg a gépem? Nyilván nem. Másképpen fogalmazva: mihez kezdenék ezzel az információval, ha ezt látnám a PC Worldben? Azon túl, hogy megtapsolom a Microsoftot a nappalim közepén? ;)

Manapság -- remélhetőleg -- senki nem használja a gépét sima SP2-vel. Ha pedig a teljesítménykülönbség kizárólag a 2004 nyarához képest jelentkezik, akkor a felhasználók túlnyomó többségénél ez nem fog jelentkezni. Ez derült ki a mi tesztünkből. És az okot teljesen jól látod: a teljesítménynövekedés már megtörtént, amikor a felhasználók letöltötték a több magos processzorokat támogató frissítést.

Meglátásom szerint ott tévedsz, hogy ebből nem az következik, hogy az SP3-at a 2004-es sima SP2-höz kéne hasonlítani a teszben! A teszt célja ugyanis nem az volt, hogy mindenáron sebességkülönbséget mutasson a két SP között! A teszt célja az volt, hogy megmutassa, mi változik, ha holnapután feltelepítjük gépünkre az SP3-at. És mi változik? Teljesítményben semmi. Akkor miről beszélünk?

ha Pista bácsi ránéz a kördiagrammra, ne legyen már átverve

Teljesen egyetértek. A kérdés, hogy mikor van Pista bácsi átverve? Avagy mit fog szólni Pista bácsi, ha azt látja, hogy 10-15%-ot gyorsít az SP3, letölti, és mégsem gyorsít annyit?

Na, és mi van, ha Pista bácsi nem több magos procira épülő gépet használ? (Én például Pista bácsi vagyok: P4 2,8 GHz Northwood.) Ő valószínűleg végképp semmit nem fog érezni az egészből. (Már feltételezve, hogy a kommentelőnek igaza van, és a gyorsulást a Dual Core támogatás okozza.)

A lényeg, hogy akárhogy forgatjuk, semmi értelme nincs a 2004-es nyári állapotokhoz képest tesztelni valamit, egészen egyszerűen azért, mert 2008 áprilisa van, és nem pedig 2004 nyara.

---

Vagy akár lehozhattuk volna úgy a tesztet, hogy:

Kedves olvasók! Jó hírunk van! Az SP3 10-15% 40 százalékot gyorsít az SP2-höz képest! Önök azonban ezt mind nem fogják megérezni, mert 2004 óta lelkesen töltögették a Microsoft által kiadott frissítéseket! Így jártak! Ezért most mindenki kapja elő kedvenc biztonsági mentő programját, mentsen el mindent, majd telepítsen előbb egy natúr SP2-es Windows XP-t, majd telepítse rá az SP3-at, és érezze át a 10-15% 40 százalékos gyorsulást! Ugye milyen klassz?

Szerintem ennek látták az olvasók lelkendezve szaladtak volna telepíteni... csak hogy átérezzék, és nem néztek volna minket hülyének. Egyáltalán. Bizonyára.

---

Még valami: maga a Microsoft sem hivatkozik erre a gyorsulásra, tehát szó nincs arról, hogy az SP3-ban volna valami mágikus fejlesztés, amivel szándékosan gyorsabbá tették volna az XP-t. Miért is csinálnának ekkora hülyeséget, amikor a Vista XP-hez viszonyított látványosan gyengébb teljesítménye amúgy is közröhej tárgya? (Tudom, tudom, van akinél gyorsabb... persze, persze. :P)

Posted

Egyszerűen lenyűgöznek a válaszaid Balázs:) Logikusak, nincsenek bennük ellentmondások, és mégis megmagyaráznak Titeket! Nézőpontom (ami persze nem változott meg) úgy érzem kifejtettem. Ha esetleg meg vagy szorulva idővel, szívesen írok az újságba (nevedben) cikkeket. :) Mára sajnos ennyi időm volt erre a fórumra, most mennem kell egy másikba, ahol Uri Geller showjában látok trükkök megoldásait írom le. Nem lehet egész nap számítástechnikával foglalkozni! :) Sziasztok...

Posted

:lol: Tetszik az ötlet, már csak azt kell megbeszélni, hogy hogyan osztozzunk a lóvén. Elvégre élő legenda vagyok vagy mi, a nevem bejegyzett névjegy. Nem írhat akárki alatta cikket! ;):P

Nehogy valaki komolyan vegye!

Na mi van, mégsem Uri Gellert leplezed le?

Posted

Rendben:) És becsülöm a türelmed!! A fiók mélyére teszem az újságot, hogy a 23-as oldala lefele nézzen. Illetve PDF fájlt (?:), szóval érted...:) Legközelebb csínján a táblázatokkal:) Amúgy meg kell nyugtassalak, én vagyok túl alapos, szerintem már rég kiléptél volna, ha fõnököd lennék. Részemrõl téma most már tényleg lezárva, senki ne írjon csak emiatt ebbe a topicba! Ja és várom nagyon a magyar sp3-at, amit magam fogok integrálni az sp2-be, hátha mégis gyorsabb lesz az a dual core:)

Uri már leleplezve, elég volt csak pár tucat agysejtemet mozgósítani a megoldásra:) Rajongóimnak üzenem, hogy holnap, sajnos ha más témakörben is, de itt fogok publikálni: http://www.illusiondepo.com/magyar/viewtopic.php?t=109 :)

Posted
(Spányik Balázs @ 2008. április 19. 18:38) 242910[/snapback]

Meglátásom szerint ott tévedsz, hogy ebből nem az következik, hogy az SP3-at a 2004-es sima SP2-höz kéne hasonlítani a teszben! A teszt célja ugyanis nem az volt, hogy mindenáron sebességkülönbséget mutasson a két SP között! A teszt célja az volt, hogy megmutassa, mi változik, ha holnapután feltelepítjük gépünkre az SP3-at. És mi változik? Teljesítményben semmi. Akkor miről beszélünk?

Ez az, hogy nem beszélünk semmiről, kvázi értelmetlennek látszik az egész. Tehát, ha 10 éve nem vásároltam semmiféle PC újságot, ezután sem fogok több késztetést érezni.

Én például már régóta teszek a frissítésekre, Winupdate kilőve. Arra adok, hogy legyen kéznél SP integrált telepítőm, Win 2000 óta ilyenkor mindig új lemezt készítek. Feltolom és ennyi, minden működik.

Valamikor pöcsöltem tűzfal szoftverekkel, most már csak az XP saját tűzfalat használom, víruskeresőt meg ne lássak, mindig rendszergazdaként netezek, kedvenc IE6 böngészőmhöz legfeljebb egy webfiltert használok, mely a reklámoktól és alap kártékony kódoktól megkímél.

Jókat mosolygok a fórumokon rinyálókon, hogy jaj biztonsági rés, jaj update, nem megy, most mi lesz, világvége? :) Nevetséges...

Ha meglenne a régi Ladám, abba ma is ugyanúgy bele tudnék ülni, ugyanúgy elvinne bárhová, mint egy mostani "update" autó. Pont ugyanannyira kellene odafigyelni a közlekedésre, hogy ne törjem össze, mint a mostaninál. Hogy ez biztonságosabb? OK, aláírom, de attól még nem fogom (pusztán emiatt legalábbis...) jobban nyomni neki.

Bizonyára lehet a hasonlatot kiforgatni, ragozni, de én akkor sem érzek akkora különbséget egy up to date és egy frissítetlen oprendszer között, mint azt sokan talán képzelik, vagy ahogy a Microsoft a laikus felhasználókba súlykolja. (Bár nem mondom, laikusoknál talán még lehet is valami értelme.)

Ritkán persze becsúszik egy kártevő, nyakoncsípem eltiprom. Erre megvannak a módszerek, igaz tegyük hozzá, nem tegnap kezdtem "gépezni". (Mert frissített gépen soha nincs kártevő, mert mintha ez pusztán a frissítésektől függne?) Azután időnként úgyis jön a szellem, vagyis Ghost, aki mindent elsimít.

Engem spec. jobban érdekelt volna egy "tiszta teszt", pontosabban nagyon az sem befolyásol, úgyis integrálok, telepítek, aztán majd meglátom magam.

• 4 weeks later...
Posted

Halihaló mindenkinek! Múltkor volt egy kis nézeteltérés. Azóta kijött a magyar SP3. Windows Update-ről lekaptam (sokan azt hiszik, hogy csak azt a hatvanvalahány megát szedi le: meg kell nyugtassam őket, hogy a háttérben ugyanúgy lejön a 300 megás telepítő), és feltelepítettem. Nem kellett oda sem benchmark program, sem bármi más, hogy megállapítsam (3 gépen is, amik updatelve voltak rendesen: Asus laptop, p3, dual core 3 GHz), hogy érezhetően gyorsabban indulnak a programok, biztosabb a működés. Ez nem egy újabb vita kezdete, ez csak egy megállapítás. Aki nem hiszi, járjon utána! Szép napot!

Posted

Aki ismeri Carlosca-t, annak idézném szavait: Nem tudom hogy ki mennyire használ ki egy OS-t, hallottam mástól olyant, hogy semmi különbség és az ellenkezőjét, az én véleményem, hogy igen szerintem érezhető a különbség, lehet nem is rövid távon ha nem inkább több használatnál, jobb a win start, a fálj áthelyezések, cserék, törlések, úgy érzem, mintha levettem volna vagy még 10 kg-ot a gépemről. Könnyeb, gyorsabb kezelhetőség, tehát szerintem jobb. (Talán a magyarok közül ő ért legjobban az XP-hez.)

Posted

Eljutott hozzám is digitális formában a májusi szám, nagyon köszi, hogy betettetek. :) Hajrá PC World, hajrá SP3. A májusi számmal minden rendben!