Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a PC World 2008. áprilisi számáról

Recommended Posts

Posted

Hamarosan a közeli postaládában és az újságárusoknál!

Címlapsztorik:

Vista SP1 az XP SP3 ellen - Szervizbe a rendszert!

A Microsoft két nagy operációs rendszeréhez is megérkeztek a legújabb javítócsomagok. Milyen változást hoznak ezek a szolgáltatások és a teljesítmény tekintetében? Megéri-e a szkeptikusoknak a javítás után a Vistát választani? Kérdések, melyekre elszántan keressük, és talán meg is találjuk a válaszokat.

HD-adás itthon és külföldön - Itt a HD, hol a HD?

Komoly aktualitása van a HD-adások témájának, mivel immár itthon is nyakunkon a nagy felbontású digitális mûsorsugárzás. Minden részletre kiterjedõen áttekintjük a valós helyzetet, a várakozásokat, és felmérjük azt is: fel vagyunk-e mi, magyarok készülve a technológia fogadására.

CeBIT 2008 Hannover – Kiállítás zöldben

Évrõl évre beszámoltunk a hannoveri szakvásáron bemutatott újdonságokról. A kiállítási pavilonokat meghatározó zöld IT jelszava mellett az idei mottónk talán ez lehetne: elõre, okosabban.

Informatikai és távközlési eszközök a közlekedésben – Irányított mindennapok

Tényfeltáró cikksorozatunk elsõ epizódjában a belvárosi tömegközlekedés világába kalauzoljuk el olvasóinkat. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) eszközeit vettük szemügyre, amelyek az utasok biztonsága mellett a menetrend betartásáért, a jármûvek összehangolásáért is felelõsek.

Fókusztesztben:

Tintasugaras nyomtatók

Kellene egy nyomtató, de milyen? Mennyi pénzünk van rá? Mire és mennyit kívánjuk használni? Tesztünkben megtalálhatja az Önnek legmegfelelõbb nyomtatót, hogy se a túl drága készülékre, se a tintára ne kelljen ráfizetnie.

802.11 draft-N Wi-Fi eszközök tesztje

Roppant lassan készül a legújabb Wi-Fi szabvány végleges változata, mégis rengeteg olyan vezeték nélküli hálózati eszközt találunk a piacon, mely az elõzetes szabványtervezet valamelyik változatán alapul. A 10 legígéretesebbet vizsgáltuk meg.

http://www.pcworld.hu/tartalom.php

Posted

Windows xp három,

kiváncsian várom! :D

Posted

Sziasztok!

Én elhiszem hogy az újság (részben) a reklámokbol tartja fent magát! Éppen ezért el is viseli az ember, amikor egy ASUS laptopot, vagy a D-Link routert, vagy számítástechnikai rendezvényt vagy valami ilyesmit reklámoznak benne, de amikor azt látom benne, hogy egy korpásodás elleni sampon reklám van benne másfél oldalon keresztül, akkor csak annyit tudok mondani hogy SZÉGYEN az újságra nézve!

Nem ezt vártam... :nem:

Papp Gábor
Posted

Hmm, vajon aki a gép elõtt ül, annak nem korpásodik a feje? 8)

Posted

Szia! De a magazinnak is meg kell élni-e valamibõl! ;) Ha másból nem akkor ebbõl. Amúgy is át lehet azt lapozni. :P

Telek Zoltán
Posted
(Ricsikr @ 2008. április 1. 12:14) 240424[/snapback]

...amikor azt látom benne, hogy egy korpásodás elleni sampon reklám van benne másfél oldalon keresztül, akkor csak annyit tudok mondani hogy SZÉGYEN az újságra nézve!

Nem ezt vártam... :nem:

Kedves Ricsikr!

Mi az egyértelmű megnyilatkozás ellenére sem érezzük szégyennek egy sampongyártó hirdetését a magazinban. Sőt, kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy a más médiumokkal igen nehezen elérhető, számítástechnika iránt érdeklődő férfi olvasók számára megoldást kínálhatunk egy akut probléma kezelésére.

Posted
(Telek Zoltán @ 2008. április 1. 14:45) 240438[/snapback]

...számítástechnika iránt érdeklődő férfi olvasók számára megoldást kínálhatunk egy akut probléma kezelésére.

A következő számban szívesen látnék valami jó aranyér kenőcsöt! :démonikacaj::muhaha::fetreng::igen::szemöldök:

Posted

Ezek szerint ez a reklám, már túl is teljesítette az elvárásokat, még akit nem érdekel is ír róla.

Amúgy a service pack-os cikket várom.

Posted

Nem bánom, csak tampon reklámot ne rakjatok bele, mert azért nem eszek már a tv elõtt sem.

SzalacsiBacsi
Posted

Döbbenetes, hogy egyesek mit nem problémáznak ezen a reklám-dolgon... Sosem értettem az ilyesmit: ha zavar, ne nézd, hanem lapozz tovább. Olyan megerõltetõ ez a kézmozdulat? Annyira nehéz felfogni, hogy egy nagypéldányszámú havilap a hirdetésekbõl is él, a hirdetõk jelenléte pedig valahol viszontgarancia arra, hogy egy stabil alapokon álló magazint forgathatunk? Nagyobb gond lenne, ha pár átlapozás helyett többet kellene fizetni a lapért, mert elmaradnak a hirdetõk.

Más téma. Régóta akartam jelezni mennyire jó ötletnek tartom a publicisztika-jellegû írásaitokat, ahol szubjektív módon véleményeztek dolgokat az informatika világából. Egy ilyen rovatot régóta hiányoltam, valódi felüdülés a sok hardverteszt és szoftverbuherálás között. Ugyancsak tetszik, hogy bátran gázoltok bele a "határterületekbe", nem csupán processzorokról, alaplapokról, laptopokról, egerekrõl vagy videokártyákról írtok, hanem olyan témákról, mint Budapest közlekedése, fényképezés, Bamako-rally vagy a mûholdas rendszerek. Néha ugyan érkeznek reklamáló megjegyzések, noha jogosabb volna megemlíteni, hogy az informatika ernyõje alá lassan minden árammal mûködõ eszköz és megoldás beletartozik - ennek pedig inkább örülni kellene, mert változatossá teszi a tartalmat. A világ sokszínû, az IT-piac ugyancsak. Így tovább.

Ötvös Tomi
Posted

A reklámprogramokról szóló cikkhez szeretnék hozzászólni. Az egész cikkben a NOD 32 képességei kerülnek részletezésre. Más programról alig esik szó. Miért? A speciálisan erre a feladatra írott, többszörösen díjnyertes programkról szó sem esik, és most szándékosan nem említek neveket, van pár belõlük jó néhány. Ezeket nagyon hiányolom a cikkbõl.

A PC World belépési oldalán szembeköszönõ reklámot is ízléstelennek tartom.

Dávid Csaba
Posted
(nagyjani @ 2008. április 1. 19:27) 240488[/snapback]

Amúgy a service pack-os cikket várom.

Kritikán aluli, sajnos... :mérges: Amennyire "mély" volt, annyira akár a BKV-s cikk is lehetett volna a címlapon.

(SzalacsiBacsi @ 2008. április 2. 8:36) 240545[/snapback]

Más téma. Régóta akartam jelezni mennyire jó ötletnek tartom a publicisztika-jellegű írásaitokat, ahol szubjektív módon véleményeztek dolgokat az informatika világából.

Ezzel egyetértek, nekem is nagyon tetszenek az ilyen cikkek!!! Magam is meglepődtem, hogy mennyire.

Posted

A netidõk mappa üres volt nincs benne a mûsor.

Posted

Remélem lesz folytatása a weboldal sulinak. Kár lenne abbahagyni. Sok erõt, hogy teljes legyen a sorozat. Bár szerintem lehetne állandó rovat is.

Posted

Nem tudom jó helyre írom-e a bánatom, de nem találtam neki jobb helyet!

Az ESET honlapján olvastam hogy megjelent az ESS magyarul is! Sajnos ebben a hónapban nem találtam a lemezmellékleten a magyar verziót csak az angolt!

Érdeklõdnék hogy a következõ hónapba használhatom-e már legálisan a magyar változatot?

Elõre is köszi

Posted

Közöm semmi hozzá, de tippelni tudok már most.

Szerintem azért nem volt rajta, mert a lemez megtöltése és a lap szerkesztése idõbe kerül, hogy az asztalodra jó minõség kerüljön, a megjelenés pillanatában.

Így könnyen lehet, hogy amit a neten olvasol, az még egy hónapja nem volt a PC World számára hivatalosan elérhetõ. Szerintem, ahogy kapnak rá szabad utat, azonnal aktualizálják a lemezen.

Tószegi Szabolcs
Posted

Kedves Ricsikr!

Azért nem találtad a lemezmellékleten meg a magyar változatot, mert a CD/DVD zárásakor az még nem volt elérhető. A következő hónaptól természetesen már a magyar verzió lesz rajta.

A magyar változatot akár már most is használhatod legálisan, az ESET oldaláról töltsd le a telepítőt (http://www.eset.hu/letoltes/egyeni) a tőlük válaszlevélben visszakapott felhasználói név/jelszó segítségével.

Posted

Sziasztok!

Az Emlékezõtehetségek cimû cikkben található meóriakártyaárakat honnan vettétek? Irreálisan alacsonyak, keresgéltem a neten és kb 2-3szoros árakat találtam, mint a táblázatban. Pl. TakeMS 120x 4GB CF kártya (forgalmazó Speedshop Kft) a cikkben 4500 Ft! Ellenben a Speedshop honlapján a TakeMS 40x 2GB CF 5490 Ft, a 4GB 40X 13800 Ft (TakeMS 4GB 120x-t nem is láttam itt).

Lakatos Gergely [Sti
Posted

Némi hiba csúszott be szerkesztés közben, melynek következtében a Speedshop árai hibásan kerültek be a táblázatba. A következõ lapszámban javítjuk magunkat.

A cikk írójaként utólag is elnézést a kellemetlenségért :(

Posted

Tisztelt PC WORLD Szerkesztõk!

A 2008. áprilisi számban a 21. oldaltól kezdõdõ Szervízbe a rendszert (Vista SP1 az XP SP3 ellen) cikkben fatális félreinformálást vettem észre! Egész pontosan a 23. oldalon lévõ "A sebességteszt" hasáb nem tetszik Lakatos Gergely és Tószegi Szabolcs tollából. A bal alsó sarokban levõ táblázatban a szakemberek kihozták a World Bench 6 beta 2 programmal, hogy szinte semmilyen sebességnövekedés nem tapasztalható a 2 operációs rendszer 2 különbözõ szervízcsomagja között. Holott sok helyen olvasni, és saját magam mérési eredményeibõl is tudom, hogy a Windows XP SP2 és SP3 között géptõl függõen 10-15%-os sebességnövekedés tapasztalható. Nézzük csak, hol is követték el a hibát a cikk írói!

Szó szerint idézek: "Windows XP-s tesztünkhöz két noteszgépet használtunk: egy ASUS V1S-t és egy MSI VR610X-et. Mindkettõre teljesen új, SP2-es Windows XP rendszert raktunk, majd telepítettük rájuk a Windows Update-rõl az összes frissítést is. Ezután futtattuk le a tesztprogramot. Ennek végeztével telepítettük a gépekre a Windows XP harmadik javítócsomagját, pontosabban az abból elérhetõ legfrisebb (RC2) változatot, majd megismételtük a tesztet.

A hiba sajnos ott van, ha SP2-es rendszerre telepítjuk a mai napig a Windows Update frissítéseket, akkor az a rendszer már szinte SP3 lesz, így nyilván alig lesz különbség a 2 rendszer teljesítménye között. Mivel ugyanis az SP3 javítócsomag nem más, mint az SP2 és SP3 közötti Windows frissítések összegyúrása! Helyesen az elsõ teszt egy frissen telepített SP2-ön (nincs frissítés) kelett volna megtörténjen, a második meg az erre a frissítetlen rendszerre telepített SP3-al.

Kérem következõ számukban javítsák ki hibájukat, és közöljék a hibázás tényét az olvasókkal. Egy címlapsztoriban azért ez mégiscsak sok.

Köszönettel:

_____

/oMPI

Posted

Kedves thetompi!

Ön hogy használja manapság a számítógépét? Csak SP2-vel vagy felrakja azért a frissítéseket is? Ön szerint melyik felhasználóból van több, azokból, akik csak az SP2-t rakják fel, vagy azokból, akik feltelepítik az azóta megjelent biztonsági frissítéseket is? Ön szerint melyik felhasználói csoport jár el helyesen, melyik használja a számítógépét felelősen?

Merem remélni, hogy olvasóink között is túlnyomó többségben vannak azok, akik tisztában vannak a Windowsban megtalált biztonsági rések veszélyeivel, épp ezért rendszeresen letöltik az SP2 óta megjelent javításokat, frissítéseket. Külön témában foglalkozunk ezekkel a frissítésekkel itt a fórumon is.

Na most ha egy ilyen felhasználó azt olvassa, hogy a 2004-es nyári állapotokhoz képest az SP3 10%-ot gyorsít, Ön szerint mit fog csinálni? Szívesen megmondom, írni fog a fórumra egy nagyon udvarias, tisztelettudó levelet:

----------------------------------------------------------------

Tisztelt PC WORLD Szerkesztők!

A 2008. áprilisi számban a 21. oldaltól kezdődő Szervizbe a rendszert (Vista SP1 az XP SP3 ellen) cikkben fatális félreinformálást vettem észre! Egész pontosan a 23. oldalon lévő "A sebességteszt" hasáb nem tetszik Lakatos Gergely és Tószegi Szabolcs tollából. A bal alsó sarokban levő táblázatban a szakemberek kihozták a World Bench 6 beta 2 programmal, hogy 10-15% százalék sebességnövekedés tapasztalható a két operációs rendszer két különböző szervízcsomagja között. Holott saját magam mérési eredményeiből is tudom, hogy alig volt mérhető különbség a gép működésében az SP3 feltelepítése után. Nézzük csak, hol is követték el a hibát a cikk írói!

Képesek voltak a 2004-es nyári állapotot, az önmagában álló SP2-t összehasonlítani az SP3-mal!!! Ne haragudjanak, de elment talán az eszük? Ki az az elvetemült, aki manapság kizárólag az SP2-t használja a számítógépén? Önök szerint ez mennyire reális? Nem inkább olyan teszteket kéne csinálni, amely valós felhasználási módokat hasonlít össze?! Nem sokkal reálisabb, hogy manapság a felhasználók az SP2-re feltelepítik az elmúlt közel négy évben megjelent közel 100 frissítést? Nem erre tanították Önök is 4 éven keresztül olvasóikat az újságjukban? Nem ezt kellett volna inkább összehasonlítai az SP3-mal?

Felháborítónak tartom, hogy ilyen olcsó módszerrel próbálják meg becsapni azokat a felhasználókat, akik éveken keresztül követték az Önök tanácsait. Kérem, a következő számukban haladéktalanul javítsák a hibát, és teszteljék le a valódi különbséget egy tipikus SP3 előtti számítógép és ugyanezen gép SP3 telepítése utáni sebessége között! Egyben közöljék a hibát az olvasókkal, kérjenek bocsánatot az súlyos hibáért, és amiért megpróbálták becsapni őket!

----------------------------------------------------------------

És akkor ott állunk, ahol a part szakad.

Egyébként fogadni mernék, hogy az Ön által követelt teszt sem hoz 10-15%-os sebességbeli különbséget. A SP2 óta megjelent biztonsági frissítések ugyanis nem gyorsítják az XP-t, sőt! Nem tudom, hogy Szabolcsék rendelkezésére áll-e még az előző tesztkörnyezet vagy van-e idejük teoretikus teszteket csinálni, de szívesen látnám én is az eredményeket, csak hogy megnyugtassuk a kedélyeket.

Posted

Ez a hozzászólás nagyon tetszett Balázs billentyûzetébõl, és teljesen igaza van! :)

Posted

Kedves Spányik Balázs!

Minden tiszteletem a tiéd, mert egész frappánsra sikeredett a kontra hozzászólás. Érzõdik rajta, hogy szakavatottal kell véleményt cserélnem, nem pedig (mint más fórumokban), egy 13 éves kóklerrel. Ha jól értelmeztem, teljesen egy véleményen vagyunk, csupán egy fogalmi tévedés miatt mondana ellent mindkettõnk "tesztje". Az én felfogásom szerint az SP2-es XP a szûz Windows XP-re telepített SP2-es javítócsomag, vagy a már eleve az SP2-es XP szûz telepítése. Tételezzük fel, hogy eljön a becses dátum, és már hozzáférhetõ a magyar SP3-as csomag. Ebben az esetben az elsõ tesztgépeteken ha a szûz SP2-es XP-t felfrissítitek a mai napig, lényegében az összes frissítés rajta lesz, mint amit az SP3 feltelepítene. Szerintem egy eleve SP2-es integrált szûz XP NEM EGYENLÕ (sem teljesítményileg, sem biztonságilag) egy szinte az SP3 megjelenése elõtti dátumig felfrissített SP2-essel. Ha mégis úgy végezzük el a tesztet, ahogy ti, nem az SP2, és SP3 csomag közötti (idõben majdnem 4 év) javulást teszteljük, hanem a sok kicsi frissítés, és az egy nagy közötti teljesítménybeli dolgokat! Pontos technikai részleteket nem ismerek a szervízcsomagokról, de ha belenézek WinRAR-al a szervízcsomag szerkezetébe, látszódik, hogy nem a sok kicsi frissítés sima batch fájllal egybegyúrása (mint például az általam használt AfterFixProjectXP csomag (link). Ami minden bizonnyal pontosan azt a teljesítményt hozza ki a rendszerbõl, mint az SP3. Ha sima batch fájllal összefûzöm a csomagokat, az idõben kb 35 perc alatt megy fel egy modern gépre, a majd hivatalos SP3 bizonyára beéri nagyságrendekkel kevesebbel is. Ezt is könnyû megmagyarázni: a kis frissítések A-ból B, majd C, D...Z állapotba hozzák a gépet, a szervízcsomag meg rögtön A-ból Z-be. Nyilván egy dologhoz többször hozzányúlnak, illetve sok köztes frissítésre már nincs is szükség. A http://www.breakitdownblog.com/windows-xp-...formance-gains/ linken elérhetõ teszt például a sima XP-re telepít SP2-õt, tesztel, majd arra az SP3-at, hozzáteszem: helyesen. És máris látszódik a sok oldalon is említett (átlagos) 10 %. Ha például egy végletes példa folytán a sima XP-t kéne összehasonlítani az SP3-al, azt ti úgy csinálnátok, hogy szûz XP fel, Windows Update (közben lejönnek az SP2-es utánni frissítések is), teszt 1, majd SP3 fel, teszt 2? Nem vagyok egy jós, de akkor is körülbelül ezt a diagrammot kapnátok. Az már persze egy más kérdés, hogy a hozzá annyira nem értõk nyilván nem értenék a dolgot, ahogy azt az általad megformált levélparódia is mutatja. De a tesztetek egyben azt is sugallja, hogy az SP2, és SP3 közötti idõben Microsofték a babérjaikon ültek volna, holott ez nem igaz. Próbálja csak meg valaki Internet Explorer 6-al nyakába venni az internetet, hamar bekapna valami jó kis vírust. Az "ilyen felhasználó" pedig, aki a "paródialevelet" írta, nem is fog levelet írni, mert tudni fogja, hogy a 2004-es nyári állapotok nem egyenlõk a mostanival.

Megpróbálok egy hülye, de érthetõ példát hozni. Hasonlítsuk össze egy szomjazó ember és egy nem szomjazó ember kedélyállapotát.

Képesek voltak a szomjazó ember állapotát összehasonlítani a nem szomjazóéval!!! Ne haragudjanak, de elment talán az eszük? Ki az az elvetemült, aki nem iszik, ha szomjas? Önök szerint ez mennyire reális? Nem inkább olyan teszteket kéne csinálni, amely valós felhasználási módokat hasonlít össze?! Nem sokkal reálisabb, hogy manapság a felhasználók isznak, ha szomjasak? Nem erre tanították Önök is 4 éven keresztül olvasóikat az újságjukban? Nem a nem szomjas embert kellett volna összehasonlítani a nem szomjassal? Na ugye hogy ugye, itt az ellentmondás, ami miatt az eredeti levelem íródott...

Kapcsolódó linkek:

http://tech2day.wordpress.com/2007/11/27/w...benchmark-test/

http://www.msw.hu/cikkek/57/tevhitek_es_te...xp_sp3-rol.html