Jump to content

Új laptop beüzemelése


Gorktar
 Share

Recommended Posts

Gorktar

Egy új laptop életrekeltéséhez kérnék segítséget.

A minap vettem egy Fujitsu-Siemen Amilo Li 1718-ast (Pentium Dual-core T2130 1,86 GHz, ATI X200M, 2GB RAM, 160 SATA HDD). Persze mindenféle operációs rendszer nélkül (gondoltam telepítettem már nem egyszer). Szóval bekapcsolás után megjelenik egy szép logo a gyártótól (F2 és F10 beenged a Setup-ba illetve a Boot menübe), majd közli egy puritán feirat formájában, hogy nincs op. rendszer. Nosza, elõkapom a jó öreg XP lemezt (sajnos csak másolat, az eredeti még évekkel ezelõtt kamikazeként felrobbant a meghajtóban), újraindítom a gépet és... semmi! Ugyan az a betöltés és hibaüzenet.

Odáig eljutottam, hogy megnézzem és a Boot szerint elõsször CD-rõl próbál indulni. A lemez is jó (asztali gépen helybõl fut). És még valami WIN DVD-vel is próbálkoztam, amit a csomagban adtak, de ettõl nem is vártam semmit.

Remélem van valakinek egy jó ötletet, mert tõllem ennyire futotta. Elõre is köszönök minden segítséget.

Link to comment
Share on other sites

Hintalow

Felpörgeti egyáltalán az xp cd-t, vagy bármilyen más lemezt?

Link to comment
Share on other sites

Gorktar

Hang ill. rezgés alapján pörög. Mikor kiadja, néha még akkor is tesz egy fél fordulatot (ha ez számít egyáltalán). Van más módszer amivel meg tudom nézni? Mármint a szétszedésen = garancia elvesztésén kívül.

 

Ja, és persze a kis lámpák is szépen villognak. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

Hintalow

Ezek alapján menni kellene, nincsen ilyenkor túl sok hibázási lehetõség.

Valakinek még valami javaslata esetleg?

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

@ Gorktar: A Fujitsu Siemens gépeknél könnyen felléphet bootolási hiba. :hááát: Szerintem próbálkozz egy másik telepítõlemezzel. Vagy próbáld meg alapértékekre (default értékekre) állítani az alaplapot. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Gorktar

Csak, hogy fokozzam a poént. Egy õsrégi, WIN2000 telepítõ lemezzel eljutok odáig, hogy meg tudom formatálni a lemezt, de persze az op. rendszer betöltésénél lefagy. Valahol vicces, hogy az XP-t még ezek után sem veszi észre.

Link to comment
Share on other sites

Alex99
A minap vettem egy Fujitsu-Siemen Amilo Li 1718-ast

Akkor holnap pedig vidd vissza. :D

Link to comment
Share on other sites

warrick

Esetleg megnézhetnéd, hogy van-e az alaplaphoz bios frissítés. Ha igen, akkor próbáld meg flashelni, hátha megoldja :)

Link to comment
Share on other sites

Gorktar

Semmi gond. :D Frissen letöltött Vista-val remekül üzemel. Csak hát... Nem is tudom mit mondja erre. Gyári XP nem, lopott Vista igen :nem: Mindenki vonja le a maga következtetését.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Sajnálatos. Pláne, hogy arra XP jobb lenne ahogy láttam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Chosen1

Sziasztok !

 

Megvettem az MSI gépet és akadt egy kis probléma a DVD-vel amit adtak hozzá ! :dühös: Beolvassa a DVD-t el is indítja és utána mikor rámegyek,hogy Install Drivers nem csinál semmit ! Az egyébként normális,hogy a hangkártyát nem érzékeli ??? :S Semmi nincs még a gépen csak egy NOD 32 egy Winrar és egy Adobe Reader ( ezt még engedte felrakni a DVD ) Légyszíves segítsetek ! Elõre is köszi !

Üdv.:Chosen1

Link to comment
Share on other sites

Chosen1

Hello !

Úgy néz ki sikerül megoldani, szedtem le drivert csak nem tudom melyik az alaplap drivere ! Kis segítséget kérnék ! :) Ezeket szedtem le:http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=135&prod_no=1316

Meg tudnátok mondani melyik az alaplap drivere??? Köszi elõre is ! :)

Üdv.:Chosen1

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Amíg nem raktad fel a hangkártya drivert, normális, hogy nem érzékeli. Azolk közül egyik sem az alaplap drivere.

 

A DVD-rõl kell telepítened.

Link to comment
Share on other sites

Chosen1

De DVD-rõl nem sikerül mert rámegyek, hogy Install Drivers, de nem csinál semmit ! Szerintem csak Vista-hoz van a DVD mert csak Vista32 és Vista64 mappa van ! Akkor most honnan tudom felrakni az alaplap driverét??

Egyébként XP van a gépen ! :)

Üdv.:Chosen1

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Google-ben nem találtam meg hozzá, viszont van egy olyan program - több is - :D ilyen esetekre, ami megkeresi a telepített OS-re a drivereket. Driver Magician.

Link to comment
Share on other sites

Chosen1

Zsír! :) Köszi a segítséget, majd írok hogy sikerült e! :D

Üdv.:Chosen1

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
anubis07

Szia Gorktar!

Olvasd el az alábbiakat és meg lesz a válasz a kérdésedre.

Telepítési információk

 

 

Felhívjuk operációs rendszer nélküli készüléket vásárló Ügyfeleink figyelmét a következõ fontos technikai információra!

 

 

Új laptopjaink döntõ többségébe ún. SATA csatolófelületû merevlemezt szereltek. Ezt a merevlemezt a technológia újdonsága miatt a Windows XP telepítõje "nem látja", ezért az installálást elején „Nincs merevlemezes meghajtó” üzenetet kapunk.

 

Ahhoz, hogy egy ilyen gépet a Windows XP-vel telepíteni tudjuk, kétféle megoldás lehetséges:

 

1. Egyes gépek BIOS-ában (alapvetõ rendszerprogram) be lehet állítani azt, hogy az XP lássa a SATA merevlemezt.

Ez pl. HP gépeknél a "SATA native mode" Disable (kikapcsolás), FSC Amilo Pro, Dell és Lenovo gépek esetében AHCI Disable beállítással érhetõ el. Asusnál a SATA Operation Mode "Compatible" legyen. A kapcsolók beállítása után bármilyen Windows XP SP1 vagy SP2 operációs rendszerrel a laptop telepíthetõvé válik.

 

2. Ha BIOS-ban nincs megfelelõ kapcsoló (pl. Fujitsu-Siemens Amilo gépeknél), a gyártó, vagy a vezérlõt szállító (Intel) honlapjáról letölthetõ a merevlemez felismerését lehetõvé tevõ meghajtóprogram (általában "Storage Manager", vagy "SATA driver" néven lehet megtalálni.), amit egy floppy lemezre kell másolni.

A SATA drivert a telepítés megkezdésénél (kék képernyõ) az F6 gombot megnyomva tudjuk betölteni. Innentõl kezdve a telepítõ látni fogja a merevlemezt. A mûvelet végrehajtásához elengedhetetlen egy megfelelõ típusú USB-s floppy meghajtó, ugyanis pendrive-ról, vagy egyéb tárolóeszközrõl a vezérlõprogram nem tölthetõ be.

 

A fentiek csakis Windows XP, esetleg korábbi operációs rendszerekre vonatkoznak, Windows Vista telepítésekor ezekre nincs szükség.

 

Mindezeken túl elõfordul, hogy egyes gépek esetében a Windows XP egyáltalán nem támogatott, ezért a megfelelõ illesztõprogramok hiányában bizonyos hardvereszközök nem fognak megfelelõen mûködni.

 

A drivereket innen lehet letölteni hozzá: www.lhp.hu

http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_driv...t=amilo+li+1718

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Liza

Hello! Köszönöm szépen a segítséget végre működik a laptopom. Egy Isten vagy!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
pumukli23

"1. Egyes gépek BIOS-ában (alapvetõ rendszerprogram) be lehet állítani azt, hogy az XP lássa a SATA merevlemezt.

Ez pl. HP gépeknél a "SATA native mode" Disable (kikapcsolás), FSC Amilo Pro, Dell és Lenovo gépek esetében AHCI Disable beállítással érhetõ el. Asusnál a SATA Operation Mode "Compatible" legyen. A kapcsolók beállítása után bármilyen Windows XP SP1 vagy SP2 operációs rendszerrel a laptop telepíthetõvé válik."

 

 

KÖSZI SZÉPEN!! :istenvagy::istenvagy::istenvagy: Nekem is ez volt a problémám!

Link to comment
Share on other sites

Pige

Sziasztok!Abban kérném a segitségeteket hogy tegnap vettem egy új hp laptopot és olyan furcsaság jelentkezik nállam hogy ha felmegyek egy internetes videomegosztó oldalra akkor teljesen simán meg tudok nézni bármilyen videot!de ha ki szeretném nagyitani teljes kijelzöre akkor a nahgot hallom de a képem fekete!A gépnek nem lehet baja mert vadonat új és minden elég jó rajta,szóval lehet hogy valami beállitás amihez nem értek?Elöre is köszönöm a segitségeteket!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
KGigi

Sziasztok!

 

Vettem egy Toshiba Satellite Pro A300 15T típusú noteszgépet.

 

A probléma a következő, ebben kérném a segítségeteket.

 

A gépet előtelepített Windows Vista Businessel kaptam, a merevlemez partícionálva volt a következő módon:

1. 1,5 GB Recovery

2. 120 GB Vista (C:)

3. 120 GB Data (D:)

 

A Vista úgy volt beállítva, hogy a saját alkalmazásával minden héten készítsen biztonsági másolatot a második partícióra. (Egyébként gőzöm sincs, hogy ennek mi értelme van ugyanarra a lemezre, de ez most lényegtelen.)

 

Nekem ez a kialakítás nagyon nem felelt meg, ezért a Lemezkezelővel összébb akartam nyomni a C: partíciót, de töredezettségmentesítés, a biztonsági másolat kikapcsolása, a lapozófájl áthelyezése, a rendszervisszaállítás kikapcsolása, és a hibernációs fájl törlése után sem engedte 70 GB alá. Ezért Ubuntu Linux 8.04 Live CD-vel a GParted programmal összenyomtam 30 GB-ra, hogy még így is kényelmesen elférjen. Na ezek után nem indul el az oprendszer, és a recoveryről sem bootol be, éppen most települ újra az általam készített helyreállító lemezzel (ez már a második kör, először a szervízben kötött ki).

 

Hogyan lehetne partícionálni a gépet?

A cél az, hogy legyen egy Vista partíció, egy partíció a programoknak, legalább egy adat partíció, illetve további hely egy Ubuntu Linuxnak.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ahogy elnézem a Googlet, nem bennem van a hiba. Ha átméretezem a rendszerpartíciót, miközben az MFT a partíció végén van, esélytelen, hogy elinduljon a gép. Ezt simán megoldja egy Vista telepítőlemez, csak nekem olyan nincs. Megnézem, hogy hátha a campusos lemezzel sikerül helyreállítani. Mást nem helyreállítom még egyszer :D

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Szép jó estét!

 

Örömmel jelentem, hogy szállítom a megoldást is. :ötlet:

Íme a megoldás

 

Az angolul nem tudók kedvéért a lényeg az, hogy megcsináljuk a partícionálást GParted-del, majd újraindítás után egy Windows telepítõvel kijavítjuk a hibát, majd hagyjuk lefutni az automatikusan elinduló scandisket. 10 perc és mûködött a Vistám.

 

Kár, hogy késõn találtam meg ezt, de legalább mûködik a gép :lol:

Link to comment
Share on other sites

Bunkka

Hello!

 

most vettem egy Asus X59SL notebookot, és az lenne a gondom, hogy nem ismeri fel az XP cd-t (SATA winyo). felraktam a vistát, de így meg nem működik a mellékelt driver cd.

olvastam pár oldallal ezelőtt hogy mi erre a megoldás (BIOSban sata operation mode: compatible), de az én BIOSomban nincs ilyen menüpont. vagy csak én nem találom.

ezesetben mi a megoldás? BIOS frissités? HELP PLS!!!

köszi! :(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Tequila

Problémáim akadtak a Laptopommal.( Acer 5930G)

 

A beüzemelés ment, telpített mindent, s miután végzett észrevettem h nincs benne CD/DVD lemez.

Akkor honnan telepítette fel az op. rendszert? (Vista)

 

Mert ez így gáz hogy ha van valami akkor nem tudom újratenni a rendszert, ugyanis nincs mirõl..

Most akkor mehetek vissza géppel együtt reklamálni?

Vagy ez így rendben van, csak csinálni kéne vele valamit?

 

(Mellesleg sehol a dobozában semmilyen rejtett zugban egyetlen egy CD/DVD nem volt!)

 

:(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...