Jump to content

Átlátszó 3D szöveg képen


Dávid Csaba
 Share

Recommended Posts

Dávid Csaba

Keresek egy nem pilótavizsgás programot, amivel rá lehetne írni egy képre egy kiemelkedõ 3D szöveget úgy, hogy a szöveg átlátszó legyen, ergo a kép mintája megmaradjon. Lehetne próbaverzió is, csak egyszeri alkalomra kell. (Sok jót hallottam a GIMP-rõl, ezt tudja?)

Link to comment
Share on other sites

aVRO

Corel, adobe illusztrator próbaverziók mind tudják.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

De azok már pilóta vizsgás programok. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Nem tudom. Nekem csak sima B jogsim van, de azért elbodogulok ezekkel a programokkal. :) Arról nem is beszélve, hogy pl. a GIMP nem sokkal egyszerûbben kezelhetõ (sõt), mint például a Paint Shop Pro. Egyébként nem tudom miért kellene ehhez a feladathoz vektorgrafikus program? :pislog:

 

Egy Paint Shop Prós leírás jó lenne? Mert linkre nem szívesen vágnék bele, és azért ez nem két lépés (hanem legalább öt). :D

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Örömmel és hálásan fogadnám!

Link to comment
Share on other sites

payskin

Mit szólsz valami ilyesmihez? (Katt rá a nagyításhoz?)

 

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

ezermester

:o:o:o Vaooo!!!

 

Balázs! Ezt tudja az enyém is? Corel Graphics Suite 11

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Szerintem igen. ;)

 

IPB kép

 

Photoshopban a "Bevel and Emboss..." menüpontot kell keresni. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nyilván. :) Csak a Paint Shop Pro egy pöttyet olcsóbb. Úgy a tized része. ;) De akár a CorelDRAW-ban, akár a Corel PHOTO-PAINT-ben is meg lehet csinálni: előbbiben rengeteg lehetőség van rá, utóbbiban az Inner Bevel effektus szerintem ugyanúgy megtalálható.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Nyilván. :) Csak a Paint Shop Pro egy pöttyet olcsóbb. Úgy a tized része. ;)

Ez igaz. :) Meg aztán mire a Photoshop betölt, kinõ a szakállam. ;) Cserébe viszont annyi lehetõség van benne, hogy az ember csak mereszti a szemét. :D

 

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Paint Shop Pro:

- Fotó megnyitása

- Új réteg létrehozása

- Háttér- és kifestõszín fehér

- Szöveg létrehozása (Create as Floating beállítással)

- Effects / 3D Effects / Inner Bevel - domborítás ízlés szerint

- Réteg áttûnési mód (Layer Blend Mode) átállítása Multiply-ra vagy Soft Lightra (a képtõl függ, melyik add jobb eredményt)

- A felirat a kép tetszõleges pontjára mozgatható - mindenhol kidomborítja a lényeget :)

(Több kép esetén, egyszerûen a szövegréteget kell csak másolgatni képrõl képre.)

 

Photo-Paint:

- Fotó megnyitása

- Elõtérszín fehér

- Szöveg létrehozása

- Mask / Create / Mask from Object(s)

- Effects / 3D Effects / Bevel Effect - domborítás ízlés szerint

- Réteg (ill. Photo-Paintnél objektum) áttûnési mód (Merge Mode) átállítása Multiply-ra, Texturize-ra, Soft Lightra vagy Color Burnre (a képtõl függ, melyik add jobb eredményt)

- A felirat a kép tetszõleges pontjára mozgatható

 

Cserébe viszont annyi lehetõség van benne, hogy az ember csak mereszti a szemét.
Ahogyan a Paint Shop Prónál vagy a Photo-Paintnél is. :) Néha-néha elgondolkozom, hogy kell-e nekem Photoshop, de az új verziók bemutatásakor mindig rájövök, hogy ha kellene is, az csak a Healing Brush és esetleg a Vanishing Point lenne. Gyakorlatilag minden más megtalálható a PSP-ben. Tized áron, 2-3-szoros (vagy néha még több) sebességgel. :P

Pont ma láttam a Harald Heim hírlevelében (The Plugin Site), hogy az oldalon szavazó kb. 1200 ember 25,4%-a használ Photoshopot, 20,2%-a PSP-t, és 9,7%-a Photoshop Elements-cet. 8)

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Néha-néha elgondolkozom, hogy kell-e nekem Photoshop, de az új verziók bemutatásakor mindig rájövök, hogy ha kellene is, az csak a Healing Brush és esetleg a Vanishing Point lenne. Gyakorlatilag minden más megtalálható a PSP-ben. Tized áron, 2-3-szoros (vagy néha még több) sebességgel.

Ez igaz lehet, viszont a Photoshop nagyszerûen illeszkedik az Adobe termékcsaládjaiba, a Dreamweaver mellé egyenesen "kötelezõ" darab. :D

Meg aztán én már megszoktam a kezelését, nem szívesen cserélném le. ;)

Link to comment
Share on other sites

payskin

(off) Elcsesztem egy éjszakát arra, hogy felvettem a 3 perces oktatóvideót, megvágtam zoomokkal, kameramozgatással, tokkal-vonóval, és amikor elkészült, 1:42-ig exportál a szenyó program, és ott megáll. Azt hittem, megzavarodok. :(:Sír: (on)

 

Egyébként Giraffe módszeréhez képest annyi különbséggel csináltam, hogy vektorként hoztam létre a szöveget, utána átmérezezgettem meg elforgattam, hogy minél nagyobb részét takarja a képnek, majd a vektoros objektumból a Selections --> From Vector Object funkcióval csináltam kijelölést, aztán arra Inner Bevel.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Egyébként pont most alkalmaztam (egy weboldal grafikájának készítésekor) ilyen átlátszó szöveget. A Photoshopban annyi lehetőség rejlik ennek a kivitelezésére, hogy az ember csak ámul. ;)

 

<off>@ Balázs: Nem baj, azért nagyon köszönöm! :) (Csak nem a Camtasia Studio 5-tel csináltad a felvételt? Én kipróbáltam, de nekem felvétel közben állandóan villogott az egérmutató, ami rohadtul idegesített, úgyhogy én inkább a 2.0.5-ös verziót használom.)</off>

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Teljesen feleslegesnek tartok egy x+1. Adobe vs. Corel vagy Adobe vs. minden más vitát. Az elmúlt közel 20 évben kb. 5-ször ugrottam neki, hogy most akkor megbarátkozom a Photoshoppal és az Illustratorral. Mindkettõt erõsen túlbonyolítottnak - és sokak által túllihegettnek - éreztem, majd megnyugodva visszatértem a Paint Shop Próhoz és a CorelDRAW-hoz. (Csendben jegyezném meg, Dreamweavert sem használok, bár az legalább fent van a gépemen. HomeSite RULEZ! :D)

 

A Photo-Paintben természetesen gyakorlatilag az összes áttûnési mód megtalálható. ;)

 

@Balázs

Nem akartam komplikálni a forgatással és egyebekkel, de valóban, ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor vektor és abból a kijelölés.

[OFF]Ajánlom figyelmedbe az ehavi PCW-ben a Paint Shop Prós tojglikat. :hááát:[ON]

Link to comment
Share on other sites

payskin

Drága barátom, Giraffe!

 

Hadd meséljem el neked ezen csodálatos márciusi éjjelen, mennyire feleslegesnek tartom a "Teljesen feleslegesnek tartom..."-mal kezdődő, majd csak azért is vitát kezdeményező kinyilatkoztatásokat.

 

Nagyon. :igen:

 

Azzal is tisztában vagyok, hogy kinyílik a bicska a zsebedben, ha minden grafikai problémára azonnal a Photoshop kerül elő megoldásként -- magam sem érzek másképp. Ellenszenvünk mégsem fogja kizökkenteni a Photoshopot ebből a pozícióból; a legtöbb, mit tehetünk, hogy minden egyes alkalommal, amikor felmerül egy kérdés, szállítjuk a megoldást a saját, megfizethető árkategóriájú kedvenceinkkel. De nem kell jelzőkkel illetni a másik oldalt ("túllihegett" stb.), mert akkor a másik oldal megszólítva érzi magát, önméltatásba kezd, mi pedig buktuk, amit el akartunk érni.

 

Amúgy teljesen igazad van. A vektorral én sem bonyolítani akartam, csak kitértem arra, hogy háromféleképpen lehet szöveget létrehozni, és hogy a vektornak milyen előnyei vannak.

 

(off) @Fujitsu: Igen. A villogást úgy tudod elkerülni, hogy a felvétel idejére kikapcsolod a hardvergyorsítást a grafkártyán: jobb klatty Asztal --> Tulajdonságok --> Beállítások --> Speciális --> Hibaelhárítás. (on)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

[OFF - ígérem az utolsó]

Szó sincs ellenszenvrõl - egyszerûen nem értem, hogy a) miért kell képek átméretezéséhez is azonnal a Photoshopot ajánlani (többek között erre értettem a "túllihegett"-et); b) honnan van embereknek annyi pénze, hogy minden 2. gépen fent legyen egy 200+ ezer forintos program. OK, ez utóbbi kérdés kicsit (vagy nem is kicsit) költõi, de akkor meg egy másik szokásos vitára térnénk át.

Jelenlegi abszolút kedvencem egyébként a FastStone Image Viewer. 8) Lassan 2 éve használom, és még mindig tud kellemes meglepetéseket okozni (pl. EXIF dátum -> file-dátum, többfajta szûrõ átméretezéshez stb.). Ráadásul nosztalgiát is ébreszt, hajdanában a PSP, illetve akkor még csak Paint Shop volt ilyen.

[ON]

Amúgy teljesen igazad van. A vektorral én sem bonyolítani akartam, csak kitértem arra, hogy háromféleképpen lehet szöveget létrehozni, és hogy a vektornak milyen elõnyei vannak.
Pl. utólag javítható marad. :) Nincs is szebb érzés, mint mikor egy kész grafikán azt látod, hogy sikerült a szöveget elütni. :upsz:
Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
miért kell képek átméretezéséhez is azonnal a Photoshopot ajánlani (többek között erre értettem a "túllihegett"-et)

Ilyet tettem volna? A képek átméretezésére az a legjobb megoldás, hogy IrfanView-ban lenyomod a CTRL+R billentyûkombinációt. ;)

Egyébként én megértem, hogy az Adobe termékei végtelenül ellenszenvesek a ti szemeitekben. Drágák; ez igaz. Sok olyan szoftverük van, amellyel tudás szempontjából teljesen ekvivalens alkalmazásokat lehet kapni töredék áron. Ezt sem vitatom. De valamiért mégis monopol pozícióba kerültek az elmúlt évek során, valamiért mégis az õ termékeiket választja a legtöbb szakember, valamiért a képszerkesztésrõl szinte mindenkinek a Photoshop jut eszébe (a Paint után :D ). :)

Én nem tudom megmondani, hogy mi az a plusz, amit õk adnak. De én használtam (használok) Corel Graphics Suite-ot és más képszerkesztõket is a Photoshop mellett (az Illustratorral nem sikerült megbarátkoznom), és azt kell mondjam, hogy a legegyszerûbbnek, a leggyorsabbnak és a legfelhasználóorientáltabbnak mindig a Photoshop tûnt. :)

Amióta kijött a CS3 változat, azóta tudásban is kétségtelenül a piac vezetõjévé vált. Ha van idõtök, nézzétek végig ezt a videót, akkor megértitek, hogy mirõl beszélek. Én úgy hiszem, hogy nem véletlenül kerülnek többe az Adobe termékei. (Azt viszont igaz, hogy irreálisan drágák.)

Egyébként tudtommal letölthetõ a Photoshopnak (ahogy a többi Adobe-terméknek is) a próbaváltozata, próbáljátok ki és aztán mondjatok véleményt.

@ Giraffe: Neked meg ezt a videót is ajánlom a szíves figyelmedbe. ;)

Alapvetõen én is a megfizethetõ árkategóriájú (és az ingyenes) termékeket használom, de az Adobe CS3 termékpaletta tagjainál nem találtam jobbat. Ettõl függetlenül távol álljon tõlem, hogy esetleg leszóljam az általatok használt alkalmazásokat.

<off>@ Balázs: Értem én, de akkor hogy lehet az, hogy a Camtasia 2.0.5-nél minden hibátlanul mûködik? :huh: </off>

 

Link to comment
Share on other sites

payskin
Ilyet tettem volna?

Ismerek valakit egy fórumon, ő az ilyen kérdésekre rögtön azzal szokott visszavágni, hogy "mondtam én egy szóval is, hogy te voltál?" :fütyül:

 

az Adobe termékei végtelenül ellenszenvesek a ti szemeitekben

Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Miközben az adott problémát meg lehetne oldani akár legálisan is... ;)

 

Amióta kijött a CS3 változat, azóta tudásban is kétségtelenül a piac vezetőjévé vált. Ha van időtök, nézzétek végig...

Mindig is piacvezető volt, tudásban is nyilván, hiszen fotók nyomdai előkészítéshez, professzionális retusáláshoz mindenki ezt használja. Ott voltam, mikor a felvétel készült.

 

Egyébként tudtommal letölthető a Photoshopnak (ahogy a többi Adobe-terméknek is) a próbaváltozata, próbáljátok ki és aztán mondjatok véleményt.

Van egy legális, teljes verziós Adobe CS2 Production Suite-om (vagy mi a fene), a CS2-es tok-vonó videós változat, tehát szó nincs arról, hogy info nélkül beszélnék a levegőbe! ;) De eszembe nem jutna például a cikkeim képeinek elkészítéséhez használni.

 

@ Balázs: Értem én, de akkor hogy lehet az, hogy a Camtasia 2.0.5-nél minden hibátlanul működik? :huh:

Lehet, hogy kikapcsolja magától. Van rá lehetőség a programon belül is.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Miközben az adott problémát meg lehetne oldani akár legálisan is... ;)

No igen, de adja magát a kérdés: hol ajánlottam én minden problémához az Adobe termékeit? :)

Ott voltam, mikor a felvétel készült.

Nagyszerû! :)

Van egy legális, teljes verziós Adobe CS2 Production Suite-om (vagy mi a fene), a CS2-s tok-vonó videós változat, nem a levegõbe beszélek!

Sejtettem, de én sem. :)

 

Link to comment
Share on other sites

payskin
No igen, de adja magát a kérdés: hol ajánlottam én minden problémához az Adobe termékeit? :)

No igen, akkor töprengjünk el ezen szép csendesen. Vajon hol? :hmm:

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Sehol. :huh: Olvass vissza. ;) Ha valahol én azt írtam, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentik a megoldást, akkor idõszerû lenne kivizsgáltatnom magam, mert én ilyesmire nem emlékszem. :huh::);)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Na, tudtam én! Jól van, akkor ezt meg is oldottuk. Érdemes volt közösen gondolkodni. :igen:

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást.

Akkor ezt miért írtad? :huh::hmm:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Öhm... Nos, ez az én álláspontom ebben a kérdésben. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...