Dávid Csaba Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 Keresek egy nem pilótavizsgás programot, amivel rá lehetne írni egy képre egy kiemelkedõ 3D szöveget úgy, hogy a szöveg átlátszó legyen, ergo a kép mintája megmaradjon. Lehetne próbaverzió is, csak egyszeri alkalomra kell. (Sok jót hallottam a GIMP-rõl, ezt tudja?)
Giraffe1 Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Nem tudom. Nekem csak sima B jogsim van, de azért elbodogulok ezekkel a programokkal. Arról nem is beszélve, hogy pl. a GIMP nem sokkal egyszerûbben kezelhetõ (sõt), mint például a Paint Shop Pro. Egyébként nem tudom miért kellene ehhez a feladathoz vektorgrafikus program? Egy Paint Shop Prós leírás jó lenne? Mert linkre nem szívesen vágnék bele, és azért ez nem két lépés (hanem legalább öt).
payskin Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Mit szólsz valami ilyesmihez? (Katt rá a nagyításhoz?)
ezermester Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Vaooo!!! Balázs! Ezt tudja az enyém is? Corel Graphics Suite 11
Fujitsu Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Szerintem igen. Photoshopban a "Bevel and Emboss..." menüpontot kell keresni.
payskin Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Nyilván. Csak a Paint Shop Pro egy pöttyet olcsóbb. Úgy a tized része. De akár a CorelDRAW-ban, akár a Corel PHOTO-PAINT-ben is meg lehet csinálni: előbbiben rengeteg lehetőség van rá, utóbbiban az Inner Bevel effektus szerintem ugyanúgy megtalálható.
Fujitsu Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Nyilván. Csak a Paint Shop Pro egy pöttyet olcsóbb. Úgy a tized része. Ez igaz. Meg aztán mire a Photoshop betölt, kinõ a szakállam. Cserébe viszont annyi lehetõség van benne, hogy az ember csak mereszti a szemét.
Giraffe1 Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Paint Shop Pro: - Fotó megnyitása - Új réteg létrehozása - Háttér- és kifestõszín fehér - Szöveg létrehozása (Create as Floating beállítással) - Effects / 3D Effects / Inner Bevel - domborítás ízlés szerint - Réteg áttûnési mód (Layer Blend Mode) átállítása Multiply-ra vagy Soft Lightra (a képtõl függ, melyik add jobb eredményt) - A felirat a kép tetszõleges pontjára mozgatható - mindenhol kidomborítja a lényeget (Több kép esetén, egyszerûen a szövegréteget kell csak másolgatni képrõl képre.) Photo-Paint: - Fotó megnyitása - Elõtérszín fehér - Szöveg létrehozása - Mask / Create / Mask from Object(s) - Effects / 3D Effects / Bevel Effect - domborítás ízlés szerint - Réteg (ill. Photo-Paintnél objektum) áttûnési mód (Merge Mode) átállítása Multiply-ra, Texturize-ra, Soft Lightra vagy Color Burnre (a képtõl függ, melyik add jobb eredményt) - A felirat a kép tetszõleges pontjára mozgatható Cserébe viszont annyi lehetõség van benne, hogy az ember csak mereszti a szemét.Ahogyan a Paint Shop Prónál vagy a Photo-Paintnél is. Néha-néha elgondolkozom, hogy kell-e nekem Photoshop, de az új verziók bemutatásakor mindig rájövök, hogy ha kellene is, az csak a Healing Brush és esetleg a Vanishing Point lenne. Gyakorlatilag minden más megtalálható a PSP-ben. Tized áron, 2-3-szoros (vagy néha még több) sebességgel. Pont ma láttam a Harald Heim hírlevelében (The Plugin Site), hogy az oldalon szavazó kb. 1200 ember 25,4%-a használ Photoshopot, 20,2%-a PSP-t, és 9,7%-a Photoshop Elements-cet.
Fujitsu Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Néha-néha elgondolkozom, hogy kell-e nekem Photoshop, de az új verziók bemutatásakor mindig rájövök, hogy ha kellene is, az csak a Healing Brush és esetleg a Vanishing Point lenne. Gyakorlatilag minden más megtalálható a PSP-ben. Tized áron, 2-3-szoros (vagy néha még több) sebességgel. Ez igaz lehet, viszont a Photoshop nagyszerûen illeszkedik az Adobe termékcsaládjaiba, a Dreamweaver mellé egyenesen "kötelezõ" darab. Meg aztán én már megszoktam a kezelését, nem szívesen cserélném le.
payskin Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 (off) Elcsesztem egy éjszakát arra, hogy felvettem a 3 perces oktatóvideót, megvágtam zoomokkal, kameramozgatással, tokkal-vonóval, és amikor elkészült, 1:42-ig exportál a szenyó program, és ott megáll. Azt hittem, megzavarodok. ír: (on) Egyébként Giraffe módszeréhez képest annyi különbséggel csináltam, hogy vektorként hoztam létre a szöveget, utána átmérezezgettem meg elforgattam, hogy minél nagyobb részét takarja a képnek, majd a vektoros objektumból a Selections --> From Vector Object funkcióval csináltam kijelölést, aztán arra Inner Bevel.
Fujitsu Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Egyébként pont most alkalmaztam (egy weboldal grafikájának készítésekor) ilyen átlátszó szöveget. A Photoshopban annyi lehetőség rejlik ennek a kivitelezésére, hogy az ember csak ámul. <off>@ Balázs: Nem baj, azért nagyon köszönöm! (Csak nem a Camtasia Studio 5-tel csináltad a felvételt? Én kipróbáltam, de nekem felvétel közben állandóan villogott az egérmutató, ami rohadtul idegesített, úgyhogy én inkább a 2.0.5-ös verziót használom.)</off>
Giraffe1 Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Teljesen feleslegesnek tartok egy x+1. Adobe vs. Corel vagy Adobe vs. minden más vitát. Az elmúlt közel 20 évben kb. 5-ször ugrottam neki, hogy most akkor megbarátkozom a Photoshoppal és az Illustratorral. Mindkettõt erõsen túlbonyolítottnak - és sokak által túllihegettnek - éreztem, majd megnyugodva visszatértem a Paint Shop Próhoz és a CorelDRAW-hoz. (Csendben jegyezném meg, Dreamweavert sem használok, bár az legalább fent van a gépemen. HomeSite RULEZ! ) A Photo-Paintben természetesen gyakorlatilag az összes áttûnési mód megtalálható. @Balázs Nem akartam komplikálni a forgatással és egyebekkel, de valóban, ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor vektor és abból a kijelölés. [OFF]Ajánlom figyelmedbe az ehavi PCW-ben a Paint Shop Prós tojglikat. [ON]
payskin Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Drága barátom, Giraffe! Hadd meséljem el neked ezen csodálatos márciusi éjjelen, mennyire feleslegesnek tartom a "Teljesen feleslegesnek tartom..."-mal kezdődő, majd csak azért is vitát kezdeményező kinyilatkoztatásokat. Nagyon. Azzal is tisztában vagyok, hogy kinyílik a bicska a zsebedben, ha minden grafikai problémára azonnal a Photoshop kerül elő megoldásként -- magam sem érzek másképp. Ellenszenvünk mégsem fogja kizökkenteni a Photoshopot ebből a pozícióból; a legtöbb, mit tehetünk, hogy minden egyes alkalommal, amikor felmerül egy kérdés, szállítjuk a megoldást a saját, megfizethető árkategóriájú kedvenceinkkel. De nem kell jelzőkkel illetni a másik oldalt ("túllihegett" stb.), mert akkor a másik oldal megszólítva érzi magát, önméltatásba kezd, mi pedig buktuk, amit el akartunk érni. Amúgy teljesen igazad van. A vektorral én sem bonyolítani akartam, csak kitértem arra, hogy háromféleképpen lehet szöveget létrehozni, és hogy a vektornak milyen előnyei vannak. (off) @Fujitsu: Igen. A villogást úgy tudod elkerülni, hogy a felvétel idejére kikapcsolod a hardvergyorsítást a grafkártyán: jobb klatty Asztal --> Tulajdonságok --> Beállítások --> Speciális --> Hibaelhárítás. (on)
Giraffe1 Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 [OFF - ígérem az utolsó] Szó sincs ellenszenvrõl - egyszerûen nem értem, hogy a) miért kell képek átméretezéséhez is azonnal a Photoshopot ajánlani (többek között erre értettem a "túllihegett"-et); b) honnan van embereknek annyi pénze, hogy minden 2. gépen fent legyen egy 200+ ezer forintos program. OK, ez utóbbi kérdés kicsit (vagy nem is kicsit) költõi, de akkor meg egy másik szokásos vitára térnénk át. Jelenlegi abszolút kedvencem egyébként a FastStone Image Viewer. Lassan 2 éve használom, és még mindig tud kellemes meglepetéseket okozni (pl. EXIF dátum -> file-dátum, többfajta szûrõ átméretezéshez stb.). Ráadásul nosztalgiát is ébreszt, hajdanában a PSP, illetve akkor még csak Paint Shop volt ilyen. [ON] Amúgy teljesen igazad van. A vektorral én sem bonyolítani akartam, csak kitértem arra, hogy háromféleképpen lehet szöveget létrehozni, és hogy a vektornak milyen elõnyei vannak.Pl. utólag javítható marad. Nincs is szebb érzés, mint mikor egy kész grafikán azt látod, hogy sikerült a szöveget elütni.
Fujitsu Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 miért kell képek átméretezéséhez is azonnal a Photoshopot ajánlani (többek között erre értettem a "túllihegett"-et) Ilyet tettem volna? A képek átméretezésére az a legjobb megoldás, hogy IrfanView-ban lenyomod a CTRL+R billentyûkombinációt. Egyébként én megértem, hogy az Adobe termékei végtelenül ellenszenvesek a ti szemeitekben. Drágák; ez igaz. Sok olyan szoftverük van, amellyel tudás szempontjából teljesen ekvivalens alkalmazásokat lehet kapni töredék áron. Ezt sem vitatom. De valamiért mégis monopol pozícióba kerültek az elmúlt évek során, valamiért mégis az õ termékeiket választja a legtöbb szakember, valamiért a képszerkesztésrõl szinte mindenkinek a Photoshop jut eszébe (a Paint után ). Én nem tudom megmondani, hogy mi az a plusz, amit õk adnak. De én használtam (használok) Corel Graphics Suite-ot és más képszerkesztõket is a Photoshop mellett (az Illustratorral nem sikerült megbarátkoznom), és azt kell mondjam, hogy a legegyszerûbbnek, a leggyorsabbnak és a legfelhasználóorientáltabbnak mindig a Photoshop tûnt. Amióta kijött a CS3 változat, azóta tudásban is kétségtelenül a piac vezetõjévé vált. Ha van idõtök, nézzétek végig ezt a videót, akkor megértitek, hogy mirõl beszélek. Én úgy hiszem, hogy nem véletlenül kerülnek többe az Adobe termékei. (Azt viszont igaz, hogy irreálisan drágák.) Egyébként tudtommal letölthetõ a Photoshopnak (ahogy a többi Adobe-terméknek is) a próbaváltozata, próbáljátok ki és aztán mondjatok véleményt. @ Giraffe: Neked meg ezt a videót is ajánlom a szíves figyelmedbe. Alapvetõen én is a megfizethetõ árkategóriájú (és az ingyenes) termékeket használom, de az Adobe CS3 termékpaletta tagjainál nem találtam jobbat. Ettõl függetlenül távol álljon tõlem, hogy esetleg leszóljam az általatok használt alkalmazásokat. <off>@ Balázs: Értem én, de akkor hogy lehet az, hogy a Camtasia 2.0.5-nél minden hibátlanul mûködik? </off>
payskin Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Ilyet tettem volna? Ismerek valakit egy fórumon, ő az ilyen kérdésekre rögtön azzal szokott visszavágni, hogy "mondtam én egy szóval is, hogy te voltál?" az Adobe termékei végtelenül ellenszenvesek a ti szemeitekben Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Miközben az adott problémát meg lehetne oldani akár legálisan is... Amióta kijött a CS3 változat, azóta tudásban is kétségtelenül a piac vezetőjévé vált. Ha van időtök, nézzétek végig... Mindig is piacvezető volt, tudásban is nyilván, hiszen fotók nyomdai előkészítéshez, professzionális retusáláshoz mindenki ezt használja. Ott voltam, mikor a felvétel készült. Egyébként tudtommal letölthető a Photoshopnak (ahogy a többi Adobe-terméknek is) a próbaváltozata, próbáljátok ki és aztán mondjatok véleményt. Van egy legális, teljes verziós Adobe CS2 Production Suite-om (vagy mi a fene), a CS2-es tok-vonó videós változat, tehát szó nincs arról, hogy info nélkül beszélnék a levegőbe! De eszembe nem jutna például a cikkeim képeinek elkészítéséhez használni. @ Balázs: Értem én, de akkor hogy lehet az, hogy a Camtasia 2.0.5-nél minden hibátlanul működik? Lehet, hogy kikapcsolja magától. Van rá lehetőség a programon belül is.
Fujitsu Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Miközben az adott problémát meg lehetne oldani akár legálisan is... No igen, de adja magát a kérdés: hol ajánlottam én minden problémához az Adobe termékeit? Ott voltam, mikor a felvétel készült. Nagyszerû! Van egy legális, teljes verziós Adobe CS2 Production Suite-om (vagy mi a fene), a CS2-s tok-vonó videós változat, nem a levegõbe beszélek! Sejtettem, de én sem.
payskin Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 No igen, de adja magát a kérdés: hol ajánlottam én minden problémához az Adobe termékeit? No igen, akkor töprengjünk el ezen szép csendesen. Vajon hol?
Fujitsu Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Sehol. Olvass vissza. Ha valahol én azt írtam, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentik a megoldást, akkor idõszerû lenne kivizsgáltatnom magam, mert én ilyesmire nem emlékszem.
payskin Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Na, tudtam én! Jól van, akkor ezt meg is oldottuk. Érdemes volt közösen gondolkodni.
Fujitsu Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Akkor ezt miért írtad?
payskin Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 Öhm... Nos, ez az én álláspontom ebben a kérdésben.
Recommended Posts