Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Átlátszó 3D szöveg képen


Dávid Csaba

Recommended Posts

Dávid Csaba

Keresek egy nem pilótavizsgás programot, amivel rá lehetne írni egy képre egy kiemelkedõ 3D szöveget úgy, hogy a szöveg átlátszó legyen, ergo a kép mintája megmaradjon. Lehetne próbaverzió is, csak egyszeri alkalomra kell. (Sok jót hallottam a GIMP-rõl, ezt tudja?)

Link to comment
Share on other sites

aVRO

Corel, adobe illusztrator próbaverziók mind tudják.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

De azok már pilóta vizsgás programok. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Nem tudom. Nekem csak sima B jogsim van, de azért elbodogulok ezekkel a programokkal. :) Arról nem is beszélve, hogy pl. a GIMP nem sokkal egyszerûbben kezelhetõ (sõt), mint például a Paint Shop Pro. Egyébként nem tudom miért kellene ehhez a feladathoz vektorgrafikus program? :pislog:

 

Egy Paint Shop Prós leírás jó lenne? Mert linkre nem szívesen vágnék bele, és azért ez nem két lépés (hanem legalább öt). :D

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Örömmel és hálásan fogadnám!

Link to comment
Share on other sites

payskin

Mit szólsz valami ilyesmihez? (Katt rá a nagyításhoz?)

 

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

ezermester

:o:o:o Vaooo!!!

 

Balázs! Ezt tudja az enyém is? Corel Graphics Suite 11

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Szerintem igen. ;)

 

IPB kép

 

Photoshopban a "Bevel and Emboss..." menüpontot kell keresni. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nyilván. :) Csak a Paint Shop Pro egy pöttyet olcsóbb. Úgy a tized része. ;) De akár a CorelDRAW-ban, akár a Corel PHOTO-PAINT-ben is meg lehet csinálni: előbbiben rengeteg lehetőség van rá, utóbbiban az Inner Bevel effektus szerintem ugyanúgy megtalálható.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Nyilván. :) Csak a Paint Shop Pro egy pöttyet olcsóbb. Úgy a tized része. ;)

Ez igaz. :) Meg aztán mire a Photoshop betölt, kinõ a szakállam. ;) Cserébe viszont annyi lehetõség van benne, hogy az ember csak mereszti a szemét. :D

 

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Paint Shop Pro:

- Fotó megnyitása

- Új réteg létrehozása

- Háttér- és kifestõszín fehér

- Szöveg létrehozása (Create as Floating beállítással)

- Effects / 3D Effects / Inner Bevel - domborítás ízlés szerint

- Réteg áttûnési mód (Layer Blend Mode) átállítása Multiply-ra vagy Soft Lightra (a képtõl függ, melyik add jobb eredményt)

- A felirat a kép tetszõleges pontjára mozgatható - mindenhol kidomborítja a lényeget :)

(Több kép esetén, egyszerûen a szövegréteget kell csak másolgatni képrõl képre.)

 

Photo-Paint:

- Fotó megnyitása

- Elõtérszín fehér

- Szöveg létrehozása

- Mask / Create / Mask from Object(s)

- Effects / 3D Effects / Bevel Effect - domborítás ízlés szerint

- Réteg (ill. Photo-Paintnél objektum) áttûnési mód (Merge Mode) átállítása Multiply-ra, Texturize-ra, Soft Lightra vagy Color Burnre (a képtõl függ, melyik add jobb eredményt)

- A felirat a kép tetszõleges pontjára mozgatható

 

Cserébe viszont annyi lehetõség van benne, hogy az ember csak mereszti a szemét.
Ahogyan a Paint Shop Prónál vagy a Photo-Paintnél is. :) Néha-néha elgondolkozom, hogy kell-e nekem Photoshop, de az új verziók bemutatásakor mindig rájövök, hogy ha kellene is, az csak a Healing Brush és esetleg a Vanishing Point lenne. Gyakorlatilag minden más megtalálható a PSP-ben. Tized áron, 2-3-szoros (vagy néha még több) sebességgel. :P

Pont ma láttam a Harald Heim hírlevelében (The Plugin Site), hogy az oldalon szavazó kb. 1200 ember 25,4%-a használ Photoshopot, 20,2%-a PSP-t, és 9,7%-a Photoshop Elements-cet. 8)

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Néha-néha elgondolkozom, hogy kell-e nekem Photoshop, de az új verziók bemutatásakor mindig rájövök, hogy ha kellene is, az csak a Healing Brush és esetleg a Vanishing Point lenne. Gyakorlatilag minden más megtalálható a PSP-ben. Tized áron, 2-3-szoros (vagy néha még több) sebességgel.

Ez igaz lehet, viszont a Photoshop nagyszerûen illeszkedik az Adobe termékcsaládjaiba, a Dreamweaver mellé egyenesen "kötelezõ" darab. :D

Meg aztán én már megszoktam a kezelését, nem szívesen cserélném le. ;)

Link to comment
Share on other sites

payskin

(off) Elcsesztem egy éjszakát arra, hogy felvettem a 3 perces oktatóvideót, megvágtam zoomokkal, kameramozgatással, tokkal-vonóval, és amikor elkészült, 1:42-ig exportál a szenyó program, és ott megáll. Azt hittem, megzavarodok. :(:Sír: (on)

 

Egyébként Giraffe módszeréhez képest annyi különbséggel csináltam, hogy vektorként hoztam létre a szöveget, utána átmérezezgettem meg elforgattam, hogy minél nagyobb részét takarja a képnek, majd a vektoros objektumból a Selections --> From Vector Object funkcióval csináltam kijelölést, aztán arra Inner Bevel.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Egyébként pont most alkalmaztam (egy weboldal grafikájának készítésekor) ilyen átlátszó szöveget. A Photoshopban annyi lehetőség rejlik ennek a kivitelezésére, hogy az ember csak ámul. ;)

 

<off>@ Balázs: Nem baj, azért nagyon köszönöm! :) (Csak nem a Camtasia Studio 5-tel csináltad a felvételt? Én kipróbáltam, de nekem felvétel közben állandóan villogott az egérmutató, ami rohadtul idegesített, úgyhogy én inkább a 2.0.5-ös verziót használom.)</off>

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Teljesen feleslegesnek tartok egy x+1. Adobe vs. Corel vagy Adobe vs. minden más vitát. Az elmúlt közel 20 évben kb. 5-ször ugrottam neki, hogy most akkor megbarátkozom a Photoshoppal és az Illustratorral. Mindkettõt erõsen túlbonyolítottnak - és sokak által túllihegettnek - éreztem, majd megnyugodva visszatértem a Paint Shop Próhoz és a CorelDRAW-hoz. (Csendben jegyezném meg, Dreamweavert sem használok, bár az legalább fent van a gépemen. HomeSite RULEZ! :D)

 

A Photo-Paintben természetesen gyakorlatilag az összes áttûnési mód megtalálható. ;)

 

@Balázs

Nem akartam komplikálni a forgatással és egyebekkel, de valóban, ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor vektor és abból a kijelölés.

[OFF]Ajánlom figyelmedbe az ehavi PCW-ben a Paint Shop Prós tojglikat. :hááát:[ON]

Link to comment
Share on other sites

payskin

Drága barátom, Giraffe!

 

Hadd meséljem el neked ezen csodálatos márciusi éjjelen, mennyire feleslegesnek tartom a "Teljesen feleslegesnek tartom..."-mal kezdődő, majd csak azért is vitát kezdeményező kinyilatkoztatásokat.

 

Nagyon. :igen:

 

Azzal is tisztában vagyok, hogy kinyílik a bicska a zsebedben, ha minden grafikai problémára azonnal a Photoshop kerül elő megoldásként -- magam sem érzek másképp. Ellenszenvünk mégsem fogja kizökkenteni a Photoshopot ebből a pozícióból; a legtöbb, mit tehetünk, hogy minden egyes alkalommal, amikor felmerül egy kérdés, szállítjuk a megoldást a saját, megfizethető árkategóriájú kedvenceinkkel. De nem kell jelzőkkel illetni a másik oldalt ("túllihegett" stb.), mert akkor a másik oldal megszólítva érzi magát, önméltatásba kezd, mi pedig buktuk, amit el akartunk érni.

 

Amúgy teljesen igazad van. A vektorral én sem bonyolítani akartam, csak kitértem arra, hogy háromféleképpen lehet szöveget létrehozni, és hogy a vektornak milyen előnyei vannak.

 

(off) @Fujitsu: Igen. A villogást úgy tudod elkerülni, hogy a felvétel idejére kikapcsolod a hardvergyorsítást a grafkártyán: jobb klatty Asztal --> Tulajdonságok --> Beállítások --> Speciális --> Hibaelhárítás. (on)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

[OFF - ígérem az utolsó]

Szó sincs ellenszenvrõl - egyszerûen nem értem, hogy a) miért kell képek átméretezéséhez is azonnal a Photoshopot ajánlani (többek között erre értettem a "túllihegett"-et); b) honnan van embereknek annyi pénze, hogy minden 2. gépen fent legyen egy 200+ ezer forintos program. OK, ez utóbbi kérdés kicsit (vagy nem is kicsit) költõi, de akkor meg egy másik szokásos vitára térnénk át.

Jelenlegi abszolút kedvencem egyébként a FastStone Image Viewer. 8) Lassan 2 éve használom, és még mindig tud kellemes meglepetéseket okozni (pl. EXIF dátum -> file-dátum, többfajta szûrõ átméretezéshez stb.). Ráadásul nosztalgiát is ébreszt, hajdanában a PSP, illetve akkor még csak Paint Shop volt ilyen.

[ON]

Amúgy teljesen igazad van. A vektorral én sem bonyolítani akartam, csak kitértem arra, hogy háromféleképpen lehet szöveget létrehozni, és hogy a vektornak milyen elõnyei vannak.
Pl. utólag javítható marad. :) Nincs is szebb érzés, mint mikor egy kész grafikán azt látod, hogy sikerült a szöveget elütni. :upsz:
Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
miért kell képek átméretezéséhez is azonnal a Photoshopot ajánlani (többek között erre értettem a "túllihegett"-et)

Ilyet tettem volna? A képek átméretezésére az a legjobb megoldás, hogy IrfanView-ban lenyomod a CTRL+R billentyûkombinációt. ;)

Egyébként én megértem, hogy az Adobe termékei végtelenül ellenszenvesek a ti szemeitekben. Drágák; ez igaz. Sok olyan szoftverük van, amellyel tudás szempontjából teljesen ekvivalens alkalmazásokat lehet kapni töredék áron. Ezt sem vitatom. De valamiért mégis monopol pozícióba kerültek az elmúlt évek során, valamiért mégis az õ termékeiket választja a legtöbb szakember, valamiért a képszerkesztésrõl szinte mindenkinek a Photoshop jut eszébe (a Paint után :D ). :)

Én nem tudom megmondani, hogy mi az a plusz, amit õk adnak. De én használtam (használok) Corel Graphics Suite-ot és más képszerkesztõket is a Photoshop mellett (az Illustratorral nem sikerült megbarátkoznom), és azt kell mondjam, hogy a legegyszerûbbnek, a leggyorsabbnak és a legfelhasználóorientáltabbnak mindig a Photoshop tûnt. :)

Amióta kijött a CS3 változat, azóta tudásban is kétségtelenül a piac vezetõjévé vált. Ha van idõtök, nézzétek végig ezt a videót, akkor megértitek, hogy mirõl beszélek. Én úgy hiszem, hogy nem véletlenül kerülnek többe az Adobe termékei. (Azt viszont igaz, hogy irreálisan drágák.)

Egyébként tudtommal letölthetõ a Photoshopnak (ahogy a többi Adobe-terméknek is) a próbaváltozata, próbáljátok ki és aztán mondjatok véleményt.

@ Giraffe: Neked meg ezt a videót is ajánlom a szíves figyelmedbe. ;)

Alapvetõen én is a megfizethetõ árkategóriájú (és az ingyenes) termékeket használom, de az Adobe CS3 termékpaletta tagjainál nem találtam jobbat. Ettõl függetlenül távol álljon tõlem, hogy esetleg leszóljam az általatok használt alkalmazásokat.

<off>@ Balázs: Értem én, de akkor hogy lehet az, hogy a Camtasia 2.0.5-nél minden hibátlanul mûködik? :huh: </off>

 

Link to comment
Share on other sites

payskin
Ilyet tettem volna?

Ismerek valakit egy fórumon, ő az ilyen kérdésekre rögtön azzal szokott visszavágni, hogy "mondtam én egy szóval is, hogy te voltál?" :fütyül:

 

az Adobe termékei végtelenül ellenszenvesek a ti szemeitekben

Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Miközben az adott problémát meg lehetne oldani akár legálisan is... ;)

 

Amióta kijött a CS3 változat, azóta tudásban is kétségtelenül a piac vezetőjévé vált. Ha van időtök, nézzétek végig...

Mindig is piacvezető volt, tudásban is nyilván, hiszen fotók nyomdai előkészítéshez, professzionális retusáláshoz mindenki ezt használja. Ott voltam, mikor a felvétel készült.

 

Egyébként tudtommal letölthető a Photoshopnak (ahogy a többi Adobe-terméknek is) a próbaváltozata, próbáljátok ki és aztán mondjatok véleményt.

Van egy legális, teljes verziós Adobe CS2 Production Suite-om (vagy mi a fene), a CS2-es tok-vonó videós változat, tehát szó nincs arról, hogy info nélkül beszélnék a levegőbe! ;) De eszembe nem jutna például a cikkeim képeinek elkészítéséhez használni.

 

@ Balázs: Értem én, de akkor hogy lehet az, hogy a Camtasia 2.0.5-nél minden hibátlanul működik? :huh:

Lehet, hogy kikapcsolja magától. Van rá lehetőség a programon belül is.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást. Miközben az adott problémát meg lehetne oldani akár legálisan is... ;)

No igen, de adja magát a kérdés: hol ajánlottam én minden problémához az Adobe termékeit? :)

Ott voltam, mikor a felvétel készült.

Nagyszerû! :)

Van egy legális, teljes verziós Adobe CS2 Production Suite-om (vagy mi a fene), a CS2-s tok-vonó videós változat, nem a levegõbe beszélek!

Sejtettem, de én sem. :)

 

Link to comment
Share on other sites

payskin
No igen, de adja magát a kérdés: hol ajánlottam én minden problémához az Adobe termékeit? :)

No igen, akkor töprengjünk el ezen szép csendesen. Vajon hol? :hmm:

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Sehol. :huh: Olvass vissza. ;) Ha valahol én azt írtam, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentik a megoldást, akkor idõszerû lenne kivizsgáltatnom magam, mert én ilyesmire nem emlékszem. :huh::);)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Na, tudtam én! Jól van, akkor ezt meg is oldottuk. Érdemes volt közösen gondolkodni. :igen:

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Nem a termékekkel van baj, hanem azzal, hogy minden problémára az Adobe termékei jelentenék a megoldást.

Akkor ezt miért írtad? :huh::hmm:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Öhm... Nos, ez az én álláspontom ebben a kérdésben. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...