Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Drága szoftverek meg amit akartok


Stefipapa

Recommended Posts

Stefipapa

Nézegettem a Szoftver ABC árlistáját, s elképedve tapasztaltam milyen sokat kérnek egy-egy szoftverért. 1 grafikus program áráért komplett PC-t (PC-ket) lehet vásárolni. Cégeknél is igen nagy kiadás egy komplett programcsomag megvétele. Ilyen árak mellett nem csoda az illegális, kalózszoftverek elõfordulása.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Bizony.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Csak akkor van baj, ha az adott program tényleg nem is ér annyit, mert jobbat lehet kapni másnál olcsóbban. (Jelen cég konkrét példa.)

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Nézegettem a Budapest Motors BMW árlistáját , s elképedve tapasztaltam milyen sokat kérnek egy-egy autóért. 1 kocsi áráért komplett lakást lehet vásárolni. Cégeknél is igen nagy kiadás egy autó megvétele - fõleg extrákkal. Ilyen árak mellett nem csoda a sok kocsilopás.

Link to comment
Share on other sites

payskin
:istenvagy::lol:
Link to comment
Share on other sites

Soma01

A Ferrari is nagyon drága!! :Sír:

 

A BMW-rõl meg annyit, hogy jó kocsi az, csak ne vegyél :P

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Nézegettem a közért árlistáját, s elképedve tapasztaltam milyen sokat kérnek egy kiló kenyérért. 1 kenyér áráért újraírható CD-t lehet vásárolni. Családoknál is igen nagy kiadás a kenyér megvétele - főleg extrákkal (vaj, felvágott). Ilyen árak mellett nem csoda a sok lopás.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Na jól van, srácok, elég. Ne ragozzuk.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Nem ragoznék, de most már késõ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Stevenking
Előzmény: Kaspersky témában egy trükk, ahogy a próbaidőszak meghosszabbítható.

Heczel van egy olyan érzésem ez nem teljesen szabályos, akarom mondani legális eljárás és ha úgy itélik a moderátorok a szabályzatra hivatkozva törölhetik a segítőkészséggel megosztott észrevételedet.

Szerintem.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Az lehet, hogy nem teljesen szabályos, bár ezt is vitatom egy kicsit, mert nem használ sem path-et sem crack-et, csak a program által kinált lehetõséget (kiskaput) használja ki!!!!

Ez semmivel sem rosszabb mint ahogyan nagyon sok ember a Nod próbaverziót használja 30 naponkénti takarítással és újratelepítéssel.

És ebben sincs semmi törvénytelen, ez is csak egy "kiskapu".

Link to comment
Share on other sites

Guest etele34
... ahogyan nagyon sok ember a Nod próbaverziót használja 30 naponkénti takarítással és újratelepítéssel...

És ebben sincs semmi törvénytelen, ez is csak egy "kiskapu".

Igen ezt megerősíthetem. Szerintem a gyártók által "létrehozott" kiskapuk. Mi más lehetne? Mert hiszen beépítették a lehetőséget a szoftverükbe.

A NOD szinte - mondhatni - fel is kínálja a lehetőséget a 'Beállítások' menü ponton belül a 'Beállítások importálása és exportlása...' cím alatt. Mást sem kell tennie a felhasználónak csak egyszer beállítania igényei szerint a NOD-ot és elmenteni rákattintva a Beállítások exportálására. (Ezt bármikor lehet módosítani és a változásokat felül írja a NOD.)

30 nap után a felhasználó eltávolítja, majd újratelepíti a NOD-ot, mindössze néhány perc az egész művelet (amíg kifolyik a kávé) és a telepítés végén a program már rá is kérdez arra, hogy kívánja-e az előző beállításokat importálni? Rákattintás > OK és máris megvannak az addig már használt beállítások, nem kell bíbelődni megint az újbóli konfigurálással.

Ilyen egyszerű az egész. Leszedés-felrakás néhány perc csak. Szinte csábít az újabb és újabb 30 napos próbaverzióra.

De ezzel csak mi a felhasználók járunk jól. :lol:

 

Ezt a módszert most már a nemrég megjelent Outpost Antivírus Pro-ban is láttam. Ha ezt nézzük akkor ezek így és ilyen formában akár nevezhetőek ingyeneseknek is. Az a havonkénti néhány perc pedig szerintem megéri.

Link to comment
Share on other sites

Stevenking

Ez két különbözõ dolog! Az hogy az Eset ilyen megoldást talált az az õ magánügyük, de Heczel társunk ajánlása már nem teljesen legálisnak mondható procedura! Az õ "figyelem felhívása" (diplomatikusan fogalmazva), már messze több ennél! Ez nem kis kapu, hanem a regisztrációs adatbázis megfelelõ elemeinek törlése manuálisan, melyet az automatikus regisztrációs adatbázis takarítók sem pucolnak ki!

Szerintem!

Link to comment
Share on other sites

heczel

Én nem vagyok automatikus regisztrációs adatbázis takarító?

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Nos ezt nem nevezném "figyelem felhívásnak", inkább információmegosztásnak.

A Nod esetében is megtörténik a regisztrációs adatbázis elemeinek a törlése, csak ez az uninstallálással egyidõben ami a Kaspersky esetében nem történik meg csak "kézi rásegítéssel".

Ami pedig a regisztrációs adatbázis takarító programokat illeti, ajánlom figyelmedbe az Ashampoo WinOptimizer nevû programját, melynek az egyik programrésze még a többi Ashampoo termék regisztrációs adtbázis bejegyzéseit is kipucolja azok uninstallálása után, a többi programét meg pláne! ;)

Link to comment
Share on other sites

heczel

Miért nem legális? Azt törlök ki a registryből, amit akarok.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Azért idézem, mert ez teljesen jogos!!! A saját gépemből nehogy már ne azt töröljek, amit én akarok!!! Sem egy program, sem annak alkotója nem szabhatja meg, hogy a saját számítógépemen mit módosítok!!!

Link to comment
Share on other sites

Stephan

Igazad van, azt módosítasz a gépeden, amit akarsz, ha ezzel nem követsz el jogsértõ magatartást. Márpedig, a próbaverzió szerzõdései 30 napra - és nem tovább - szólnak! Ha ezen túl is használni akarod, meg kell vásárolnod! Tehát nem a regisztrációs adatbázis kitakarítása a jogsértés, hanem az, ha ezzel együtt jogtalanul használsz tovább egy próbaverziós programot! Akárhány napig is szól a próbaidõ, akkor is! Így van ez a Kaspersky, NOD32, és még sok más program esetében is!

 

Üdv.

Link to comment
Share on other sites

Yosido
... Márpedig, a próbaverzió szerződései 30 napra - és nem tovább - szólnak! Ha ezen túl is használni akarod, meg kell vásárolnod! ...

Érdekes amit mondasz. De fogalmazzunk máshogy. A próbaverzió szerződései 30 napra szólnak és nem tovább. Ez így rendjén is van. Sok gyártó fel is hívja a figyelmet, hogy a 30 nap leteltével el kell távolítani a számítógépről a próba verziót. Ez is eddig rendben lenne, mert így joghelyes.

 

DE! Nem írják elő sehol sem, hogy az eltávolítás után nem lehet megint feltelepíteni azt a szoftvert egy újabb (meg megint újabb meg megint újabb...) 30 napos próbaidőre. Persze ehhez le kell szedni, majd újra felrakni. A végeredményen viszont az nem változtat, hogy én manuálisan kitörlöm a reg. adatbázisból az idevonatkozó bejegyzést és újból beírom. Ha a Kaspersky úgy gondolja, akkor az adott kulcsot a használat után azonnal feketelistára tenné (megteheti/megtehetné) és máris nem lehet ezt a megoldást használni. Ilyen egyszerű lenne a részükről. De mivel ezt nem teszik, így fenn áll az a vélelem, hogy - ha hallgatólagosan is - engedik ezt a "kis kaput". Szerintem.

 

Nos én tavaly karácsonykor szerencsésen belejutottam azok közé akik az akkori akcióban kaptak egy 6 hónapos KIS kulcsot. Sajnos ez az idő idén június 24-én lejárt, így leszedtem a KIS-t. Most, hogy olvastam itt ezt a "kiskapus" megoldást, gyorsan feltelepítettem tegnap este megint. Persze azonnal piros lett minden és figyelmeztetett, hogy lejárt a próbaidő. Végigmentem ezen az ajánlott regisztrációs adatbázis tisztításon és beírtam megint a 6 hónapos kulcsot. :lol: (Szerencsére elmentettem és még megvolt). És lásd! Megint kaptam 6 hónapot! Lejárati idő: 2009. január. 22. Ha ez így megy, akkor egy időre meg van oldva a KIS használata. Ha a Kaspersky akarta volna, akkor ezt a kulcsot is feketelistára tette volna éppen az ilyen esetek megelőzésére, de nem tette. Azért azt viszont nem tételezem fel róluk, hogy ennyire amatőrök lennének.

 

Részemről ennyi lenne ehhez.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

A fizetős lejárt kulcsokat feketelistára teszik. Meg amit túl sokan használnak egyszerre. Ezt meg nem? Elég érdekes.

Link to comment
Share on other sites

kori

Tegye szívére mindenki a kezét, ott van nagyon sokak kedvence a TC, amit szerintem a felhasználók 95%-a a 30 nap próbaverzió letelte után is használ (a további 4% keres hozzá kulcsot) hiszen"csak" egy plusz kattintás és használható továbbra is. Ez is jogsértés, ha a jogállás betűit vesszük alapul. A Kaspersky trial reset pedig már nagyon régóta létezik, ami ugyan 30 naponként csinálja ugyanazt, amit heczel kolléga említett. Ja, és persze ez is jogellenes cselekedet, hiszen a szoftver írójának is meg kell élni valamiből. Az más kérdés, hogy az emberek keresik a kiskapukat és meg is találják.

Link to comment
Share on other sites

Guest etele34

Én azt mondanám, hogy ez nem 'JOGSÉRTÉS' amirõl szó van, mert az bizony valóban büntetendõ cselekmény! Egyszerûen csak egy 'JOGHÉZAGRÓL' van szó - a sok száz közül - ami megengedi ezt. Ezek az úgymond 'joghézagok' kihasználása a BTK szerint viszont nem büntethetõ azon egyszerû oknál fogva mert nincs rájuk törvény hozva. Nem akarnék most a Büntetõ jogba belemenni mert akkor aztán végképp széttördelnénk ezt a topikot, de a meglévõ - adott esetben most éppen ezzel - JOGHÉZAGGAL a BTK jelen törvényeink szerint nem tud mit kezdeni és nem is foglalkozik ezáltal vele. Tehát lehet ezt a megoldást használni. Majd tesznek a szoftver gyártók ez ellen, ha tenni vagy büntetni akarnak.

Csak mindenki megnyugtatására írtam ezeket.

 

(Remélhetõleg Balázs éppen a békés és nyugodt szabadságát tölti ebben az idõben, mert ha beleolvas, akkor lehet, hogy azonnal lila hajat kapna a széttördelt témáért.)

 

Ezt meghagytam, mert 10 pontos! :lol: Sajnos nem ez a helyzet, csak el vagyok havazva.

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

kori

Szerintem tévedsz, de nem vagyok jogi szakértõ. Az emberek azt a kiskaput használják joghézagként, hogy a szoftverrendõrség úgysem fog minden háztartásba betoppanni, hogy ellenõrízze a szoftverei licenszét. Kivéve azokhoz akik nagyban árulják a neten a másolt CD-ket DVD-ket.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Legjobb tudomásomszerint nincs szoftverrendőrség. Ha a BSA-ra gondoltál, az csak egy jogvédő szervezet minden jog nélkül, aki csak kérvényezheti, hogy az APEH (ebben az ügyben illetékes szervezet) eljárjon az ügyben (neki is birói végzésre van szüksége ahhoz, hogy a házadba belépjen). Ebben az esetben is csak egy próbaverziós szoftvert talál a gépeden.

Link to comment
Share on other sites

kori

Igen, a BSA-ra gondoltam, de mint mondtam, nem vagyok szakértő a dologban. ;) A másolt nagymennyiségű illegális neten, piacon forgalmazott lemezek miatt viszont a rendőrség nyomoz.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...