Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Van nekem egy problémám. Van egy új HP leptopunk amire a HP gyárilag rátett egy Free DOS operációs rendszert. De mi szeretnénk rá tenni egy XP Home edition operációs rendszert. A telepítõ simán elindul, de miután lenyomtuk az elsõ entert, akkor azt írja ki hogy nem talál mervlemezt. Hogyan lehetne ezeket a dos--os lemezket olyanná változtatni, amit már az XP is szeret és felismer? Segítségeteket elõre is köszönöm,

Gomba

• 1 month later...
Posted

Próbáld ki ezt.:). Már pontosan nem emlékszem, de azt hiszem tud NTFS partíciót is készíteni. Vagy más nincs, akkor töröld le a FreeDOS partícióját, indítsd el a Windows telepítést és ott partícionáld a winchestert. Ha ez se megy, akkor próbálj elboldogulni a FreeDOS-szal :D .

• 8 months later...
Posted

Az új laptopokban SATA csatolófelületû merevlemez van. A BIOS-ban lehet beállítani azt, hogy az XP lássa a SATA merevlemezt. Ez HP gépeknél a "SATA native mode" Disable-re állításával, FSC Amilo Pro, Dell és Lenovo gépek esetében AHCI Disable, Asusnál a "SATA Operation Mode" Compatible beállítással érhetõ el. A kapcsoló beállítása után Windows XP-vel vagy bármilyen Linux operációs rendszerrel a laptop telepíthetõvé válik. A Vista telepítésénél nincs ilyen probléma.

• 1 year later...
Posted

Hello.

Nekem egy kis segítségre lenne szükségem.

Kaptam egy Hp Notebookot, és free dos op rendszer van rajta. Próbálkozok vele h rátegyek egy xp-t, de nem sikerül. Nem akar be bootolni cdrõl, illetve hiába írom be a dosba, h format c:, kiírja h yes\no, és hiába nyomok y-ont, nem törli le.

BIOSba próbáltam beállítani h cdrõl bootoljon, nem engedi átállítani.

valaki nem tud vmit segíteni nekem?

Elõre is köszi

Posted

Olyan nincs, hogy nem lehet átállítani a BIOS-ban, hogy CD-rõl bootoljon.

A yes/no-nál meg nyomjad a Z-t.

Posted

az írja ki h: Warning: All data on non-removable disk drive c: will be lost! Proceed with format (yes\no)?

hiába nyomom a z-t nem csinál semmit. utána megnyomom még egyszer,és akkor visszaugrik.

Posted

nem engedi azt se

igazából amikor megnyomom a z-t akkor nem csinál semmit, ha még1x megynomom akkor ugrok vissza

Posted

kipróbáltam másik windows cdvel, és most már jó, ez már bebootolt, uh már mûködik!

Posted

Olyan nincs hogy nem enged máshonnan boot-olni, csak a merevlemezrõl. Még az õskövület gépek is elõször a hajlékonylemezen keresik a rendszert.

Talán egy linux live kinyírja a Free dos-t, de ahhoz meg kell találni a boot sorrendet.

• 3 months later...
adidas4death
Posted (edited)

Hali all,

Nekem is ez a problémám hogy FreeDos os a gépem, (COMPAQ Cq61 325SH) és ahogy beteszem a windows xp sp3 cd-t( frissen írt cd, direkt neki írtam ki :) ) végigtölti a drivereket meg mindent de a végén KÉK halál :Sír:

Tudtok erre nekem valamit mondani hogy hogy lehetne lelőni a freedos-t hogy tudjak xp-t tenni rá? :hááát:

( ja és a format C nálam is dettó ugyanúgy működik mint a többieknél, hiába nyomok neki yes-t (Z) visszadob.

Edited by KGigi
Posted

SATA driver kell neked. Semmi köze a FreeDOS-hoz. Nézd meg a Windows XP telepítése topik indítóját.

Posted
( ja és a format C nálam is dettó ugyanúgy működik mint a többieknél, hiába nyomok neki yes-t (Z) visszadob.
Ha az aktuális rendszerpartíciót akartad formázni, még jó hogy nem hagyja maga alól kivágni a fát. :hááát:

Miután integráltad a SATA driver-t a telepítőbe, magáról a lemezről boot-olva kell megformázni a merevlemezt.

adidas4death
Posted (edited)

Tudsz nekem ebben esetleg segíteni? Nem igazán értek az ilyenekhez. :nem::Sír:

Edited by KGigi
Posted

KGigi már el mondta, hol találod az integrálás menetét, leírását: >SATA varázslat<

Persze neked nem a példában szerepló AMD SATA driver-t kell integrálod, hanem valamelyik Intel-t (pontosan én se tudom, de valószínű vagy az ICH7-M, vagy ICH8-M AHCI változatát.) :nyíl: 32-bit Floppy Configuration Utility

adidas4death
Posted (edited)

Szóval, akkor azt, amit most tettél bele a hsz-edbe, integráljam bele az XP-be, és jó is lesz elvileg, ugye? :upsz:

Edited by Pjotr
adidas4death
Posted (edited)

Beleintegráltam ezek közül azt a kettõt, amit mondtál, de dettó kék halált írt ki sajnos. :S

Edited by KGigi
Posted

De mi a kékhelál szövege? (Az amit sejtettünk: nem talál a gépbe merevlemezt? vagy valami más?)

-------

Elvileg Intel GM45 az északi híd szóval a merevlemezvezérlő: ICH9-M vagy ICH9-EM (AHCI), ha így se jó, inkább próbáld meg IDE módba kapcsolni a merevlemezvezérlőt a BIOS-ban (ha a funkció elérhető).

Ha nem sikerül, valószínűleg le kell mondanod az XP-ről. Hivatalosan amúgy sem támogatott, szóval marad a Vista/7.

adidas4death
Posted (edited)

Igen, merevlemezzel kapcsolatos dolgokat ír ki, hogy valószínűleg hibás, futtassak egy CHKDSK-t meg hasonlók...

Edited by adidas4death
  • 4 weeks later...
Posted

Üdvözletem!

Nekem olyan problémám lenne, hogy szintén FreeDos van az ujonnan vett Asus laptopomon. De , ahogy bekapcsolom egybõl a freedos töltõje jön be... és nem tudok eljutni a bootoló képernyõhöz, hogy átállítsam a DVD-rõl való bootolásra. Illetve, próbálkoztam Vista és Win7 telepítõ DVD-vel, egyikrõl sem indul boot, ha berakom. ( elõzõ laptopomnál szintén Asus, mûködött) Valami megoldást valaki tudna adni? Elõre is köszi.

Üdv. : regard

Posted

Át kellene állítani a BIOS-ban, hogy CD/DVD meghajtóról boot-oljon elsőnek. Ehhez a boot-olás legelején (bekapcsolás után közvetlenül) idegesen Delete-t vagy F2-t kellene nyomkodni.

• 7 months later...
Posted

Sziasztok! Nekem is hasonló problémám lenne mint az elõttem szólóknak. Most vettem egy laptopot free dos van rajta fel akarok rá rakni xp-t, átállítottam, hogy cdrõl bootoljon de ekkor is valami dosos szöveg jön ki és várja, hogy beírjak valami parancsot.

Posted

Néhány másodpercre kiírja, hogy CD-rõl bootoláshoz nyomjon meg egy billentyût. Ezt kell elcsípned.