Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Elektronikai - és számtechboltok


r-chee

Recommended Posts

r-chee

Ezt a témát muszáj volt megnyitnom, mert úgy éreztem, pár, az üzleteket, és kiszolgálásukat érintõdolog nem hagyható szó nélkül.

Nem tudom, az ország különbözõ pontjain hogy van, de itt Zalában, Nagykanizsán és Letenyén már egyre bosszantóbb számomra a helyzet:

 

Pontosítva:

 

- Egyre gyakoribb, hogy egy üzletnek a neten megjelenõ árlistájáról a következõ napon "alig" kapható Valami a boltban, és fura módon a nagykerben sincs raktáron, ahonnan hozzák az árut... :mérges:

- Ha megrendelek vmit egy üzletben, és azt mondják, 4 nap múlva lesz, akkor tuti, hogy abból másfél hét kerekedik ki a végén, nem is beszélve a sok fölösleges futkosásról (az üzemanyagot ugyanis nem ingyen adják...) :mérges:

- Sokszor elõfordul, hogy vmelyik elafdónak fingja sincs a dolgokról, és valamelyik kollegáját kezdi faggatni, ugyan segítsen már (ez a telefonon történõ érdeklõdésnél/rendelésnél idegtépõ tud lenni 3 perc csend ill. susmogás után)

- A környéken van olyan boltvezetõ (vállalkozó), aki üres dumával próbálja megfogni a vevõt, és össze-vissza zagyvál. Ha meg kezdõként valaki elviszi hozzá a gépet, mert az nem kapcsol be, akkor videokártyacserét javasol (ami ugyebár nem 10 fillér) nagy szakértelemmel, de mivel az egyén nem ugrik bele a kútba, szépen hazamegy, és elõveszi az alaplap könyvét, amiben fordítgatások, kutakodások után megleli a megoldást (már tényleg az a gyógyír a bajra): CMOS-reset....Hoppá...10-20-30 ezer HUF a zsebben marad...

 

- Nemrég elkísértem a szüleimet asztali DVD lejátszót venni, nehogy rábeszéljék õket Valami baromságra. Egyik boltban ki is néztünk egy viszonylag sokat tudó LG típust. Eladó odajön. Elkezdi lökni a bolt szórólapján is fellelhetõ sablonszövegeket, leolvassa a lejátszó mellé, a polcra kitett adatlapot. Egy hirtelen vezérelt ötletnél fogva megkérdeztem tõle, mit jelentenek a DTS, THX feliratok. Erre: valószínüleg a lejátszóba beépített digitális szolgáltatásokat jelentik......... Ennyit errõl.

 

Azért akadnak udvarias, mindenben segítõ eladók is, akik akár képesek a túlvilágra is telefonálni azért, hogy minket maradéktalanul felvilágosítsanak; boltok, ahol TE vagy az elsõ, és ha vmit 3 nap múlva ígérnek, megjön másnap, és telefonon is értesítenek, amint tudnak. :oké:

 

Vélemények, jó/rossz élmények jöhetnek.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)
- Egyre gyakoribb, hogy egy üzletnek a neten megjelenõ árlistájáról a következõ napon "alig" kapható Valami a boltban, és fura módon a nagykerben sincs raktáron, ahonnan hozzák az árut... :mérges:

      - Ha megrendelek vmit egy üzletben, és azt mondják, 4 nap múlva lesz, akkor tuti, hogy abból másfél hét kerekedik ki a végén, nem is beszélve a sok fölösleges futkosásról (az üzemanyagot ugyanis nem ingyen adják...) :mérges:

Ezt köszönt a hardvergyártóknak. És igen, nincs a nagykerben! Én már csak tudom, hidd el! Az AOpen egyedüli hivatalos nagyker-forgalmazójánál tavaly december óta nincs, vagy csak alig van AOpen cucc!

 

Tõlem megrendeltek egy AOpen Barebone komplett PC-t! 1 azaz egy hónapba telt, mire lett a nagykerben alkatrész. Én nem csodálkoznék azon, hogy ez van. Az Intel naponta dob piacra új tokozásu processszort, az AMD hetente hozza ki a új proceesszorait. Ehhez mind új alaplap, új memória, meg minden kell, miközben a Socket 478 alig 3-4 éves ... Nem beszélve a Socket 939-rõl, a 940-rõl. És máris itt az AMD M2. Mi ebben a jó? Az eredménye ez: Nincs alkatrész, nem mer senki sem hosszabb távra berendelni alkatrészeket, mert lássuk be, nem két Ft az alkatrész. Hiába 45-50EFt egy proceeszor, ebbõl (jó esetben) alig 2-3 EFt az üzlet haszna ... Erre nem lehet alapozni. Ahol nincs mûködõ gazdaság, ott ezek az állpotok vannak.

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

Hát én amit eddig rendeltem az mindig kapható volt a kért idõre (~ 1 hét). Lehet hogy csak mázlim volt ? :D

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Vagy mázlid volt, vagy ASUS-t rendeltél. :D A viccet félretéve: Attól függ hogy állsz hozzá: Ha kell egy ATi 9600 PRo, akkor jó eséllyel egy héten belül garantáltam kapsz. Ámde ha gyártó, és tipus specifikusan kéred ...

Link to comment
Share on other sites

Adani

Ez igaz, de attól még lehetne emberi módon viselkedni a vevõvel. Nekem is vannak negatív tapasztalataim, de már kitapasztaltam itt a környéken, az olyan boltokat, ahol nem nézik levegõnek az embert, meg értenek is hozzá, és mostmár csak oda megyek. Volt olyan bolt, ahol fél óráig is bent álltam mire megkérdezték, hogy egyáltalán mit akarsz? Bementem sehol senki, de a bolt nyitva van, van csengõ az ajtónál, ami jól hangosan bimbammol is, gondoltam majdcsak lejön valaki. Aztán kb. 10 perc múlva kidugja a fejét valaki a hátsó helyiségbõl ( valami raktárféle, ill. szervíz, mert a gépet is ott szerelik meg rakják össze ), aztán visszamegy. Ez kétszer megismétlõdött, mire méltóztatott kimenni valaki és megkérdezni, hogy mégis mi kéne? Ide sem mentem többet.

Link to comment
Share on other sites

Machado

Ma voltam a Corában megnézni az akciós TFT-ket. Nem is azokat a típusokat árusítják, amit az újságban feltüntetnek, vagy ha igen, akkor hibás adatokkal (jobbakkal, pl. van rajta DVI, aztán ott látom, hogy nincs a monitoron) :mérges:

Megkérdeztem egy eladót, hogy megtekinthetném-e bekapcsolva vásárlás elõtt a monitort, erre meglepõdödve kérdez vissza: "Minek?" Többet nem megyek a Corába semmi hasonlóért, az biztos. :dühös:

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Adani: Az alkatrész ellátás ugye nem ugyanaz a bolti hozzáálással. :)

Machado: A Cora-ban tapasztaltakat meg az ottani vezetõvel kellett volna megbeszélned. Hidd el, a Coranal korrektebb boltot keresve sem találhatsz. Sajnos az eladók nem mindig úgy viselkednek, ahogy az elvárható, de az osztály vezetõi nagyon normálisak, oda-vissza. ha iagazad va, maximálisan korrekten járnak el, ha nincs igazad, akkor udvariasan, de határozottan mondják el, mi a pálya.

 

Én rugattam már ki két pénztárost azért, mert "szemtelen" volt velem. :) Elmondatm a panaszom a pénztárosok csoportvezetõjének, és a tisztelt hölgy másnap nem volt a Cora alkalmazottja.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Miért nem írunk üzletekrõl is teszteket? :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

r-chee

Én már másfél hete várok egy Zalman CNPS7000B-ALCU procihûtõre, hogy végre megjöjjön (dodzos, 6100 HUF-ért), de csak nem hozzák meg. Ma azt mondták, holnap biztosan meglesz, aztán ki tudja. Haverom meg megrendelte ugyanezt neten, és harmadnap már házhozgurult a csomagküldõ szolgálat autója (igaz, 1500 FT-tal többe került neki, de ebben bent van a kihozatal díja is).

Link to comment
Share on other sites

Chabi1
,2006. február 21., 17:34 - kedd] Vagy mázlid volt, vagy ASUS-t rendeltél.

...

Ámde ha gyártó, és tipus specifikusan kéred ...

ASUS-t csak 1x rendeltem :upsz: Viszont én mindig gyártó és tipus specifikusan választom ki a rendelésemet. ;)

Link to comment
Share on other sites

marthazoli

Én egy boltba járok már legalább egy éve. Máshova nem is akarok. Nagyon korrektek a vevõvel, mindent ki lehet próbálni (processzorhûtõt azért nem :) ), mindenben segítenek, a szerlés is ingyenes. Jó látni, hogy még vannak ilyen emberek. :)

Link to comment
Share on other sites

Adani

Ahová én járok, ott ha nem is lehet kipróbálni a dolgot ( mert pl: nem akarják kibontani a gyári csomagolásból, vagy pl: winyónál nem akarnak szétszedni egy gépet), akkor azt mondják vigyem el, ha bármi gond van vele, szó nélkül kicserélik. Amikor 1.5 év után tönkrement a monitorom, visszavittük, és ameddig vizsgálták egy szó nélkül adtak egy másikat ( még azelõtt felajánlották, hogy egyáltalán eszünkbe jutott volna), hogy addig ezt használhatjuk. Késõbb kiderült, hogy a trafó ment benne tönkre ami magával vitte a sírba képcsövet és mivel nem garis kukába lehet dobni. Akkor megvettme tõlük féláron az alig használt csere monitort, amit akkor adtak. Már 5 éve megvan és még mindig mûködik.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Háát, errõl a témáról évekig tudnék mesélni. Olyan sztorik vannak mind szülõvárosomban, mind Békéscsabán. Eszméletlen mi van itt. Komolyan. Nagynehezen elhatározom magam, hogy végre veszek valamit, erre egyszerûen nem tudok.

Egy-két sztori, mert amúgyis ráérek. :D

 

Békés: Számtech

 

- Venni akartam Plextor DVD olvasót, mert már elegem volt a folytonos nem beolvasható lemezek, és fagyások optikai meghajtók miatt. Bemegyek, és kérdezem, hogy Plextor van? Erre a csaj: Nincs, nem is hallott róla, biztos valami márkátlan szemét, de van LG-je. kösz. :mérges:

- Venni akartam Pio 110-es írót. Erre közölték velem, hogy van. Pakolja ki a cuccot, és látom, hogy ez nem 110, hanem 110D. És mondtam, hogy nekem nem ilyen kell, mert ez nem írja a RAM lemezt. Itt nézett ám nagyot a boltos. Mi az a DVD-RAM? Jó, a soha viszontlátás...

- Újabb sztori: Az újságban láttam PCMCIA-s Tunert laptopba. Már csak a poén kedvéért is bementünk a boltba, van e ilyenjük. (Kiváncsiak voltunk, hogy mit alkot rá a RAM után. ) Kerek perec kijelentette, hogy ilyen márpedig nem létezik. Másnap bevittük neki a PC World-öt, hogy ilyenre gondoltunk volna...

- Másik: Ugyan ez a bolt. Nyomtatóm meghibásodott, (HP 3320, a topikjában olvasható részletesen a sztori). Nem kapcsolt be. Semmire se reagált. Gari letelt. Jó, már hánytam rá a földet. Node, hátha. Elvittem a Számtech-be, és mondtam, hogy nagy valószínûséggel halott, de nézzék me. 2 hét, igen, tényleg döglött. Node, a remény hal meg utoljára! Bevittem a másik szervízbe (Kardhal majd errõl is. ) és ott 1 hét, és kész. Mai napig is mûködik. Bár azt mondta a pali, hogy beszáradt a patron, ez szerintem csak a "hülyítésemre" szolgáló indok volt. Mert attól be kellene kapcsolnia. Noh, mindegy. Vettem bele egy másik patront, és még ma is vígan használom.

 

Békés: Kardhal

 

- A nyomtatós dolognál pozitív élmény.

- Nagyon jó bolt, az eladót ismerem, jó fej, segítõkész, meg minden. Egy baj van, 0 azaz 0 választákkal. De ez értehõ, saját vállakozás, nem nagy anyagi tartalommal, de szervízgetésbõl, meg kisebb hardverekbõl eléldegél. Nagyon szimpatikus pali. Röviden ennyi.

 

Békéscsaba: Mistral

 

- Egy 200 oldalas könyvet lehet megtölteni a történetekkel.

- 6600GT 3 hétig ígérték, hogy lesz AOpen, nem lett.

- 1 hétig hoztak egy kártyaolvasót

- 1 hétig hoztak IDE kábelt, és akkor se olyat amilyet rendeltem

- Amúgy az elõadók rendesek, segítõkészek, hozzáértõk. Az árak se nagyon vészesek. Igaz nem a legjobbak, de olyan jó középmezõny.

- Nem szabad hinni a netes árlistának! Hiába van beleírva, hogy frissítik. Egy frászt! Csak az a biztos, amit ott látsz a polcon. Ez tapasztalat.

 

Békéscsaba: Napszám

 

- Csak akkor megyek ide, ha már valamit végképp nem találok. (pl Plextor DVD olvasóm, és Pionner 110-esem innen került elõ. )Igaz drága bolt, de ha nagyon ezeket akartam, és máshol nem találtam meg a drágaságaimat. Amúgy se pozitív, se negatív. Ha lehet elkerülöm, de csak azért, mert drága.

 

Békéscsaba: PC Trade

 

- Egy pár hónapja nyílt bolt. Egy eladóval, nem lehet egy nagy vállalkozás. Olyan mint Békésen a Kardhal. Egyszer voltam bent, többet nem is megyek. A szakértelemrõl nem tudok nyilatkozni, de ami a Mistralban 10e volt, az itt 12e. :S Nemhiszem, hogy hosszú pályafutása lesz ilyen árak melett.

 

Békéscsaba: NovaComp

 

- Ott csak olyanok dolgoznak, akik eladók. Tehát lövésük sincs a számítéstechnika mivoltjáról. Régen sokar jártam ide, mert rengeteg Sulinetes cuccot árultak. Itt volt egész Békés megyében a legnagyonn Sulinetes választék. Sulinetnek vége, úgyhogy részemrõl a boltnak is. Amúgy ez is középmezõny árban. (Csak a Mistral egy köpésre van a sulinktól, ez meg vagy 2 km. Így oda járok. :D )

 

Békéscsaba: Extreme Computer

 

- Sajnos ez a bolt tönkrement. Hasonló kis vállakozó feelingel. De nagyon szerettem az a boltot. Olcsó volt, remek eladókkal. Még a PC World-öt is járrata a fazon. (Egyszer akkor hozta meg a futár, amikor ott voltam épp.

- Mikor indult a bolt, csináltak egy kis Lan-t. Nem kellett vinni gépet, semmit. Jót Medal of Honor-oztunk. Most nyáron mikor visszamentem a suliba sajnálattal láttam, hogy az üzlethelyiség kiadó. :(

 

Röviden ennyit Csabáról, és Békésrõl. Ha lesz még valami sztori, leírom. ;)

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)
- 6600GT 3 hétig ígérték, hogy lesz AOpen, nem lett.

Na ez az ami a nagykerben mindig van AOpenbõl: 6600GT. Úgyhogy ha kell, legközelebb fordulj hozzám. Amit AOpenbõl forgalmaznak Magyarországon (és a nagykerben is van), azt tudok szerezni.

Link to comment
Share on other sites

r-chee

[MiniDisc] akkor ezentúl tõled rendelek én is :D

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Példa:

 

AOPEN AEOLUS GeForce6600GT, PCI-E 16X 128MB DDR, DVI, TV - 39.200.-FT bruttó

Link to comment
Share on other sites

Adani

@Sanzi

 

Egyet tudok veled érteni. A Szám-tech boltot ( Békés Piac tér) már én is felkerestem párszor, de mindig sikerült valamivel sarokba szorítani mind a két eladót ( egy csávó és egy csaj volt kb. 2 éve). Egyébként csak CD-t vettem náluk, még régen, de már azt sem ( a koliban olcsóbb). A Kardhalban szintén csak CD-t vettem, de ot azért hozzáértõbbek, egyik gyerek, aki haverom haverja, ott vette a gépét, és tényleg egész jól összerakták neki, de a gyerek ragaszkodott a GF4 MX440-hez, hiába akarták a Kardhal-ban lebeszélni róla ( én is igyekeztem megértetni, hogy egy túlbutított kártyát készül megvenni, vegyen inkább picit drágábban egy GF3 Ti200-at).

 

A Nova compról meg inkább ne is beszéljünk. Unokatesóm két számítógépet vitt be hozzájuk, hogy kicsit rázzák már gatyába, az egyiket két szatyorban alkatrészenként vitte be, a másikban alaplap, winyó, és tápcsere ( túláram sikeresen elintézte ezeket). Jön a telefon nyáron szóbeli érettségi elõtt 4 nappal, hogy mikor hozhatja át a gépeket, mert nem mûködnek. Mondtam, hogy akár most is, addig se kell a könyvek fölött kotlani, amihez úgyis kellõ alaphangulatot teremtenek a tetõn dolgozó jómunkásemberek ( pakolták fel a cserepeket, mert akoriban cseréltük le, meg a konyhában cseréltettük ki a vízvezetéket, meg a villanykábeleket cserélték modernebbre, hogy ne verje le mindig a biszit, mikor együtt megy a mikró meg a villanytûzhely). Áthozta, egyik gép el sem indul. Szétszedem megnézem mi baja van, látszatra semmi, minden a helyén minden ok. Aztán kisült, hogy a Power gomb nincs rákötve a lapra. Rákötöm indul, majd nézem, nem ismeri fel a rackbe rakott wincsit. Tán lépjünk be a BIOS-ba és nézzük meg a mi a gáz. BIOS le van kódolva. Gombelem ki, cigiszünet, gombelem vissza. Bios nem látja. Jumperelés kb. fél óráig. Mikor már minden lehetségest kimerítettünk, akkor tán húzzunk le mindent a kábelrõl. Anyázás ( nem dugták rá a racket az IDE kábelre). Nagy nehezen összehozva a CD, a winyó és a rack mûködik, XP telepítés, gép ok. Másikra szintén XP telepítés, BIOS-ból jelszó kinyírása ( gombelem ki, cigiszünet, gombelem be algoritmus szerint). Nova Compot egész nap anyázós. De végülis nem volt uncsi a délelõttöm. Egyébként mind a két gépet úgy adták vissza, hogy teljesen mûködõképes. Ahhoz képest op. rendszer egyiken se volt.

 

Egyébként Békéscsabán a Hardver Házat ajánlom ( A Gólya nevû vendéglátóipari létesítmény mellett a Bartók utcai Profi-val szemben kévõ utcában). Ott értenek hozzá, a kiszolgálás jó, és nem néztek se hülyének se levegõnek. A mostani és az elõzõ gépem is onnan van, és bármi baj volt velük, azonnal intézkedtek, és mindent azonnal cseréltek, javítottak, cserealkatrészt, mikor rá voltam szorulva azonnal adtak, pedig elvileg csak 15 nap után kötelezõ.

 

A Nap-számnak elvileg 30 percenként frissül az árlistája, de nem szabad hinni neki.

Jártam már meg én is velük, hogy ami az árlistájukon rajtavolt a boltban nem. A Mistral hasonló, ott még mellette át is vernek ha tudnak, és bármit is veszel ha bajod van a garanciát felejtsd el.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi
- 6600GT 3 hétig ígérték, hogy lesz AOpen, nem lett.

Na ez az ami a nagykerben mindig van AOpenbõl: 6600GT. Úgyhogy ha kell, legközelebb fordulj hozzám. Amit AOpenbõl forgalmaznak Magyarországon (és a nagykerben is van), azt tudok szerezni.

Köszönet, legközelebb számítok majd rád. ;)

 

Igan, egy-két haverom szívott már a Mistral-os garanciával. Fõkeg az USB-s rackjeivel. Hullanak mint a legyek. (5-bõl 1 ami még most is mûködik, az is az enyém. :D De egyiket se cserélték ki. )

 

A Gólya nevû vendéglátóipari létesítmény mellett ...

Mi kocsmának hívjuk, de ez mindegy. :D Majd elnézek, ha legközelebb keresek valamit.

Link to comment
Share on other sites

Adani

@Sanzi

 

Mi is kocsmának hívjuk, de ez elegánsabb. :D

 

Én winyós esetrõl tudok, mikor a nem mûködõ winyót azzal az indokkal nem cserélték ki ( garis volt), hogy biztosan leejtette, és azért ment tönkre.

Link to comment
Share on other sites

r-chee

Nekem tavaly november-decemberben 5 hét 3 napot (számoltam) kellett várnom, hogy kicseréljenek egy szektorhibás winyót. Aztán akkor már kértem SATA-sat, ugyanannyi értékben, ugyanolyat.

Link to comment
Share on other sites

r-chee

Ez már sok: a dobozos Zalman procihûtõ helyett "simát" hoztak; igaz nem sok talán a különbség (kellékek... :?: ), de azért mégis...Az meg a hab a tortán, hogy az eladónõ nem tudta, hogy kell megcsinálni egy számlát: "...fracba, én még nem csináltam ilyet...". Azt hittem, lepadlózok...Oda se megyek többé, hiába van közel.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Nekem se olyan videókarit hoztak, mint amilyet rendeltem. Én sima MSI 6600GT-t, rendeltem, erre VIVO-sat küldtek. 8) Bár az is hozzátartozik, hogy a tunerem is haveromnál van, mert soha semmire nem használnék ilyen funkciót. Semmi igény rá... De jó, hogy van. :D

Link to comment
Share on other sites

Adani

Az enyém VIVO-s és hidd el, néha jól tud jönni.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

A tuner itt dölgött 1 évig a gépben, és elajándékoztam. (Haveromnak meghalt a TV-je. :( ) Amúgy nagy valószínûséggel nem fogom használni, DE lehet, hogy majd egyszer az életem fogja megmenteni. Perpill a drivere sincs feltéve. :D Egy kis elõítélet. :démonikacaj:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...