Pjotr 9 Share Posted August 10, 2005 RAID Redundant Array of Inexpensive Disks vagy Redundant Array of Independent Disks A RAID-rõl kezdõknek - 1. rész (Cerebellum, @LOGOUT) A RAID-rõl kezdõknek - 2. rész (Cerebellum, @LOGOUT) A RAID-rõl kezdõknek - 3. rész (Cerebellum, @LOGOUT) RAID @Wikipedia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baludada 0 Share Posted February 11, 2006 Partícionálhatom RAID-ben a merevlemezeket? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted February 17, 2006 Igen. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doc 0 Share Posted March 31, 2006 Hali! PLS help, valami nagyon nem jó! Van egy Samsung 200 gb-os SATA HDD-m. Gondoltam, újrahúzom az XP-t. Be van állítva a CD boot-nak, de egyszerûen rá sem néz, egybõl elindítja a windows-t. Ráadásul, anno csak úgy ismerte fel a winyót, hogy beraktam egy array-ba. Most bbot-nál 1+0 stripe-ben van az 1 DB winyó. Hogy lehet ez? Ettõl nem boot-ol CD-rõl? Ha kikapcsolom az 1+0 stripe-et elvesznek az adatok? Természetesen a BIOS-ban csak CD boot van beállítva, semmi más. Alaplapom egy K7N2Delta ILSR. Doc Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted April 1, 2006 Kikapcsolhatod, az adatok megmaradnak. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doc 0 Share Posted April 3, 2006 Közben a probléma megoldódott. Egy BIOS frissítés után tudott boot-olni, meg a CD-nél volt valami elállítva, így a BIOS felismerte, de indításnál egyszerûen nem látta a gép. Hogy lehet, hogy egy wincsivel RAID-et hozok létre? Számít ez valamit? Javít, esetleg ront a teljesítményen? Meg amíg nem raktam array-ba a wincsit, addig nem is ismerte a winXP install, pedig meg volt a megfelelõ driver. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADAMFURUS 0 Share Posted June 3, 2006 (edited) Hy Van egy Maxtor SATA2 80 GB HDD és melette meg egy Maxtor ATA133 80 GB HDD. Mit ajánlotok, hogy állítsam be a SATA2-es merevlemezt és milyen RAID-re? Elõre is kösz! Edited June 3, 2006 by ProFiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted June 3, 2006 Legyél kedves kijavítani a hibáidat! Köszönöm! Mivel egy SATA és egy ATA vinyóról van szó, ezért nem értem a kérdést. Egy lemezen mit akarsz RAID-be rakni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADAMFURUS 0 Share Posted June 3, 2006 1 HDD nem lehet sehogy se RAID-ba rakni? És megegyszer elnézést kérek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted June 3, 2006 Már az elv nem jó. Szerintem ess neki még egyszer ennek a RAID-ügynek. Nézz utánna, hogy egyátalán mi az! (Mondjuk pl. ha elolvasnád a topik első hozzászólását...) De nem elnézést kell kérni, hanem rendesen, magyarul, ékezetekkel írni. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kefear 0 Share Posted June 6, 2006 Üdvözletem! A gondom a következõ: van 2 hdd-m RAID1-ben. az egyik sajnos meghibásodott. Ha kicserélem, akkor a RAID felépíti a szükséges filerendszert, stb, tehát semmi dolgom nincs vele csak beszerelni az új hdd-t, vagy elõtte particionálnom, formáznom kell? A választ elõre is köszönöm Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted June 6, 2006 Elõtte formázni kell. Egyébként fel sem szokta ismerni. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kefear 0 Share Posted June 7, 2006 Köszönöm a választ. Újabb kérdés ezzel kapcsolatban: Az ugye nem gond, hogy két különböző típusú HDD van RAID-ben? A méretüknek mindenképp azonosnak kell lennie, vagy ez sem szükséges? (ilyen esetben mondjuk a kisebb mérete érvényesül?) Szoftveres RAID-ről van szó amúgy, egy linuxos IBM gépben. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted June 7, 2006 A típuskülönbözõség nem probléma, csak a szükséges méret legyen azonos. Tehát lehet akár egy 40GB-os Maxtor és egy 120GB-os WD merevlemezzel is RAID-rendszert csinálni, csak akkor legyen a 120-ason egy 40-es partíció, amivel ez kivitelezhetõ. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doc 0 Share Posted August 1, 2006 Hali! A fentebb lévõ problémámhoz Link Kivettem az array-ból a winyót, így viszont nem boot-ol, mivel nem látja a merevlemezt . Szerencsér, mikor visszarakom array-be, utána minden megy normálisan, de ezt én már nem értem. Azóta csináltam jó pár gépet, és egyiknél sem volt ilyen probléma. Simán beolvastattam a win telepítõvel a SATA drivert és ment mint a parancsolat. Nálam viszont csak akkor hajlandó kezelni a wincsit, ha az említett array-ba rakom. Ráadásul a merevlemez a következõképpen néz ki az everestbõl: Promise 1+0 Stripe/RAID SCSI Disk Device Mi a csuda ez? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted August 2, 2006 Ebből az üzemmódból nem lehet kivenni merevlemezt! Olvassad el az első hozzászólás RAID 0 részét! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doc 0 Share Posted August 2, 2006 Elolvastam a bevezetõt, azért kérdeztem. Mert ugyebár elég sokszor elõfordul, pl a RAID 0-nál, hogy LEGALÁBB 2 merevlemez, de esetemben egyetlen árva Winyó van. Ráadásul amikor frissen telepítettem rá winXP-t, még a SATA driverrel sem ismerte fel a telepítõ a merevlemezt, csak akkor, miután beraktam 1+0 Stripe-ba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gollam 0 Share Posted September 28, 2006 Hello. Azt hiszem nagyjábol értem a RAID 0+1 és a RAID 10 közti különbséget, mindenesetre az alaplap leirásában csak RAID 0+1-ről van szó. Ez azt jelenti, hogy összestripolom öket páronként és aztán az egyiket mirrorolom a másikra? Asus P4C800-E Deluxe alaplapom van, a 4 SATA csatlakozó felhasználásával szeretném a RAID 0+1-et. Mivel 2 az intel, 2 a promise chipsethez tartozik, meg tudom ezt így valósítani? Előre is köszönöm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brynaszky 0 Share Posted October 13, 2006 Sziasztok! Adott egy exserver gép 2 db winyóval RAID-ben. Az lenne a kérdésem, hogyan lehetne a winyókat szétválasztani, mivel már nem szükséges a RAID? Egyúttal újra szeretném telepíteni a windowst (persze elõtte az egyik winyót leformázni). Milyen módon lehet a RAID-et megszüntetni. Bocsi, de ebben amatör vagyok. Üdv: Bryan(szky) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted October 13, 2006 A RAID megszüntetése adatvesztéssel jár. Egyébként belemégy a raid biosába, és törlöd a RAID Array-t. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BPeter 0 Share Posted December 4, 2006 Sziasztok !! Angol, vagy magyar windows XP-hez való fileok vannak a lemezmellékleten ? Papp Gábor 2006.decemberi cikke nagyon tetszett a szoftveres RAID 5-ről. Jó lenne mindig jelezni a windows nyelvi verzióját, mert én ** angolt ** használok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted December 5, 2006 Értelme nincs sok a szoftveres RAID-nek. Azt hiszem meg is gyilkolnám magam ha azt használnék és elromlana az egyik merevlemezem. Nem véletlenül kerül súlyos összegekbe egy RAID 5-ös kártya. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozsika177 0 Share Posted December 30, 2006 Üdv! Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy ASUS P5GDC Deluxe alaplapom, amibe Tárolás/RAID Intel® ICH6R South Bridge: - *1 x UltraDMA 100/66/33 - *4 x Serial ATA Intel Matrix Storage technológia RAID 0, 1 támogatással ITE® IDE RAID vezérlõ: - * 2 x UltraDMA 133/100/66 JBOD, RAID 0, 1, 0+1 támogatással akárhogyan kötök be 2 ide-s wincsit még a bentlévõ 1 DVD optikai meghajtó és 1 ide-s wincsi mellé nem fogadja el egyik raid csatlakozáson. Segítséget szeretnék kérni. Mi lehet a probléma?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted December 30, 2006 Kapcsold a raid üzemmódot IDE-re, ha lehet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AardwarK 0 Share Posted August 5, 2007 Sziasztok! Van 3db WD 400Gb raid edition hdd-m RAID 5-be kötve. Nos bootoláskor hibát jelez a raid biosa és degraded módban fut. Ha jól tudom ez csökkentett módot jelent. Nyilvánvaló, hogy az egyik hdd kiesett a kötetbõl vagy hibás. De melyik? Próbáltam a WD LifeGuard Tool-t, de indítás után rögtön kékhalál. Valakinek ötlet, hogyan tudom meg melyik a hibás hdd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts