Jump to content
GSForum - Segélyvonal

RAID

Recommended Posts

• 6 months later...
Posted

Partícionálhatom RAID-ben a merevlemezeket?

• 1 month later...
Posted

Hali!

PLS help, valami nagyon nem jó!

Van egy Samsung 200 gb-os SATA HDD-m. Gondoltam, újrahúzom az XP-t. Be van állítva a CD boot-nak, de egyszerûen rá sem néz, egybõl elindítja a windows-t. Ráadásul, anno csak úgy ismerte fel a winyót, hogy beraktam egy array-ba. Most bbot-nál 1+0 stripe-ben van az 1 DB winyó. Hogy lehet ez? Ettõl nem boot-ol CD-rõl? Ha kikapcsolom az 1+0 stripe-et elvesznek az adatok?

Természetesen a BIOS-ban csak CD boot van beállítva, semmi más.

Alaplapom egy K7N2Delta ILSR.

Doc

Posted

Kikapcsolhatod, az adatok megmaradnak.

Ciao.

Posted

Közben a probléma megoldódott. Egy BIOS frissítés után tudott boot-olni, meg a CD-nél volt valami elállítva, így a BIOS felismerte, de indításnál egyszerûen nem látta a gép.

Hogy lehet, hogy egy wincsivel RAID-et hozok létre? Számít ez valamit? Javít, esetleg ront a teljesítményen? Meg amíg nem raktam array-ba a wincsit, addig nem is ismerte a winXP install, pedig meg volt a megfelelõ driver.

• 2 months later...
Posted (edited)

Hy

Van egy Maxtor SATA2 80 GB HDD és melette meg egy Maxtor ATA133 80 GB HDD. Mit ajánlotok, hogy állítsam be a SATA2-es merevlemezt és milyen RAID-re?

Elõre is kösz!

Edited by ProFiler
Posted

Legyél kedves kijavítani a hibáidat! Köszönöm!

Mivel egy SATA és egy ATA vinyóról van szó, ezért nem értem a kérdést.

Egy lemezen mit akarsz RAID-be rakni?

Posted

1 HDD nem lehet sehogy se RAID-ba rakni?

És megegyszer elnézést kérek

Posted

Már az elv nem jó. Szerintem ess neki még egyszer ennek a RAID-ügynek. Nézz utánna, hogy egyátalán mi az! (Mondjuk pl. ha elolvasnád a topik első hozzászólását...)

De nem elnézést kell kérni, hanem rendesen, magyarul, ékezetekkel írni. :ötlet:

Ciao.

Posted

Üdvözletem!

A gondom a következõ:

van 2 hdd-m RAID1-ben. az egyik sajnos meghibásodott. Ha kicserélem, akkor a RAID felépíti a szükséges filerendszert, stb, tehát semmi dolgom nincs vele csak beszerelni az új hdd-t, vagy elõtte particionálnom, formáznom kell?

A választ elõre is köszönöm

Posted

Elõtte formázni kell. Egyébként fel sem szokta ismerni.

Ciao.

Posted

Köszönöm a választ.

Újabb kérdés ezzel kapcsolatban:

Az ugye nem gond, hogy két különböző típusú HDD van RAID-ben? A méretüknek mindenképp azonosnak kell lennie, vagy ez sem szükséges? (ilyen esetben mondjuk a kisebb mérete érvényesül?)

Szoftveres RAID-ről van szó amúgy, egy linuxos IBM gépben.

Posted

A típuskülönbözõség nem probléma, csak a szükséges méret legyen azonos. Tehát lehet akár egy 40GB-os Maxtor és egy 120GB-os WD merevlemezzel is RAID-rendszert csinálni, csak akkor legyen a 120-ason egy 40-es partíció, amivel ez kivitelezhetõ.

Ciao.

• 1 month later...
Posted

Hali!

A fentebb lévõ problémámhoz Link

Kivettem az array-ból a winyót, így viszont nem boot-ol, mivel nem látja a merevlemezt :pislog: . Szerencsér, mikor visszarakom array-be, utána minden megy normálisan, de ezt én már nem értem. Azóta csináltam jó pár gépet, és egyiknél sem volt ilyen probléma. Simán beolvastattam a win telepítõvel a SATA drivert és ment mint a parancsolat. Nálam viszont csak akkor hajlandó kezelni a wincsit, ha az említett array-ba rakom. Ráadásul a merevlemez a következõképpen néz ki az everestbõl: Promise 1+0 Stripe/RAID SCSI Disk Device :pislog:

Mi a csuda ez?

Posted

Ebből az üzemmódból nem lehet kivenni merevlemezt! Olvassad el az első hozzászólás RAID 0 részét!

Posted

Elolvastam a bevezetõt, azért kérdeztem. Mert ugyebár elég sokszor elõfordul, pl a RAID 0-nál, hogy LEGALÁBB 2 merevlemez, de esetemben egyetlen árva Winyó van. Ráadásul amikor frissen telepítettem rá winXP-t, még a SATA driverrel sem ismerte fel a telepítõ a merevlemezt, csak akkor, miután beraktam 1+0 Stripe-ba.

• 1 month later...
Posted

Hello. Azt hiszem nagyjábol értem a RAID 0+1 és a RAID 10 közti különbséget, mindenesetre az alaplap leirásában csak RAID 0+1-ről van szó. Ez azt jelenti, hogy összestripolom öket páronként és aztán az egyiket mirrorolom a másikra? Asus P4C800-E Deluxe alaplapom van, a 4 SATA csatlakozó felhasználásával szeretném a RAID 0+1-et. Mivel 2 az intel, 2 a promise chipsethez tartozik, meg tudom ezt így valósítani? Előre is köszönöm.

• 2 weeks later...
Posted

Sziasztok!

Adott egy exserver gép 2 db winyóval RAID-ben. Az lenne a kérdésem, hogyan lehetne a winyókat szétválasztani, mivel már nem szükséges a RAID? Egyúttal újra szeretném telepíteni a windowst (persze elõtte az egyik winyót leformázni). Milyen módon lehet a RAID-et megszüntetni. Bocsi, de ebben amatör vagyok.

Üdv: Bryan(szky)

Posted

A RAID megszüntetése adatvesztéssel jár. Egyébként belemégy a raid biosába, és törlöd a RAID Array-t.

• 1 month later...
Posted

Sziasztok !! Angol, vagy magyar windows XP-hez való fileok vannak a lemezmellékleten ? Papp Gábor 2006.decemberi cikke nagyon tetszett a szoftveres RAID 5-ről. Jó lenne mindig jelezni a windows nyelvi verzióját, mert én ** angolt ** használok.

Posted

Értelme nincs sok a szoftveres RAID-nek. Azt hiszem meg is gyilkolnám magam ha azt használnék és elromlana az egyik merevlemezem. Nem véletlenül kerül súlyos összegekbe egy RAID 5-ös kártya.

• 4 weeks later...
Posted

Üdv!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy ASUS P5GDC Deluxe alaplapom, amibe Tárolás/RAID

Intel® ICH6R South Bridge:

- *1 x UltraDMA 100/66/33

- *4 x Serial ATA Intel Matrix Storage technológia RAID 0, 1 támogatással

ITE® IDE RAID vezérlõ:

- * 2 x UltraDMA 133/100/66 JBOD, RAID 0, 1, 0+1 támogatással

akárhogyan kötök be 2 ide-s wincsit még a bentlévõ 1 DVD optikai meghajtó és 1 ide-s wincsi mellé nem fogadja el egyik raid csatlakozáson. Segítséget szeretnék kérni. Mi lehet a probléma??

Posted

Kapcsold a raid üzemmódot IDE-re, ha lehet...

• 7 months later...
Posted

Sziasztok!

Van 3db WD 400Gb raid edition hdd-m RAID 5-be kötve. Nos bootoláskor hibát jelez a raid biosa és degraded módban fut. Ha jól tudom ez csökkentett módot jelent. Nyilvánvaló, hogy az egyik hdd kiesett a kötetbõl vagy hibás. De melyik? Próbáltam a WD LifeGuard Tool-t, de indítás után rögtön kékhalál.

Valakinek ötlet, hogyan tudom meg melyik a hibás hdd?