KeLa Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Üd mindenkinek! Van egy müszer (régi) ami számítógépvezérelt, sajnos meghibásodot és javítás utánn felkéne éleszteni. A probléma, hogy csak dos alól lehet programozni, egyébként minden win alatt tud dolgozni. A dosos progi nagyon memóriaigényes én viszont cc a 80-as évek végén használtam utoljára dost még 386-os rendszeren. Most az istennek sem tudom a p4-esen a memoriabeállításokat megfelelõen megcsinálni. Ha valaki kisegítene, hogy kell a mi gépeken dost beállítani 6.22-es van és flopyról bótolnék vele (csak így mûkodik a progi). Próbáltam memorimanager progit, de megfagy az ujraindításkor.
Adani Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 EMM386 lesz itt a kulcs, meg az, hogy DOS-t a felsõ memóriába kell tölteni. A config.sys fájlba ha jól emlékszem ezt kell beírni: DOS=HIGH És a vezérlõket is a felsõ memóriába kell betölteni. DEVICE helyett a DEVICEHIGH paranccsal. Egyébként ottvan erre a Memmaker progi, ami ezenfelül még próbál memóriát felszabadítani. Esetleg nem tudsz beszerezni valahonnna egy használt P1-es vagy 486-os gépet? Azon biztos könnyebb volna megcsinálni. A P4 már nem a DOS-nak való.
tomykav Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Az is elõfordulhat, hogy annyi memóriát, amennyi van a gépben, egyszerûen nem tud kezelni a DOS (16 bites oprendszerrõl van szó). Tényleg egyszerûbb lenne egy õskövülettel próbálkozni.
Pötyi23 Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Esetleg érdemes lenne WinXP alól egy DOS emulátorral megpróbálni, hátha azzal mennél valamire. Különösen, hogy akkor a memóriakezeléssel sem lenne annyi problémád. De az is lehet, hogy egy VirtualPC lesz a megoldás kulcsa. Jobb ötletem egyenlõre nincs, de gondolkodom rajt egy kicsit....
Adani Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Nem kell oda PC Emulator, lehet, hogy elég lesz egy DosBox is.
Laali Posted November 6, 2005 Posted November 6, 2005 Meg lehet próbálkozni egy kész bootfloppy-val is, mondjuk a Windows98-assal. http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
KeLa Posted November 7, 2005 Author Posted November 7, 2005 Köszönöm a segítséget mindenkinek, sikerült megoldani! A wmware segítségével sikerült egy virtuális dos rendszert létrehozni, itt a memmaker rendesen dolgozott és sikerült beállítani. Virtuális meghajtóra image formában felraktam a szükséges progit, mostmár megy a felprogramozás. Ha a virtuális gép segítségével csinálok bootlemezt az emm386 már nemmüködik, nemtudja kezelni a p4 memóriáját. A virtuális gép 16 bites, nagyon okos ez a wmware. Mégegyszer kösz a segítséget mindenkinek. Ui: a win98-as dos nem felelt meg a proginak, 1987-ben készült a dosos rész, 90-ben a wines felület, de sajna abból kihagyták a felprogramozást. Biztos nemgondolták, hogy így fejlõdik a technika.
Cui Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Sziasztok! DOS-ban szeretnék egy állományt tömöríteni, de sajna megkopott már az emélekezetem, hogy kell használni az arj parancsot. Valaki tudna segíteni ebben?
Adani Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Nekem is kopottak már az emlékeim, de ha jól emlékszem: ARJ a *.* fileneve.arj. Ha pedig darabolni akarod, akkor kell -v kapcsoló utána pedig a fileméretek KB-ban (kisflopis darabolásnál -v1440). De szerintem jobban jársz, ha RAR-t használsz, mert a DOS-os RAR-nak is van menüvezérelt verziója.
arpsoft Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Becsomi alkönyvtárakkal együtt: arj a -r c:\teszt.arj c:\*.* Becsomi alkönyvtárak nélkül: arj a c:\teszt.arj c:\*.* Kicsomi: arj e c:\teszt.arj
Adani Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Kicsomagolni nem az arj x paranccsal kell? De lehet, hogy én emlékszem rosszul.
tomykav Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Az x (eXtract) a kicsomagolás paramétere az arj-nél.
Adani Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Én is erre gondolok, az a meg Add rövidítése lehet. ui: Utánéztem a Google segítségével és tényleg arj x a kitömörítés. arj x filename.ext -y : a filename.ext kibontása (x) rákérdezés nélkül (y).
Cui Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Köszönöm a segítséget! Már sikerült is a tömörítés!
tomykav Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Fejet kell hajtanom elõtted. Megnéztem az arj.exe helpjét, és tényleg...
Adani Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Ok, akkor ne is rágodjunk ezen többet. Mindkettõnknek igaza volt.
Shia-ko Posted January 30, 2006 Posted January 30, 2006 Kezdjük a teljes alapokról: DOS-t kellene telepítenem. Van egy DOS floppy-m, ami egy win-es telepító elindítása után jön létre. Beboot róla, partícionál primary DOS + set Active, file-ok felmásol, és azt dobja a HDD-re, hogy non-system disk. Mit felejtettem ki?
Laali Posted January 30, 2006 Posted January 30, 2006 sys c: a rendszer átvitele a c: meghajtóra utána esetleg a config.sys és autoexec.bat fájlok szerkesztése
tomykav Posted January 30, 2006 Posted January 30, 2006 Igen. Ha nem sys-szel csinálod, akkor a rendszerfile-ok nem a megfelelõ lemezterületre kerülnek, és nem fog boot-olni a rendszer.
Botond Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Hali! Van egy kis problémám az MS-DOS 6.22 telepítésével. A Microsoft oldaláról szedtem le és fogalmam sincs hogy kell telepíteni . Sajna az angol tudásom elég gyér.
arpsoft Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Na erre kiváncsi vagyok. Adnál egy linket? Ez a rendszer ugyanis egyáltalán nem ingyenes. (Nem a supplemental Disk-et töltötted le?)
Adani Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 Egyáltalán árulják még? Egyébként van ingyenes dos is, ami fejlettebb mint az MS féle. Freedos a neve.
Botond Posted September 12, 2006 Posted September 12, 2006 MS-DOS 6.2 Step-up Files a teljes neve. A link a letöltéshez. Free Dos? Hallottam róla. Tudtok még mondani egy-két DOS-t, amit ajánlanátok? Használni tudom az MS-DOS-t nagyából. A következő progikat keresném még a DOS-hoz: Norton Commander, Win 1.0-Win3.11. Nem tudjátok ezeket honna lehet beszerezni?
Recommended Posts