Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kevesebb memóriát ismer fel...

Recommended Posts

Posted

Sziasztok. Nekem is hasonló gondom van mint sokatoknak.

4GB telepített memória és csak 2,94-et ismer fel. 64 bit-es WIN7. Alaplapra integrált videókártya nincs.

Olvasgattam itt és megnéztem az alaplap leírását, amiben ez volt írva a memória részhez:

536681776asd_www.kepfeltoltes.hu_.png

Akkor azt jelenti, hogy ez is csak 2 giga rendszer memóriát tud kezelni? Mert van rajta DDR és DDR II slot is. Meg mi az, hogy külön használja a kettőt? Amúgy Asrock 4core dual VSTA az alaplap típusa.

[OP]Destroy-man
Posted

Az annyit jelent, hogy DDR és DDR2 ram egyszerre nem lehet a gépben.

Egyébként meg örülj neki, hogy ennyit lát, mivel az alaplap kézikönyvében világosan benne van (meg amit linkeltél képet azon is látszik), hogy csak 2GB ramot kezel ez az alaplap.

Posted

Akkor szerinted melyiket hagyjam? A 2x1giga DDR-t (amik dualba mennek), vagy az 1x2giga DDRII-t? Vagy nem nagyon van jelentősége? :D

[OP]Destroy-man
Posted

Az 1x2GB DDR2-vel jobban jársz a frekvencia miatt. DDR1-nél nem sokat számít a dual.

• 8 months later...
Posted (edited)

Sziasztok. Az oprendszerem néhány napja csak 2 Gb-ot használ a 4 giga ramból. A Win 8.1 a vezérlőpult->rendszer és biztonság->rendszer menüponton belül a kövit írja: Memória (RAM) mérete: 4,00GB (1,95GB használható).

A gépem jellemzői:

AMD FX 6100 3,3 GHz

AsRock 970 Extreme3

Kingston HyperX Blue 2x2GB 1600 MHz DDRIII

Előre is köszönöm a segítségeteket :)

Update: Azt írja az erőforrásfigyelőben, hogy a maradék a hardvereknek van fenntartva, azaz "a BIOS és a periférikus eszközök egyes illesztőprogramjainak fenntartott memória" Na ez meg mi??

Edited by Kari1991
Posted

Processzorba integrált videovezérlőd van; ez a videomemóriát a rendszermemóriából foglalja le magának.

Posted

Naaaa... Radeon HD 6850-esem van 1 GB saját memóriával... Régebbein is csinált ilyet a Win de nem ilyen hosszú időre.

Posted

Írtad fentebb, hogy HD 6850-ed van? :hááát: Mi lenne, ha a géped pontos és teljes specifikációjával és a probléma részletekbe menő leírásával indítanál, és nem csak így "csepegtetnéd" az információkat? Nem vagyok sem Tihanyi, sem Gyurcsók; nem tudom telepátiával kitalálni, hogy mi a baja a gépednek.

Attól még, hogy diszkrét videovezérlőd van, előfordulhat, hogy bekavar a memóriakezelésbe az integrált vezérlő. Szét kéne nézni a BIOS-ban, hátha van valami ezzel kapcsolatos beállítás. Egyébként ha csak úgy magától kevesebb memóriát ismer fel a rendszer a telepítettnél, az könnyen jelenthet memóriahibát is (--> Memtest).

Posted

Ne haragudj, nem akartam udvariatlan lenni :) Köszönöm a segítséget.

Én úgy tudom, hogy az FX 6100-asban nincs prociba integrált videovezérlő.

Na szóval régebben (néhány hónapja) csinált ilyet,t de csak 1-1 napig, vagy addig, amíg újra nem indítottam. Most már pár napja megy a dolog, és bár lehet, hogy van a BIOSban ilyen beállítás, de nem állítgattam ott semmit, tehát nem hiszem, hogy ez váltaná ki, de megnézem...

Egyébként megcseréltem a 2 memóriát, és jó lett... csak remélem így is marad.

Posted

Igen, tényleg nincs integrált videovezérlője. (Az AMD termékkínálatával kapcsolatban nem vagyok képben.)

Én ellenőrizném a memóriát Memtesttel.

• 1 year later...
Posted

Sziasztok!

A problémám a következő:

Bővíteni szerettem volna a memóriát egy régebbi gépben 2 GB-tal (eddig is 2GB volt benne), de sajnos nem ismeri fel a két modult egyszerre. Külön-külön működnek. Ha egyszerre rakom bele a gépbe akkor is el indul, de a BIOS és a windows csak 2GB-ot lát.

Amit eddig "elkövettem:

Modulok felcserélése a foglalatban (természetesen tisztítás is volt)

Memteszt (egyesével, hiba nélkül lefutott)

BIOS frissítés (a legutolsó a gyári oldalról)

Próba másik gépben (tökéletesen működik dual-ban)

Másik pár modul beépítése a problémás gépbe (a tünetek ugyanazok [csak egy modult lát])

A gép és a memória adatai:

Táp: Chieftec CTG-400-80p (400W)

Alaplap: Asrock G41C-VS (bios 1.40)

Processzor: Intel Dual Core E6700 (2X 3.2 GHz)

Videó kártya: GF GT 630

RAM: Kingmax 2GB 1333 MHz (egyoldalas, azonosító: FLFE85F-C9KM9; a két modul teljesen egyforma)

Az alaplapi manuál itt található: http://www.asrock.com/MB/Intel/G41C-VS/index.asp?cat=Manual

Ha valamilyen BIOS beállítást kellene csinálni azt szájba rágósan kellene elmondani, lépésről lépésre.

Ha bármilyen más infó kellene még kérdezzetek bátran válaszolok (ha tudok :) ).

Előre is köszönöm!

Posted

Az a memória modul azonosító biztos, hogy "...-C9KM9"?

A manual szerint:

A kék színű foglalatokban kell lenniük a DDR3-as moduloknak.

A BIOS-ban az “Overclock Mode”-t állítsd "Manualra"

1066 CPU FSB mellett (mint amilyen a Te E6700-ad) a modulok is csak 1066-on fognak menni.

(Ha 1333 FSB-s CPU-d lenne az 1333-as modul mellett, akkor az FSB1 Jumper-t

is át kellene állítani)

Posted

Köszi a segítséget!

Igazad van, tényleg rosszul írtam az azonosítót helyesen így van: FLFE85F-C8KM9.

(Hogy az egyik kollégámat idézzem: "tegnap megittam a halálos mennyiség háromszorosát") :upsz:

Szerk: hálás köszönetem Temporary a segítségeddel megoldódott a gond, most már látja mind a két modult. :istenvagy: