Jump to content
GSForum - Segélyvonal

CSS kérdésem van

Recommended Posts

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

Úgy látszik, ebben a topicban én fogok magammal beszélgetni. :D

Szóval: Opera, és div: Ugye az Opera nem veszi figyelembe a többszintû divnél a margin-definiciókat, és ezáltal az értékeket sem. Viszont ha a display: block; (lista, lista-elemes menü esetén), illetve display: table; inline;, stb. értékekkel is próbálokzunk, akkor a Firefoxban, és az Internet Explorereben nem fog módosulni a beállításunk, viszont Operánál innentõl fog végrehajtódni a megadott elem értéke. Magyarul meg kell mondani az Operának, hogy MIT nézzen a diven belül, és erre a display definició kiválóan alkalmas!

Posted

Beszélgetni csak te fogsz egyedül, de többen is elolvassuk a beszélgetéseidet.

:lol:

• 4 weeks later...
Posted

Szinte mindent meg tudok oldani CSS-ben, egy dolgot kivéve:

Hogyan lehet egy divet egy oldal kellõs közepére pozícionálni? Vízszintesen ugye a marginnal lehet játszadozni, de vertikálisan sehogyan sem tudom! :(

Posted

Ja, hát ezt mondom. Táblázattal én is meg tudom oldani. :(;)

Ezek szerint annyiban kell maradnunk, hogy nincs rá létezõ, tiszta CSS-megoldás.

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

Ez Neked nem tiszta css? Nézd már meg a forrást!

Posted

Hiába nézem, csak látok benne táblázatot. :S

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

És? Hogy akarod valamilyen html elem nélkül megoldani? De egyébként akkor vedd ki a táblázatot, és csináld meg divvel. A lényeg, hogy tisztán css-el be tudod állítani vertikálisan is középre, méghozzá felbontás-függetlenül.

Posted

Divvel nem mûködik. (Ez tisztán le is van írva az oldalon.) Egyébként sem html-elem nélkül szerettem volna, mert tudtommal a div is html-elem (többek között).

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

Akkor nem rakod középre! :D

Posted

Sajnos úgy néz ki. :Sír:

Pedig most már odáig jutottam, hogy egy régi, csupa táblázatos oldalamból kivettem az egész kódot, beletettem az újba, és nem rakta középre. Méghozzá ennek egyetlen oka lehet már csak, a strict dokumentumtípus.

Nem értem ezeket a felesleges bonyolításokat. :dühös:

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

Nem értelek. Ha valamit table-val lehet megoldani, akkor úgy kell. Ez nem szégyen ...

Posted

De azzal sem megy, azt magyarázom! :pislog:

Posted

Mondjuk nekem sosem mûködött, de van egy ilyen css kód: vertical-align. Mint függõleges igazítás. :hááát:

Posted

Sajnos csak a táblázatban mûködik, divben nem. De xhtml strictben a táblázatot sem lehet kihúzni 100%-os magasságra úgy, hogy a tartalma középen legyen. Áh, fel is adtam! :mérges:

Posted

Hello mindenkinek

Azt olvastam valahol, hogy ha egy betûtípust feltöltök a weboldlamra, akkor be lehet állítani css-ben, hogy azt használja ami fel van töltve, és ezzel el lehet kerülni azt a problémát, hogy valakinek nincs telepítve az a betûkészlet

Posted

Sziasztok!

Elég kezdõ vagyok HTML-ben, JS-ben, CSS-ben :upsz: , de már odáig eljutottam, hogy a weboldalam a felbontás alapján tudjon berakni háttérképet (JS-ben), (külön) azt is meg sikerült csinálni, hogy CSS-formázással a háttérkép scrollozáskor ne mozduljon el, mint MiniDisc weboldalán, de ekkor nem tudok felbontás alapján háttertet választani. Össze lehet valahogy gyúrni a kettõt, azaz ne mozogjon a kép scrollozáskor, és a kép felbontásfüggõ legyen?

Posted

Közben megtaláltam a megoldást: a <head> részbe ezt beszúrtam:

<style type="text/css">

<!--

body {

background-attachment: fixed;

}

Eddig azért nem sikerült, mert mindenáron oda akartam berakni, ahol a JavaScript kód eldönti, hogy milyen háttér kell.

Hogy erre eddig miért nem gondoltam... :fal:

Posted

Tegnap még kérdezni is akartam ezt, de mivel a CSS topicba írtál, azt gondoltam, ez feltétlenül benne van. :)

• 2 months later...
Posted

Sziasztok!

Szerintetek meg lehet-e CSS-ben oldani azt, hogy van az oldalon több link, és azt szeretném, hogy mindegyiknek más-más legyen a szine, mikor az egér fölötte van.

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

Igen, meg lehet oldani.

Minden a-nak kell adni id-t, vagy class-t. Ez attól függ, hogy csak egy ugyanazon link lesz, vagy több. (Ha még nem tudod, érdemes mindkettõt megcsinálni).

Tehát: pl. lesz három linked.

Akkor ahtml a következõképpen nézzen ki:

<a id="link1" href="" ...... </a>
<a id="link2" href="" ...... </a>
<a id="link3" href="" ...... </a>

Ha pl. a fenti példában az elsõ kettõ egyezik, akkor nem id, hanem class kell. Példa:

<a class="link1" href="" ...... </a>
<a class="link1" href="" ...... </a>
<a id="link2" href="" ...... </a>
<a id="link3" href="" ...... </a>

A css ez alapján a következõképpen legyen:

#link1 {
text-decoration: underline;
color: #990000;
font-size: 12px;
}

Például így, de persze bármilyen definíciót megadhatsz. Ugyanígy írd végig a link2, és link3-al is. A text-decoration: underline, az aláhúzást jelenti, ha nem kell aláhúzás, akkor a kettõspont után none érték legyen. A color a színét jelöli a linknek, a font-size a méretét.

Ha két - vagy több - egyforma link is lesz a html-ben, akkor kell ugye az id helyett a class, ekkor a css-ben ne #link1 legyen például, hanem .link1. Erre írtam, hogy ezt meg lehet elõre csinálni, felkészülve az esetleges módosításokra, ekkor a css-ben így legyen:

#link1, .link1 {
text-decoration: underline;
color: #990000;
}

Ekkor lehet a html-ben akár id, akár class (akár csak egy, vagy akár több egyforma link), szabványos lesz a kód.

Ha az egér fölévitelkor módosítani akarod a színt pl., akkor a css-ben így kell megadni: (Kell hozzá a fenti definíciók valamelyike is)

#link1:hover {
text-decoration: none;
color: #c5f5a6;
}

vagy pedig:

#link1:hover, .link1:hover {
text-decoration: none;
color: #c5f5a6;
}

Természetesen a link2, 3, stb esetében is hasonlóan kell eljárni.

A link1 helyett irhatsz bármit, lényeg, hogy kisbetüvel, és ékezet nélkül, lehet akár #malac is, ez mindegy.

Posted

Köszi, kipróbálom.

Ui: Mûködik. Ezer hála.

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

Hy!

Baj van. A weboldalamat CSS-el akarom megcsinálni (teljes mértékben, hogy azután lehessen témák közül választani). Táblázat nálkül, divekkel csináltam az oldal-t (position: absolute; margin: xpx 0). A div-nek azonban nem tudok hátteret adni. Ha a HTML forrásba a div mellé írom, hogy style="background-image: url(kep)" (tehát <div style="background-image: url(kep)">) akkor beteszi rendesen. Ha viszon a CSS kódba teszem ugyanezt a kódot, akkor nincs háttere. A CSS jól be van töltve, a div id-je logo, a css-ben #logo rész hivatkozik rá, tehát nem itt van a baj. De akkor hol van?

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

Hogy írod a css-ben a háttérbeállítást?