Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Tisztelt Pcworld!

Nevem Lónich Máté

Van egy eléggé extrém ötletem, s ezt megvalósítás elött gondoltam megvitatom veletek. Nos a téma: Passzív vízhűtés.. :)

Erre a józan magyar paraszti ész rávágja hogy mi ebben az olyan nagyon nagy extra? Nos... Felvezetőben... Ez a megoldás biztosítaná egyszerre a Cpu, a VGA, a lapkakészlet hűtését, s még sokminden mást is :) pl RAM hűtés, pci eszközök hűtése... => a komplett alaplap hűtése :) (Ez így már kezd érdekesebbé válni mi..? :) ) Az egészet egy szabályra építeném... (most ugrik a majom* a vízbe)=> A desztillált s az ioncserélt víz nem vezeti az áramot. Na ennyit a felvezetőről, innentől úgygondolom játszhatok nyílt lapokkal.. Egy terráriumba(v aqváriumba) szeretném bele építeni a gépem, természetesen a következő képpen. Az aljába bele fektetni az alaplapot, kiegészíteni a pci eszközökkel, RAM-mal, stb... A hdd-t az edény szélén két oldalt kívül elhelyezni, rackekben, a nagy kompatibilitás, cserélhatőség, s a védelem jegyében.(hogy a víz ne gátolja a működését, az optikai egségeknek se) A tápot természetesen az edény oldalán KÍVÜL helyezednő el, hátha netalán valami nem úgy "sül" el ahogy kéne. ha ez mind megvan akkor bekapcs, minden ellenőrzése hogy működik e. :) Ekkor gépet elaltatjuk, alaplapot áramtalanítjuk azzal a kis kapcsolóval hátul s ekkor!!!... kihagytam valamit... a gépet elindító kapcsolót szabadon helyezhetjük bárhová hová szeretnénk, s kényemes...s egy reset gombot se árt valahová, kevésbé kényelmes helyre rakni... S EKKOR!!! Elkezdjük a tároló desztillált vagy ioncserélt víz feltöltését... kb addig mint amikor a tároló edényt üzemszerűen használjuk(kivéve ha üzemszerűen hörcsög van benne) a tetejétől kb 5cmig töltjük. S kész a passzív vízhűtés... előnye..

-ha eddig zavart a proci ventillátor zaja, mostmár garantáltan nem fog, mert azt 90foggal elforgatva függőlegesen, örvény keltésére izzítjuk, hogy meglegyen a vízmozgás... ha nem érezük szükségét, akkor pedig likvidáljuk.

-egész jó teljesítmény

-elérhető ár

-a hőmérsékletet könnyen ellenőrizhetjük, ha szükséges jégkozkákat is használhatunk

-húzásra is alkalmas

-merülő vízforralónak iz jó, ha túl húzzuk a rendszert

:)

Nos.. Vélemény???(meik vizet javasoljátok?)(s egyéb tanácsok) Ha minden megvan, nem kell aggódni, 100%hogy videóra veszem, s ezt a szerkesztőségükbe eljuttatom.(természetesen elsőre egy p3as gép esik áldozatul barbár terveimnek, s ha minden ok, s üzemképes, s már egy hónapja ketyeg, akkor jelenlegi gépen kerül a víz alá)

Válaszuk mielöbb várom, email formájában (clein1@freemail.hu), vagy msn-en (ugyan ez a címem)

Üdvözlettel Lónich Máté

Posted

Ugyan nem vagyok szerkesztõ :hááát:, de arra nem gondoltál, hogy egy idõ után a víz szennyezõdik, és képessé válhat az áram vezetésére(levegõbõl, akvárium oldaláról vízkõ, alkatrészek felületérõl...) + ha esetleg vizet cserélsz, levegõt kap, és rozsdásodik? Nem tudod kitörölni normálisan úgyse.

Érdekesnek érdekes, meg jópofa, de szerintem teljes biztonsággal nem kivitelezhetõ.

Posted

Érdekes az ötlet... DE! Az tele lesz szennyezõdéssel, ami esetleg ha már egy kis NaCl-t (sót) tartalmaz, ionos vegyületként már vezetheti az áramot... Ha még elõször el is indul, az idõközben óvhatatlanul koszosodik, megjelenhet alga stb... Viszont mondok egy másik megoldást: Transzformátor olaj! Az nem vezeti az áramot biztosan legyen bármi is benne, és nem koszosodik úgy. Vagy vannak más híg , áttetszõ olajak is melyek szintén nem vezethetik az áramot. Ezeket kéne kipróbálni. Egyébként meg hallottam már olyan vizes megoldásról is, hogy összerakták az alaplapot meg a kábeleket (minden egyéb kívül), majd lakkba mártották, mely hiánytalanul bevonta az alaplapot.

Posted

Az olajak tényleg nem vezetik az áramot... de a hõt se nagyon. ;)

Posted

Akkor miért használják a transzformátorokba? :hááát:

Posted

Akkor rövid s hoisszú távon milyen "tölteléket" javasoltok? p3as géphez szerintem kéne egy kis hõvezetési képesség.

Amúgy óvintézkedések: desztillált vízel rendszeresen kezelt gumikesztyû, légmentes fedõ

Posted

De az akváriumot nem tartom valószínûnek, hogy olyan szinten ki tudod pucolni... Én minden képpen olajat használnék! Transzformátor olajat még nem láttam, szóval azt nem tudom milyen, de én megnézném, hogy az az áttetszõ híg mûszerolaj vezeti-e az áramot. Ha nem, akkor én azzal próbálkoznék... Abból már lehetne igen furcsa gépet varázsolni. Mondjuk bele egy neon... Stb...

Posted

Én transzformátor olajba fürdetném a gépet, csak az meg rettentően büdös egy dolog. Viszont garantáltan nem vezeti az áramot és egészen jó a hővezetési képessége. De a keringetést mindenképpen meg kellene oldani. (A víznél is)

Valami hőleadó felület is kell, hiszen ezek a folyadékok nem tudnak végtelen mennyiségű hőt felvenni, az energiától valahogyan meg is kell szabadulni. A víz például elpárolog, ha nem keringetik.

Nem ártana kiszámolni, hogy mekkora hőkapacitásra lenne szükség.

Szóval van min gondolkozni még. :)

Posted
...transzformátor olajba...és egészen jó a hõvezetési képessége...

Ezt nem tudtam. :upsz:

• 1 month later...
Posted

Nem tudom mennyire aktuális még de itt itt sima olcsó háztartási olajat használtak. Nagyon jó, videó is van a cikkhez, érdemes elolvasni

• 2 months later...
Posted

Hi

Vettem vízhûtést gigabyte 3d galaxy gh-wiu01.

Valamit nem értek a víz hõfok 0%cpu nál 24c fok a cpu 38c fok 100% kihasználtságnál a víz 26 c fok a cpu 41cfok miért ilyen kicsi a különbség?

És ha víz hõfok max 27 c fok a cpu nak is nem annyinak kellene lenni?

A cpu ban hol van a hõmérséklet érzékelö szenzor?

Posted

A CPU blokk nem tudja jól leadni a meleget a víznek. :ötlet:

• 3 weeks later...
Posted

Üdvözlet. Fontos, sürgõs kérdésem lenne.

Thermaltake BigWater vízhûtésem folyadéka elfogyott, és nagyon kéne. Honnan tudnék ilyet szerezni? Elõre is nagyon köszönöm!

Imre

• 1 month later...
Posted

Sziasztok!

Vettem egy thermaltake silent water vízhûtést és eszméletlenül hangos (szerintem) a vízpumpája. (a ventilátorral semmi gond, az az elvárható zajszintet produkálja) Ráadásul a vízpumpa hangja periodikusan hol hangosabb, hol halkabb, és mintha bugyborékolna is a folyadék benne. mivel ez elvben egy elõre légtelenített és feltöltött rendszer ezért elsõ körben nem gondoltam arra, hogy légteleníteni kéne, de most egyre inkább azt gondolom, hogy lehet, hogy ez a baja. Szerintetek mit tegyek? Mi lehet az oka? Vagy ezzel együtt kell élni? (az összes netes teszten azt írták róla, hogy halk, hát én ezt nem nevezném annak...)

Posted

Viszonylag halknak kellene lennie. Próbálj meg egy légtelenítést. Vagy ha nem akarsz hozzányúlni, akkor kérd meg az üzletben, ahol vetted.

Ciao.

Posted

Légtelenítés és némi folyadék utánpótlás segített.

• 4 weeks later...
Posted

HI ALL!

Megszeretném kérdezni, hogy milyen vízhûtéss és menyiért mene bele a gépembe elmondok minden adatot.

Adatok: Ház:Mercury Topaz, CPU:Intel Celeron D socket 768, videokari:Nvidia Geforce FX5700VE, TÁP:230V,

HDD:Samsung 200GB, Alaplap:Abit IS7-V2 Azt hiszem elmondtam mindent, amit hûteni szeretnék erre kérek tõletek választ, hogy lehet-e bele szerelni és hogy kb menyibe kerülne ha tipp az is jó de jobb lene a pontos ára.

Elöre is köszönöm!

Légy szíves egy picit rendesebben írj... Üdv.:Gereby

Posted

Van sok lehetõséged. Vásárolhatsz komplett szettet. Pl Innovatec és társaik. Ezek igen húzós árúak tudnak lenni. De darabokból is össze tudod rakni. Ez kompatibilitás miatt is elõnyös lehet. Megveszed a blokkokat adott alkatrészre, csöveket, keringetõ szivattyút, kiegyenlítõ tartájt, radiátort, adalék anyagok a hûtõfolyadékhoz... Táp speciális kell. Vagy passzív vagy vízhûtéses, ha mindenképp teljesen csöndes rendszert akarsz. De ha egy jóminõségû rendes tápot vásárolsz 12cm-es ventivel, nem fog számítani, alig fogod hallani, és legalább egy rendes biztonságos táp hajtja a gépedet.

Posted

Sziasztok!

Visszaolvasva az eddigi hozzászólásokat, rájöttem, hogy pont egy éve jártam ugyanitt. :D

Jelenlegi helyzet:

ASUS P5WD2 Premium alaplap, benne egy Prescott 64 bites HTT-s 3 GHz-es P4 CPU, és ezen egy Arctic Cooling Freezer 7 Pro. A chipszeten nincs venti. A videokártyán a saját hûtõje van. A tápban egy 12cm-es hõfokszabályozós venti van, az egyik vinyót egy 8 cm-es venti fújja oldalról, a másik kettõnek pedig a hasán van egy-egy passzív 2 ventis hûtõ, és kettõ 9,2 cm-es venti a házat hûti (egy be, egy ki).

Amin semmiképp sem szeretnék változtatni, az a táp, a videokártya és a chipszetre sem szeretnék semmit. Jelenleg, ami nagyon hangos, az a 2 db 9,2 és a 8 cm-es venti. Ettõl a 3 ventitõl egyerõre nem hallom a Freezer 7 Pro-t és a két "hasi" ventit a vinyókon.

Egyik gondolatom az volt, hogy valami vízhûtést szerzek be (a Reserator valamelyik változatát), viszont akkor csak a CPU lenne hûtve és a házhûtés sem mûködne csak és kizárólag a táp jóvoltából.

Igazából azt szeretném, ha csendes lenne a gép, már amennyire a pénz és a nem bántandó hûtések engedik...

Szerintetek mi lenne nekem a megfelelõ?

Elõre is köszi a segítséget!

Posted (edited)

Hello!

Szóval ami van tápom jelenleg azt ki kell cserélnem és venni egy zsír újat?

Edited by Gereby
  • 10 months later...
Posted

Szervusztok !

Felötlött bennem egy kérdés: Mi lenne ha a passzív hûtést összehoznám egy vízhûtéssel?

Na most azért gondolkodom ilyen megoldáson , mert a mostani gépemben van legalább 7 db ventillátor (HDD, Táp, Proci, VGA, Ház), és amikor bekapcsolom, olyan mintha egy atomerõmû mellet lennék (nagyon hangos), és ezért venti nélküli gépet hoznék össze. Mondok egy példát hogyan :

Van egy Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz proci amire rátennék egy Thermalright SI-128 passziv hûtõ bordát és ha jól láttam még ráférne annak a tetejére egy termalright CPU vizhûtõ blokk, és valami hasonlót tennék a VGA kártyára is. (Ja a házam egy Termalright Armour, ami ránézésre elég szellõs.)

No és itt érdekelne a véleményetek, hogy ez nagy hülyeség vagy már kipróbálta valaki és jó, vagy egy jó vízhûtés bõven elég stb.

Nagyon kiváncsi vagyok a hozzáéertõk véleményére!

Ja és szerintetek melyik vízhûtés a legjobb ( csendes, nagy teljesítményû).

A válaszaitokat elõre is köszönöm.

Somy

Légy szíves írj rendesen! Üdv.:Gereby

Posted

Nem kell a procira borda, csak magában kell rátenni a blokkot ahogy a vga-ra is. Hogy teljesen passzív legyen a házon kívülre kell tenni egy méretes radiátort. Lehet kapni vízhûtés szettet ami tartalmazza a blokkokat, a pumpát, a csöveket és a radiátort. Pl egy 12Cm-es ventivel jól hûtene és semmi hangja nem lenne.

• 4 weeks later...
Posted

Hello!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a CPU hűtőrészét Mindegy, hogy milyet veszek? Tehát gyártanak külön AMD-t és Intel-t és ezeken belüli socketek-re is külön kell választani?

A másik kérdésem meg az, hogy a táphűtés is megoldható e vízzel?

• 3 weeks later...
Posted

Az Ordasi (tuningnet) féle vízhűtésre volt bárkinek is bármi panasza? Vagy akárki szerint ellenjavallt? Mert ha semmi negatívumot nem tudtok mondani akkor, ha olcsóbb mint a bolti cuccok, ilyet vennék (majd) (ha egyáltalán még csinálja) ...