Sanzi Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Még mikor megvetten az új gépen, úgy 1 éve, vettem egy túlfeszültségvédõt. Azért, mert sokba volt anno, meg nem akartam úja venni, ha esetleg valami történik vele. UPS-re meg nem volt pénzem. Mindegy, nem is ez a lényeg. Pont most, amikot írom ezt a hozzászólást, baromi bagy vihar van itt Békés felett, és ugye a vihar villámmal jár. A tunert kihúztam, úgyhogy antenna kilõve. De áram azért csak kell! Egy szónak is száz a vége! Megvédi-e a túlfeszültségvédõ a gépemet, az esetleges túláram ellen, akár villámcsapás esetén? Ha az utcánkban pont az elõttünk lévõ "karóba" csap bele a villám. Vagy ilyenkor meg kell válni a szerettet gépemtõl?
nascar Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Nem tudom! De kb. 1 hónappal ezelőtt volt egy nagy vihar itt Pesten, villámlás, dörgés stb., és a Siemens ADSL modemem jobblétre szenderült azon nyomban! Szerencse, hogy már másnap jöttek, és kaptam egy újat! Korrekt volt az akkor még Matáv+Datanet páros! Egyébként szerintem attól is függ, hogy milyen terhelést kap hirtelen az áramhálózat, meg a táp. Kicsi az esély rá, de ki tudja? :!:
cölöp Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Nálunk is volt egy ilyen eset nemrég , nálam csak biztosíték szállt el a videomagnómban , a szomszédnak viszont az egész táp elfüstölt a tévéjében. A számítógépeink egyik sem vett észre semmit az egészből , se az enyém , se az övé.
Shia-ko Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 A villámvédelem egy nagyon összetett feladat, és csak nagycéges környezetben lehet megoldani a volumene miatt. A túlfeszvédő csak a hálózatban futkározó, kóbor túláramoktól véd meg.
Adani Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Villámcsapás ellen nem jó a túlfeszvédő, de még az UPS sem 100% (másképpen szólva: Az ellen nem véd). Ami a 220-ba van dugva az tönkremehet ha villám csap a hálózatba.
tzoli Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Ha nem védene a villám ellen akkor nyílván nem említenék a villámlást sem ezen az oldalon. http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=177
tzoli Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Így van. Ha jól emlékszem a dobozomra, akkor azon az állt, hogy 30.000 euro értékig (az EU-n belül)...
ProFiler Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Nem mindegy? Tegyük fel, hogy a házba és mondjuk valahogy bejut a hálózatba. Ciao.
Gereby Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Én egyszerűen megoldom ezt a dolgot ha jön a vihar kihúzom az elosztót és kész. Nekem bárminél fontosabb a gépem élete.
Adani Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Én is így csinálom. Sőt UTP kábelt, tv antennát is ki szoktam húzni, ha valakinek modeme van, a telefonvonalat sem árt (főleg ha belső modem)
Shia-ko Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Nem mindegy? Tegyük fel, hogy a házba és mondjuk valahogy bejut a hálózatba. Nem. Az otthoni UPSek, túlfeszvédők nincsenek felkészítve egy villámcsapás erejének megfékezésére, miközben egy pl. áramszolgáltató, erőmű, stb. igen. Ha egy villámcsapás közvetlenül jut a hálózatba, akkor robban a TV, és sül a szünetmentes is mindenestül.
chris p Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Na ez most elég érdekes lett, felpiszkáltátok bennem is a kívácsiságot. Mert ha Shia-ko-nak van igaza, akkor tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy teszünk-e bármi ilyen jellegű védelmet a gép elé, az úgysem használ ha a házat éri a villám, ha pedig nem a házat éri, akkor már a szolgáltatónál ki van küszöbölve a dolog. Ha viszont ProFiler és tzoli tudja jól, akkor meg...túl egyszerű és túl szép lenne a dolog (de lehet, hogy csak én vagyok pesszimista). Nincs valakinek valami hivatalos infoja?
Shia-ko Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Az enyém hivatalos, de nem tudom kinek jutott az eszébe, hogy a túlfeszvédő villám ellen lett kitalálva. A hálózatban keletkezett tüskéket, túláramokat szűri meg, erre gyártják, ezért annyi, amennyi.
ProFiler Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Hát ha egyszer az APC erre vállalja a garanciát... Akkor ne foglalkozzunk vele. Egyébként biztos van valami abban, amit Shia-ko írt. Ciao.
pampalini Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 ha pedig nem a házat éri, akkor már a szolgáltatónál ki van küszöbölve a dolog. Azért erre ne vegyél mérget. A szolgáltató tehet bármit, ha az utcán futó kisfeszültségű légvezetéket telibe kapja a villám, minden védelem ellenére juthat bőven neked is! @Shia-ko, egyébként igazad van.
Adani Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Igazad van. Nálunk egyszer a közeli adótornyot kapta el a villám, ami átterjedt a telefonvezetékre, plusz még mellékesen a TV antennánkba is belecsapott. Megsült az összes telefon meg a modem is (külső volt a gép megúszta), egy videó, egy antennaerősítő és egy TV-ben kiment a biztosíték, de azt meg lehetett javítani, minden más totálkáros lett.
tzoli Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Én nem mondtam se igent, se nemet. Csak bettetem egy linket, ahol az APC a villámról beszél a túlfeszvédőjét bemutató oldalon...
Gereby Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Egyébként ha a légvezetékbe csak a villám nem lesz semmi mert minden villanyoszlopon van egy biztosíték ami ugyebár kimegy. A telefon vezeték az egyik legnagyobb veszély. Nállunk belecsapott valahová a telefonhálózatba a telefon kibírta de a modem nem. Egyébként van egy nem hardveres dolog amivel meg lehet oldani a dolgot: lakásbiztosítás. Nekünk be van biztosítva a házunk árvíz villámcsapás meg ilyenek ellen. Amikor meghalt a modemem (meg mellette berepedt egy ablak aznap este) a modemet is meg az ablakot is kifizette a biztosító.
Adani Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Nálunk is volt ilyen. TV antennát kapta el, és mivel mellette van behúzva a telefonzsinór az is kapott belõle. Megsült 2 telefon, egy fax, és a modem. Az antennakábelen is végighúzott, de ott csak egy videót és egy beltéri egységet tett tönkre, a tv-k megúszták. A biztositó tényleg fizet, de nem kapkodják el, és észnél kell lenni.
arpsoft Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 minden villanyoszlopon van egy biztosíték ami ugyebár kimegy. Szóval ezért ilyen drága a villany. Szerintem ez biztosan nem így van...
Gereby Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Utána néztem a dolognak, minden lakás betápnál (ahol elindul a légvezeték a tetõ felé) van egy biztosíték illetve körülbelül minden utca végén és elején. De ezek sajnos nem védenek villám ellen, mivel a 230V-os szigeteletlen vezetékhez se kell hozzányúlnod hogy megrázzon elég pár miliméter és áthúz az ujjadra. Most ezt képzeljétek el 20 000-100 000V terjedelembe. Az a szegény biztosíték leolvad, de a két fém ott van egymástól pár centire azon meg áthúz. És meg van a baj.
Adani Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Ebben viszont lehet valami, én is hallottam már fizikaórán, hogy a levegõ nem szigetel a végtelenségig. Ha jól emlékszem a tanár mondott is egy példát, hogy volt a hírekben, hogy egy ember felmászott a vonat tetejére, és megcsapta az áram. Nem ért hozzá, csak kb. 1 méternyire volt tõle és párás idõben ez elég volt. Ott is van vagy 20000 V, villámcspásnál is nyílván van több is, de valami biztonsági rendszer tuti van, hogy ne üsse ki a teljes hálózatot, de ha az utcában csap a vezetékbe, akkor az ellen nem véd . De ha semmi védelem nem lenne, akkor ezt a logikát követve, tönkretenné egy villám egy kisebb város teljes áramhálózatát. Vagy rosszul gondolom?
Recommended Posts