Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Gimp 2.x

Recommended Posts

Posted

Nos! Újra nyitottam egy topicot :D Mivel tudjátok elkezdtem weblapkészítést tanulgatni.. :) De a weblapokhoz nem csak kódok kellenek, hanem grafika...Mivel a GIMP-et választottam [magyar nyelv miatt] ezért szeretném hozzáértő emberek segítségét kérni! Kezdjük talán a rétegekkel! :)

Posted

Mit szeretnél róluk tudni? 8)

Posted

Mindent :D Amúgy azt ,hogy micsodák,mire használjuk,milyenek vannak :nyíl: ;):hááát::séf::oké:

Posted

Konkrét problémákat írjál, a "mindent" túl általános!

Posted

Ehhh.... :Sír: Mivel fogalmam nincs ezek mik így ezek a problémák :) Amúgy elég lesz akkor az is micsodák ;)

Posted

A rétegek...? Szóval, egymás fölött elhelyezkedő képek, amiket megfelelő programmal, külön lehet választani, és úgy dolgozni velük.....

(Kb. olyan, mintha írásvetítő fóliákra külön-külön rajzolnál le minden részletet, utána egymás fölé teszed őket, és a vetítő vásznon együtt jelennek meg, mintha csak egy kép lenne... :upsz: Remélem érthetően leírtam. :upsz: )

Posted

Hát PERSZE!Köszönöm benkovics :) Tehát mondjuk van egy réteg az átlátszószágnak meg a képnek? És kb hány réteg van egy képben? Mondjuk egy egyszerű JPG-ben ;)

Posted

A jpg, nem tartalmaz rétegeket! Erre csak a .gif; illetve a .png alkalmas, természetessen a weboldal készítéssel kapcsolatos formátumok közül. Mert a gimp, photoshop.... programok saját formátuma is képes a rétegek tárolására.

Posted

Kösz! MOndjuk nem arra gondoltam hogy a JPG-ben van az átlátszóság mert azért azt tudtam :) Csak abban hány van! Amúgy köszi! Sokat segitettél ;)

Posted

Nem csak átlátszóság, hanem rétegek sincsenek... 8)

Posted

Ok! Ezt viszont nem tudtam 8):)

Posted

Helló mindenkinek!

Ha már itt tartunk,hogy rétegek,akkor nekem is volna egy kérdésem.

Ha egy képen egy emberke szeme el van takarva fekete téglalappal,az (Chabi szerint)rétegelt.

Ezzel a programmal nem lehet valahogy levenni a takarást?

Posted

Ha már jpg, akkor semmiképpen sem. Ha gif vagy png, akkor attól függ, hogy rétegesen mentették-e el vagy előtte összefésülték-e egy réteggé. Sajnos valószínű, hogy utóbbit megtették.

Posted

Réteg amit én tudok róla hétköznapi nyelven:

- egymásra tehető fóliák, amelyekre lehet rajzolni külön-külön.

- sorrendet szabadon lehet változtatni, szóval lehet fel-le (egymás alá-felé) mozgatni egy-egy réteget (és az azon megrajzolt képet).

- minden rétegnek van átlátszósága, ami azt jelenti, hogy az alatta lévő rétegeket mennyire lehet látni, ezt a rétegek panel Átlátszatlanság csúszkájával lehet változtatni.

Na egyenlőre ennyi.

Ja és egy amatőr kérdés: gimpben van kör és négyzet rajzolására eszköz?

• 1 month later...
Kovács Dávid ( Davs )
Posted

The Gimp

Hy!

Az a problémám, hogy ha a Gimp-ben pl. megnyitom a rétegek, minták, vagy akármilyen párbeszédablakot, akkor egy újabb "izé" lesz a tálcán....Mint a piros keret is mutatja a képen....

Posted

Igen. Ennek így is kell lennie. :D

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

Nem lehet "egyesíteni"? Hogy pl. ha egyre rákattintok, akkor az összes felurgik...

Posted

Jó kérdés... esetleg ha csoportba rendezed õket a tálcán - a Gimpen belül nem tudok ilyen lehetõségrõl.

Posted

A párbeszédablakokon van egy kis nyíl (x mellett), melyre kattintva találni fogsz egy lap hozzáadása menüpontot. Add hozzá azon keresztül.

• 2 weeks later...
mazda6diesel
Posted

Sziasztok!

Az a problémám, hogy letöltöttem a progoit és minden jól fut de letöltöttem a redeye plug-int és miután kicsomagoltam és elindítottam azt írja ki, hogy az alkalmazást nem sikerült elindítani mert a libgimp2.0-0.dll nem található.

mi ilyenkor a teendõ?

• 3 months later...
Posted

Két dologra lenne szükségem a Gimpben, de sehol sem találom õket:

:nyíl: "crop" vagyis egy téglalapnyi területet kijelölök, majd egy kattintás után csak a kijelölt rész marad meg úgy, mintha az lenne az eredeti képem

:nyíl: színkonvertálás: egy 16 millió színbõl álló képet kéne átalakítani 256 színûre, illetve egy hasonló képet 2 színûre (fekete-fehérre)

Tud valaki segíteni?

• 3 weeks later...
@Berecz Dénes@
Posted
"crop" vagyis egy téglalapnyi területet kijelölök, majd egy kattintás után csak a kijelölt rész marad meg úgy, mintha az lenne az eredeti képem

1. Jelöld ki a területet

2. Hozz létre egy új Képet, melynek pontosan akkora a felbontása, mint a kijelölt rész

3. Másol át ide a kijelölést. :ötlet:

színkonvertálás: egy 16 millió színbõl álló képet kéne átalakítani 256 színûre, illetve egy hasonló képet 2 színûre (fekete-fehérre)

Ha ez a mûvelet megtalálható a GIMP-ban, akkor azt nagyon jól elrejtették. Én az IrfanWiev-et ajánlom hozzá. :ötlet:

Posted

Sziasztok

Telepítettem a Gimp-et, és mûködik is rendesen, viszont azt írja ki hogy a súgófájlok nincsennek telepítve. Hogyan lehet ezt telepíteni, és honnan lehet letölteni?

A másik kérdésem, hogy lehet-e olyant csinálni GIMP-el, hogy kivágom egy gif kép részletét és azt külön képként elmentem? Ha lehet, hogyan?

Posted

Gif kép részletét? Ugye nem animált gifre gondolsz?

Ha igen: az animált gifeket képkockákra bontja. Tehát a Rétegek ablakban keresd ki a megfelelõ képkockát, jelöld ki a kép ablakát, nyomj egy Ctrl + A-t, Ctrl + C, majd nyiss egy új ablakot, és másold bele (Ctrl + V). Ezután el lehet menteni gifként.

Ha nem: Egyszerûen a téglalap-alapú kijelöléssel jelöld ki azt a részt, amit szeretnél, szintén Ctrl + C, új ablak, másold bele és mentsd el. :)